Dla Agaty magnolia Galaxy, na nowo tworzonej rabacie w lasku, a właściwie już nie lasku bo były same świerki, wycięte, teraz sadzę tam Rh, z własnych ukorzenionych pędów, ale też Nowa Zembla kupiona, zdobyczny NN uratowany przed zagładą
Galaxy
NN
to ta rabata Za kilka lat będzie już co pokazywać, na razie b skromnie
Tadam, to miejsca całe do zaprojektowania, najpierw uzupełnię ziemię, bo sa dołki spore. To ma być rabata częściowo różana, częściowo zimozielona, dosyć wąska, max 1,5-2 m. Pod sosnami chcę posadzić rodki i azalie i dosadzić dwie sosny, żeby był szpaler sosenek.
Między sosnami a ta wąską rabatą myślę, żeby zrobić trawnik łąkowy z kwiatkami i brzozami.
o takie coś:
Witam proszę o porady doświadczonych tu osób jak i gdzie zrobić rabatę na ppdworku.
Totalnie nie mam pomysłu poniewaz taras jest nisko i wszedzie ma stopień do zejścia na trawnik, nie mam wyobraźni a chciałabym zrobić małą ozdobę podwórka jakaś rabatę z czymś na pniu, trawami plus kwiaty żeby dodać koloru, całość obsypana kora? Może coś wymurować przy tarasie w formie donic?
Doraddcie proszę. Nie chcę żeby było tego dużo poniewaz oboje z mężem pracujemy dużo i mamy małe dziecko więc mierze siły na zamiary. Wklejam zdjęcie rzutu działki robione na szybko i zdjęcia samego podwórka i domu. Wejscie domu jest na południowy zachod. Za wszystkie rady dziekuje
Dziękuję. W takim razie ja muszę baczniej przyglądać się wokół tam gdzie rosną.
Host pokazałam na razie kilka. Potem jeszcze inne pokażę. Nie wszystkie mają już lisciorki.Inne są jeszcze w klach.
Wczoraj po pracy przyjechaliśmy na działkę. Jedzonko i do pracy.Trzeba było jeszcze dosiać 2 partie ogórków. Zawsze sieje na 2 tury odostępem ok.1 tygodnia. Mąż ma jakąś tradycję, że na wigilie Stanisława sieje się ogórki.
Niech tak będzie. On kopie, grabi, robi dolki. Posialam. 1 część posialam 28 kwietnia i już wszystkie wyszły.
Dosadzilismy sadzonki pomidorków kupionych na ryneczku,bo moje w tym roku kompletnie mi nie wyszły. .jeszcze cebulkę cukrowa. I warzywnik cały odsadzony. Komary zarly niemiłosiernie. U was też są ??
I Korę dosypalam w hostach.
Ale prace wykonane. Ogród podlany został. No u mnie dalej deszczu zero.
Potem coś się z sąsiadka zagadalam i zapomniałam co przesłać tego przepisy. Dziś wieczorem wyśle.
Na rabacie z jednej strony domku coś już zielono i ładniej zaczyna być.
Opaska do zmiany, mizerna jakaś a danice rosną za blisko domu, musze je przesadzić bliżej chodnika i coś dosadzić, tylko co, tam sporo cienia. Hebe przemarzło chyba bo zbrązowiało, trzmielinie źle słabo rośnie, do przesadzenia, więc zostanie tylko danica i turzyce. To przodu to liście krokusów, musze je ściąć.
Tu chcę też posadzić graby fastigiata, za żółtymi tawułami, tylko te wierzby chyba muszę eksmitować bo nie pasują, jak myślicie?
A może nie sadzić nic zimozielonego jako tła, tylko po prostu bliżej siatki posadzić te graby w luźnych odstępach?
No właśnie.
Jakbyś mi konkretnie na planie pokazała, gdzie mają być brzózki a gdzie dęby, to też bym zrozumiała. A tak, to w żaden sposób nie jestem w stanie dopasować tych rysunków do tego, co jest w rzeczywistości
Narysowałam tyle, ile udało mi się - chyba - zrozumieć. Więcej nie kumam nic.
Wiesz co, ona teraz taka żółtawa, ale wydaje mi się, ze później będzie bardziej w limonkę, bo ile dobrze pamiętam-tu widać ją na fotce-bardzo rzuca się w oczy
Ogród właściwy:
trawa ciągle nie posiana...jedna skrzynia warzywnna czeka na obsadzenie, gryd trzeba wysypać wokół i obrzeża alu porobić.
Borówki juz spore: