Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 15:48, 29 maj 2018

Do góry
Tym razem barok - To była Angelika

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:45, 29 maj 2018

Do góry
ana_art napisał(a)

Cudna ta piwonia!!!

I pachnie, jak lody

Eden Rose

Abraham Darby

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:43, 29 maj 2018

Do góry
MarcinKRK napisał(a)
Tutaj takie sprawy załatwiamy, o ile się da

Super.
Czy na takim etapie można zidentyfikować co to za jedna?
Takich NN mam jeszcze sześć sztuk. Wszystkie ukorzenione z patyczków przywiezionych z Danii.
Wygląda na to że wszystkie zakwitną.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:38, 29 maj 2018

Do góry
szaleństwo różane, cudnie

co towarzyszy DarkLady? nie moge dostrzec kształtu lisci - to kocimietka, szałwia, jakis kłosowiec, przetacznik czy zupełnie cos innego?

Zagajanka napisał(a)

Dark Lady

Paeonia - Piwonia 15:38, 29 maj 2018

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Ewa zobacz moją Garden Treasure na 24 str, charakterystyczne smugi przy pylnikach

Zbyszku na moje oko to one takie same, ale ja żaden znawca. Podobna do niej jest też Bartzella…..
Jak widzi je Twoje oko?

Blaski i cienie nowego życia 15:35, 29 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Żyją patyczki? Takie ciepło, bez deszczu...

Kobieto, byś nie uwierzyła. Mają wypuszczone przyrosty zielone na 2,5 cm i pewnie się ukorzeniają. Wszystkie i Twoje i moje. Te co dałam do donic i te w ziemi. Żeby nie zapeszyć to nie ruszam. A jak się udadzą to będę mieć małą szkółkę.

To jest jakiś wyjątkowy chyba rok bo ciepło. Oczywiście w suszę podlewałam.

Comtessa dziś

Ogrod stewardessy 15:34, 29 maj 2018

Do góry
Zaczynamy hortensjade

Krolowa mojego przedogrodka ma w tym roku paki na prawie kazdej galazce:

Czekam na niebieskie kwiaty

A to cieszy najbardziej: moja w zeszlym roku zaszczepiona hortensja Vanilla fraise ma pierwsze paki. To malenstwo nie ma nawet 30 cm wysokosci.

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:31, 29 maj 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Ta biała też jest cudna, ostatnie zdjęcie z hakone bardzo ładne ujęcie Nie dziel tej piwoni, szkoda jej a piwonie nie lubią przesadzania i może nie kwitnąć to mi jeszcze babcia tak mówiła, pamiętam z dziecinstwa u babci w ogrodzie przecudne piwonie A znasz nazwy tych piwoni? To są te zwykłe czy drzewiaste?

Tak, ona długo i obficie kwitnie.
Jednak nie podzielę.
To są zwykłe, ale jakieś inne, nazwa NN, dostałam od koleżanki ze studiów, a ona odziedziczyła je po byłym właścicielu domu, który kupiła, rosły u niego ponad 50 lat.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:30, 29 maj 2018

Do góry
Cudne zdjęcia i piękne ogrody, niesamowite!!! w zupełnie innym klimacie niż polskie.
Co to jest, te rośliny rosną na gruncie czy na podwyższeniu?:

To dereń pagodowy, to ażurowe drzewko?:

Świetna inicjatywa
Nieciasny i własny :) 15:25, 29 maj 2018

Do góry

Akwarela w ogrodzie:) 15:24, 29 maj 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Często zaglądam do Twojego wątku i podziwiam Tworzysz cudowny ogród parkowy Bardzo lubię takie rabatki Życzę wytrwałości

Bardzo mnie ucieszyły twoje słowa Od samego początku miałam na myśli ogród przypominający park, z nieoczywistymi alejkami i zakamarkami. Jeśli w jakikolwiek sposób jest to widoczne dla innych to jest to dla mnie ogromny komplement
Bardzo dużo pracy przede mną. Mam jeszcze nieogarniętą część leśną, choć mam nadzieję, że jesienią właśnie tam ruszą prace. Wczoraj popracowałam tylko nad przejściem do tego miejsca. Wykulkowałam bukszpany przy ścieżce, bo chociaż ta część ogrodu ma być leśna to trochę formowania też będzie. Tu widoczek z jesieni.

W tej części ogrodu królują moje ukochane brzozy. To dosyć duży placyk. Są tu kilkuletnie świerki i sosny, które wstępnie są przygotowywane do stożkowania. Chcę je zatrzymać na takiej wysokości, żeby pracować przy nich bez drabiny Główne nasadzenia już są, teraz muszę myśleć nad najniższym piętrem. Tu mam nadzieję ratować się hostami i paprociami. Niestety nie mam pomysłu póki co na to jak to zgrabnie połączyć z resztą ogrodu, dokładnie chodzi mi o ścieżki lub właśnie ich brak. Może kierunek poruszania się wyznaczę korytarzami z host. O właśnie podczas pisania przyszło mi to do głowy

Jurajski Ogród 15:20, 29 maj 2018

Do góry
Częstujcie się, proszę. Prosto z krzaczka, pyszne jagody kamczackie

Dwa ogrody 15:19, 29 maj 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

róże

Piękną masz kolekcję piwonii Twoja ulobiona przepiękna, a ta pojedyncza biała mnie urzekła.

Jak nazwa tej cudnej róży na drugim zdjęciu?

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:18, 29 maj 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

te hakonki mi się podobają. Jestem przed kupnem i najprawdopodobniej te właśnie kupię

Mnie one super się sprawdzają, długo łądne, wiosną szybko ruszają.
Alchymist wysoko i na bogato
nie cięłam, a mimo to fantastycznie kwitnie

Moja glebo terapia 15:14, 29 maj 2018

Do góry
Rodek się zabrał po wiosennych problemach. Nie wiem o co z nim chodzi ale co roku jest to samo

Nie wiem co to za żurawka ale jest ogromna

Konwalnik też po zimie się regeneruje i wyłazi poza kamyki
Będę musiała pamiętać na jesień, żeby mimo wszystko przyrzucić go gałązkami jodłowymi

Moja ulubiona

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:08, 29 maj 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
munstead

tuscany

bedzie jeszcze burgundy

a to widok na souvenir du dr J.

a tu bedzie jasmina

Ależ cuda są u Ciebie
przed zakupem Gipsy Boy zastanawiałam się nad Tuscany, ale ona chyba bardziej chorowita więc padło na Gipsy.

Souvenir du dr J. i Jasmina to potwory u Ciebie Piękne
Bardzo dobrze oddaje kolory Twój aparat, u mnie Munsted i inne w takich kolorkach wychodzą czerwone

Tęczowo mi 15:03, 29 maj 2018

Do góry
Ogród będzie się nadal zmieniał. Nie wszystkie rośliny rosną tam, gdzie powinny. Niestety pracowałam w ogrodzie etapami i często musiałam wykorzystywać akurat już odchwaszczony fragment ogrodu, aby móc szybciej rozmnożyć rośliny, albo po prostu pozwolić im już rosnąć
Pszczelarnia 15:03, 29 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ciągle się zastanawiam, jak wykończyć brzegi tej rabaty przy kulach / pomiędzy kulami bukszpanowymi. Co pasowałoby do rabaty bylinowej i nie szkodziło bukszpanom? Jakieś pomysły?

Drzewo z naprzeciwka lada moment zawali się na moją stronę, muszę zgłosić do wycinki. Ta rabata z biegiem lat całkowicie się zmieni, bo "niechcący" w tyle zostały posadzone magnolie, część kolekcji eMa. Obiecał, że będzie dbał, doglądał i pielęgnował.

A po lewo to jasnozielone to jest sesleria jesienna? To może powtórzyć ją pomiędzy buksami?
Pszczelarnia 14:59, 29 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tak, kupuje się w sklepie. Sieje (ja sieję do gleby na takim rozsadniku), przesadza jesienią i czeka aż zakwitną w przyszłym roku. A potem zbiera nasiona albo dzieli te, których kolor się podoba. Do tej pory zawsze jednak miałam śmietankowy i malinowy. Rozejrzę się za odmianowymi niebiesko-fioletowymi.

Łubin w tym roku po tygodniu już nie wyglądał ładnie, stan z wczoraj:

A w masie jeszcze ładnie:

Czyli mogę jeszcze teraz wysiać?
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:58, 29 maj 2018

Do góry
dominika_ napisał(a)
Cudowne są te Twoje piwonie Irenko, u Małej Mi podglądałam i zakochałam się w tych kwaitach, kupiłam już 2 sztuki

Mam ich dużo, stare i nowe, kupuj, bo warto

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies