Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy song 13:19, 09 maj 2018

Do góry
frezja napisał(a)

Podziwiam ten cudny powojnik.
Tak to chciałam mieć. Właśnie taki.
Jakiś Montana kupiłam 2 rok i nie zakwitl mi jeszcze ani razu. Nawet nie wiem co mam. W tym roku jakoś rachitycznie słabo rośnie.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:18, 09 maj 2018

Do góry
Narysowałam, jak ja bym to widziała:

Przy czym zdaje mi się, że ta rabata zakręca i nie wiem, czy 9 metrów długości ma tylna krawędź rabaty czy przednia. W razie czego - trzeba by odpowiednio zmodyfikować.
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:11, 09 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Niwaki którego uformowałam z jakiegoś jałowca...

Nooo, muszę przyznać, że ten nivaki "z jakiegoś jałowca" wyszedł Ci baaardzo elegancki

Szkoda, że nie mam takiego jakiegoś jałowca, to bym Cię zaprosiła do siebie, abyś go tak od niechcenia obejrzała i moooże coś z nim zrobiła
Ogrod stewardessy 12:51, 09 maj 2018

Do góry
Do Krainy Desczowcow powrocilo na kilkadni lato.

Rododendrony szaleja.

Ten ma ponad 20 lat i ponad 3 metry wysokosci.

Krzewuszki:

W niedziele wybieram sie do Parku Rododendronow. Az wstyd sie przyznac, ze po 10 latach mieszkania w Bremen jeszcze tam nie bylam.

Droga do spełnienia 12:48, 09 maj 2018

Do góry
a tu potrzebuje waszej pomocy
cisy posadzone a reszte trzeba uporzadkowac
help
Za drzwiami do ogrodu... 12:42, 09 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ślicznie masz w ogrodzie, buczek cudny, pięknie błyszczy w słońcu ,też mam takiego
Tylko swojego podcięłam od dołu i wyprowadzam wyżej , bo kupiłam nisko szczepionego....

Muszę zajżeć do Ciebie ,zobaczyć buczka,bo ja swojego też muszę jakoś podciąć ,bo gałęzie zaczynają się ścielić po podłożu...czyli płożyć po płożaku
Ukojenie 12:18, 09 maj 2018

Do góry
I donice

Ciekawa jestem czy moje petunie dadza rade.
Droga do spełnienia 12:16, 09 maj 2018

Do góry
sadzonki hortki zeszłoroczna i tegoroczna kupiona na all

szpalerek

palibin wywalony za płot bo nie kwitł przez 6 lat wywaliłam go za płot i zakwitł
Ukojenie 12:16, 09 maj 2018

Do góry
Kilka zdjec czosnkow z poranka:

I taki

Mix - i nie wiem ktory jest czym.
Czy te roślinki koło małego czosnka mogą być samosiejkami floksów albo penstemona?
Moja glebo terapia 12:12, 09 maj 2018

Do góry
Po wczorajszej burzy w ogrodzie wszystko odetchnęło, zwłaszcza mój zasuszony trawnik. Jeszcze nigdy tak w maju nie wyglądał

Nastał czas azali i rododendronów z azaliami mi jakoś lepiej idzie w przeciwieństwie do rododendronów, rosną prawie bezproblemowo.I zastanawiam się nad zwiększeniem ich ilości w ogrodzie.

Najprawdopodobniej zrezygnuję z tej mojej nieszczęsnej bylinówki właśnie na rzecz azali i hortensji

Ogród z rzeźbą 12:08, 09 maj 2018

Do góry
Aniu, na bazie Twojego rysunku rozrysowałam tą rabatę - mam nadzieję, że mniej więcej zgodnie z rzeczywistością (zakładam, że na rysunku 1cm=1m).

Zielone plamy to drzewa istniejące (brzoza i świerki), a puste - planowane.
Kółka bliżej ogrodzenia to glediczje, a bliżej środka - strzępki. Jedne i drugie - zgodnie z informacjami z netu - mogą sięgnąć 6 metrów szerokości i tyle na nie przeznaczyłam.

Powiem tak: zmieścić się zmieszczą. Jeszcze jedno nieduże drzewo przed świerkami wejdzie. Ale tak jak Iwonka mówi: jak drzewa urosną (czyli za jakieś 7-10 lat) zrobi Ci się rabata leśna, bardziej cienista niż słoneczna. Na typowe, słoneczne rabaty bylinowe zostaje Ci tak naprawdę niewiele miejsca.
Trochę szkoda, jeśli o takich marzysz.
Z drugiej strony - działka i otoczenie ma charakter leśny i takie nasadzenia będą tutaj bardziej pasować niż typowe "rabaty preriowe".

Tak więc jest to kwestia decyzji - co wolisz.

Jakie są jeszcze możliwe opcje?
- zamiast strzępków dać jakieś nieduże drzewa (wiem - buu) lub
- zostawić glediczję i strzępka tam gdzie jest więcej miejsca - pomiędzy świerkami, a pomiędzy świerkami a brzozą zostawiłabym tylko jedno z nich; jedno czy dwa małe drzewka można wtedy dorzucić.

I tak po prawdzie....
Nie wiem gdzie i kiedy kupowałaś te serby, ale zapytałabym się, czy dwóch z nich nie dałoby się zamienić na jakieś mniejsze odmiany....
One naprawdę będą ciężko wyglądały, a 3-metrowe iglaki (jak zdjęcie wskazuje) w zupełności wystarczą do zasłonięcia tego domu.
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:56, 09 maj 2018

Do góry
Rubens

kuzynka Rubensa Freda jeszcze słabo wybarwiona

Freda w poprzednich latach
Ogród do odnowy 11:45, 09 maj 2018

Do góry
czas azalii

Małe ogródki przed blokiem. Jak się ciekawie odgrodzić od sąsiadów? 11:44, 09 maj 2018

Do góry
Witam ponownie,

Zastosowałem się do części uwag, wracam i przesyłam efekt obecny.

W rogu hortensja, prawdopodobnie Early Sensation (kupiona 2 lata temu i przesadzana wiec nie pamietam)

Co byście posadzili przed nią? Myślałem o jakiś dwoch miniaturowych rododendronach, choince Jeddeloh i klonie dissectum nigrum ( nie wiem czy sie zmiesci)

A moze poprostu bukszpany lub hortensje polestar widoczne na zdjeciu w doniczkach?

Ogród Mirelli 11:37, 09 maj 2018

Do góry
Ogród Mirelli 11:37, 09 maj 2018

Do góry
Zostawiam dzisiejsze fotki różowego puchu tamaryszka

Ptasi gaj 11:12, 09 maj 2018

Do góry
Też rododendrony piękne które zamierzam kupić na nową rabatem kwasolubow azalie powyższe też.

Ten piękny

Dużo też polskich odmian tzw królewskich np Bolesław Chrobry, Kazimierz Odnowiciel już nie pokazuje fot można sprawdzić w necie

Długo mi się foty ładują ale ta na koniec przykościelna

Ogród Mirelli 11:09, 09 maj 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Magnolia Sunsation przepiękna!!!
Kalinowe kuleczki też uwielbiam.W tym roku kalina u mnie też pięknie kwitnie.

Moja kalina od ubiegłego roku dużo urosła. Żałuję tylko, że nie zgrała się kwitnieniem z iryskami. Zawsze razem kwitły, a w tym roku iryski się spóźniają, a szkoda. Zobacz jak ładnie wyglądała z iryskami w zeszłym roku

Ptasi gaj 11:01, 09 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
A czy ta biała azalia pachnie?

Urszulla nie wiem bo nie wachałam ale wczoraj będąc w szkólce zrobiłam fotkę białej azali bardzo ładna sprawdź w internecie. Biel porazajaca a w środku mała plamka żółtego koloru.

Bardzo mi się podobała ta azalia

Ta też urocza

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:59, 09 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

rysuek super wyszedł. Mnie tylko te drzewa w ilości po 2 nie graja ale to dlatego ,że nie lubię jak coś rośnie x 2. Dodałabym jeszcze jednego graba Ale to moje zboczenie a trawki za czy obok limek ?

Właśnie też nie lubię po dwa ale były tylko dwa graby w sklepie, a inne duuużo droższe... mam trzy wiązy ale ich w trójce tu nie upchnę. Trawy za hortkami.

A może tak lepiej?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies