Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:40, 20 mar 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Pięknie Ci wszystko kiełkuje. Stipa rewelacja... Nie będzie za późno,jeśli teraz wysieję?

Siej Agato. Szybko wzejdzie bo dzień coraz dłuższy i słoneczka więcej. Do połowy maja będą ładne sadzonki.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:29, 20 mar 2018

Do góry
Pięknie Ci wszystko kiełkuje. Stipa rewelacja... Nie będzie za późno,jeśli teraz wysieję?
Ptasi gaj 14:07, 20 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Podziwiam te wysiewy, u mnie stipa sama się w gruncie sieje, potem zbieram i lokuję w docelowe miejsca

np na Bawarii hihih

Elu piekne masz trawy jak teraz cala ta uprawe Stipy posadzisz do ogrodu to bedzie pieknie

Ptasi gaj 14:00, 20 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Podziwiam te wysiewy, u mnie stipa sama się w gruncie sieje, potem zbieram i lokuję w docelowe miejsca

Milka u mnie Stipa posiana pierwszy raz więc nie mam czego wybierać z ziemi.
Powiedz mi stipa to trawa kepiasta. Ile trawek wsadzić do jednej Kępy nie mogę tego nigdzie wyczytać.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:40, 20 mar 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)
U mnie stipa zarówno się wysiewa na potęgę (tak samo jak werbena), jak i zimuje.
No ale tu mamy trochę cieplej...

O wysiew werbeny jestem spokojna hihi stipa jakoś mi chyba marnie kwitla, więc fajnie żeby przezimowala

A w ogóle to od niedzielnego popołudnia jestem z rodzinką we Wrocku i akurat temperatury identyko jak w Wwie się rozlozyly rezerwowalismy hotel w styczniu i byłam przekonana, ze Wrocław będzie buchał wiosną a tu śnieg, lód, minusowe temperatury na szczęście też sporo słońca, więc wypad udany
Ptasi gaj 12:49, 20 mar 2018

Do góry
Ptasi gaj 12:07, 20 mar 2018

Do góry
MonikA napisał(a)

Pięknie powschodziły

Orliki bardzo ładnie, aż jestem zaskoczona zasilane w dobrej ziemi i jeszcze do tej ziemi daje zawód granulowany więc powinny fobie dobrze radzić.

Dziwna sytuacja ze stipa siałam w rządkach i są przerwy. Siałam też do małych doniczek i na 20 w trzech nie weszły nasiona z tej samej paczki na pewno posiałam bo sprawdzałam nasiona nie wypuścił.
Moim zdaniem nasiona były za głęboko przysypane piszą, że 0,5 cm pod powierzchnią bo za płytko.
Lepiej wg mnie siać do małych doniczek bo z kuwety pewnie trzeba przesadzać do doniczek mając na uwadze wioskie roślinki to aptekarska robota.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:41, 20 mar 2018

Do góry
Mary napisał(a)

A wiesz, Kasiu, że ja też się nad tym problemem u Ciebie zastanawiam...
No bo gdyby założyć, że ta warstwa szybciej się mrozi to rośliny zimą by Ci wymarzły... Bo to właściwie taka jedna wielka płaska donica...

No właśnie taka niewiadoma, ale np stipa nie przetrwała, budleja po 1 sezonie tez nie i np część ostrózek w bardziej wietrznym miejscu (taka odsłonięta przeżyła). Róże trzymają się dobrze, hortkom ogrodowym pąki nie przemarzają.. więc warunki ogólnie chyba znosne..
Ptasi gaj 07:39, 20 mar 2018
Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Chciałam pokazać moje wysiewy szara ziemia bo przysypalam piaskiem

Stipa 2 kuwety. Tydzień temu tez wysiałam już wschodzi.

Orliki od Sylwii też 2 kuwety.

Mam wysiane jeszcze petunie i rudbekia.

Pięknie powschodziły
Ptasi gaj 21:54, 18 mar 2018

Do góry
Chciałam pokazać moje wysiewy szara ziemia bo przysypalam piaskiem

Stipa 2 kuwety. Tydzień temu tez wysiałam już wschodzi.

Orliki od Sylwii też 2 kuwety.

Mam wysiane jeszcze petunie i rudbekia.
Na huśtawce miło płynie czas... 14:32, 18 mar 2018

Do góry
Może Molinia caerulea? Stipa calamagrostis Algäu? Któras odmiana Pennisetum?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:18, 18 mar 2018

Do góry
W ogrodzie wietrznie i mrozi, ale na parapetach powoli wiosna
Stipa

papryka ramiro, oleńka i ostra nn z Sycylii

pomidorki

W piątek wysiałam cukinię Astra Polka, jarmuż Nero di toscana, sałatę Regina dei ghiacci i ostróżkę letnią hiacyntową. Dzisiaj wypatrzyłam pierwsze wschody.
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:03, 18 mar 2018

Do góry
U mnie od wczoraj tez jest śnieg. Forsycja śmiesznie w śniegu wygląda
Na razie w nocy tylko ok. -3, ale dzisiaj ma przymrozić. Zobaczymy, czy zejdzie poniżej -5.

Mam nadzieję, że macie rację i z tych czosnków rzeczywiscie coś będzie. To chyba Purple Sensation. Już nawet nie pamiętam, co gdzie sadzilam jesienią

Kasia_CS ta zielona trawka to Stipa calamagrostis Algäu. Stipa capillata jeszcze się nie pokazała. Kiepsko u mnie rośnie, bo chyba jej za mokro.
Kwiaty we włosach 13:35, 18 mar 2018

Do góry
Nie wiem gdzie, miejsce znajdę, poszerzam rabaty,zmieniam na innych kompozycje.
Przetaczniki jedne z moich ulubionych, będę w jednym miejscu z przodu.
Muszę gdzieś jeszcze nabyć kilka czerwonych traw, może u nas na dołku.
Moja stipa po zimie, nieźle się trzyma, jest taka sztywna, a to chyba jednoroczna?

Na huśtawce miło płynie czas... 11:56, 18 mar 2018

Do góry
Ponownie zastanawiam się nad trawą między róże zamiast stipy. Stipa podoba mi się do pewnego momentu zanim zaczyna kwitnąć no i jest u mnie ekspansywna. Mace jakieś propozycje?
Dwa ogrody 11:46, 18 mar 2018

Do góry
Wysiewy pooglądałam. Stipa fajna. Chyba by mi się taka szkółka przydała. Koniecznie muszę nasion poszukać.
A stwierdzeniem "bratkami poprawiłam" mnie rozbawiłaś

Musiałabym Laurowiśni dopytać o drżączkę. Bo od niej mam. W zeszłym roku mi nie wzeszła. Próbuję jeszcze raz.
Mirkowy ogród (początki) 00:39, 18 mar 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Zobaczcie jaką niespodziankę mi sąsiad zostawił w stawiku.
Emuś dziś przeprowadził śledztwo no i sąsiad się przyznał że śmieci że swojej budowy u mnie wywalił(mam nie ogrodzone). Wiecie jak się tłumaczył że nie wiedział że tam to jeszcze nasza działka i że przecież nie dużo wywalił.
Jutro kontrola. Ech ludziska.

Ćwok zawsze, będzie ćwokiem. Syfi przecież blisko siebie. Jesteśmy podobno wielkim narodem wstających z kolan a wszędzie pełno idiotów.

Po budowie oprócz różnych folii i innych sztucznych materiałów wszystko zostało u mnie zagospodarowane gruz jest w skalniaku przesypany ziemia, humusem i gliną.

Mirus piękne wschody. U mnie stipa ma już ok 8 cm. Werbena też wschodzi. Orliki posiałam i bardzo ładnie po wschodzily. Tak wszyscy sieją więc i ja zaśmiałam.

Pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:38, 17 mar 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Równo tydzień mija dzisiaj od siania.

To spokojnie Aniu
Stipa u mnie zaczęła wschodzić po 9 dniach, z tego co pamiętam to rozplenice troszkę więcej czasu potrzebują.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:52, 17 mar 2018

Do góry
U mnie stipa zarówno się wysiewa na potęgę (tak samo jak werbena), jak i zimuje.
No ale tu mamy trochę cieplej...
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:30, 17 mar 2018

Do góry
Ja wiem, ze stipa traktowana jak jednoroczna, ale nadzieja umiera ostatnia Niestety na wysiewy nie mam miejsca Parapety w większości mam na poziomie podłogi i małego rozbójnika w domu Zobaczymy co będzie

Na razie mam bielutko za oknem, ale kołderka powoli się rozpuszcza na cudnym słoneczku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies