Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Typografia ogrodu 23:07, 21 maj 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Bardzo dziekuje za tak miłe slowa. to daje mega motywację

Donica ma 70 cm głębokości (znaczy sie od murka do murka).
Buksy posadzone co 2,2m. Po obu stronach bukszpanów rosną turzyce Ice Dance. Poza tym jest tam trzmielina Fortunea "Emerald gaiety" ale taka trochę nietypowa bo ma bardzo wiotkie gałązki (mam tez te trzmielinę w innym miejscu, kupioną z innego źródla i wygląda inaczej). Poza tym jest tam stipa PT, oraz niskie białe szławie, które rosna od jesieni i niestety połowa nie wyszła z ziemi po zimie.

Ja też lubie dośc tę kompozycję (to są zreszta pierwsze moje bukszpany kulki) tylko ten mur sprawia, że nie często ją fotografuje - może kiedyć da się coś z nim zrobić.

pozdrawiam i jeszcze inne fotki tego miejsca - może się przyda

Dziękuję bardzo za obszerną odpowiedź
Ja mam w donicy dużo mniej miejsca, bo szeroka wewnątrz jest na niecałe 60cm a długa na 3m. Nie wiem czy zmieściłyby się tam 3 buksiki?
Przepiękne masz też skarpety na froncie!!! Chętnie przeniosłabym ten pomysł do siebie, ale nie mam pomysłu gdzie, bo u mnie raczej na półokrągło
Ale zauważyłam, że niedawno siałaś trawę ... mogłabyś powiedzieć jaka wybrałaś?
Pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:02, 21 maj 2015

Do góry
atena35 napisał(a)

Gracki naprawdę szaleją, a tu na prawo to? co? Carex morrowi Ice Dance?

Widzę, że mocno trawowo się robi. Żałuję, że wcześniej nie znałam bogactwa traw.

Tosiu, dobrze rozpoznałaś- to Ice Dance. Ja też żałuję ale wiesz, wszystko możemy nadrobić
Prawie - jak ogród 16:29, 21 maj 2015

Do góry
Beatko --- gratulki za setę .OOO nie do wiary że się stipa przetrzymała ona gadzina cudna ale u mnie zmarzła .O czosnkach też myślałam na początku że jadalne ale okazało się że to cudny Kwiat Mnie Ice dance zaczyma też wkurzać
Ogród Mirelli 16:24, 21 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Fajnie wygląda ta rabatka z tymi berberysami, chociaż ja bym je dała bardziej w tył, żeby z czasem nie zasłoniły hortensji, a z przodu jakieś niskie trawki np turzyce ice dance', ale to ja tak sobie głośno myślę

Paulinka dobrze myślisz, berberysy są posadzone właśnie między trawkami carex ice dance. Może na zdjęciu ich tak wyraźnie nie widać,bo są jeszcze małe
Będę je cięła, żeby nie zasłoniły hortensji w ładne krzaczki
Ogród Mirelli 16:15, 21 maj 2015

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Mirella- rabatka wygląda super, ale zamiana berberysa nie była moim zdaniem dobrym pomysłem, oczywiście trochę się nimi nacieszysz w tym miejscu, ale na pewno w przyszłości do przesadzenia będą- zasłonią hortki. Jeśli chcesz mieć je jak najdużej na tej rabatce radzę przyciąć już teraz o połowę, żeby się rozkrzewiały, im częściej będziesz cięła tym będa ładniejsze. Moje jedne na przodzie domu zostały pomylone i zamiast malutkich mam wielkie, które staram się utrzymywać w kształcie kuli, nie jest to łatwe- cięcie w sezonie prawie co dwa tygodnie, a nie lubię tego robić bo kłują, przy tych niskich nic nie robię a pięknie wyglądają. Z drugiej strony będziesz miała możliwość jakiejś zmiany za parę lat, a przecież my ogrodnicy lubimy to najbardziej

Gosiu, a ja się cieszę z tej zamiany
Mam zamiar tak je ciąć jak piszesz, żeby się rozkrzewiały Będę je cięła,chcę je prowadzić w formie krzaczka, żeby były nieco wyższe niż carex ice dance,a jednocześnie nie zakryły hortensji
Myślę, że będzie ok
Typografia ogrodu 15:53, 21 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Ślicznie jest u Ciebie
Wszystko przemyślane, zrobione ze smakiem, widoczna konsekwencja

Uwielbiam tę kompozycję

Czy mogłabyś powiedzieć co towarzyszy buksikom? I co ile są posadzone? ... i jaka jest szerokość donicy?

Bardzo dziekuje za tak miłe slowa. to daje mega motywację

Donica ma 70 cm głębokości (znaczy sie od murka do murka).
Buksy posadzone co 2,2m. Po obu stronach bukszpanów rosną turzyce Ice Dance. Poza tym jest tam trzmielina Fortunea "Emerald gaiety" ale taka trochę nietypowa bo ma bardzo wiotkie gałązki (mam tez te trzmielinę w innym miejscu, kupioną z innego źródla i wygląda inaczej). Poza tym jest tam stipa PT, oraz niskie białe szławie, które rosna od jesieni i niestety połowa nie wyszła z ziemi po zimie.

Ja też lubie dośc tę kompozycję (to są zreszta pierwsze moje bukszpany kulki) tylko ten mur sprawia, że nie często ją fotografuje - może kiedyć da się coś z nim zrobić.

pozdrawiam i jeszcze inne fotki tego miejsca - może się przyda
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:56, 21 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Uciekam wkopywać blachę

Zostawiam moje szalejące gracki!

Gracki naprawdę szaleją, a tu na prawo to? co? Carex morrowi Ice Dance?

Widzę, że mocno trawowo się robi. Żałuję, że wcześniej nie znałam bogactwa traw.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:39, 21 maj 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Aga - czuję się jakbym oglądał ogród holenderski, a nie leżący na Dolnym Śląsku

Stół po prostu mega!

Ice Dance też ściąłem w tym roku nisko i na szczęście tez puszczają kły - chyba bym umarł, gdybym musiał kupić koło 70 sztuk...

Holenderskie są mniejsze. Mają deficyt areałów.

Podziwiam te przestrzenie. Czy będziesz zmieniała kolor altany pod meble? meble są niepowtarzalne! Ta prostota domaga się SKOPIOWANIA.

I doczekałam się kamasji. Mam plan wsadzić ją na łąkę.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:30, 21 maj 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Ostatnio kupiłam Ice Dance u producenta i były to sadzonki zeszłoroczne równo ścięte na ok. 10 cm od serca rośliny. Do tzw. "zielonego". Suche końcówki były usunięte.

Tak do tej pory robiłam ze swoimi na wiosnę. Ale potem słońce za mocno je przypala przez cały sezon, więc jest dużo suchych liści, nie same końcówki.
Zaraz sprawdzę, gdzie posadziłaś te zakupy
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:42, 21 maj 2015

Do góry
Doskonały kolor do mojego ogrodu - widać z daleka.

Moja Ice Dance po zimie - nic z nią nie robiłąm

I jeszcze pączuszek piwonii

Ogród Mirelli 08:22, 21 maj 2015

Do góry
Fajnie wygląda ta rabatka z tymi berberysami, chociaż ja bym je dała bardziej w tył, żeby z czasem nie zasłoniły hortensji, a z przodu jakieś niskie trawki np turzyce ice dance', ale to ja tak sobie głośno myślę
Ogród wśród pól i wiatrów 16:35, 20 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Gosiu Ty przynajmniej widziałaś 'ice dance' u nas póki co niedostępne

Paula, a byłaś może w takiej nowej szkółce, w kierunku na Gorlice? Zaraz za Tesco w prawo, tak jak się jedzie do skansenu? Przejeżdżałam tamtędy w niedzielę, i muszę powiedzieć że ładnie i zachęcająco wyglądała Może warto by się tam rozejrzeć
Ogród wśród pól i wiatrów 16:31, 20 maj 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Ja Nigrę kupowałam też za 190Drogo, ale jestem nią oczarowana. Ja dzisiaj widziałam ice dance po 15zł.drożej o 5 zł niż w innym miejscu.Denerwuje mnie to podbijanie cen.

Gosia, poleciałam do Ciebie obejrzeć tę Nigrę, ale nie znalazłam.
Muszę lepiej poszukać. Za tę cenę to powinna czarować

Pozdrowienia, miło że zajrzałaś
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:25, 20 maj 2015

Do góry
frezja napisał(a)

zachwycam się bez końca...żurawki górąi u mnie wprowadzam;czy masz pomysł ,co sadzić pod rododendronem?

jeszcze nie wiem .... może carex ice dance ? albo wrzośce ?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:04, 20 maj 2015

Do góry
Ostatnio kupiłam Ice Dance u producenta i były to sadzonki zeszłoroczne równo ścięte na ok. 10 cm od serca rośliny. Do tzw. "zielonego". Suche końcówki były usunięte.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 08:36, 20 maj 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
ja w doradzaniu kiepska jestem, ale ja bym po środku coś żółtego, rozjaśniającego dała

makkasia napisał(a)
szczerze to jak Genie będzie dorosła to nic nie będzie potrzebne pod niĄ, obwódkę wypełniłabym jeDnorodnym gatunkiem mało wymagającym lubiącym kwaśną ziemię np borówką do jedzenia albo posadziłabym turzycę ice dance, a na wiosnę kwitły by tam czochy i tyle...Na rabacie dużo się dzieje więc uspokoiłabym ją
tAK W OGÓLE PODOBA MNIE SIEM

sama nie wiem, łażę koło tej rabatki i nic mi nie pasuje.... chyba na razie zostawię ją po prostu taką, a jak coś wymyślę to wtedy dosadzę.
ale jeśli już cokolwiek to faktycznie ice dance jest najmniej ingerująca.
Ogród Tosi 08:26, 20 maj 2015

Do góry
Tu jeszcze jedno miejsce ma dostać trawki.
Konwalnik bardzo słabo tu "idzie", słaba ziemia. Dostanie eksmisję do szpitala.

Mi zaś podobają się rozplenice, pomyślałam żeby tu (na zdjęciu też ice dance ale ich tam nie planuję)

ice dance docelowo tu przed cunnighany
Ogród wśród pól i wiatrów 08:04, 20 maj 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Ja Nigrę kupowałam też za 190Drogo, ale jestem nią oczarowana.
Ja dzisiaj widziałam ice dance po 15zł.drożej o 5 zł niż w innym miejscu.Denerwuje mnie to podbijanie cen.

Gosiu Ty przynajmniej widziałaś 'ice dance' u nas póki co niedostępne
Ogród Tosi 08:04, 20 maj 2015

Do góry
Przyszły trawki od Pana trawki.
Moim zdaniem dobrze zapakowane i zdrowe, chociaż trochę cieńkie

16 red baronów
5 selserii
3 little bunny
3 ice dance
3 morning lighty
i gratis helmen

Pytanie do Znawczyń. Marta, Gosia, Magda czy to ta selseria????
Zastanawiam się bo oczekiwałam czarnych kwiatostanów. Coś pokręciłam????
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:26, 19 maj 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Odpowiadam wszystkim zainteresowanym (info od p.Tomka Grochowskiego):
turzyce "Ice Dance" można ścinać na wiosnę. Najstarsze liście nieścięte i tak zbrązowieją po wyrośnięciu nowych (w okolicy czerwca).
Oczywiście optymalnie jest ściąć same suche końcówki, a nie jak ja - prawie przy ziemi. Ale dobra informacja jest taka, że jednak nie udało mi się ich uśmiercić i rosną - ze środka wyrastają młode listki:

Aga, to znaczy, że jak moja jest po zimie idealna, bo nie wymagała żadnego cięcia, to ona straci te liście wkrótce? Nie chce mi się wierzyć.

Stół masz czaderski!

EDIT: Nie podważam opinii specjalistów, tylko patrząc na tą kępę ciężko mi uwierzyć, że te liście uschną. Ale rzeczywiśćie, ze środka idzie multum młodych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies