Miskanty chińskie ma u nas gość w Choroszczy. Szkółka I-sztorm byliny, nie ma stipy ani rozplenic. Podasz adres.Ja też z Białegostoku uciekłam na obrzeża.
Stipa bywała co roku na Sokolej. Ja mam swoją z siewu. Tam tez mają kilka gatunków innych traw.
Carexy SIlver Scerpte sa chocby w Auc... Ice Dance tez mają. I w LM - o dziwo przyzwoite sadzonki w sensownej cenie.
Ale generalnie jak sie przejedzie po sklepach ogrodniczych to w kazdym właściwie coś się trafi. Narobiło sie ich w ostatnim roku całkiem duzo i juz ich nie ogarniam jak wczesniej.
Nietypowe jak na nasz region trawy mozna trafic w kwiaciarni na Gajowej.
Ktora to szkółka I-sztorm? Między droga na W-wę i droga na Ełk o ile wiem są 4 szkółki. Odwiedzam własciwie jedną (tą w Fastach na zakręcie). Mają ładne byliny i włascicielka zawsze obniza cene (pracownicy nie). Traw tez mają tam sporo - własnie mistakntów (zapomniałam ze u nich kupowałam to i owo )
Ula, Mint Curls - śliczności Ale czy ona u nas zimuje? mam Frosted, dała radę już kolejną zimę.
Tatarak na poważnie rozważałam wczesną wiosną w moje podmokłe miejsca, ale zastanawiałam się, czy jak będzie gorąco latem, to trzeba go wtedy mocno podlewać? I nie znając odpowiedzi zrezygnowałam z niego. A ostatecznie trochę podniosę rabatkę, żeby woda spływała na trawnik.
Miskanty były na targach w kwietniu, ale po pierwsze drogie, a po drugie jeszcze ledwo ruszały, więc w sumie nie wiadomo było co się kupuje.
Pozdrawiam
Namierzyłam I-sztorm kilka lat temu, oni są w Choroszczy, ale nie przy głównej trasie, trochę w głębi miejscowości. Mają bardzo dużo bylin, są na all.. i można osobiście odbierać.
Natomiast ja w tym roku odkryłam szklarnie w Hryniewiczach, tam kupowałam stipę, ale już im "wyszła", mają carexy, rozplenice. Niestety, jest jeden minus, nikt tam nie wie, co tak naprawdę sprzedaje. Trawki tam dzielą się na "byliny" i "jednoroczne".
Postaram się sama zebrać nasiona stipy, kiedy to się robi? Pewnie wtedy jak już są Ale na mojej już się robią takie jakby kłoski. Mam pilnować?
Isztom widziałm na allegro ale jakos nigdy u nich nic nie kupiłam. Skoro w CHoroszczy w głębi to u nich nie byłam. Nie wiedziałam tez, ze w Hryniewiczach mają trawy, ale na razie to ja juz chyba mam full.
Nasiona stipy kupiłam - pierwszy raz wysiałam i potem rozdawałam po koleżankach Nie doceniłam swojej "ręki" i wysiałam chyba całe opakowanie z myślą o swoim mini areale Takze niestety nie wiem kiedy one sie zawiązują, ale wiem, ze stipa sie wysiewa sama i mozna odkryc wiosną siewki tu i ówdzie. U nas na to za bardzo nei licze al kto wie.
Co do Mint Curls - no niby żyją u mnie ale szału nie ma. Dam im szansę, ale jesli sie nie zbiorą to raczej wyrzucę.
Dziś powstał kawałek żywopłotu, posadziłam 10 choin kanadyjskich. Takich mikro oczywiście, żeby pasowały do reszty
Wydaje mi się, że trzmielina będzie musiała przesunąć się jakieś 30cm do przodu
Udało mi się przechować zimą, w chłodnym pomieszczeniu, hortensję ogrodową. A nawet kilka. Pierwsza pokazuje swój kolorek.
Joasiu,
Trzymam je w donicach. Nie chcę narażać ich na stres wykopywania. Ale przesadzam do większych doniczek niż te, w których je kupuję.
Nie wiem od czego to zależy, czy to taka odmiana, ale wyrosła w tym roku ładna, zwarta roślinka. A w niektórych sterczą długie, wybujałe pędy z pączkami na końcach.
31 maja jest dniem bociana białego. Nie wiem czy one o tym wiedzą ale dziś miałam niecodzienny widok. Nad naszym osiedlem około 40 bocianów odstawiło jakby taniec.
To było niesamowite, trwało kilka minut, po czym zniknęły tak nagle, jak nagle się pojawiły.