Asiu trawki o które u mnie pytasz to miskant gracillimus, a niska to stipa. Gracki u mnie dobrze rosną, tam sa dzielone z własnych sadzonek, tak więc trudno osądzić ich wiek. Stipa była zeszłoroczna
Ściągnęłam Cię chyba myślami . Właśnie miałam wpaść do Cię i spytać co tam tak cicho.
Widzisz jaka dooopa ze mnie. Szukam po świecie a mam pod nosem . Koniecznie muszę się tam w końcu wybrać. Po komunii chyba zajrzę zobaczyć doorenbosy i może derenie na żywopłot.
Tulipki na razie zostaną,może je gdzieś wcisnę. W sumie wiosną czerwony i żółty nie jest zły
Podglądam zakupy trawkowe. Miskant, a raczej źdźbło miskantowe rzeczywiście mikre. W Jordanowie miskanty chyba po 12 zł są, gdybyś takie podzieliła to sadzonka po 6 zł wychodzi, ale na pewno więcej niż jedno źdźbło by miały.
Co do tulipanów zgadzam się z Bogdzią - przemyśl, bo wiosną każdy kolor cieszy. A areał do obsadzenia przecież masz ☺
Kasi, odpowiedziałam już kilka dni wcześniej na pw ale może komuś również się przyda
Kasiu mogę się zapytać dlaczego nie chcesz kwitnących traw? Nie podobają Ci się czy jesteście alergikami?
Bo jeśli to pierwsze to spróbuję Ci opisać jak ja sobie z tym radzę bo również nie lubię traw kwitnących.
Z wysokich traw miskant ML jeszcze u mnie nie zakwitł. Gracilimus kwitnie jak mamy długą i ciepłą jesień, brak przymrozków. U gracilimusa wycinam sekatorem te kwiatki i po kłopocie.
Wszystkie wysokie molinie i trzcinniki też kwitną i tutaj już nie ma sensu wycinać kwiatostanów bo trawa traci są urok i zostają tylko niskie zielone liście.
Z niskiach traw na pewno nie kwitnie Red Baron. Wszystkie carexy, seslerie,rozplenice mają kwiaty. Ale jak dla mnie tutaj nie ma problemu. W carexach np. Ice Dance lekkko pociągasz za kwiatostany i mamy ładą trawkę Z niskich traw lubię jak Silver Sceptre kwitnie-ma bardzo delikatny kwiatostan-taką mgiełkę.
W sesleriach, kostrzewach ścianam kwiaty po przekwitnięciu razem z zielonym i po miesiącu są już eleganckie, gęste kępy.
O magnolkach na pniu doczytałam ... u mnie jeszcze ani miskant ani rozplenica..ni hu,huuu...mam nadzieję ,że to nie skutki tej idiotycznej pogody
Buziole
Kasiu, chciałam cię przeprosić za ciszę... byłam pewna, że odpisałam ci, a tu... SKS jak nic
Jedno zastrzeżenie mam do Apache... on jak Zebrinus późno startuje i po pierwszym przymrozku zasycha. Daj może zamiast niego hakonechloa jakąś żółto-zieloną, lub miskant ML.
I druga uwaga - modrzew posadzony jest przerażająco blisko krawędzi rabaty. Nawet jesli go będziesz strzyc w parasol to i tak za kilka lat zdominuje całe trawnikowe przejście. Modrzew to jedno z najszybciej rosnących drzew. W szerz też. Ja bym go cofnęła bliżej domu.
Aaasieńkoooo żyjem ino remont mom i chopa na wymuszonym urlopie to już troooszka za dużoo
Wkurza mnie niemożliwie ta pogoda , już pal sześć ten deszcz ale TOOOO ZIMNOOOOO ?????
W mikro ańi jedna rozpleńica nie ruszyła i ani jeden miskant może jeszcze się uda..nie wiem..tradycyjnie giardina mi w donicy wymarzła, ale już mam nową , bo to co roku przerabiam..w tym roku ją wprawdzie opatuliłam solidnie i na czas..hhmmmm..no nie wiem w czym problem..może za mało podlewałam.....aaaaa...
Matury nie zdajem w tym roku mój młody też nie planowane leżenie na bułach
Ściiiskammmm.
Nie jestem ekspertem, ale na moje oko:
1. Warzywniak przysłoniłabym tujami, mogą być Szmaragd lub jeśli chcesz trochę koloru Aurescens. Będą stanowiły fajne tło do dalszych nasadzeń.
2. Ta Magnolia w oknie trochę niefortunnie, lepiej by wyglądała na tle ściany, bliżej rogu, między oknami.
3. Nie rozumiem czemu chcesz zasłaniać okna, to oczy domu moim zdaniem.
4. Nie obsadzałabym ścieżki wzdłuż, takie to monotonne. Zrób ładna rabatę (prostokątną w środku) niech będzie miejscem reprezentacyjnym i tam wsadź tego klona palmowego i podsadź go czymś dookoła, może kulkami z bukszpanu i wypełnij puste miejsca, ozdobną trawą, możesz zrobić obrzeże z bukszpanu i ciąć go ładnie w kant później.
5. Rododendrony potrzebują kwaśnej gleby o stałym poziomie wilgoci, dla róży to chyba nie najlepsze warunki.
6. Nie robiłabym tej rabaty na środku (na rysunku po lewej stronie), to takie wyrwane z kontekstu.
7. To bordowe drzewko w tym ukosie może być, ale przed tujami posadziłabym białe hortensje. Rozjaśnią rabatę i dadzą fajny kontrast do bordowych liści.
8. Na tle tui przed warzywniakiem posadziłabym jakieś 3 sztuki czegoś kulistego ale na wysokim pniu, może być trzmielina lub cis, między nie wysokie trawy (może być miskant), podsadziłabym kulistą tują Danica i uzupełniłabym puste miejsca czymś małym.
9. Kuliste klony Globosum jak najbardziej, dałabym przed Szmaragdami po przeciwnej stronie domu. Na trawniku.
To moja osobista opinia, mam nadzieję, że Cię nie urażę. Być może Twój pomysł jest trafiony, ja w każdym razie widzę to mniej więcej tak
Nie wiem jak blisko ściany masz tą rabatę. Ja za kulkami dałabym trawę np. Miskant Morning Light lub Variegatus. Brakuje mi tu jeszcze jakiegoś akcentu na pniu. Może zmień trochę układ roślin, pokombinuj No chyba, że chcesz tak w jednej linii.
Witajcie!
Przez ostatnie dni ciężko pracowałam, pogoda również nie pomagała ale jestem bardzo zadowolona. Zapraszam na małą fotorelację, bo to przecież najciekawsze. Bardzo proszę o krytykę i dobre rady
Rabata zaczyna się przy furtce (wyobrażamy ją sobie). Najpierw trójkącik z turzycy Evergold, potem pas żurawki "Midnight Rose", w której "tonie" Miłorząb "Mariken". Za nim w rogu obok kuli bukszpanowej chcę posadzić Miskanta "Apache".
Potem kule bukszpanowe podsadzone Runianką japońską.
Z prawej strony bukszpanów na obwódce mikro żurawka Berry Smoothie", dalej 3 śliwy Pisssardi, między nimi 4 hortensje Limelight.
W rogu Buk DAwyck Gold podsadzony 3 choinami Jeddeloh. Za choinami Miskant ML. Dalej 3 słoneczne trzmielinki podsadzone berberysem Green Carpet.
Po bokach huśtawki Głogi Paul's Scarlet.