Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Na huśtawce miło płynie czas... 14:32, 18 mar 2018

Do góry
Może Molinia caerulea? Stipa calamagrostis Algäu? Któras odmiana Pennisetum?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:18, 18 mar 2018

Do góry
W ogrodzie wietrznie i mrozi, ale na parapetach powoli wiosna
Stipa

papryka ramiro, oleńka i ostra nn z Sycylii

pomidorki

W piątek wysiałam cukinię Astra Polka, jarmuż Nero di toscana, sałatę Regina dei ghiacci i ostróżkę letnią hiacyntową. Dzisiaj wypatrzyłam pierwsze wschody.
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:03, 18 mar 2018

Do góry
U mnie od wczoraj tez jest śnieg. Forsycja śmiesznie w śniegu wygląda
Na razie w nocy tylko ok. -3, ale dzisiaj ma przymrozić. Zobaczymy, czy zejdzie poniżej -5.

Mam nadzieję, że macie rację i z tych czosnków rzeczywiscie coś będzie. To chyba Purple Sensation. Już nawet nie pamiętam, co gdzie sadzilam jesienią

Kasia_CS ta zielona trawka to Stipa calamagrostis Algäu. Stipa capillata jeszcze się nie pokazała. Kiepsko u mnie rośnie, bo chyba jej za mokro.
Kwiaty we włosach 13:35, 18 mar 2018

Do góry
Nie wiem gdzie, miejsce znajdę, poszerzam rabaty,zmieniam na innych kompozycje.
Przetaczniki jedne z moich ulubionych, będę w jednym miejscu z przodu.
Muszę gdzieś jeszcze nabyć kilka czerwonych traw, może u nas na dołku.
Moja stipa po zimie, nieźle się trzyma, jest taka sztywna, a to chyba jednoroczna?

Na huśtawce miło płynie czas... 11:56, 18 mar 2018

Do góry
Ponownie zastanawiam się nad trawą między róże zamiast stipy. Stipa podoba mi się do pewnego momentu zanim zaczyna kwitnąć no i jest u mnie ekspansywna. Mace jakieś propozycje?
Dwa ogrody 11:46, 18 mar 2018

Do góry
Wysiewy pooglądałam. Stipa fajna. Chyba by mi się taka szkółka przydała. Koniecznie muszę nasion poszukać.
A stwierdzeniem "bratkami poprawiłam" mnie rozbawiłaś

Musiałabym Laurowiśni dopytać o drżączkę. Bo od niej mam. W zeszłym roku mi nie wzeszła. Próbuję jeszcze raz.
Mirkowy ogród (początki) 00:39, 18 mar 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Zobaczcie jaką niespodziankę mi sąsiad zostawił w stawiku.
Emuś dziś przeprowadził śledztwo no i sąsiad się przyznał że śmieci że swojej budowy u mnie wywalił(mam nie ogrodzone). Wiecie jak się tłumaczył że nie wiedział że tam to jeszcze nasza działka i że przecież nie dużo wywalił.
Jutro kontrola. Ech ludziska.

Ćwok zawsze, będzie ćwokiem. Syfi przecież blisko siebie. Jesteśmy podobno wielkim narodem wstających z kolan a wszędzie pełno idiotów.

Po budowie oprócz różnych folii i innych sztucznych materiałów wszystko zostało u mnie zagospodarowane gruz jest w skalniaku przesypany ziemia, humusem i gliną.

Mirus piękne wschody. U mnie stipa ma już ok 8 cm. Werbena też wschodzi. Orliki posiałam i bardzo ładnie po wschodzily. Tak wszyscy sieją więc i ja zaśmiałam.

Pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:38, 17 mar 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Równo tydzień mija dzisiaj od siania.

To spokojnie Aniu
Stipa u mnie zaczęła wschodzić po 9 dniach, z tego co pamiętam to rozplenice troszkę więcej czasu potrzebują.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:52, 17 mar 2018

Do góry
U mnie stipa zarówno się wysiewa na potęgę (tak samo jak werbena), jak i zimuje.
No ale tu mamy trochę cieplej...
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:30, 17 mar 2018

Do góry
Ja wiem, ze stipa traktowana jak jednoroczna, ale nadzieja umiera ostatnia Niestety na wysiewy nie mam miejsca Parapety w większości mam na poziomie podłogi i małego rozbójnika w domu Zobaczymy co będzie

Na razie mam bielutko za oknem, ale kołderka powoli się rozpuszcza na cudnym słoneczku
Ukojenie 09:29, 17 mar 2018

Do góry
I jeszcze te:
Stipa

Kalarepa

Pomidory zolte
Karlowy

Ozarowski

Ogród w remoncie 07:35, 17 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Bylin jak najbardziej nie za duzo roznych gatunkow, za to wiecej ich. Wg mnie koniecznie trawy, niekoniecznie zimozielone, bo tych juz masz w ogrodzie troche. To bylaby prawdziwa rabata na sezon wiosna-jesien, jesli bys zechciala. Zima widoczne bylyby tylko struktury traw, agastache i penstemona.
Fajna jest Stipa calamagrostis Algäu. Wypuszcza zielone klosy az do teraz.

Tak trawy koniecznie muszą tam się znaleźć. Przez noc przyszło mi do głowy że może pozostać tylko przy pomarańczowych różach a kontrastowe niech będą tylko byliny? Wtedy zostawiłabym Summer Song bo ona wydaje się być mocna,prawie czerwona. I co z tym bardziej cienistym kawałkiem tej rabaty w okolicy orzecha?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 02:04, 17 mar 2018

Do góry
Dziewczyny, stipa w zasadzie jest jako jednoroczna trawka traktowana.
To że gdzieś ma zielone kłaki,to i tak sukces ocieplenia klimatu.
Dlatego doświadczone ogrodowiczanki sieją ją co roku,żeby mieć piękne zielone zwiewne kępki.
Kasiu- kiedy przejdzie fala mrozów zetnij swoją i zobaczysz czy ma chociaż wewnątrz zielone odrosty,jeśli nie to niestety trzeba ją wymienić.

Ogród w remoncie 22:26, 16 mar 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Teraz odrzuciłam jeszcze Summer Song ale reszta zostaje,trzy gatunki wystarczą . One wszystkie wysokością chyba ok metra mają? Nie wiem,szukać jeszcze z jednej wyźszej między okna jak Asia radziła? Bylinki fajne zaproponowałaś. Mam Caradonnę i dzwonki skupione ,kłosowce Blue Boa i Blue Fortune.Penstemon fajny. Tych bylin chciałabym nie tak dużo gatunków. Może zimozielone jeszcze . Ta rabata to taka ,gdzie najczęściej chodzimy bo wzdłuż między nią a domem jest chodnik prowadzący do mojego wejścia.

Bylin jak najbardziej nie za duzo roznych gatunkow, za to wiecej ich. Wg mnie koniecznie trawy, niekoniecznie zimozielone, bo tych juz masz w ogrodzie troche. To bylaby prawdziwa rabata na sezon wiosna-jesien, jesli bys zechciala. Zima widoczne bylyby tylko struktury traw, agastache i penstemona.
Fajna jest Stipa calamagrostis Algäu. Wypuszcza zielone klosy az do teraz.
Doświadczalnia bylinowo-różana 21:32, 16 mar 2018

Do góry
Łohoho, wiosna praktycznie pełną gęba! To stipa ta zielona? Bo też mam taką o ile dobrze pamiętam, że Twoja capillata To samo wyprawia Nawet ją juz ciachnęłam skoro taka jest twardzielka u nas biały ogródek i -4 za oknem
Dwa ogrody 20:42, 16 mar 2018

Do góry
Bożenko, liście ciemiernikom wycinałam zawsze, czasami etapami, te pierwsze zmarznięte, później jak wyskoczyły świeże, to usuwałam resztę starych. Jednak doczytałam, że stare liście sprzyjają chorobom i wycinam wszystkie wiosną. Nie zawsze po cięciu wyskakiwały takie niespodzianki mrozowe.
Gor-Aniu, wszystko się okaże jak miną mrozy. Ja już nie dokupuję ciemierników, bo miejsca brak.
Bardziej martwię się różami, bo łodygi już dziś wyglądają nieciekawie i wszystkie pnące mogą startować od zera.
Tak wyglądały wczoraj, przed okryciem.

Raport z wysiewów przed dwoma tygodniami
stipa do pikowania jutro, bo w tygodniu czasu brak

pomidory codziennie odwracane do światła trochę się pokręciły

pomidorki z nasionek od Łucji, jedne 100% wschodów, Malachitowa szkatułka ciut słabiej
róże New Dawn na trzcinniki 08:07, 16 mar 2018

Do góry
Nie wiem co cię interesuje ale jeśli trawy to mogę wymienić Stipa capillata 4 sadzonki, eragrostis trichodes mam w kilku miejscach, miskant malepartus tylko jedną mogę dać, miskant flamingo mam kilka niewielkich sadzonek,to bardzo ładny miskant taki eteryczny, patyczki hortensji Bobo niezwykle urocza kompaktowa odmiana,turzyca palmowa mam tego sporo, trzcinnik ostrokwiatowy 'Overdam' mam jedną sporą kępę ale mogę pół odstąpić, mam miskanty gracilllimus w kilki miejscach, morning light kilka sadzonek, graziella ale do podziału jedną kępę niewielka , rotsilber mogę podzielić kilka, variegatus jedna kępa mogę coś ukopać, zebrinus jedna kępa ale mogę ukopać, grosse fontaene kępa do podziału mogę też dorzucić Karl Foerster, mam u mamy dwie odmiany rodgresji prawdopodobnie pierzasta i stopowcowata.
Ale trzeba poczekać jeszcze trochę z trawami chodzi o miskanty i zobaczyć jak przeżyły.
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:00, 14 mar 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Irenko a co to za fajne przycięte czuprynki? Aż się uśmiechnąłem jak je zobaczyłem To stipa? Extra wyglądają

Radziu, to ścięte stipy i Amazon Mist
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:41, 13 mar 2018

Do góry
Kochani Miło mi że zaglądacie do mnie mimo, że ja bywam tutaj rzadko ... przepraszam ale mam ostatnio tyle spraw na głowie, że na forum nie starcza już czasu ... nawet brakuje mi go żeby zajrzeć i podczytać co słychać u Was ... u mnie remont kuchni w toku tzn kłucie, gipsowanie, życie w kurzu i z kuchnią w pralni ... Jednak w całym tym zamieszaniu miniony week-end upłynął mi na intensywnej pracy w ogrodzie ...

Pod nóż poszła sesleria, trzcinniki, stipa, amazon mist, hakone, jeżówki, rozchodniki, werbena oraz graby. Reszta czeka aż minie zapowiadane ochłodzenie
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 00:26, 13 mar 2018

Do góry
Moja stipa też tak wygląda, czekam i mam nadzieję, że jednak przeżyła. Może choć kilka z tych 10 sadzonek...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies