Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 21:51, 07 maj 2018

Do góry
Hej Karola Podobają mi się te iryski co to za odmiana wiesz?
Ukojenie 21:51, 07 maj 2018

Do góry
zoja napisał(a)

Ostrogowca dopadla zgorzel siewek - pisalam chyba w sobote.

Zdjecie tego ostatniego gdy jeszcze stal:

Zoja! dla Ciebie te kępki ostrogowca. Tylko nie wiem czy teraz przekopać, czy później. bezpośrednio przed sadzeniem.

Ogrod stewardessy 21:50, 07 maj 2018

Do góry
Figielka napisał(a)
Na majówkowym ognisku tyle samolotów widziałam .Pewnie w którymś leciałaś.

Ja bardzo rzadko nad Polska przelatuje. W sumie tylko gdy lece do Wilna to lecimy wzdluz polskiego wybrzerza. I zawsze gdy pogoda pozwala to zerkam za okno. To takie sentymentalne momenty, bo jako dziecko bardzo czesto jezdzilam z rodzicami nad morze.
Widzialam wiele morz ale prawda jest taka, ze zadne z nich swoim urokiem nie dorowna Baltykowi.

Tam ´jako dziecko spedzalam wakacje:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:50, 07 maj 2018

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Haniu! potrzebuję Twojej pomocy i instrukcji cięcia buków.Proszę zajrzyj do mnie na ostatnią stronę

Byłam, poradziłam. Współodczuwam ból tak radykalnego cięcia, ale bierz przykład z Makusi.
Na pocieszenie

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:49, 07 maj 2018

Do góry
Jack A.Sand - chętnie przed nim posadziłabym azalię japońską, ale nie bardzo potrafię dobrać kolor, zeby ladnie się zgrały, nie było zbyt nudno, a jednocześnie fajnie byłoby nie zrobić wioski (najwygodniej byloby kupić białą azalię, np. wspominaną przez Toszkę Adonis, która nawet czasem kwitnienia się różni )

Tu obok Silver slipper

I razem

Borówcowy raj 21:49, 07 maj 2018

Do góry
Borbetka napisał(a)

Baron na obwódce świetnie wygląda, ale hortensje pod świerkami mają chyba za ciemno i za sucho.
Pozdrawiam
Do raju daleko - u Ewy 21:46, 07 maj 2018

Do góry
Pieris od Kasi Katkak

A to sosenka też w donicy.

Rododendronowy ogród II. 21:46, 07 maj 2018

Do góry
luk napisał(a)

Dziękuję za pomoc i opinie. Będę szukał nowych roślin ze sprawdzonego miejsca.

na szczęście nie wszystkie wyglądają tak źle

Te wyglądaja dobrze ale ja bym odgarneła korę z wszystkich korzeni bo moje doświadczenia są takie ze dużo częsciej choruja.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:45, 07 maj 2018

Do góry
pierwiosnki też od Bogdzi miła pamiątka z wizyty w Rododendronowym 23 maja 2015
Bogdziu dziękuję i pozdrawiam

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 21:44, 07 maj 2018

Do góry
Sylwia, jeśli to ma być szczelny , ładny żywopłot, to niestety trzeba go drastycznie przyciąć 30-35 cm od ziemi. Tylko wtedy zagęści się od dołu i nie będzie miał łysej nogi i czupryny na górze (czasem w zieleni osiedlowej się takie spotyka). Jeśli na tej wysokości będą boczne odgałęzienia, to zetnij im delikatnie końcówki.

Popatrz jak zagęścił się mój żywopłot bukowy po ostrym cięciu. Ma 3 lata i dopiero w tym roku puszczę go w górę.
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:43, 07 maj 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Dla zobrazowania szersze kadry, czekam na roślinki jak przyjdą to będę korę sypać na rabatach, bo chwasty mnie zarosną

Niesamowite jak z kawałka pola wyłania się ogród. Za kilka lat miejsce będzie nie do poznania.
Gratuluję zakupów. Idziesz jak burza!
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:43, 07 maj 2018

Do góry
Jeszcze co nieco z dziś - trzeba bylo uwiecznić ostatnie tulipany - połowę z nich już musiałam ściąć pod koniec dnia

Biała rutewka się dobrze zapowiada, nawet nieźle się rozrasta

Rododendron Peter Alan niedługo wystartuje

A tu drugi, którego jak zwykle nazwy nie pamiętam Nie potrafię z nim jakoś dojść do ładu - pewnie za mała bryła korzeniowa na jego gabaryty, bo 1. był źle posadzony na wstępie, 2. poprawka z rozrywaniem i oczyszczenim bryły 3. był przesadzany do półcienia na stanowisko, gdzie poprawiłam mu warunki glebowe na zaprawione wszystkimi smakołykami, jakie lubią rodki 4. potem poprawiane sadzenie (posadziłam go wcześniej chyba zbyt głęboko)

i sumą tego wszystkiego są wiecznie marnie wyglądające podwinięte liście
Chwasty w trawniku 21:43, 07 maj 2018

Do góry
Dzień dobry,

Proszę o pomoc w kwestii identyfikacji chwastów.

Na całkiem ładnym i zadbanym 2-letnim trawniku w tym momencie pojawiło się sporo intruzów.

Numer 1:

a tutaj w środowisku naturalnym:

Wygląda jak wiechlina jednoroczna.

Płoży się, próbuje rosnąć kępkami.
W zeszłym roku było tego trochę.
w ramach relaksu na trawie wyrywaliśmy ręcznie, całkiem wciągające W skali trawnika nie było problemu.

W tym momencie jest tego masa.
Zdjęcie tego nie oddaje, ale wszystkie te jaśniejsze końcówki, wyglądające jak postrzępione to właśnie kwitnąca trawa.

Planuję obniżyć koszenie teraz (normalnie na kosiarce 4-ka w skali do 5), żeby chociaż spowolnić rozsiewanie się. I zobaczyć, czy ręczna walka ma jakiekolwiek szanse.

(historyczne wątki o walce z nią za pomocą chemii - Stomp, Leopard - czytałem, jeszcze się wstrzymam)

Drugi intruz, głównie w innej części trawnika.

Raczej nie ma kwiatów, natomiast ma szersze liście, odchodzące od grubszej i sztywnej łodygi.

i znowu, w trawie:

To jakaś mało szlachetna trawa, czy jednak chwast?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Ogrodowe kreacje 21:42, 07 maj 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)

Posadziłam floksa wiechowatego - białego i takiego różowego z nakrapianiem
a co do floksów płożących to polecam tego, bezproblemowy, szybko się rozrasta i kwitnie obficie

Nie padało nic susza to po zraszaczu

Święte słowa. Floks ze zdjęcia nie do zdarcia. Mam ten sam kolor ale szukam w innych kolorach, bardziej intensywnych. Szkoda ze szybko przekwitają.
Ogrod stewardessy 21:42, 07 maj 2018

Do góry
Szwecka Gotlandia ...

...
i Olandia

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:40, 07 maj 2018

Do góry
Niezapominajki

...te białe od Bogdzi

Ogród Bogusława 21:39, 07 maj 2018

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Wiosna.

Pozdrawiam wiosennie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:38, 07 maj 2018

Do góry
Serduszka okazała

Ogród z rzeźbą 21:34, 07 maj 2018

Do góry
Kochani, a teraz potrzebuję pomocy!!!

Wiele razy pisałam, że mam pod płotem od strony drogi niezagospodarowany teren, tzn. jest tam przechowalnik i grupa rododendronów. Nadchodzi czas, żeby się rozpocząć na tym odcinku bardziej konkretne działania.

Poniżej zdjęcie, jedyne jakie udało mi się wygrzebać, na którym jest cały odcinek, o który mi chodzi. Całkiem po lewej stronie widać pień starej brzozy, na lewo od niej jest wjazd na działkę i brama. Ujęcie kończy się w miejscu, w którym rośnie wielki niebieski świerk, pod którym stoi ławka. Całość ma długość ok. 30 m długości.

O co chodzi? Chodzi o jakieś pomysły na nasadzenia drzew. Mam jak wiecie kupione trzy serby, one pójdą właśnie na tę stronę. Planuję je posadzić na długości tego brązowego domu, aby go zasłonić. Moją pierwszą opcją było posadzić je w trójkącie, dwa z tyłu i jeden wysunięty do przodu. Z kolei eM sugeruje, żeby posadzić rzędem trzy obok siebie, bo zabiorą za dużo miejsca. Rabatę w tym miejscu mogę zrobić głęboką na ok. 6 metrów.

No więc pierwsza kwestia: jak posadzić te serby?

Druga kwestia to inne drzewa.
Chodzą mi po głowie: klon strzępiastokory (tego chciałabym koniecznie), klon ściętolistny, klony czerwone Acer rubrum, jarząby (mączny, Dodong), glediczje Sunburst dla przełamania zieleni. Mam też malutkiego jeszcze buka Purple Fountain, którego gdzieś chciałabym wkomponować. Może jakieś inne propozycje?

Mam swoją pewną koncepcję, ale nie będę jej na razie opisywać, żeby nie zaburzyć sugestią świeżości Waszych pomysłów, na które nie ukrywam bardzo liczę.

Rysunki mile widziane.

Aha, kompletnie nie sugerujemy się tym co tam rośnie

Ja i mój ogródek, a może ogród 21:34, 07 maj 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies