Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

Radziu2013 19:52, 29 maj 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Wszyscy lubią siano wąchać. Radziu pisze o zapachy wiejskie a w oborze ty był. Wieś i gospodarstwo to nie tylko znośne dla nosa sa pachy to oborach i chlew tam to cała perfumeria.
Poza tym nie wystarczy być na wsi w lato i popijać mleczko czy podziwiać wiejskie klimaty. Wieś to non stop praca walka z przyrodą urośnie czy nie urośnie ulewa czy taki tam deszczyk a może gradobicie. Tu się krowa Cieli tu trzeba udoj zrobić. Cholery można dostać.

Co do łąki Asia może być taka możliwość, że dają pieniążki za późniejsze koszenie, ale wątpię że u mojego sąsiada cos takiego jest. Unia płaci za różne uprawy.

Elu akurat tak się składa że zanim 5 lat temu się do miasta przeprowadziłem to się na gó...e za krową ślizgałem ( swoją drogą krowa strasznie szorstki język ma). Jak mniejszy byłem to w małych gumowiaczkach po chlewach ze świniami się chodziło to zapachy się zna- mi tam one nie przeszkadzają no to przecież sama natura Dlatego mnie trzepie jak np jesteśmy na szkolnej wycieczce przejeżdżamy prze jakąś wioskę i zaczyna się zapach obornika itd. a wszyscy fuuuu bleeeeee itd.- bez sensu
Raz jak krowa się cieliła też widziałem- trzeba było nawet przebić i zdjąć łożysko czy co to tam było żeby cielak się nie udusił.
Jedynego czego nigdy nie lubiłem i lubić na wiosce nie będę jest "świniobicie"itd.

Radziu2013 19:53, 29 maj 2017

gobasia napisał(a)

Super są te szare hosty
pestka56 20:48, 29 maj 2017

Szare, śliczne, elegantki.

Wysokim czosnkom wytnę liście, tomaluchy swimi na pewno zakryją

Ja pamiętam taką wieś, że był prawdziwy przednówek. Do dziś niedobrze mi się robi jak opowiadam, że jadłam gorące ziemniaki zalane świeżo udojonym mlekiem. To ma paskudny zapach.
Mleko prosto od krowy uwielbiam, ale z gotowanymi ziemniakami było obrzydliwe.
I prądu w tej wsi, gdy pierwszy raz do wuja pojechałam nie było, tylko lampy naftowe.
Mam ze wsi jedno złe wspomnienie. Jak Radziu. Ubój cielaka bardzo długo mi się śnił

A moja córka, wychowana w mieście jako 4-te pokolenie warszawskie, odkąd skończyła 9 1/2 lat i zaczęła uczyć się jazdy konnej, chciała mieć własną stajnię. Odkąd skończyła 14 lat pracowała w różnych podwarszawskich stajniach, także podczas studiów. Jest skończonym instrukrorem jazdy konnej. Mażenia się spełniły. Kilka lat temu uciekli z narzeczonym pod Żyrardów. Mają 17 arów. Część to ogród z wielkim stawem, a część łąka, na ktorej pasą się koniki Jest mała stajnia. Moje dziecię uczy chętnych jazdy konnej na "własnym sprzęcie". Jakoś jej nie przeszkadza sprzątanie stajni. Czyli te wiejskie zapachy nawet dla mieszczuchów nie takie nieprzyjemne.
Basilikum 21:54, 29 maj 2017

gobasia napisał(a)

Wiesz Iza mnie to sie czasami wydaję,że Radek jest starszy tylko nas tak bajeruje nie masz takiego odczucia?
A co do Ląki to się z tobą Izo nie zgodzę ...trawa ścięta za póżno traci na wartości jako pasza powino sie kosić jak trawa zaczyna sie klosić ...bo póżniej ma dużo włókna

pewnie masz racje, ja miastowa przeciez az tak dokladnie sie nie znam

a Radziu rzeczywiscie cos sciemnia z tym wiekiem
Iwk4 22:06, 29 maj 2017

Basiu, bardzo dziękuję za fotki szklarenki. Pomogły mi w ustaleniu kilku szczegółów.
Masz bardzo ładną szklarenkę. I podoba mi się ścieżka w środku
Radziu2013 22:19, 29 maj 2017

gobasia napisał(a)

Wiesz Iza mnie to sie czasami wydaję,że Radek jest starszy tylko nas tak bajeruje nie masz takiego odczucia?

Jak bym był starszy to bym się nie zapowiadał na wizytę za kilka lat tylko już bym przyjeżdżał i rowerem bym jak tragarz ze wszystkim nie jeździł
Radziu2013 22:21, 29 maj 2017

Basilikum napisał(a)

pewnie masz racje, ja miastowa przeciez az tak dokladnie sie nie znam

a Radziu rzeczywiscie cos sciemnia z tym wiekiem

Ja tam miastowym się nie nazywam zawsze mówię że ja człowiek ze wsi i tęskno mi "do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, wyzłacanych pszenicą posrebrzanych żytem". Jak bym mógł to bym w kapciach na wieś wrócił
katel 23:02, 29 maj 2017

gobasia napisał(a)

Kasiu jeszcze nie kwitnie ale pąk ma jak pięść ...drugie tyle większy od moich a polowę niższy...Mam go na rabatce zacienionej...tam dopiero tulipany kwitną

wczorajsze fotki

Cieszę się że Ci rośnie . Kupiłam kilka odmian do testowania i ten najbardziej mi się spodobał, główka po pełnym rozwinięciu miała ok. 20cm średnicy.
Krzysztofa wreszcie z braku czasu nie wysiałam ale sam mi się rozsiał na rabacie, tyle że chyba mi go susza właśnie załatwiła bo były takie malusie niteczki a teraz nie widzę, miało u nas 3 dni padać a tylko jednego wieczora trochę popadało, tylko grzmoty słyszę a wszystko bokiem idzie.
Basiu na spotkanie nie dojadę dziś już się ostatecznie okazało ale dużo fotek róbcie to chętnie pooglądam .
Wakacje na wsi to jedne z najcudowniejszych wspomnień z mojego dzieciństwa ale co innego wakacje a co innego na co dzień praca ciężka ale ten zapach uwielbiam - choć tak jak Radek napisał zazwyczaj wszyscy się krzywią .
ElzbietaFranka 00:18, 30 maj 2017

A jaka to roze dalas Hani masz zdjecie to pokaz. Basiu sama przystrzyglas te czapeczki Ile miejsca dodatkowo do sadzenia w ogrodzie to kazdy centymetr sie liczy.

Basiu ciekawy temat to rolnictwo zobacz ile ciekawych spostrzezen od szklarenki do łączki watek przemieszany. Jak zainteresujesz to i dyskusja sie toczy ciekawa.

BasiaLT 09:15, 30 maj 2017

Radziu jak ty tak kochasz wieś to musisz tak zadziałać z wykształceniem i na wszelkie inne sposoby żeby się na wsi znaleźć