Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 22:30, 19 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)

Tak to już jest musi się zapalić lampeczka ,że to właśnie to inaczej o wątpliwości łatwo. Powiem Ci ,że jeśli o mnie chodzi to o to co zaplanowałam już jestem jakoś spokojna,mam prawie pewność ,że o to mi chodziło . Jestem pewna ,że znajdziesz pomysł na tę skarpę
Asia to trochę zazdroszczę i naprawdę podziwiam
Dzięki również za słowa otuchy
Choć powiem Ci, że jestem typowym bliźniakiem
Elka 22:47, 19 mar 2018

Oj chyba i ja włączę się do podglądania i kibicowania też problem skarpy mam przed sobą. Niby już wiem co chce a potem znowu długo długo nic. U mnie też sroga zima a było już tak pięknie.
wrobelki 22:54, 19 mar 2018

Hej Gosia, widzę że u Ciebie tez prace projektowe zaawansowane są bardzo Ławeczki na murku są super u mnie też pewnie powstaną Już nie mogę się doczekać wiosny i sadzenia
paulina_ns 23:11, 19 mar 2018

Wszyscy spragnieni wiosny widzę, na pocieszenie dodam,że ja też i to już bardzo jeszcze Kilka dni od niedzieli już ma być fajnie i oby tylko prognozy się sprawdziły znalazłaś Gosia ciemierniki?
Anitka 23:56, 19 mar 2018

Gosiu, skarpy to zawsze trudne wyzwanie. Z murkiem po łuku fajny pomysł. Dobrze byłoby nawiązać z materiałem do tego co masz przy oczku. Będzie spójnie. Jeśli będzie nie za wysoki i będą posadzone od góry roślinki przewieszające się do pod murkiem nic nie szadź. Chyba, że będzie wyższy to tak.
Jako posiadacz ogródka w większości z iglaków omijam je w szkółkach szerokim łukiem. Tobie pewnie teraz też bylinki w głowie. Ale fajnie byłoby jakieś na skarpie jednak umieścić, bo nawiązywałyby do pozostałej części ogrodu. I będzie w zimie coś tam cieszyło. Od góry drzew bym nie dawała, przytłoczą, tylko jakieś wyższe krzewy, np. hortensje, pęcherznica 'Diabolo". W lecie, gdy to potrzebne będzie zasłona. Na dole dobry pomysł z tymi różyczkami okrywowymi, może w blado różowym kolorze ( w nawiązaniu do twojej różowej hortensji) - ładnie kontrastowały by z bordowymi krzewami. Z bylin dodałabym kocimiętkę, szałwie, może lawendę. Z różem i bordowym kolorem karłowate iglaki w niebieskiej i niebiesko-srebrnej tonacji.

Ja też najlepiej planuję w realu, podobnie - ruchomy system doniczkowy
MalGosia 15:36, 20 mar 2018

Witaj Małgosiu

oczywiście, prześledziłam zdjęcia ogrodu i już mi się podoba!
dojrzałam też królewnę pink anabelle
mam ją od ubiegłego roku i zastanawiałam się - ciąć czy nie, ale już wiem, że ciąć i to do ziemi! a próbowałaś ukorzeniać gałązki z niej?
czekam jaką decyzję ostatecznie podejmiesz odnośnie skarpy!
pozdrawiam cieplutko
ElzbietaFranka 19:47, 20 mar 2018

Małgosiu przysyp leciutko ziemia zmieszana z piaskiem. Tak mi lepiej po wschodzily. Po tygodniu wschodzi stipa.
m_gocha 20:52, 20 mar 2018

Elka napisał(a)
Oj chyba i ja włączę się do podglądania i kibicowania też problem skarpy mam przed sobą. Niby już wiem co chce a potem znowu długo długo nic. U mnie też sroga zima a było już tak pięknie.
Elka wiem, że u Ciebie olbrzymie (w porównaniu z moimi) skarpy do obsadzania Potencjał ogromny i myślę, że już niedługo piękny ogród stworzysz Trzymam kciuki i... też będę podglądać

Pewnie w całej Małopolsce podobnie mamy pogodowo
m_gocha 20:54, 20 mar 2018

wrobelki napisał(a)
Hej Gosia, widzę że u Ciebie tez prace projektowe zaawansowane są bardzo Ławeczki na murku są super u mnie też pewnie powstaną Już nie mogę się doczekać wiosny i sadzenia
Coś troszkę ruszyło z planowaniem skarpy... ale jak to dalej pójdzie? Gdyby tak tylko od naszego "chcenia" zależało, to skarpa byłaby już dawno cudna
m_gocha 20:56, 20 mar 2018

paulina_ns napisał(a)
Wszyscy spragnieni wiosny widzę, na pocieszenie dodam,że ja też i to już bardzo jeszcze Kilka dni od niedzieli już ma być fajnie i oby tylko prognozy się sprawdziły znalazłaś Gosia ciemierniki?

Byłam tylko w jednym CO po nasiona ale ciemierników niestety nie mieli