Jeśli już o skarpie mowa to ja myślałam o stipie i w niej "utopione" jakieś byliny typu szałwia jezowki... Z drugiej strony czytałam że stipa bardzo się rozsiewa. Co myślicie? Nadaje się na takie obsadzenia? Gosiu mnie też zależy na efekcie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego. Wydaje mi się że plamami będzie lepiej.
Jeśli już o skarpie mowa to ja myślałam o stipie i w niej "utopione" jakieś byliny typu szałwia jezowki... Z drugiej strony czytałam że stipa bardzo się rozsiewa. Co myślicie? Nadaje die ma takie obsadzenia? Gosiunie też zależy na efekcie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego. Wydaje mi się że plamami będzie lepiej.
Tak, to trawa kępiasta, pół zimozielona.
Nigdy nie siałam, ale obserwując siewki, to pewnie z kilku nasion wschodzą, bo nie jest to pojedyncze źdźbło, tylko od razu malutka kępka. Może powinnaś kilka w kupkę dać, aby tę kępkę mieć
Podziwiam plany donicowe, będą z nawadnianiem, czy będziesz km tłuc z konewkami?
I czytam o zmianach, jakby tu zrobić, aby się nie narobić, też właśnie tego sposobu szukam Elu
Mam rozplenicę i tę drugą stipę. Jakoś się nie popisały w pierwszym sezonie, ale daję im szansę. Może jednak dosadzę po prostu więcej tych traw? Molinia jest ładna ale nie podoba mi się jej kwitnienie.
Ela! Właśnie zakupiłam nasionka stipy. Jak głęboko siać? Czy tak jak na opakowaniu 0,5cm? Czy płytko? Gdzieś czytałam na O. że można w ogóle nie przykrywać ziemią
Milka u mnie Stipa posiana pierwszy raz więc nie mam czego wybierać z ziemi.
Powiedz mi stipa to trawa kepiasta. Ile trawek wsadzić do jednej Kępy nie mogę tego nigdzie wyczytać.
O wysiew werbeny jestem spokojna hihi stipa jakoś mi chyba marnie kwitla, więc fajnie żeby przezimowala
A w ogóle to od niedzielnego popołudnia jestem z rodzinką we Wrocku i akurat temperatury identyko jak w Wwie się rozlozyly rezerwowalismy hotel w styczniu i byłam przekonana, ze Wrocław będzie buchał wiosną a tu śnieg, lód, minusowe temperatury na szczęście też sporo słońca, więc wypad udany
Orliki bardzo ładnie, aż jestem zaskoczona zasilane w dobrej ziemi i jeszcze do tej ziemi daje zawód granulowany więc powinny fobie dobrze radzić.
Dziwna sytuacja ze stipa siałam w rządkach i są przerwy. Siałam też do małych doniczek i na 20 w trzech nie weszły nasiona z tej samej paczki na pewno posiałam bo sprawdzałam nasiona nie wypuścił.
Moim zdaniem nasiona były za głęboko przysypane piszą, że 0,5 cm pod powierzchnią bo za płytko.
Lepiej wg mnie siać do małych doniczek bo z kuwety pewnie trzeba przesadzać do doniczek mając na uwadze wioskie roślinki to aptekarska robota.
No właśnie taka niewiadoma, ale np stipa nie przetrwała, budleja po 1 sezonie tez nie i np część ostrózek w bardziej wietrznym miejscu (taka odsłonięta przeżyła). Róże trzymają się dobrze, hortkom ogrodowym pąki nie przemarzają.. więc warunki ogólnie chyba znosne..