Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony II 22:52, 29 maj 2017

Do góry
Orliki:

Ogródek Iwony II 22:43, 29 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Pokażesz Twoją Melica ciliata?

Moja Melica zaczyna kwitnąć. W zeszłym roku kwitła da razy

Wysokością dorównuje trzcinnikowi krótkowłosemu

Melica:
Ogródek Iwony II 22:30, 29 maj 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
Iwonko i u mnie tunel foliowy... Ale nie ukrywam, że docelowo marzy mi się szklarnia z poliwęglanu. Oglądam aluminiowe , ale one muszą być do czegoś solidnego przymocowane, bo pofruną... A do tego ja mam już określone miejsce i wymiary mi nie pasują gotowych...

Łucjo, filmiki z montażu profili aluminiowych potwierdziły, ze aluminium jest strasznie delikatne, a u mnie wiatr hula. Pan nam zrobi na wymiar Robił już kilka szklarenek, nie będziemy pierwszymi
Ogródek Iwony II 22:23, 29 maj 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/Gardens/2017/the-chris-evans-taste-garden

Taki warzywnik to bym chciała.

Pięknie wygląda, tak sielsko. Ta ścieżka wśród warzyw
Donice

Ogródek Iwony II 22:21, 29 maj 2017

Do góry
Rozpatrywałam kilka opcji:
1. Tunel foliowy
2. Gotowa szkalerenka na bazie profili aluminiowych, drzwi przesuwane
coś takiego:
szklarnia ogrodowa
3. Robiona na wymiar szklarenka z poliwęglanu, spawana z profili stalowych,
drzwi otwierane na zawiasach, na podmurówce, dwa uchylne okna dachowe ...

Znaleźliśmy pana, który nam ją zrobi, spawana, z poliwęglanu, na podmurówce z cegieł takich, jak pozostałe murki.
Niestety, musimy poczekać, ale do kolejnego sezonu wszystko będzie gotowe.
Pan wprawdzie za miesiąc by zrobił, ale musimy otynkować jeszcze ścianę gospodarczego z tamtej strony, więc wszystko po kolei ... Po uzgodnieniach z fachowcami, musi być najpierw tynk na budynku...

W tym sezonie zatem pędzę tylko pomidorki koktajlowe.
Istotna też byłą informacja, by pomidorki były typu szklarniowego, samozapylające się

Bardzo dziękuję wszystkim za wszelkie podpowiedzi w zakresie szklarenki.
Ogródek Iwony II 22:20, 29 maj 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Iwonko wstawilam zdjęcia jak powstawała szklarenka

Basiu, bardzo dziękuję za fotki u Ciebie
szklarenka Gobasi
Zdjęcia pomogły mi ustalić kilka szczegółów.
Typografia ogrodu 22:16, 29 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Myślałam o bukszpanach. U mnie chyba raz na tą miodunkę nie pomogło
a mocno masz? czasem wystrczy obciąć te liście
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:06, 29 maj 2017

Do góry
Basiu, bardzo dziękuję za fotki szklarenki. Pomogły mi w ustaleniu kilku szczegółów.
Masz bardzo ładną szklarenkę. I podoba mi się ścieżka w środku
Typografia ogrodu 21:57, 29 maj 2017

Do góry
Myślałam o bukszpanach. U mnie chyba raz na tą miodunkę nie pomogło
Ogródek Iwony II 21:45, 29 maj 2017

Do góry
Mirko, lawenda przemarzła wiosną. Całą zimę ładnie wyglądała, wiosną też, a potem raptem kiepsko. Nie mogę znaleźć na fotkach, ale tak było
Przycięłam tylko dwie pierwsze mocniej, bo całe były kiepskie. Odbijają teraz. Mam w innym miejscu lawendę, w zaciszu i tam ładna jest cały czas, tylko mniejsze kępki.
16 maja - po przycięciu

Dzisiaj. Trochę jeszcze potrwa, zanim poprawi się

Typografia ogrodu 20:56, 29 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Widzę, ze Ola już doradziła. Tym samym pryskałam.
Na buku mam zdobniczkę. Obie panienki, to rodzaj mszycy. Muszę powtórzyć oprysk za kilka dni.
Asia, u Ciebie jeden oprysk dał radę?
ale na co oprysk? ja mospilanem zazwyczaj pryskałam z 3 razy w sezonie. mszyce tez mam na brzozach ale jak je opryskac jak takie wielkie?
Typografia ogrodu 20:41, 29 maj 2017

Do góry
Widzę, ze Ola już doradziła. Tym samym pryskałam.
Na buku mam zdobniczkę. Obie panienki, to rodzaj mszycy. Muszę powtórzyć oprysk za kilka dni.
Asia, u Ciebie jeden oprysk dał radę?
Ogródek Iwony II 17:27, 29 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Elu, dziś padało, ale czosnki bardziej się rozwinęły

Fajnie wygląda ta rabata

Patrzę na lawendę,i zastanawiam się czy Ty jej w niektórych miejscach nie za nisko przycięłaś, w tych gdzie nie odrasta?
Ogród Mirelli 09:06, 28 maj 2017
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelka, wysypuj trawę na bylinową. Ilonka Ci dobrze pisała zalety mulczowania. Tak to się nazywa. Ja sciółkuję juz kolejny sezon. Nic nie frufa, trzyma wilgo, zielska nie ma. Tylko pojedyncze.
Spróbuj na kawałku chociaż. Trawa z zielonej potem robi się jak sianko kolorem. Nie rzuca się w oczy. Tylko grubszą warstwę. Ja co koszenie kolejny kawałek sciółkuję.

A gdzie ty masz fotki po sadzeniu?

Iwonko ..moze z sypania trawy sa zalety ...ale ....

z całym szacunkiem ...juz nie sype trawy od dwóch lat na rabaty ...bo jednak jak sie rozklada to daje nieprzyjemny zapach ...a dodatkowo tej wiosny zamiast chwastów ...ten był w mniejszości ...na rabatach porosły mi kepy trawy ....a wyplewić to to jest koszmar ...ledwo zyje w tym roku ..bo siły trzeba ogrom
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:26, 27 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Olu, podpora fajnie wyszla. Mam podobną. Też w szarosciach. U mnie New Dawn po niej się wspina.

Bylo u Ciebie pięknie, a teraz brak mi już słów. Cudnie.

Iwonko cieszę się, że Ci się podoba i że zaglądasz do mnie też się cieszę
Pozdrawiam
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:27, 27 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewelinko, gdzie oglądasz ?
Napisalas:
"Jestem na etapie oglądania wszystkich programów Monty Don'a. Lubię i Alan'a T. ale w Montym podoba mi się ten brak gwiazdorzenia i całego show jaki robi Alan T. Ale programy Alan'a też bardzo lubię i chętnie oglądam. "

Oglądam na youtube: love your garden oraz gardeners world oraz dreams small spaces i jakies inne które wyszukałam po imieniu i nazwisku. Wszystko po angielsku, ale można choćby pooglądać jeśli nie do konca się włada tymże językiem.
Ostatnio sąsiedzi anglicy mi powiedzieli, że oni też oglądają
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:09, 27 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Basiu, rozgryzam temat szklarni. Chcemy zrobic. Pokazesz swoją?
Iwonko
szklarenka powstawala tak

fundament ze starych krawężnikow na to belki drewniane i do nich przykręcone ramy okienne i założone okna

Ogród Mirelli 09:08, 27 maj 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)

A czy taka skoszona trawa nie popali roślin? musi być jakiś zachowany odstęp np przy tujach?

Edit. A jak wygląda to pod kątem estetycznym? Bo mam trochę wątpliwości, czy lepiej dać tam gdzie nie będzie rzucalo się w oczy?

Tutaj jest artykuł Danusiu o sciolkowaniu. Mowa także o trawie.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Tutaj Ilonka wymienila zalety. W pełni popieram.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=581#post_0
Ogród Mirelli 07:23, 27 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelka, wysypuj trawę na bylinową. Ilonka Ci dobrze pisała zalety mulczowania. Tak to się nazywa. Ja sciółkuję juz kolejny sezon. Nic nie frufa, trzyma wilgo, zielska nie ma. Tylko pojedyncze.
Spróbuj na kawałku chociaż. Trawa z zielonej potem robi się jak sianko kolorem. Nie rzuca się w oczy. Tylko grubszą warstwę. Ja co koszenie kolejny kawałek sciółkuję.

A czy taka skoszona trawa nie popali roślin? musi być jakiś zachowany odstęp np przy tujach? Mam kilka takich miejsc gdzie nie mogę dostać kosiarka, ani podkaszarka i pasuje mi w tym miejscu ograniczyć rosniecie trawy, czy to skuteczny sposób, czy lepiej szmate rozłożyć?

Sorki Mirelka, że pytam na Twoim wątku, ale on dawna nad tym się zastanawiam.

Edit. A jak wygląda to pod kątem estetycznym? Bo mam trochę wątpliwości, czy lepiej dać tam gdzie nie będzie rzucalo się w oczy?
Ogród Mirelli 06:55, 27 maj 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies