Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

MagdaKry 19:57, 24 cze 2017

Czy taka rabata może być?
kerii 23:17, 24 cze 2017

ruda napisał(a)
Witam,

Mam problem z obsadzeniem rabaty koło studni. Rabata jest w założeniu kwaśnolubna: różaneczniki, azalie, paprocie, kostrzewa Gautiera, parzydło, zawilce, jedna hortensja i wrzosy, wrzośćce. Gdy nie kwitną rododendrony jest po prostu nudno, jednostajnie zielono...
Może ktoś ma pomysł jak ożywić tę rabatę??

Ja bym tam dodała hosty, trawy może jakieś berberysy dla koloru, tawuły wszystkiego po kilka sztuk
mamuska1980 19:42, 25 cze 2017

Witam,
Będę zakładała tutaj rabatę na której będą 3 drzewa wysoko szczepione lub 3 graby Frans Fountain (jeszcze się nie mogę zdecydować), ale najpierw chcę uporać się z tujami.
Tuje sadzone były podczas budowy (bez nadzoru) i puki nie było sąsiada nie przeszkadzało mi, że są tak rzadko posadzone (co ok. 100 - 110 cm).

Poproszę o poradę
Czy na jesień wykopać tuje i przesunąć je bliżej siebie (a wiosną wyrównać wysokość)?
Czy może posadzić przed tujami wyższe miskanty, żeby latem przesłoniły przerwy miedzy tujami, a potem moje 3 drzewka?

madeczkam 19:44, 25 cze 2017

mamuska1980 napisał(a)
Witam,
Będę zakładała tutaj rabatę na której będą 3 drzewa wysoko szczepione lub 3 graby Frans Fountain (jeszcze się nie mogę zdecydować), ale najpierw chcę uporać się z tujami.
Tuje sadzone były podczas budowy (bez nadzoru) i puki nie było sąsiada nie przeszkadzało mi, że są tak rzadko posadzone (co ok. 100 - 110 cm).

Poproszę o poradę
Czy na jesień wykopać tuje i przesunąć je bliżej siebie (a wiosną wyrównać wysokość)?
Czy może posadzić przed tujami wyższe miskanty, żeby latem przesłoniły przerwy miedzy tujami, a potem moje 3 drzewka?

jestem za przesadzeniem
mamuska1980 19:46, 25 cze 2017

Dzięki
Iwona100 21:07, 25 cze 2017

Witam
Toszka - dziękuję za informację o świerkach, jest to bardzo pomocne.

Madeczkam - świetny pomysł z trawami przy żywopłocie , dobrze,że mi to podsunęłaś.Na pewno np. miskant Variegatus rozjaśni to miejsce. Trawy przy podjeździe też bardzo ciekawe, a jest w czym wybierać .Poza tym teraz jest ich najwięcej w ogrodniczych. Bardzo dziękuję też za piękne zdjęcia.

Michu87 - Twój pomysł też jest bardzo ciekawy, widzicie zatem jak trudno jest wybrać , bo jest wiele możliwości na świetny ogród. Co jakiś czas chciałoby się mieć coś innego, a przecież rośliny przeważnie sadzimy na dłużej.

Pozdrawiam

madeczkam 08:18, 26 cze 2017

Iwona100 napisał(a)
Witam
Toszka - dziękuję za informację o świerkach, jest to bardzo pomocne.

Madeczkam - świetny pomysł z trawami przy żywopłocie , dobrze,że mi to podsunęłaś.Na pewno np. miskant Variegatus rozjaśni to miejsce. Trawy przy podjeździe też bardzo ciekawe, a jest w czym wybierać .Poza tym teraz jest ich najwięcej w ogrodniczych. Bardzo dziękuję też za piękne zdjęcia.

Michu87 - Twój pomysł też jest bardzo ciekawy, widzicie zatem jak trudno jest wybrać , bo jest wiele możliwości na świetny ogród. Co jakiś czas chciałoby się mieć coś innego, a przecież rośliny przeważnie sadzimy na dłużej.

Pozdrawiam

trawy uwielbiam mam wiele odmian jak dla mnie pieknie wypełniaja rabaty w czasie kwitnienia obłędne uważam,że będą perłami Waszego ogrodu do podsypania polecamkore przesiewaną jest droba i bardzo dekoracyja i co najważniejsze wiatr jej nie porywa pozdrawiam
Lolanka 09:32, 26 cze 2017

Cześć,

Mam takie pytanie odnośnie części frontowej domu. Przy ogrodzeniu mam w zwirku wiśnie amanogawy i kulki bukszpanowe, dalej jest trawa. Właśnie z tą trawą jest problem bo bardzo wysycha mimo podlewania, przypuszczam, że kamień elewacyjny mocno się nagrzewa bo wszyscy sasiedzi mają ten sam problem. Pomyślałam, że zamiast trawy trzeba tam coś posadzić, nie wiem może lawendę? Czy coś innego? Na pewno musi zostac pasek trawy między starą rabatą a nową bo mam psa, musi mieć kawałek miejsca do biegania. A jak bedzie miał trawę to nie będzie biegał po roślinach. Nieśmiało więc poprosiłabym wszystkich doświadczonych ogrodników o pomoc w zaplanowaniu tego miejsca. Rabata byłaby wymiarów około 1,5x9 m.
Poniżej załączam zdjęcia. Dziękuję

madeczkam 10:02, 26 cze 2017

Lolanka napisał(a)
Cześć,

Mam takie pytanie odnośnie części frontowej domu. Przy ogrodzeniu mam w zwirku wiśnie amanogawy i kulki bukszpanowe, dalej jest trawa. Właśnie z tą trawą jest problem bo bardzo wysycha mimo podlewania, przypuszczam, że kamień elewacyjny mocno się nagrzewa bo wszyscy sasiedzi mają ten sam problem. Pomyślałam, że zamiast trawy trzeba tam coś posadzić, nie wiem może lawendę? Czy coś innego? Na pewno musi zostac pasek trawy między starą rabatą a nową bo mam psa, musi mieć kawałek miejsca do biegania. A jak bedzie miał trawę to nie będzie biegał po roślinach. Nieśmiało więc poprosiłabym wszystkich doświadczonych ogrodników o pomoc w zaplanowaniu tego miejsca. Rabata byłaby wymiarów około 1,5x9 m.

może pies ten kawałek podlewa lawenda delikatna nie wiem czy pies jej nie zniszczy... moze daj pośrodku kilka sztuk rozplenicy lady u wzdłuz całego trawnika ona mozno sie rozrasta niewymagająca i piekna
Michu87 10:18, 26 cze 2017

Lolanka napisał(a)
Cześć,

Lawenda uwielbia słońce, a kamień mu sprzyja (zwłaszcza jasny, który rozprasza promienie słoneczne) także pomysł dobry i moim zdaniem będzie się pięknie komponować z kulkami i tą żwirową rabatą właśnie