Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:23, 22 mar 2018

Do góry
Stipa i bergenia tak samo u mnie wyglądają (i bergenii też nie wycinam).
Ale krokusy jeszcze stulone
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:16, 22 mar 2018

Do góry

szukałam dziś przez chwilę wiosny i znalazłam jej tyle..

stipa powiewa ale kiepsko wygląda...

bałagan kamykowy bo tulipany przykryłam na czas mrozów pościnkowym sianem i tak zostało

to co wyrosło ze śmiałka troche mrozem oberwało

bergenia plaskaczowa

i trochę ładnego

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:35, 21 mar 2018

Do góry
Jeśli już o skarpie mowa to ja myślałam o stipie i w niej "utopione" jakieś byliny typu szałwia jezowki... Z drugiej strony czytałam że stipa bardzo się rozsiewa. Co myślicie? Nadaje się na takie obsadzenia? Gosiu mnie też zależy na efekcie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego. Wydaje mi się że plamami będzie lepiej.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:35, 21 mar 2018

Do góry
Jeśli już o skarpie mowa to ja myślałam o stipie i w niej "utopione" jakieś byliny typu szałwia jezowki... Z drugiej strony czytałam że stipa bardzo się rozsiewa. Co myślicie? Nadaje die ma takie obsadzenia? Gosiunie też zależy na efekcie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego. Wydaje mi się że plamami będzie lepiej.
Ptasi gaj 13:33, 21 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Milka u mnie Stipa posiana pierwszy raz więc nie mam czego wybierać z ziemi.
Powiedz mi stipa to trawa kepiasta. Ile trawek wsadzić do jednej Kępy nie mogę tego nigdzie wyczytać.

Tak, to trawa kępiasta, pół zimozielona.
Nigdy nie siałam, ale obserwując siewki, to pewnie z kilku nasion wschodzą, bo nie jest to pojedyncze źdźbło, tylko od razu malutka kępka. Może powinnaś kilka w kupkę dać, aby tę kępkę mieć
Podziwiam plany donicowe, będą z nawadnianiem, czy będziesz km tłuc z konewkami?
I czytam o zmianach, jakby tu zrobić, aby się nie narobić, też właśnie tego sposobu szukam Elu
Mirkowy ogród (początki) 21:45, 20 mar 2018

Do góry
Stan wysiewów na dziś
Stipa

Rozplenica Purple Majesty.

Pegasus.

Sesleria. Żabcia buziol

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:19, 20 mar 2018

Do góry
Małgosiu przysyp leciutko ziemia zmieszana z piaskiem. Tak mi lepiej po wschodzily. Po tygodniu wschodzi stipa.
Dzięki Elu - czytałam u Ciebie Jutro sianie stipy
Najgorsze jednak później to pikowanie
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:47, 20 mar 2018

Do góry
Małgosiu przysyp leciutko ziemia zmieszana z piaskiem. Tak mi lepiej po wschodzily. Po tygodniu wschodzi stipa.
Na huśtawce miło płynie czas... 19:28, 20 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Może Molinia caerulea? Stipa calamagrostis Algäu? Któras odmiana Pennisetum?

Mam rozplenicę i tę drugą stipę. Jakoś się nie popisały w pierwszym sezonie, ale daję im szansę. Może jednak dosadzę po prostu więcej tych traw? Molinia jest ładna ale nie podoba mi się jej kwitnienie.
Ptasi gaj 18:23, 20 mar 2018

Do góry

Dziwna sytuacja ze stipa siałam w rządkach i są przerwy. Siałam też do małych doniczek i na 20 w trzech nie weszły nasiona z tej samej paczki na pewno posiałam bo sprawdzałam nasiona nie wypuścił.
Moim zdaniem nasiona były za głęboko przysypane piszą, że 0,5 cm pod powierzchnią bo za płytko.
Lepiej wg mnie siać do małych doniczek bo z kuwety pewnie trzeba przesadzać do doniczek mając na uwadze wioskie roślinki to aptekarska robota.
Ela! Właśnie zakupiłam nasionka stipy. Jak głęboko siać? Czy tak jak na opakowaniu 0,5cm? Czy płytko? Gdzieś czytałam na O. że można w ogóle nie przykrywać ziemią
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:40, 20 mar 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Pięknie Ci wszystko kiełkuje. Stipa rewelacja... Nie będzie za późno,jeśli teraz wysieję?

Siej Agato. Szybko wzejdzie bo dzień coraz dłuższy i słoneczka więcej. Do połowy maja będą ładne sadzonki.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:29, 20 mar 2018

Do góry
Pięknie Ci wszystko kiełkuje. Stipa rewelacja... Nie będzie za późno,jeśli teraz wysieję?
Ptasi gaj 14:07, 20 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Podziwiam te wysiewy, u mnie stipa sama się w gruncie sieje, potem zbieram i lokuję w docelowe miejsca

np na Bawarii hihih

Elu piekne masz trawy jak teraz cala ta uprawe Stipy posadzisz do ogrodu to bedzie pieknie

Ptasi gaj 14:00, 20 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Podziwiam te wysiewy, u mnie stipa sama się w gruncie sieje, potem zbieram i lokuję w docelowe miejsca

Milka u mnie Stipa posiana pierwszy raz więc nie mam czego wybierać z ziemi.
Powiedz mi stipa to trawa kepiasta. Ile trawek wsadzić do jednej Kępy nie mogę tego nigdzie wyczytać.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:40, 20 mar 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)
U mnie stipa zarówno się wysiewa na potęgę (tak samo jak werbena), jak i zimuje.
No ale tu mamy trochę cieplej...

O wysiew werbeny jestem spokojna hihi stipa jakoś mi chyba marnie kwitla, więc fajnie żeby przezimowala

A w ogóle to od niedzielnego popołudnia jestem z rodzinką we Wrocku i akurat temperatury identyko jak w Wwie się rozlozyly rezerwowalismy hotel w styczniu i byłam przekonana, ze Wrocław będzie buchał wiosną a tu śnieg, lód, minusowe temperatury na szczęście też sporo słońca, więc wypad udany
Ptasi gaj 12:49, 20 mar 2018

Do góry
Ptasi gaj 12:07, 20 mar 2018

Do góry
MonikA napisał(a)

Pięknie powschodziły

Orliki bardzo ładnie, aż jestem zaskoczona zasilane w dobrej ziemi i jeszcze do tej ziemi daje zawód granulowany więc powinny fobie dobrze radzić.

Dziwna sytuacja ze stipa siałam w rządkach i są przerwy. Siałam też do małych doniczek i na 20 w trzech nie weszły nasiona z tej samej paczki na pewno posiałam bo sprawdzałam nasiona nie wypuścił.
Moim zdaniem nasiona były za głęboko przysypane piszą, że 0,5 cm pod powierzchnią bo za płytko.
Lepiej wg mnie siać do małych doniczek bo z kuwety pewnie trzeba przesadzać do doniczek mając na uwadze wioskie roślinki to aptekarska robota.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:41, 20 mar 2018

Do góry
Mary napisał(a)

A wiesz, Kasiu, że ja też się nad tym problemem u Ciebie zastanawiam...
No bo gdyby założyć, że ta warstwa szybciej się mrozi to rośliny zimą by Ci wymarzły... Bo to właściwie taka jedna wielka płaska donica...

No właśnie taka niewiadoma, ale np stipa nie przetrwała, budleja po 1 sezonie tez nie i np część ostrózek w bardziej wietrznym miejscu (taka odsłonięta przeżyła). Róże trzymają się dobrze, hortkom ogrodowym pąki nie przemarzają.. więc warunki ogólnie chyba znosne..
Ptasi gaj 07:39, 20 mar 2018
Do góry
Chciałam pokazać moje wysiewy szara ziemia bo przysypalam piaskiem

Stipa 2 kuwety. Tydzień temu tez wysiałam już wschodzi.

Orliki od Sylwii też 2 kuwety.

Mam wysiane jeszcze petunie i rudbekia.

Pięknie powschodziły
Ptasi gaj 21:54, 18 mar 2018

Do góry
Chciałam pokazać moje wysiewy szara ziemia bo przysypalam piaskiem

Stipa 2 kuwety. Tydzień temu tez wysiałam już wschodzi.

Orliki od Sylwii też 2 kuwety.

Mam wysiane jeszcze petunie i rudbekia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies