Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakręcony ogród 13:18, 11 maj 2018

Do góry
Dzięki wielkie dziewczyny za taki odzew jednogłośnie mnie przekonałyście za limkami są juz dwa gracki. Mam Variegatusa jednego to mogę wykorzystać. Tylko gdzie go wsadzić . Na końcu rabaty ?

obok cyprysikia czy go też wywalić i więcej varriegayusa dać ? Trawki tam już mam
tam gdzie kropki rosna gracki, przed kortkami FC ale tylko jedna odbija dalej w prao już nic nie będzie tylko podeścik.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:16, 11 maj 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Jest obłędnie. Drgają każde zmysły. Pięknie, pracowita Ogrodniczko!
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:16, 11 maj 2018

Do góry
Ale upał ufff
chowam się do cienia

Pod bosymi stopami 13:13, 11 maj 2018

Do góry
Toszka Ty miej litość, ja tu na skraju depresji ogrodowej jestem a Ty we mnie takimi zdjęciami Wspaniały ten ogród, jest na co popatrzeć, ech...
Pisząc baccata masz na myśli jakąś konkretną odmianę? Widziałam że sadzi się też siewki.

Nawiozłam wczoraj kupę na rabatę czołową. Teraz lepiej widać jej kształt. I o ile z bliska wygląda ok to z tarasu jakaś nieforemna się wydaje...Spróbuję dziś jeszcze skorygować tą przednią linię używając patentu z kijem na sznurku.

Wiaderka czarne to brzozy, białe to buk kolumnowy. Nie za gęsto?
Z tyłu miałaby być jeszcze jedna brzoza, już poza rabatą. Wiadro ciemne.

Zaczyna mi się wydawać że jednak warto zamknąć jakąs obwódką tylną ścianę rabaty. W zeszłym roku padły opcje cis (niski) i borówki. Teraz dodałabym jeszcze bukszpan. Znalazłam już wątek o obwódkach z bukszpanu, muszę poczytać o wysokości bo wydaje mi się że metr byłby optymalny

Świerk kłujący - Picea pungens 13:11, 11 maj 2018

Do góry
Hoopsii aż błyszczy

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:06, 11 maj 2018

Do góry

złotokap

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:57, 11 maj 2018

Do góry
Iwi masz rację. Ja po prostu się napatrzyłam na te "przed" i "po" często jednak pomijając upływ lat pomiędzy zdjęciami. Ale też (kurcze jak ja często zaczynam zdanie od "ale") mam głębokie jakieś zakorzenione przekonanie, że widziałam ogrody, gdzie i w ciągu dwóch lat metamorfoza była niesamowita. Ja nie potrafię nawet rabat przez dwa lata wytyczyć, a gdzie ziemię przygotować, gdzie plan nasadzeń zrobić, gdzie kupić te rośliny jeszcze? Nic to- dziękuję Ci bardzo, bo racjonalne argumenty (zazwyczaj) do mnie trafiają, a Ty takie własnie przedstawiasz.

Mrokasiu, ja zazwyczaj pokazuję to, nad czym aktualnie ryję W zeszłym roku było hortensjowej i kulkowej do wypuku Przerywana była rzutami półki. Dwa lata temu okularową można się było przejeść. A teraz padło na jakieś tam dorastanie roślin, no i wyszła niearystokratyczna

Gosiu, dziękuję. Choiny puszczają przyrosty- jeddelohy całkiem sporo, zwykłe mniej ale widać. Na jednej (najładniejszej zresztą), którą trzymam na uboczu, bo chciałam z niej stożek jeszcze przyrostów nie widać, tylko własnie takie "pączki".

Iwonko Żabko- już tam chyba (na chwilę obecną) nie ma miejsca na paprocie. Jak dotrę do tej części, to nad paprociami pomyślę. Zaczynałam tam od czegoś takiego:

więc jak widzisz- poszerzam rabatę cyklicznie

Zana- już miałam nazwać tamten przechowalnik "rabatą niearystokratyczną", a tu lepszą nazwą pojechałaś- "rabata plebsowa" No i zostałaś Matką Chrzestną
Tak, u mnie ywjątek potwierdza regułę.
W piaskownicy 12:48, 11 maj 2018

Do góry
Jarzębiny, pierwsze "choinki" i tuje oraz brzozy w 2010 roku
Pan Maluśkiewicz 12:45, 11 maj 2018

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
na ten moment czekam co roku- parasolki na klonie Shirasawy

Możesz pokazać tego klonika w całości? Chciałabym u siebie klona limonkowego i może pasowałby? A jakiej on wielkości?
Rzeczki tulipanowe i inne kadry ogrodowe śliczniusie

Karolciu, czytałam w wątku ,,choroby cisów", że miałaś misecznika, poradziłaś sobie z nim?
Ogród kwieciem malowany 12:41, 11 maj 2018

Do góry
Ogród kwieciem malowany 12:41, 11 maj 2018

Do góry

W piaskownicy 12:40, 11 maj 2018

Do góry
Jarzębiny, pęcherznica, bukszpan, tulipany,trawa
Ogród kwieciem malowany 12:40, 11 maj 2018

Do góry

Ogród kwieciem malowany 12:39, 11 maj 2018

Do góry
Początek maja

W piaskownicy 12:35, 11 maj 2018

Do góry
To jest miejsce rabaty z klonami

Rododendronowy ogród II. 12:32, 11 maj 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Witam Bogdziu. Coz tu powiedziec jest pieknie w twoim ogrodzie.
Blisko mnie sa dwa ogrody kwasolubow jeden w ogrodzie botanicznym w Powsinie, drugi przy pobliskiej parafii (foty u mnie na watku) obyda różne ale twoj przewyższa wszystkie pewnie i w Polsce.

Ja marze o takim ale pewnie nie dam rady za mojego zycia.
Ten bialy nakrapiany widzialam i dzisiaj kupie bardzo ladny.
W piaskownicy 12:32, 11 maj 2018

Do góry
Wyszperałam zdjęcia z kwietnia 2014 roku, kostka tylko przed wjazdem do garażu (lewa str. zdjęcia) a przed wiatą brak. O roślinkach jeszcze nie myśleliśmy, ale obornik juz sie przerabia, który teraz jest wysypany przed różami.

A tak jest teraz (cień na trawniku to wiata)
Zakręcony ogród 12:31, 11 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Dzięki Chciałabym tam w rogu posadzić jakąś pendule. Wiąza, brzozę... Pasowałoby czy nie bardzo ? :

Według mnie nie tu aż sie prosi żeby było bardziej swobodnie, lekko, sielsko ... no jeszcze z tym hamaczkiem raczej zwiewnych traw tu trzeba ... jak widzisz uparcie trwam przy swoim
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:28, 11 maj 2018

Do góry
Ewuś, Gosiu, zamiast tak siedzieć i patrzeć, to może byście przyjechały pomóc haha Sporo zrobione, ale jest jeszcze co robić.
Ooo na przykład tutaj. Rabata na pierwszym planie do przeróbki, a na drugim planie do totalnej przeróbki
Platan - Platanus 12:20, 11 maj 2018

Do góry
Dzień dobry, mam problem z posadzonym w tym roku platanem klonolistnym. Został posadzonym w marcu, w połowie kwietnia zaczęły pękac pąki i powoli rosnąć listki. Kiedy wypuścił listki niedawno zauważyłam, że listki zwijają się do środka i usychają. Dodam że staram się intensywnie go podlewać co 2, 3 dni, nie dawałam nawozu, przeczytałam że dopiero 2-3 lata po posadzeniu, ziemie dość ciężka gliniasta ale do dołka nasypalusmy ok 50 l ziemi uniwersalnej z worka i wymieszalam z tutejszą ziemią. Jestem na etapie zakładania ogrodu i dopiero poznaje rośliny, czy ktoś z doświadczeniem jest mi w stanie pomóc przy ratowaniu mojego wymarzonego platana? Będę wdzięczna bardzo, bardzo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies