Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:53, 22 maj 2018

Do góry
Ewo, Agatko, Mariolko dziękuję za wsparcie

W warzywniku: przekopane z kompostem i oczyszczone z wieloletnich chwastów trzy z czterech centralnych rabat metodą według Monty Dona

Do końca tygodnia powinny dotrzeć zamówione belki drewniane na obrzeża, ale nie mogę się doczekać więc sadzę
Dzisiaj selery, pory i pomidory

Typografia ogrodu 23:53, 22 maj 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
Pieknoe zielono masz moze zdjevia tej tawuly w różnych stadiach rozwoju? Jakos bardziej sezonami?
ale mi dałaś zadanie kupulam ja zupełnie gola u podstawy. Na tej fitce stoją wszystkie czyli jakieś 15-17 sztuk chyba

Kiedy urosły sama nie wiem skoro jedna ma teraz Ok 1,2 M średnicy
Na wiosne

I przebarwiona na jesień

Ogolnie jedyna roslina z która nie robimy zupełnie nic
Dwa ogrody 23:42, 22 maj 2018

Do góry
róża nn, kilka pędów posadzonych dwa lata temu, pachnie słodko i intensywnie jak rugosy, przyrasta jak rugosy, doskonała na konfitury, praktycznie bezobsługowa, ktoś wie co mam?

Mój 4 arowy azyl... 23:37, 22 maj 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Zaglądam, jeśli jeszcze mam siłę wieczorem klikać

Klikanie to niewielki wysiłek w porowniu z tym, co ogród z człowieka potarfi wycisnąć.
Miło mi, że zajrzałaś.

Dwa ogrody 23:35, 22 maj 2018

Do góry

Dwa ogrody 23:33, 22 maj 2018

Do góry
Aniu, Bożenko, Ewo
Na dziś wystarczy już klikania, coś jednak zostawię

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:31, 22 maj 2018

Do góry
Banitaz napisał(a)
Witam, czy ktoś ma pomysł jak poprawnie i równomiernie nawozić trawnik? Słyszałem, że siewnik kołowy odpada, bo się robią paski, a ręcznie mi nie wychodzi.
Te żółte paski rozumiem, że za dużo sypnąłem? Teraz lać dużo wody i czekać? I kiedy jakieś następne nawożenie i czym, żeby znowu nie spalić?

Druga sprawa, czemu się tak dzieje, że źdźbła trawa od dołu do połowy są źółte, a wyżej zielony? Za wysoko kosze?

Najlepiej jest zasilac trawnik z reki moim zdaniem sianje krzyzowe.
Nikt jeszcze sie taki nie narodzil aby za pierwszym razem rowno rozsiał nawoz. Moze po kilku latach.
Po dwoch tygodniach od nawozenia robisz dosiewki gdzie sa jasne plamy i tyle.
Trawnik sie wyrowna i bedzie dobrze.

O ile te plamy nie sa z innego powodu np z przenawozenia.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 23:26, 22 maj 2018

Do góry
Wyłamałam przekwitłe kwiatostany, ale są miejsca, które nie kwitły, to te, gdzie wychodzą młode listki, czy je też się wyłamuje czy zostawia?

Ptasi gaj 23:25, 22 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Candlelight z 2016 r.

nie przepadam za żółtym kolorem w ogrodzie, ale ta róża jest prześliczna, ma idealny układ płatków. Też bym się chyba jej nie oparła i bym ją zaprosiła do swojego ogrodu .
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:25, 22 maj 2018

Do góry
Poozon napisał(a)
Proszę o pomoc. Trawa 3 rok od zasiania. Kostrzewa czerwona. Koszona na 3 - 4 cm. Mało nawożona zgodnie z zaleceniami co do tego gatunku.

Co to za choroba, jakim opryskiem z nią walczyć (grzyb??) ??.

Nie wiem czy to choroba, a skad wiesz ze to choroba. TRawa jest bardzo gesta, przydalaby sie jej wertykulacja ktora zedrze to siano filc i napowietrzy darn.

Skos bardzo nisko a pozniej przeprowadz wertykulacje dobrze wygrab trawe.

Kiedy ja zasilałes. Jak zwertykulujesz odczekaj z tydzien jak ruszy wzrost to zasil nastepna dawka o ile pierwsza byla na poczatku kwietnia. I dobrze podlej jezeli jest wystawiona na slonce.

Ty znasz trawnik ja tylko doradzam co bym zrobiła.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:24, 22 maj 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Hosty masz piękne

Dziękuję Mirellko

Doniczkowe i ogród

Moja działka na Dębowym Lesie 23:22, 22 maj 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
No tak a ja wciąż cukini nie mam posianej...

WArto jeszcze teraz posiać ją
Mikołajki rosną

I parzydło pięknieje
Sezon 2017 u Hanusi 23:22, 22 maj 2018

Do góry
Dorotko, nic się nie przejmuj. Nawet jak się nie uda, to świat się nie zawali.

Życzę pięknego lata. Moja biała wiązówka już w pąkach.

Osiedlowy ogródek 23:21, 22 maj 2018

Do góry
Dla Asi
Jutro nastawiam kolejną butlę ze skrzypem

Ogród Małej Mi 2017 23:15, 22 maj 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Sylwia.. mam dwie ręce i dwie męża... kosi zwykle trawnik i karmi rybki i ptaszki.. pilnuje rzeczy technicznych... ale ma swoje już lata i pracuje, na swoim pracuje, a nie są to regulaminowe 8 godzin..
Syn ma swoje dzieci, swoja rodzinę... swoje problemy, obydwoje pracują.. z jednej strony żal ze nie pomogą, a z drugiej głos rozsądku mi, że też są zmęczeni. Praca plus dwoje wyjątkowo pracochłonnych urwisów.. Ogród to moja fanaberia, ja tu mieszkam nie oni.. ja sobie nasadziłam kfiotków i krzaczków.. Podoba się im to , ale .. wolą spędzać inaczej czas niż ryjąc w ogrodzie i maja do tego prawo.
Ja też pracuję, na swoim a to tez nie 8 godzin.. i wiem jaka jestem zmęczona. Nie mam prawa żądać od rodziny by obsługiwali moje fanaberie. Ja ich po prostu rozumiem.. a że mam czasami żal???.. ale to raczej żal że nie podzielają pasji ogrodowej. Mają do tego prawo..
Ogród i psa ma się tylko dla siebie.. tego się nie ma dla rodziny a tym bardziej dla dzieci

Twoje też pójdą na swoje.. przyjadą z dziećmi na łono natury .. pobawić się I będziesz się cieszyć, że masz ich blisko, a nie gdzieś het daleko na końcu świata.

Mnie ogród trochę przerósł.. ale lubię grzebać w ziemi.. i będzie zaniedbanie, ale będzie I kupiłam sobie na dzień matki piwonię Itoh.. kolejną, podoba mi sie za pokrój krzewu.. W sobotę latam z doniczką gdzie to posadzić .. ma paki.. jeszcze zakwitnie
A to chińska Piękny pak..

Aniu , ale ja to napisałam o obecnej sytuacji u mnie
Bez pomocy dziewczyn w życiu bym ogrodu nie wypicowała nawet w połowie w tak krótkim czasie, a tak dziewczyny się podzieliły dniami tygodnia i prawie codziennie nie będę samaDziś walczyła ze mną Anitka, kochana dziewczyna
Moim bliskim nie przyszło do głowy z propozycja pomocy wyskoczyć
Każdy swoje życie ma, masz rację Moje chłopaki już z nami coraz rzadziej w ogrodzie, trzeba się przyzwyczajać
choć dziś na chwilę pomóc wpadli, ale w weekend ich nie ma, jada pomóc dziadkom przyczepę rozłożyć na polu namiotowym. Dziadkom też trzeba pomagać. Z tego co widzę miłość do ogrodu Muminki maja, może w nich oparcie będzie Tego Ci życzę....i sobie też
Mój 4 arowy azyl... 23:13, 22 maj 2018

Do góry
Lada dzień rozkwitną

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:12, 22 maj 2018

Do góry
1izabelka1 napisał(a)

Elu ta trawka na podwórzu już wczoraj skoszona Ale jako, że jest tu około 8 tyś metrów pojawił się inny problem który utrudnia życie a zwłaszcza koszenie. Na pierwszym zdjęciu jest taki ala sad z drzewkami owocowymi po jednej stronie jest w miarę ok ale pod tym dużym drzewem po lewo jest to prawdopodobnie mirabelka, jeszcze nie wiem dokładnie bo to mój pierwszy rok w nowym miejscu, rośnie tam coś okropnego do koszenia, biedna kosiarka aż trzeszczy kiedy po tym przejeżdża, zostają kępy i jest ich dużo. Nie przeszkadzało by mi to bo prawdę mówiąc ta cała ''trawa'' w tym sadzie składa się w większości z jakiś tam chwastów a jest on trochę oddalony od domu tyle, że ten odcinek jest masakryczny do koszenia, nie da się tego wyrwać chyba, że łopatą wykopać i w te miejsca posadzić trawę? Sadzik w trakcie koszenia, kwadrat obok drzewa to praktycznie same kępy

kępy tego czegoś paskudnego

8 tys metrow to bardzo duzo sama mam 4tys.
Wg mnie jest to trawa nazywa sie lisi ogon. Bardzo mocna, zywotna i kepiasta trawa. Ma ostre liscie i wysokie.
Nie wiem szczerze mowiac co z tym zrobic.
Kosiarka jak dobra to jeszcze da rade duzej mocy z dobrym Silnikiem spilinowym.
Jak bedziesz czesto ciela to moze sie inna trawa rozkrzewic i zniweluje te kepy.
Co jeszcze zaorac w jesieni zwertykulowac i wiosna zasiac nowa trawe, ale to wydatek i robota spora.
Jeśli masz zasoby finansowe kup traktorek kosiarke on da rade to kosic. Podniesc trzeba wysokosc koszenia, aby kosiarka sie na tych kepach nie buksowała.

Tez robilam trawnik po takiej łące trawa rosla do pasa. Zrobilismy głeboka orke, bro a i zasialam gorczyce skosilam na zime. Przez zime darn sie rozlozyla, zrobilismy wertykulacje i zasialismy trawe wimbledon.
To byl poczatek, ale pozniej budowalam dom i znowu a piac od nowa now murawa na polowie dzialki.

Wiec musisz rozwazyc co zrobic dalej. Tej trawy nie wytepisz chyba, ze zlejesz randapem 8 tys metrow co negatywnie wplynie na glebe i nowa trawa nie wyrosnie.

To tyle moze jeszcze sie ktos odezwie, ale tez nic nowego nie wymysli.

Pozdrawiam
Mój 4 arowy azyl... 23:09, 22 maj 2018

Do góry
Są poziomki

Będą jeżyny
Mój 4 arowy azyl... 23:06, 22 maj 2018

Do góry

Ogród Małej Mi 2017 23:02, 22 maj 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ja tylko głośno myślę

Moje ulubione piwonie... chociaż Itohy zaczynają wybijać się na pierwsze miejsce...

I moje Coral Sanset (ręka dla pokazania wielkości ) i jak zmieniają kolor..

Ja piernicze jakie wielkie Moja o połowę mniejsza dobrze jej u Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies