Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 17:21, 07 maj 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pięknie Ci się wiosna ukwieciła, aż radość popatrzeć.

Patrzę na nie codziennie i się uśmiecham Pięknie pachną do tego

Podmiejski ogródek 17:20, 07 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

No trudno
Ale nie robiłam szerszych kadrów, tylko konkretne

tutaj tiarelka pink skyrocket w rozkwicie; uważam, że to jakieś dziwne przeoczenie, że ona nie należy do ogrodowiskowych must have-ów: pięknie kwitnie, atrakcyjna z liści, wytrzymała, ale nie rozłazi się, długo trzyma liście (przez całą zimę).. no po prostu ideał, a nie wiadomo dlaczego - rzadko spotykana

wcale nie tak rzadko - u mnie jest, dzielę ją bo jest śliczna i bezproblemowa
i zaraz ją wstawię u siebie na wątku dla potwierdzenia słów moich
Różaneczniki - choroby i szkodniki 17:17, 07 maj 2018

Do góry
Dziękuję za odpowiedź. Dla pewności zrobiłam foty "lepszym" sprzętem

Walerku napisz proszę w jakich odstępach czasu mam wykonać opryski? Po tygodniu od Gwarantu mogę Topsinem prysnąć?

Wogóle zastanawiałam się zeszłej wiosny, czy dobrze zrobiło by mojemu rododendronowi cięcie (aby zagęścić koronę) oczywiście liczę się z tym, że kolejnego roku nie zakwitnie. Proszę Cię o opinię w tym temacie.

Pozdrawiam

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:13, 07 maj 2018

Do góry
Milka napisał(a)

Dziękuję tylko nie dopieszczone jeszcze, ale nie da się, tyle ile sił, tyle pracy
A jakie azalie chcesz, japońskie czy wielkokwiatowe?buź

Śliczne ujęcie ta pomarańczowa azalia niesamowita. W wielu ogrodach ją widzę
Tajemniczy Ogród 17:06, 07 maj 2018

Do góry
Wrzucam ostatnie zdjęcia z wczorajszego popołudnia. Zbliżający się mrok podbarwił azalie na fioletowo...
W samym słońcu 16:59, 07 maj 2018

Do góry
W którym miejscu przyciąć forsycje??
W samym słońcu 16:56, 07 maj 2018

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 16:40, 07 maj 2018

Do góry
asiak napisał(a)
U mnie też niedawno zaczęły kwitnąć tulipanki. Ale te nawcześniejsze zaczynają przekwitać

U mnie szał tulipanowy nadal trwa

W cieniu - zacieniona 16:35, 07 maj 2018

Do góry
Gorąco...w cieniu +15...
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:35, 07 maj 2018

Do góry
Miałam pokazać moje hosty

Mini wariatka już z kwiatostanem

Praying hands wyciąga już rączki

Babkolistna pachnąca słodko o białych kwiatach

Same jasne u mnie

Ta ciut przełamuje kolorystykę
Działeczka Asi :) 16:26, 07 maj 2018

Do góry
asiak napisał(a)

Rododendron w bardzo słabej kondycji, ale kwitnie

Podlewaj go obficie, ma sucho i dlatego liście podwija.Sprawdź ph wody, bo zapasu deszczówki pewnie już nie masz. W razie czego nalej wody do beczki i w poszewce po jaśku wymocz kwaśny torf. Mieszaj. Po dwóch, trzech dniach dobrze wymieszany torf zmiękczy wodę i nią podlewaj kwasoluby.

zawitka napisał(a)
Obejrzałam Twoje Orlice .Ciekawy kolor ma.Spryskaj swego rodka żelazem po liściach i trochę pod nim zaraz odzyje .Rozgarnij ziemię pod nim i daj kwaśnego torfu , to Ci jeszcze bardziej podziękuje

Tam nie ma chlorozy, ani żadnych oznak zbyt wysokiego ph. Rosliny w zeszłym roku sadzone, w same dobroci i nie trzeba ich nawozić, ani tym bardziej sypać torfu, który dla nich jest sztucznym podłożem.
Problemy z tujami 16:11, 07 maj 2018

Do góry
Witam.
Mam problem z brabantami. Zakupiłem na allegro kilkadziesiąt sztuk z odkrytym korzeniem, wykopałem stosunkowo głębokie i szerokie otwory, wybraną ziemią rozdrobniłem i pomieszałem 1:1 z kwaśnym torfem, zasypałem do połowy, ubiłem, zasypałem do pełna, ubiłem i obsypałem korą. Rośliny przed posadzeniem moczyły się w wodzie ok 2 godzin. Posadzone ok 3 tygodnie temu, w największe upały, podlewane intensywnie codziennie wieczorem przy zachodzie słońca.

Niestety mimo czasu który im poświęciłem niektóre zdają się umierać. Fakt faktem, że te najmniejsze parę sztuk miało bardzo słabo rozbudowany korzeń, ale reszta wyglądała w miarę ok, a mimo to usychają. Jestem w stanie je uratować?

Myślałem czy by nie nabić ziemi pod nimi widłami w celu napowietrzenia, albo nie wykopać ich i wsadzić do jakiegoś ukorzeniacza na parę dni?

Dwa ogrody 16:02, 07 maj 2018

Do góry
Niedziela upłynęła na montażu szklarenki, przed wieczorem idę kopać i sadzić pomidory Zobaczymy, jak to ustrojstwo będzie się spisywać w praktyce, mam nadzieję, że nie będę jej szukać u sąsiada po większej burzy

Dwa ogrody 15:52, 07 maj 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Mariolu, jeżówka, a ten drugi jak ma na imię? wstyd bo pytam po raz kolejny

Jolu, nie pamiętam, co ze skrzyneczki dostałaś, prawdopodobnie baptysję
Wstawię chociaż jedną fotkę swoich lilaków, stare egzemplarze w starym ogrodzie, ale sadzonki już zrobione i czekają na decyzję czy i gdzie

i takie tam

Świerk serbski - Picea omorika 15:43, 07 maj 2018

Do góry
Witam.
Proszę o radę - chcę jedną stronę działki obsadzić świerkami serbskimi, które po pierwsze zasłonią trochę życie na działce (chociaż nie jakoś super intensywnie, bo jak widać akurat od tej strony jest szczere pole), a po drugie w przyszłości powstrzymają trochę wiatr wiejący ze strony wskazanej na zdjęciu - potrafi stamtąd nieźle wiać. Działka ma 60 metrów, chciałem kupić 40 sztuk i posadzić je 2 metry od planowanego płotu, co 1,5 metra wzdłuż czerwonej linii. Co o tym myślicie. Czy taka odległość pozwoli na zbudowanie naturalnego wiatrołapu?
Pozdrawiam.
Dwa ogrody 15:40, 07 maj 2018

Do góry
Dorota, Ania i druga Ania, Łucja, Hania, Mira, Kindzia, Zana - dziękuję za uznanie dla kutych kwiatów Synowi nic nie zapodawałam w dzieciństwie, techniczne klocki lego pamiętam ciągle plątały się pod nogami
Syna jednak nie wypożyczę, ale o wykuciu kolejnych można z nim porozmawiać
Kindziu, odnośnie rutewki to Basia już udzieliła doskonałej wskazówki, dziękuję Basiu. Zaznaczam miejsca rutewek nie orlikolistnych, te szybko widać, tylko rutewki Delavaya, bo pokazują się późno, szczególnie te fioletowe.

Miniona sobota upłynęła mi pod znakiem lilaków i kalin, zapach jednych i drugich był niesamowity.
Dziękuję wszystkim za możliwość ponownego spotkania Jak zwykle na takich spotkaniach zapominam, po co zabieram ze sobą aparat, ale coś utrwaliłam.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:40, 07 maj 2018

Do góry
kitek81 napisał(a)
kącik wypoczynkowy mi się bardzo podoba jak pergole zarosną będzie bardzo przyjemne miejsce

Wypoczywamy w nim my bo lokatorzy wciąż koło niego buszuja

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:34, 07 maj 2018

Do góry
Witam witam

pytanie o "rabatke" mam i ja. to co dorysowane to trzecia tawułka japonska oraz 3 hosty. Wszystko to sadzonki z tego roku, więc są jeszcze nieokazałe. Zastanawiam się jak dużo powierzchni zajmą i co jeszcze do tej kompozycji zasadzić. w górnym lewym rogu jest dużo takiej szarej, gliniastej ziemi, tu myślałam o czyms wyższym, najfajniej zimozielonym? bo cały przód mi na zimę zniknie...na samym środku pną się powoli w górę rozowe mieczyki, za berberysem schowało się kilka -chyba- lili

- czy czymś ta glebę zadarnić
- czy dodać coś zimozielonego niskiego
- jaki krzew/ drzewo/ iglak zasadzić w rogu żeby było przyjemnym tłem
- co zrobić zeby całe to poletko było zielone i zagospodarowane

z góry dziękuję za pomoc, bardzo proszę o pomoc jestem w tym nowa

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:30, 07 maj 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Twój judaszowiec jedyny taki na ogrodowisku...cudny

No ma już swoje lata, a i zimy mu sprzyjają... Juz po szale - z lewej, brudny róż został, ale po liściach widać jaki duży jest

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:23, 07 maj 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies