Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Anna i Ogród 2 11:54, 05 kwi 2024

Do góry
Mam 9 odmian pomidorów. Wzrost na różnym etapie. Co do lampy mam mieszane uczucia bo mocno się wyciągnęły.

Muszę koniecznie pikować.

Wydaje mi się że to przez światło które wpada przez okna. Gdybym miała je zasłonięte a jedynym źródłem światła byłaby lampa to nie wyciągnęłyby się tak bardzo ale jeśli mają i to, i to, to wybierają światło naturalne i dlatego są takie wyciągnięte, że aż się niektóre pokładają.
Anna i Ogród 2 11:47, 05 kwi 2024

Do góry
Moje patyki hortensjowe wybujały zielenią . Ładnie to wygląda.

Ale korzonki nadal się ociągają. Tylko u kilku wyszły.
Malinowy zakątek 11:42, 05 kwi 2024

Do góry
A tak pięknie zakwitł mi Barwinek

A tu moja gruntowanie rabata sesleria jesienna z szalwia, aż nie mogę się doczekać tego efektu
Zimowy Wysiew / Winter Sowing 11:37, 05 kwi 2024

Do góry
Na dzień dzisiejszy tak wygląda moja uprawa w zafoliowanej skrzynce, odkryłam górę, część roślinek całkiem całkiem, część dopiero chce wyjść, a w dolnym roku po lewej widać przypleśniałą ziemię tylko i wyłącznie przy smagliczkach, jak pisałam wyżej:

Ma sens uprawa w skrzynce zafoliowanej zamiast butelek Myślę, że na przyszły rok powtórzę.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:23, 05 kwi 2024

Do góry
Joann napisał(a)

A może coś płaczącego na pniu? Buczek pendula? Ładnie by się przewieszal na tle ściany. Albo modrzew. Tylko rabatkę musiałabyś trochę poszerzyć.

Biala panna skradła moje serce

Mam buczka pendulę na końcu trawnika, trochę problem z poszerzeniem bo tu leci trawnik przez całą długość ogrodu. Musiałby powstać taki ząb, a nie wiem czy dobrze by to wyglądało.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:16, 05 kwi 2024

Do góry
Kusi mnie żeby coś zrobić z tą ścianą, jest taka nachalna Jakieś pnącze by tam fajnie wyglądało, nie wiem, kolejna róża czy coś innego?

A może coś płaczącego na pniu? Buczek pendula? Ładnie by się przewieszal na tle ściany. Albo modrzew. Tylko rabatkę musiałabyś trochę poszerzyć.

Biala panna skradła moje serce
Wszystkiego po trochu 11:14, 05 kwi 2024

Do góry
vita napisał(a)

Pogubiłam się, wspominałaś o siedmiogrodzkiej czy o siewkach H. nobilis Cremar?

o siewkach Cremer Moje też taka , czyli i pstra i pofalowana
Grzebiuszka ziemna 11:14, 05 kwi 2024

Do góry
Ten z wersją z wiśniami też mi się podoba, wypróbuję przy okazji
Donos z rzodkiewek:
Uprzejmie donoszę, że 7 marca wykorzystując moje własne paski z nasionami rzodkiewek, które zrobiłam w lutym 23 rozłożyłam i lekko przykryłam ziemią.

Zabezpieczyłam matą ogrodową, ale na nic to się zdało, jak przyszły wichry, deszcze, grad i zadymka śnieżna, wszystko zerwała i myślałam, no trudno, nic z tego nie będzie, a jednak dzisiaj:

Paski bardzo mi odpowiadają, nie będę powtarzać sprawdzania nasion na waciku. Głównie nasiona pomidorów i papryk. Wrastają korzonkami w wacik czy ręcznik papierowy i z wielką ostrożnością trzeba pensetą je wyciągać (pinceta, penseta, pęseta - wszystkie formy poprawne )
ALE.... olśniło mnie, że przecież w zeszłym roku miałam rzut na kiełki do jedzenia i mam kiełkownik! i BINGO! Kiełki nie wrastają, są łatwo widoczne to polecam zamiast wacików i ręczników papierowych. Prostota zawsze jest najlepsza
A tu link-przypominajka do robienia pasków, może ktoś będzie chciał zrobić, mam jeszcze zapas i potem i na przyszły rok też je wykorzystam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=96
Ogród długi 11:06, 05 kwi 2024

Do góry
Joann napisał(a)
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za te refleksje. Czuję, że jestem zrozumiana i nieosamotniona❤️ wiele z Was już przeszło ten etap, w którym jestem, jakoś przetrwam i ja. Ogród to moja odskocznia...

Zostawiam Wam tulipany, udało mi się je uchwycić w blasku porannego słońca

Cudowny widoczek! Dla mnie ogród to też odskocznia i wytchnienie.
Ogród długi 11:03, 05 kwi 2024

Do góry
Tak Aprilku, dziekuje, jest coraz ladniej wreszcie wiosna!

Tu moja pierwsza magnolia, Genie, też już duza

Ogród długi 10:54, 05 kwi 2024

Do góry
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za te refleksje. Czuję, że jestem zrozumiana i nieosamotniona❤️ wiele z Was już przeszło ten etap, w którym jestem, jakoś przetrwam i ja. Ogród to moja odskocznia...

Zostawiam Wam tulipany, udało mi się je uchwycić w blasku porannego słońca

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:43, 05 kwi 2024

Do góry
DariaB napisał(a)

Czy ktoś wie co może się dziać z heptacodium? Młode listki zwinęły się i zczarniały na obrzeżach. Martwię się

A to przypadkiem nie przymrozek złapał roślinkę na brzegach? U mnie wyglądają podobnie niektóre.
Tulipanów nigdy nie wykopuję, mnożą się bardzo dobrze
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:41, 05 kwi 2024

Do góry
A i zapomniałam napisać, że ta siewka nad którą się kiedyś wspólnie zastanawialiśmy czym może być jest raczej wstrętną nawłocią tzn może i ona ładna, ale ekspansywna.

Kusi mnie żeby coś zrobić z tą ścianą, jest taka nachalna Jakieś pnącze by tam fajnie wyglądało, nie wiem, kolejna róża czy coś innego?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:35, 05 kwi 2024

Do góry
Trawnik nadal nie zwertykulowany, nie nawieziony. No nic kiedyś zdążę

Poplewiłam wczoraj na grabowej, bardzo ją lubię. Nie zdążyłam przyciąć runianki, widzę, że rozrasta się rozłogami.

Czy ktoś wie co może się dziać z heptacodium? Młode listki zwinęły się i zczarniały na obrzeżach. Martwię się

Większość tulipanów powtórzyła kwitnienie, a Van Eyjki po rocznym odpoczynku namnożyły się jak szalone, sadziłam chyba po trzy cebulki, a teraz w kępie jest nawet 12 tulipanów!
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:28, 05 kwi 2024

Do góry
Czy tylko ja mam wrażenie, że ogrodowo jesteśmy na początku maja?
Świdośliwa otworzyła kwiaty i po prostu mnie zachwyca. Nigdy jeszcze nie była taka piękna. Jeśli wierzyć etykietce to jest to świdośliwa kanadyjska, druga lamarcka jeszcze nie kwitnie. Bardzo się cieszę, że ją posadziłam pod oknem i mogę na nią zerkać Pod spodem straszy jeszcze goła ziemia, ale jesienią posadziłam tam już hakonechloę i rośnie tam też krokosmia, a obwódkę robi red baron. Dosadzę tam jeszcze verbenę hastatę o ile gwiazda wzejdzie bo siałam ją. Domówiłam dzisiaj hakonechloę żeby jednak efekt był szybszy. Teraz to główna gwiazda w ogrodzie. Biała panna
Ptasi gaj 10:27, 05 kwi 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Eliska to prawda kupiłam takie maleństwo ostatnie powojnik Montana. Nie za bardzo mi podchodził bo 2 lata temu też kupiłam pod tą samą nazwą i okazało się, że to nie Montana a jakieś inne na szczęście kwitną 2 razy do roku i burza kwiatów.
Posadziłam przy ledwo zipiacej róży. Zaczęłam podlewać mikstura "bananowka" róża i i clematis nabrały wigoru. Róża przekwita a clematis dalej kwitnie.

Tam też z.boku podadzony Montana. Skieruje go w lewą stronę.

Przepięknie ten duet wygląda, a napisz proszę gdzie planujesz i jak posadzić 50 tawuł? Jaką odmianę?
Moje miejsce na ziemi -początek 09:58, 05 kwi 2024

Do góry

Lada dzień będą tulipany
Jak sadziłam to wydawało mi się że jest ich tak dużo...
Malinowy zakątek 09:14, 05 kwi 2024

Do góry
Wcześniej mialam problem zeby wrzucić posta do siebie na wątek, nie wiem co się stało.
Następne wysiewy zrobione juz do gruntu: rzodkiewka, marchew, bób, groszek cukrowy.
Dzisiaj musze wysiac sałatę do gruntu, zobaczymy co to będzie.
Domowe rozsady rosną, choć pomidory tskue sobie są.

Papryki

Z prac ogrodowych w sumie mało się działo, udało mi się jedynie przesadzić hortensje i poprzycinac wszystkie byliny.
Probowalambtez zaznaczyć rabate zgodnie z moim planem zmiany i wymiarami na projekcie ale coś poszło nie tak i się coś nie zgadza,dlatego musze zrobic wyznaczyc ja w realu
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:53, 05 kwi 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)

Sałaty, tatsoi I pak choi w tunelu mają wielkosc do wysadzenia do gruntu

Jak ja lubię takie widoki wczesną wiosną Pak choi udaje Ci się na początku sezonu?
Kurki macie upatrzone?
Za drzwiami do ogrodu... 08:36, 05 kwi 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Macie może pomysł co mogłabym posadzić w tym leżącym dzbanie, całosezonowego, coś co dałoby radę może tam też zimować?Tam jest cień. Co roku sadzę bratki, ale pod koniec sezonu nie wyglądają i chce mi się zmiany

Może biała lub jasno różowa supertunia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies