Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Chwasty w trawniku 20:41, 08 cze 2015

Do góry
Podział na sekcje są od tego żeby włączały się po kolei. Ale czasy zmień.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:38, 08 cze 2015

Do góry
Będzie jak nowa, dojrzała, z dorodnymi różami na dużej wysokości i całkiem nowymi bylinami, ale kiedy to będzie Arcydzięgla dziś już wyciepałam i coś podejrzanego, że to chwast, choć dość ładnie kwitł.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:26, 08 cze 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Jakie róże! Hidcotowa cudna! Danusiu, czy Twoje umbry łapią choróbska? pryskasz?
pozdrawiam!

Umbraculifera na razie ok.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:03, 08 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusia, ogród z przydrożnym aniołem - czy Ty go jakoś/kiedyś/choć trochę pokażesz?

Bo przecież ja spać nie mogę przez ten ogród - choć nic o nim nie wiem.
Tak jak kiedyś noc była za krótka na oglądanie Twoich angielskich ogrodów z artykułów Ogrodowiska.

Mówisz, że biel pasuje do małego ogrodu ale ja ciągle odkrywam jej uroki: tak plamami tu i ówdzie.

To może "hidcotowa" będzie teraz "graetdixterową"?

Tak pokażę, ale Anioł to niestety róża jest, nie kapliczka - róża otula dom z białego kamienia, bardzo urokliwy, ma otulać dom, a nazywa się

Lichfield Angel

Na szybko wymyśliłam hasło własne dla tego ogrodu "przydrożny anioł". Ale w nazwie róży chyba chodzi o miejscowość Muszę dojść genezy tej nazwy, ale nie mam czasu.

Kiedyś pokażę, z niego pochodzą te fiolety, jest też przecudnej urody warzywnik z rozbielonych desek.
Na razie dbam o trawnik w pierwszych dniach, były już dwa koszenia.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:14, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mieszaj grabów z tujami, to zły pomysł.

Oj szefowa ma zawsze rację!!
Pszczelarnia 18:08, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Susza i szkodniki które lubią sucho atakują. Albo susza czyli brak wody, roślina broni się przed transpiracją i zruca to i owo w nadmiarze.

Danusiu, pierwsza panika była u mnie: grzyb na cisach. Jest ten grzyb faktycznie ale tylko na kilku słabych egzemplarzach jednego gatunku. Reszta żółknie jakby od środka przy grubych pniach. Coś jest z wilgocią w podłożu, bo nigdy nie miałam trawnika w takim stanie a przecież nie było u nas upałów (tylko 3 dni raptem). Teraz trawa wypalona dosłownie jak po opryskach.
Leję wodę ile się da, nie żałuję, studnia "piszczy".

I po raz pierwszy w życiu na jednym buku bordowym w żywopłocie znalazłam coś bardzo dziwnego: garnusznica bukowa. Niedługo będę jak ta Pippa Greenwood z lupą po ogrodzie latać w poszukiwaniu szkodników i zarazy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:59, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Inne typy trzemilina Fortunego lub tawuła japońska żółte odmiany.

Cis Elegantissima.

decyzja padła na tawułę w żółtej odmianie. Dziękuję serdecznie za podpowiedź
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:55, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawnik ile ma lat??? Bez mocniejszej dawki powinien dać radę krwawnikowi. Daj normalną.

Hey trawnik 5 letni...
a mam jeszcze jedną sprawe do Was
bo trawkę mam gęstą ale bardzo wolno mi rośnie....po podlewaniu i opadach robi się ładna zielona, ale słabo ze wzrostem. Coż możecie poradzić, może brakuje jej jakiegoś składnika ???

Pozdro
Chwasty w trawniku 12:59, 08 cze 2015

Do góry
Czas nawadniania trawnika systemem nawadniającym zależy od tego jakie są zraszacze w sekcjach, czy statyczne (nie obracają się) czy rotacyjne (obracają się).

Czas pracy statycznych jest zawsze krótszy niż obrotowych, bo statyczne więcej wody wylewają na m2 w tym samym czasie niż obrotowe.

Łączenie zraszaczy statycznych i obrotowych w jedną sekcję uważa się za poważny, karygodny błąd w sztuce w tym zakresie.

Jeśli wszystkie sekcje mają takie same zraszacze to ustawia się nie zawsze jednakowy czas. Zależy on od tego czy jest spadek terenu w danej sekcji (wtedy podlewa się częściej a krótkie czasy aby woda nie spłynęła z trawnika), zależy też od nasłonecznienia. Południowe wystawy podlewa się dłużej a wschodnie średnio, północne najkrócej. A więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi, zależy ona od powyższych czynników.

W przypadku takiego stanu trawnika gołym okiem widać że trawnik schnie, a nic się z tym nie robi. Korzystne jest podlewanie krócej a częściej, aby nasiona miały możliwość wzejść. Teraz nie mają takiej możliwości.
Pszczelarnia 12:47, 08 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Coś dziwnego dzieje się w naszej okolicy: różaneczniki żółte, cisy żółte, świerki się sypią żółtymi igłami - coś bardzo dziwnego.

Susza i szkodniki które lubią sucho atakują. Albo susza czyli brak wody, roślina broni się przed transpiracją i zruca to i owo w nadmiarze.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:45, 08 cze 2015

Do góry
Zeta napisał(a)
Ana a jak ty te kosmosy będziesz przechowywać ja w zeszłym roku kupiłam 10 sztuk i nie dałam rady ich przechować ...podobno trzeba tak jak danie przetrzymać w piwnicy?

Trzymałam w doniczkach w garażu na oknie, przycięłam wcześniej, potem w zimie też przycięłam. Wybiegały mocno, blade i długie ale dały radę do wiosny. Teraz są w ogrodzie, jeszcze nie kwitną z powodu ponownego przycięcia, łodygi około 13 cm.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:39, 08 cze 2015

Do góry
Irenko, Ewo my też jak kupiliśmy działkę zameldowaliśmy się u wszystkich sąsiadów. Jedno przyjęcie było niemiłe, pozostałe - wspaniałe i życzliwe. Warto się spotykać aby rozpoznać sprawy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:38, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiem generalnie takie podsumowanie:

Łepetyna mi pęka od pomysłów, ale ogród nie pomieści, ani nie nadąży za mną. Suma sumarum nie mam miejsca na pomysły.

W notesiku zapisuję co z czym i jaka kolorystyka. Ostatnio poszłam we fiolety Subtelne i romantyczne, chłodne z nutką nostalgii. Bez mocnych wrażeń.

dobrze że chociaż w innych ogrodach możesz się "wyżyć"
w nich się zmieszczą wszystkie Twoje pomysły
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:04, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Płaszcz - peleryna od deszczu, wymachiwałam rękami a i Witek robił zdjęcia

Niezwykle przydatna i twarzowa ta peleryna. Figury ogrodowe niczego sobie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:17, 08 cze 2015

Do góry
Ciemne kwitną, lubię je, a nie kwitną zielone i tych nie lubię.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:05, 08 cze 2015

Do góry
Nie mieszaj grabów z tujami, to zły pomysł.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:04, 08 cze 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Brzmi ciekawie, czekam na realizacje. Czemu pluskawice nie zakwitaja i co zrobisz z tymi krzaczorami?

Pluskwice mają pąki i przychodzi mróz, zapewne dlatego nie zdążają, że są od wschodu. Mam miejsce na posadzenie w innym ogrodzie.
To tu... 09:47, 08 cze 2015

Do góry
malgorzata_s, Kacha123, Madzenka, Kuba, Magda_, Sebek - dziękuję!

siakowa - pewnych rzeczy po prostu nie da się zrobić z szarańcą u kolan i tyle.

juzia - he, he, byle nie za wysoko. Ale grunt, że już rośnie...

jazzy - Ja jednak sadzenie tego szpaleru solo w upale 30+ będę wspominać traumatycznie...

Loosiuu - Oj, na tę zieloną ścianę przyjdzie mi poczekać. Ale w sumie mam czas. Niech rośnie. Juz przynajmniej jest na czym oko zawiesić.

bozga - zostało. Niech sobie wisi i przypomina.

Gardenarium - stipa, jeżówki, gaura i rozchodnik z tego co pamiętam.

Iwka - pracowałam czw.-pt. a w weekend leniłam się wyjazdowo. Bosko było! A po powrocie, wieczorem wpadłam w szał podlewania.

nicol21 - sama. Mąż narzucił ziemię i przekopał, ja przegrabiłam, doły pokopałam, nawiozłam kmpostu i zasadziłam. Ręce mam pokłute aż po same pachy ale posadziłam!

Alicja169 - dziękuję za wizytę. Zaraz pobiegnę do Ciebie zobaczyć co i jak z tym Twoim muem i serbami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:46, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nowe zmiany będą polegały na pozbyciu się roślin wielkich, zagajających wszystko a nie kwitnących, bo takie mam. Arcydzięgiel, świecznice nie zdążają zakwitnąć a krzaki wielkie. Zajmują zbyt dużo miejsca. Rabata jest stara, róże doszły do szczytu swojej urody, a reszta nieco odstaje. Trzeba to wyrównać.

Kolorystyka będzie bardziej szeroka, stonowana, odcienie..Będzie pasowała do róż, które w większości są różowe. Będzie więcej bieli na pewno, reszta się zobaczy

Brzmi ciekawie, czekam na realizacje. Czemu pluskawice nie zakwitaja i co zrobisz z tymi krzaczorami?
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 08:39, 08 cze 2015

Do góry
szkabona napisał(a)
Dzień dobry,

bardzo proszę o pomoc Panią Danusię oraz wszystkich Forumowiczów w uratowaniu moich trzech brzóz himalajskich.
Na liściach brzózek pojawiły się zielone gąsienice, wygryzające efektowne wzorki.
Do tego cześć liści jest poskręcana w połowie, a skręcona część liścia usycha. Na uschniętej cześć znalazłam wypukłości średnicy 1 mm, prawdopodobnie, że mogą to być jaja.

Podejrzewam, że sprawcy to - w drugim przypadku - zwijacz brzozowiec. Ich obecność zdradza zwinięta w cygarowatą tutkę część liścia, która przybiera rdzawobrązowe zabarwienie. Natomiast nie mam pojęcia kim jest zielona gąsienica.

Liść ze zdjęcia nr trzy też mi się nie podoba...

Obawiam się, że szkodniki przywiozłam wraz z brzozami ze szkółki, w której drzewka zostały zakupione w zeszłym roku
Będę wdzięczna za podpowiedź jak zwalczyć szkodniki.

Pozdrawiam serdecznie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies