Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

babka 23:42, 26 maj 2015

gardney napisał(a)
też szalona dzieliłaś na jesień hahaha miałyśmy szczęście że zdążyły się ukorzenić i była słaba zima, ja byłam tą zimą wyjątkowo zachwycona

Łagodna zima dała sznsę tym sadzonkom to prawda bo jak sie dowiedziałam, żurawki bezpieczniej jest dzielić i w ogóle sadzić wiosną
gardney 23:47, 26 maj 2015

Tak to prawda ale mnie swędziało w rękach bardzo
07_Rene 08:46, 27 maj 2015

gardney napisał(a)
też szalona dzieliłaś na jesień hahaha miałyśmy szczęście że zdążyły się ukorzenić i była słaba zima, ja byłam tą zimą wyjątkowo zachwycona

Łagodna zima dała sznsę tym sadzonkom to prawda bo jak sie dowiedziałam, żurawki bezpieczniej jest dzielić i w ogóle sadzić wiosną

Byłam do tego zmuszona, bo przerabiałam rabatę. Wszystko kisiło mi się w doniczkach. Ale o ile sobie przypominam to był wrzesień, więc względnie wcześnie. Choć nigdy nie wiadomo kiedy zima przyjdzie. Pamietam sezony, kiedy już we wrześniu snieg padał.

Trawy też lepiej wiosna dzielić
07_Rene 09:06, 27 maj 2015

Podoba mi się wizualizacja 3

Pod wzgledem kolorystycznym tez mi się podoba, ale te wizualizacje nie oddają wielkości roślin, przekłamują. Te różowe rodki będą spore gabarytowo i boję się, że mi przy takim nasadzeniu zrobi się w środku taka nisza.

Przy wizualizacji 1 rosliny będą jakby piętrowo, z przodu piwniczki niższe, dalej wyższe.

Nie wiem czy zamiast jałowców sabińskich nie wkomponuje na razie tych, które już tam rosną. W dziale identyfikacji roslin zostały zdiognozowane jako blue carpet.
Sprawdzałam, Związek Szkółkarstwa Polskiego podaje, że rosną do tej samej wysokości. Tylko pokrój mają inny, no i kolor. Jak znajde miejscowę blue carpet to najwyżej podmienie.

Mam tyle roślin w przechowalniku, że zamiast kupować nowe chciałabym zagospodarować to co już mam.

Miałam też pomysł, żeby zamiast jałowców posadzić karlowa odmianę cyprysika cyprysik groszkowy filifera aurea nana. Mam jednego i tez nie mam co z nim zrobić... ale za bardzo nie chce wprowadzać w to miejsce nowych gatunków z kosmosu.

Do tego odkryłam że jeden rodek jakoś dziwnie kiwa się w doniczce. Nie wiem czy nie jest gdzieś podłamany u podstawy
Kawa 10:10, 27 maj 2015

hejka
podoba mi się bardzo pomysł z hostami i turzycą
zapamiętuje i mam nadzieję że się nie pogniewasz jeśli skopiuję :0
ponieważ jestem laikiem czy turzyca toleruje dobrze cień?
mam miejsce gdzie słonko jest tylko rano z z drugiej strony tylko trochę po południu
laurowisnia 14:21, 27 maj 2015

Jestem za jedynką, tylko nie wiem czy jeszcze trzeci by się nie przydał aby zasłonić ten kącik z cegłami.
07_Rene 20:49, 27 maj 2015

Kawa napisał(a)
hejka
podoba mi się bardzo pomysł z hostami i turzycą
zapamiętuje i mam nadzieję że się nie pogniewasz jeśli skopiuję :0
ponieważ jestem laikiem czy turzyca toleruje dobrze cień?
mam miejsce gdzie słonko jest tylko rano z z drugiej strony tylko trochę po południu

Cieszę się. Zgapiaj ile chesz Pisałam już u Ciebie ale jeszcze napiszę tu...

Ta moja turzyca to Carex ornithopoda 'Variegata' - spokojnie poradzi sobie w cieniu. Do cienia mogę zaproponowac ci jeszcze trochę wyższą turzycę Carex morrowii 'Ice Dance', ale jej akurat nie mam.
07_Rene 20:56, 27 maj 2015

laurowisnia napisał(a)
Jestem za jedynką, tylko nie wiem czy jeszcze trzeci by się nie przydał aby zasłonić ten kącik z cegłami.

Dzięki za opinie
Kącik z cegłami będzie odnowiony, z cegły będzie też komin. Może w sobotę mąż zrobi, bo już mamy wszystkie materiały. Mam nadzieję, że będzie na tyle estetycznie, że obędzie się bez zasłaniania, a w razie czego to rosną tam róże pnące.

Byleby tylko nie padało, bo już jeziorko mam pod działką.

Kawa 09:13, 28 maj 2015

dzień dobry

niezłe jeziorko się robi
ponoć miało przyjść ocieplennie i miało być ładniej
jakoś tego dzisiaj nie widzę niestety
brrr

dzięki za info

stara cegła ma w sobie taki klimat że ehhhhhh

dobrego dnia
laurowisnia 09:25, 28 maj 2015

Renato, cegła jest ładna, chodziło mi o samo połączenie jej z pustakami aby je zasłonić, a po bokach może być widać resztę muru.
U nas już nie pada ale jest zimno.