Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 16:03, 29 maj 2018

makadamia napisał(a)
Moja ulubiona rabata

między buksy, z mojego ogródka:
- niską trawkę, typu ptasie łapki?
- przywrotnik alpejski?
- przetacznik (pink goblin)?
- zawilec jesienny (christian czy konigin charlotte - nie pamiętam)?

przywrotnik alpejski to drobniutka bylinka, bardzo fajna, byłaby najbezpieczniejsza
przetacznik i zawilec, w tych odmianach które mam, mają niskie kępy liści, tylko kwiaty im rosną wyżej - po kwitnieniu trzeba by przyciąć;

Wszystko fajne, tylko przetaczniki nie należą do moich ulubieńców.

A przywrotnika mam upatrzonego, jego żółć jest świetna.
Pszczelarnia 16:04, 29 maj 2018

AgataP napisał(a)

Jeśli chcesz koniecznie coś w nóżki bukszpanom to coś niskiego, by nie odbierać im powietrza. Ja stawiam na kukliki - są niziutkie, a kwiaty pięknie odbijałby by się od zieloności bukszpanów. Tylko kwitnienie wiosenne, ale jak dla mnie to zaleta,bo teraz nie odwracałby by uwagi od kolorów i tym co się dzieje za bukszpanami.
Lub na teraz szałwia deep blue - niziutka, a fioletowy kolor zawsze i wszędzie ładnie się wpasuje.

Z tymi kuklikami to w ogóle muszę zrobić eksperyment - dotychczasowe słabo mi rosną.
Mam zwykłe pomarańczowe i żółte.
mirkaka 22:19, 29 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ciągle się zastanawiam, jak wykończyć brzegi tej rabaty przy kulach / pomiędzy kulami bukszpanowymi. Co pasowałoby do rabaty bylinowej i nie szkodziło bukszpanom? Jakieś pomysły?

Drzewo z naprzeciwka lada moment zawali się na moją stronę, muszę zgłosić do wycinki. Ta rabata z biegiem lat całkowicie się zmieni, bo "niechcący" w tyle zostały posadzone magnolie, część kolekcji eMa. Obiecał, że będzie dbał, doglądał i pielęgnował.

A może pergola i róże z powojnikami na niej?
U mnie też wsadzona w zeszłym roku lilia martragon zakwitnie dopiero w tym.
Natomiast pustynniki nie wyszły wcale, może za rok ruszą?
la_estrellita 22:40, 29 maj 2018

Ja tylko (jak zwykle) podziwiać przybiegłam.
tulucy 23:30, 29 maj 2018

Jak dla mnie to coś dywanowego coś większego ukryje kule, a chyba nie o to chodzi?
A te niskie przetaczniki płożące są niezłe, tylko dużych się pozbywam nie lubimy się...
Milka 06:04, 30 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Tak. Sieje się wdzięcznie.

Piwonia 'Buckeye Belle', po 3 latach zakwitła.

Piekny mocny kolor, a trudno go na zdjeciu pokazać, za rok pewnie tego kwiecia wiecej bedzie.
Milka 06:14, 30 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ciągle się zastanawiam, jak wykończyć brzegi tej rabaty przy kulach / pomiędzy kulami bukszpanowymi. Co pasowałoby do rabaty bylinowej i nie szkodziło bukszpanom? Jakieś pomysły?

Drzewo z naprzeciwka lada moment zawali się na moją stronę, muszę zgłosić do wycinki. Ta rabata z biegiem lat całkowicie się zmieni, bo "niechcący" w tyle zostały posadzone magnolie, część kolekcji eMa. Obiecał, że będzie dbał, doglądał i pielęgnował.

A cobys chciała tam dac, kwiaty czy trawy, bopasowałaby molinia variegata, niska, dobrze się uklada i nie zaszkodzi bukszpanom, z kolei z kwietnych jednorocznych to fajna bylaby płoźąca werbena. Niska szalwia tez by moze pasowała, tylko czy potem bedzie dostep do ciecia bukszpanow?
Milka 06:17, 30 maj 2018

tulucy napisał(a)
Jak dla mnie to coś dywanowego coś większego ukryje kule, a chyba nie o to chodzi?
A te niskie przetaczniki płożące są niezłe, tylko dużych się pozbywam nie lubimy się...

A ja jamos znielubilam przetaczniki, wszystkie wylecialy, a mialam sporo.
makadamia 08:12, 30 maj 2018

Widzę, że to popularny trend - ta niechęć do przetaczników.
A skąd się ona bierze - ja jestem jeszcze na etapie lubienia
jolanka 08:48, 30 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Piwonia 'Buckeye Belle', po 3 latach zakwitła.

Napaliłam się wiosną na tę piwonię. Niestety, po posadzeniu kłącza do donicy wypuściła nawet "coś" a potem padła Może uda mi się gdzieś dostać sadzonkę bo naprawdę jest piękna