Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:40, 08 maj 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasia wypad świetny . Azalie się rozbujały i cudnie dają po oczach. Kocham ten moment w sezonie bardzo, bardzo . Moje też dają czadu. Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już lepiej. Śniliście się mi dziś z Wojtkiem .

Zaraz nadrobię wątki bo nie dość że leżę to jeszcze jakiegoś zapalenia spojówek dostałam i źle mi się siedzi przed kompem. Mam nadzieje że się wyspałaś a nie goniliśmy Cię po nocy

Brno to także fantastyczna architektura, byłabyś zachwycona!

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 09:34, 08 maj 2018

Do góry
Małgoś, dzięki za wszystko...!!! Buziak WIELKI dla Ciebie.
Pomysł z wyjazdem do Kórnika był świetny !!!

Blaski i cienie nowego życia 09:34, 08 maj 2018

Do góry
Na tarasowej będzie pięknie kwitła róża. A trawy wyjątkowo poszły do przodu i kosmosy z samosiewu.

Chopin

Eden Rose

Różanka Artemis- wreszcie na niej szałwie się pojawiły a myślałam że padną takie marne były w zeszłym roku. I przetacznik też fajny. Będzie co oglądać niedługo.

Czekam na deszcz żeby poczyścić rabaty.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:33, 08 maj 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Czy kobietka przywiozła sobie coś z wyjazdu...roślineczke malutką jakąś?

Ta... przywiozłam zapalenie gardła i zatoki Nie było czasu poleżeć, pomimo że były upały to tam gdzie wędrowaliśmy były też spore wiatry a na 2 impezach tydzień wcześniej się załatwiłam..
Dobrze że choć przywiozłam piekne foty, bo Czechy uwielbiam Po drodze... Kwitnące pola rzepaku, bzy i tamaryszki...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:30, 08 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu czy te mebelki metalowe zakupione są u nas w kraju. Szukam czegos podobnego. Twoja ławeczka fajna bo nie za mocno zdobiona. Proszę jeszcze podziel się opinią czy jest w miarę wygodna ?
( hihiih pewnie głupie pytanie bo przy takim ogrodzie i tak raczej nie miałaś czasu sprawdzić )
Blaski i cienie nowego życia 09:29, 08 maj 2018

Do góry
A to rabata na ognisku, miała tam być kalina druga ale sadzonka sie nie przyjęła. Rosną tam kłosowce i maki i jeden orlik. Chyba będzie miejsce dla buka tricolor.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:29, 08 maj 2018

Do góry
elka_ napisał(a)
Świetna relacja z Lednicy!

Spacer ścieżkami Twojego ogrodu kojąco-zaskakujący Judaszowiec! mmmm

Pomimo przypalenia kwiatek wygląda bardzo egzotycznie.

Bo to był stan sprzed wyjazdu, a to fota z niedzieli, nie robię świeżych bo jestem chora i leżę w domu. Za to w aparacie miałam ponad 100 nie wgranych na forum fotek

Podobny los spotkał głoga, też mu szybko spaliło kwiatusie, tu przed wyjazdem

i po
Ogród z widokiem na jezioro 09:28, 08 maj 2018

Do góry
Jolu, dziękuję za wspaniałe spędzony dzień w Twoim towarzystwie. Musimy częściej umawiać się na takie "wypady". My jeszcze tego dnia zaliczyłyśmy Arboretum Kórnickie...szkoda, że nie dogadałyśmy się wcześniej, bo byś z nami pojechała.
Buziaki
Pod bosymi stopami 09:26, 08 maj 2018

Do góry
To efekt naszego "odpoczynku" w weekend majowy. Ale nie ma co ukrywać że najcięższą robotę odwalił eM. Co ciekawe dzieci nie wspominają nic o placu, znajdują sobie inne zajęcia.

Plac powróci w zupełnie innej formie, ma być podwójna platforma ze ścianką, drabinką, siatką do wspinaczki plus huśtawki. Nie będzie już piaskownicy ani zjeżdżalni.

Próbowałam wczoraj zaokrąglić rabaty według zaleceń ale coś mi ten "język" wychodzi szeroki

A na tym zdjęciu wygląda jakby ta rabatka była wąska

Cisy zacieniowane i obsypane korą. Kupiłam inny korzonek, do rozpuszczania w litrach a nie mililitrach wody. Wieczorem podlewamy i zadanie uznam za wykonane

Za miesiąc w pobliskiej szkółce mają być większe doorenbosy, czy ja mam szansę się wyrobić i je kupić czy mam zapomnieć?

Edit. Makadamia ta druga rabatka musi być szersza niż zaznaczyłaś bo ona ma zakrywać placyk na drewno. Mam nadzieję że stojak powstanie w tym miesiącu to będziemy się mogli przymierzyć.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:24, 08 maj 2018

Do góry
Bukszpany które dawały oznaki życia, odbudowują się...

Ale jedna z trzech Pastelli nadal nie rusza...

Dla porównania te które żyją:
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:22, 08 maj 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Hosta Fire Island

Ukradłam Ci tą hostę do siebie na tablice
Ona w realu też taka żółta jak na zdjęciach?
Pszczelarnia 09:21, 08 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I hosty się obudziły, nawet te w naczyniach:

Jutro jak zdążę relacja z warzywnika.

cudne
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:21, 08 maj 2018

Do góry
Zoja, nie wszystkie są takie małe, niektóre już całkiem spore
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:14, 08 maj 2018

Do góry
paolka1004 napisał(a)
Witajcie ,

jako zupełny laik i świeżaczek w kwestii projektowania ogrodów proszę Was gorąco o radę w sprawie rabaty od frontu domu i przyznam się, że mam z tym ogromny problem . Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać... jak widać na zdjęciu wzdłuż chodnika posadzone mam już tawułki, podobnie pod oknem ... na zdjęciu zaznaczyłam dwoma kolorami miejsca w których planuję posadzić drzewka - wierzba japońska hakuro nishiki i śliwa wiśniowa Pissardi i to tyle. rabata planowana jest w kształcie trójkąta (na zdjęciu widać troszkę rozciągnięty sznurek który ma wyznaczać jej granice. Powstaje pytanie - co posadzić w sąsiedztwie Pissardi? chciałabym aby to były rośliny raczej niskie i współgrające z drzewkiem ale raczej już nie bordowe, coś z roślin zielonych lub innych jaśniejszych ... i koniecznie dobrze rosnące w słońcu (tu praktycznie przez cały dzień jest słońce ) ... wierzba ma być wierzchołkiem trójkąta więc tam nie planuję już żadnych nasadzeń. całość rabaty planuję pokryć kamieniem (niestety ze względu na alergię syna odpada kora)

ziemia przeciętna ogrodowa (teren niedawno częściowo wyrównany ziemią dobrej jakości)

z góry dzięki za pomoc

zastanów się jeszcze nad tymi drzewami, w szczególności nad ta wierzbą. Ja bym posadziła 3 jednakowe drzewka szczepione na pniu lub kolumnowe wzdłuż ścieżki.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:10, 08 maj 2018

Do góry
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:10, 08 maj 2018

Do góry
Kilka wiosennych fotek z ogrodu i okolic.

Ogród z rzeźbą 08:57, 08 maj 2018

Do góry
Aniu, dziewczyny mają rację z tymi serbami. Jak dasz je razem, to zrobi się nieproporcjonalnie dużą, ciężka bryła.

Ja bym je w ogóle rozdzieliła, posadziła po jednym na każdym boku i po środku. Na wysokości brązowego domku dodałabym ewentualnie jednego lub dwa mniejsze iglaki (typu świerk serbski nana lub jodła koreańska).
Pomiędzy nimi dwa duże drzewa (z tych, co wymieniłaś to te klony czerwone mi najbardziej pasują). I to byłby szkielet:

Przed tymi drzewami średnie piętro: jarząby i/lub glediczje.
Pod drzewami trzeba by było posadzić jakieś krzewy i dopiero na tle tego wszystkiego sadzić byliny, trawy i pomniejsze krzewy

Jednym słowem - sześć metrów to wcale nie tak dużo

Ps. Strzępiastokory na tą rabatę mi nie pasuje: on powinien mieć wyeksponowany pień, a tutaj pnie będą zasłonięte niskimi nasadzeniami.
Chwasty w trawniku 08:56, 08 maj 2018

Do góry
marbrz napisał(a)
Zawalczenie wiechliny rocznej i chwastnicy w trawniku:
Środek Stomp 330 EC2 - dawka oficjalna to 5 l na 200l wody na hektar.

Dla trawnika domowego: 50ml na 2 litry wody na 100m2.
Mam potwierdzenie.
Kupować i zwalczać dziadostwo.

Czy jest jakiś zamiennik Stomp 330 ?
Niestety środek jest słabo dostępny. chciałbym zawlaczyć z wiechliną ...
Małymi kroczkami do celu... 08:51, 08 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Ale póki co są małe i jednak potrzebują tej przestrzeni faktycznie kloniki wybijają się najbardziej, cieszę się,że posadziłam je w takim miejscu,że mam widok na nie z tarasu Wczoraj ostrzygłam przy nich tawułki, nie lubię jak kwitną, specjalnie dla Ciebie jeszcze jedno zdjęcie

Obrazek jak z katalogu . Pięknie to wygląda.
Pszczelarnia 08:50, 08 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I stwierdziłam po raz kolejny, że kukliki lubią wilgoć, niestety nie mam już takich miejsc w ogrodzie. Są bardzo widowiskowe:

Miałam dylemat,które zdjęcie zacytować, wygrał kuklik Bardzo ciekawy kolor. Wprowadziłam je jesienią do ogrodu i już szukam kolejnych, które posadzę, bo bardzo są urokliwe. U mnie glina, więc wilgoć jest, powinny się czuć dobrze.
Bardzo przydatne informacje o bukietach z lilaków umieściłaś. Zapamiętam. W tym roku już dwie odmiany u nas zagościły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies