Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 17:25, 20 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
Twoja wiosna na parapetach cieszy oczy, ja wysiewałam jeżówki, ale już prawie 3 tygodnie i pojemniczki bez roślinek. Nic nadal nie wschodzi a tak na nie liczyłam.

Daj im jeszcze chwilę, gdzieś czytałam że okres kiełkowania trwa do 28 dni. Stratyfikowałaś nasiona przed siewem?
Nie wiem jakie odmiany wysiałaś Dorotko bo nie wszystkie odmiany można w ten sposób rozmnażać, najłatwiej wysiać nasiona zwykłej, gatunkowej jeżówki - purpurowe i ta jak najbardziej wychodzi.
Z odmianowymi różnie bywa. Mam wrażenie że ich nasiona są niewystarczająco wykształcone. To z moich własnych obserwacji.
Te gatunkowe najlepiej rozmnażać przez podział.
AgataM 17:29, 20 mar 2018

Pięknie Ci wszystko kiełkuje. Stipa rewelacja... Nie będzie za późno,jeśli teraz wysieję?
JoannA 17:40, 20 mar 2018

AgataM napisał(a)
Pięknie Ci wszystko kiełkuje. Stipa rewelacja... Nie będzie za późno,jeśli teraz wysieję?

Siej Agato. Szybko wzejdzie bo dzień coraz dłuższy i słoneczka więcej. Do połowy maja będą ładne sadzonki.
Makao_J 09:50, 21 mar 2018

Ja dopiero będę siać Opóźniona jestem
Annak 11:18, 21 mar 2018

Ja wysiałam stipę pod koniec lutego, powschodziła, chociaż mało, ale to chyba dlatego, że za grubo przykryłam ziemią i potem ją zbierałam z wierzchu - być może zebrałam też trochę nasionek Nie śmiejcie się, ja pierwszy raz siałam cokolwiek Niestety mam wrażenie, że od tygodnia nie urosła wiele, a nawet chyba wcale Czy to możliwe, że na parapecie ma za chłodno?
JoannA 17:33, 21 mar 2018

Makao_J napisał(a)
Ja dopiero będę siać Opóźniona jestem

Nie jesteś opóźniona Aniu.
Gdybym wiedziała że moje siewki tak będą śmigać w górę to wysiałabym o 2 tygodnie później. Ale cóż poradzę, wiosna mi się marzyła chociażby na parapetach.
Pozdrawiam Aniu
JoannA 17:36, 21 mar 2018

Annak napisał(a)
Ja wysiałam stipę pod koniec lutego, powschodziła, chociaż mało, ale to chyba dlatego, że za grubo przykryłam ziemią i potem ją zbierałam z wierzchu - być może zebrałam też trochę nasionek Nie śmiejcie się, ja pierwszy raz siałam cokolwiek Niestety mam wrażenie, że od tygodnia nie urosła wiele, a nawet chyba wcale Czy to możliwe, że na parapecie ma za chłodno?

Moja siana 9 marca ale stoi na najbardziej nasłonecznionym parapecie.
Twoja urośnie jak troszkę słoneczko mocniej przyświeci bo narazie mamy go jak na lekarstwo
Same Anie u mnie dzisiaj
Pozdrawiam
JoannA 17:38, 21 mar 2018

Wiosna idzie szybkimi krokami.
Dzisiaj rano widziałam pierwszego boćka i tak się uradowałam że zakupiłam bratki
Kasya 17:42, 21 mar 2018

JoannA napisał(a)
Wiosna idzie szybkimi krokami.
Dzisiaj rano widziałam pierwszego boćka i tak się uradowałam że zakupiłam bratki

Mówisz ? U mnie snieg lezy i wiosny nie widac : P
JoannA 17:44, 21 mar 2018

Kasya napisał(a)

Mówisz ? U mnie snieg lezy i wiosny nie widac : P

A u mnie zero śniegu.
Przebiśniegi i krokusy kwitną.