Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 09:21, 08 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I hosty się obudziły, nawet te w naczyniach:

Jutro jak zdążę relacja z warzywnika.

cudne
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:21, 08 maj 2018

Do góry
Zoja, nie wszystkie są takie małe, niektóre już całkiem spore
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:14, 08 maj 2018

Do góry
paolka1004 napisał(a)
Witajcie ,

jako zupełny laik i świeżaczek w kwestii projektowania ogrodów proszę Was gorąco o radę w sprawie rabaty od frontu domu i przyznam się, że mam z tym ogromny problem . Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać... jak widać na zdjęciu wzdłuż chodnika posadzone mam już tawułki, podobnie pod oknem ... na zdjęciu zaznaczyłam dwoma kolorami miejsca w których planuję posadzić drzewka - wierzba japońska hakuro nishiki i śliwa wiśniowa Pissardi i to tyle. rabata planowana jest w kształcie trójkąta (na zdjęciu widać troszkę rozciągnięty sznurek który ma wyznaczać jej granice. Powstaje pytanie - co posadzić w sąsiedztwie Pissardi? chciałabym aby to były rośliny raczej niskie i współgrające z drzewkiem ale raczej już nie bordowe, coś z roślin zielonych lub innych jaśniejszych ... i koniecznie dobrze rosnące w słońcu (tu praktycznie przez cały dzień jest słońce ) ... wierzba ma być wierzchołkiem trójkąta więc tam nie planuję już żadnych nasadzeń. całość rabaty planuję pokryć kamieniem (niestety ze względu na alergię syna odpada kora)

ziemia przeciętna ogrodowa (teren niedawno częściowo wyrównany ziemią dobrej jakości)

z góry dzięki za pomoc

zastanów się jeszcze nad tymi drzewami, w szczególności nad ta wierzbą. Ja bym posadziła 3 jednakowe drzewka szczepione na pniu lub kolumnowe wzdłuż ścieżki.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:10, 08 maj 2018

Do góry
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:10, 08 maj 2018

Do góry
Kilka wiosennych fotek z ogrodu i okolic.

Ogród z rzeźbą 08:57, 08 maj 2018

Do góry
Aniu, dziewczyny mają rację z tymi serbami. Jak dasz je razem, to zrobi się nieproporcjonalnie dużą, ciężka bryła.

Ja bym je w ogóle rozdzieliła, posadziła po jednym na każdym boku i po środku. Na wysokości brązowego domku dodałabym ewentualnie jednego lub dwa mniejsze iglaki (typu świerk serbski nana lub jodła koreańska).
Pomiędzy nimi dwa duże drzewa (z tych, co wymieniłaś to te klony czerwone mi najbardziej pasują). I to byłby szkielet:

Przed tymi drzewami średnie piętro: jarząby i/lub glediczje.
Pod drzewami trzeba by było posadzić jakieś krzewy i dopiero na tle tego wszystkiego sadzić byliny, trawy i pomniejsze krzewy

Jednym słowem - sześć metrów to wcale nie tak dużo

Ps. Strzępiastokory na tą rabatę mi nie pasuje: on powinien mieć wyeksponowany pień, a tutaj pnie będą zasłonięte niskimi nasadzeniami.
Chwasty w trawniku 08:56, 08 maj 2018

Do góry
marbrz napisał(a)
Zawalczenie wiechliny rocznej i chwastnicy w trawniku:
Środek Stomp 330 EC2 - dawka oficjalna to 5 l na 200l wody na hektar.

Dla trawnika domowego: 50ml na 2 litry wody na 100m2.
Mam potwierdzenie.
Kupować i zwalczać dziadostwo.

Czy jest jakiś zamiennik Stomp 330 ?
Niestety środek jest słabo dostępny. chciałbym zawlaczyć z wiechliną ...
Małymi kroczkami do celu... 08:51, 08 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Ale póki co są małe i jednak potrzebują tej przestrzeni faktycznie kloniki wybijają się najbardziej, cieszę się,że posadziłam je w takim miejscu,że mam widok na nie z tarasu Wczoraj ostrzygłam przy nich tawułki, nie lubię jak kwitną, specjalnie dla Ciebie jeszcze jedno zdjęcie

Obrazek jak z katalogu . Pięknie to wygląda.
Pszczelarnia 08:50, 08 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I stwierdziłam po raz kolejny, że kukliki lubią wilgoć, niestety nie mam już takich miejsc w ogrodzie. Są bardzo widowiskowe:

Miałam dylemat,które zdjęcie zacytować, wygrał kuklik Bardzo ciekawy kolor. Wprowadziłam je jesienią do ogrodu i już szukam kolejnych, które posadzę, bo bardzo są urokliwe. U mnie glina, więc wilgoć jest, powinny się czuć dobrze.
Bardzo przydatne informacje o bukietach z lilaków umieściłaś. Zapamiętam. W tym roku już dwie odmiany u nas zagościły.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 08:49, 08 maj 2018

Do góry
Bukszpany sadzone 3 tygodnie temu. Poczatkowo liscie miały plamki żółto brązowe. W ogrodniczym zalecono oprysk z mospilanu i amistaru. Teraz żółkną w środku. Jak je ratować?
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 08:47, 08 maj 2018

Do góry
Cześć dziewczyny

Czasu na wszystko brakuje, ale prace w ogrodzie wrą. Co do drzewa sprawa się skomplikowała, tego głogu jednak nie dostałam w tej szkółce, myślałam potem o jakiejś jabłoni ozdobnej bo mieli, o śliwie wiśniowej, o świdośliwie ale trudno dostać dorosłe. Zjechaliśmy w tej sprawie sporo kilometrów i nadal nie mamy drzewa.
Posadziliśmy za to rząd świdośliw lamarckich wzdłuż ogrodzenia, mam zamiar je ładnie prowadzić (o tak np.), ale narazie młode. To rzeczywiście piękne rośliny..

Katka zabiegana i to jak nadal poświęcam sporo czasu dla siebie i rodziny i niewiele go zostaje na inne rzeczy. Z końcem czerwca mój cel treningowy dobiegnie końca i będę mieć więcej czasu na inne hobby. Mam nadzieję, że u Ciebie też wszystko dobrze

Pozdrawiam Was wszystkich zaglądających

Droga do spełnienia 08:46, 08 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
[img size=360x480]

Kamiś, to sesleria jesienna? Moja nie jest taka limonkowa...
A to fioletowe w tle, obok czocha, to co to???
Droga do spełnienia 08:44, 08 maj 2018

Do góry
Droga do spełnienia 08:42, 08 maj 2018

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 08:41, 08 maj 2018

Do góry

w tvn były sokoły wędrowne a tu kopciuszki z tarasu

Droga do spełnienia 08:40, 08 maj 2018

Do góry
kilka fotek
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:28, 08 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Czas lejącego się złota

Tęskno mi za tym miejscem, wasz ogród jest taki przytulny No i przez to słońce już macie festiwal kolorów u azalii i rododendronów. Super!
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:22, 08 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Uwielbiam w każdym stadium

Jakie one piękne, czemu ciągle o nich zapominam Teraz tylko kwitną, prawda? Lubią słońce czy cień?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:20, 08 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

Te kulki wymagają cięcia, bo bez tego tracą formę i się pokładają. Ja je tnę mocno co drugi rok. Po cięciu wyglądają niefajnie, ale po pewnym czasie się odbudowują.
Stosuję jeszcze w ich przypadku taki patent z wiązaniem wewnątrz, którego nie widać Powoduje to, że się nie pokładają, bardzo to w zimie pomaga, gdy śnieg pada.
Takim czymś je związuje, tym grubszym:

Ja też zaczęłam w środku podwiązywać, fajny ten sznur kupiłaś. Teraz po latach widzę, że najlepszy sposób na kulki to systematyczne cięcie, co dwa lata tak jak ty najlepiej. Bo inaczej wychodzi jak u mnie. Przycięłam za bardzo i już nie zazieleniły się od dołu. Wykopałam rok temu 7 sztuk. Na szczęście miały mały sysyetmn korzeniowy.
Droga do spełnienia 08:19, 08 maj 2018

Do góry
Dzieczyny dzięki za dobre słowo
Joluś flaga była
Paula - długi weekend się skończył ale w pracy szał
Mąż doszedł do siebie szybko ma to do siebie że wszystko się na nim goi w tempie ekspresowym

wreszcie w nocy spadł deszcz było okropnie sucho
rośliny żyją
ja nic nie robiłam bo w domu remontowo
nie ma jak wypocząć co?
kwitną czosnki
zielenią się rośliny, klon mnie czaruje jeden i drugi, powojniki kiepsko ale żyją
rabata frontowa w totalnym nieładzie, kukliki nawet strajkują nie wiem co jest, chwastnik wysuszony w choince znalezione gniazdo
gniazdo a tarasie nie przetrwało dzisiaj w nocy zwalił je kot jajka się rozbiły żal mi okropnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies