Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:45, 08 cze 2015

Do góry

Zrób badanie gleby i otrzymasz wynik, czego brakuje trawnikowi. Albo na czuja zastosuj wieloskładnikowy nawóz do trawników. Pędzenie trawy azotem nic dobrego nie wróży, ona nie ma szybko rosnąć a ma być ładna gęsta i zielona.
Chwasty w trawniku 20:41, 08 cze 2015

Do góry
Podział na sekcje są od tego żeby włączały się po kolei. Ale czasy zmień.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:38, 08 cze 2015

Do góry
Będzie jak nowa, dojrzała, z dorodnymi różami na dużej wysokości i całkiem nowymi bylinami, ale kiedy to będzie Arcydzięgla dziś już wyciepałam i coś podejrzanego, że to chwast, choć dość ładnie kwitł.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:26, 08 cze 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Jakie róże! Hidcotowa cudna! Danusiu, czy Twoje umbry łapią choróbska? pryskasz?
pozdrawiam!

Umbraculifera na razie ok.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:03, 08 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusia, ogród z przydrożnym aniołem - czy Ty go jakoś/kiedyś/choć trochę pokażesz?

Bo przecież ja spać nie mogę przez ten ogród - choć nic o nim nie wiem.
Tak jak kiedyś noc była za krótka na oglądanie Twoich angielskich ogrodów z artykułów Ogrodowiska.

Mówisz, że biel pasuje do małego ogrodu ale ja ciągle odkrywam jej uroki: tak plamami tu i ówdzie.

To może "hidcotowa" będzie teraz "graetdixterową"?

Tak pokażę, ale Anioł to niestety róża jest, nie kapliczka - róża otula dom z białego kamienia, bardzo urokliwy, ma otulać dom, a nazywa się

Lichfield Angel

Na szybko wymyśliłam hasło własne dla tego ogrodu "przydrożny anioł". Ale w nazwie róży chyba chodzi o miejscowość Muszę dojść genezy tej nazwy, ale nie mam czasu.

Kiedyś pokażę, z niego pochodzą te fiolety, jest też przecudnej urody warzywnik z rozbielonych desek.
Na razie dbam o trawnik w pierwszych dniach, były już dwa koszenia.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:14, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mieszaj grabów z tujami, to zły pomysł.

Oj szefowa ma zawsze rację!!
Pszczelarnia 18:08, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Susza i szkodniki które lubią sucho atakują. Albo susza czyli brak wody, roślina broni się przed transpiracją i zruca to i owo w nadmiarze.

Danusiu, pierwsza panika była u mnie: grzyb na cisach. Jest ten grzyb faktycznie ale tylko na kilku słabych egzemplarzach jednego gatunku. Reszta żółknie jakby od środka przy grubych pniach. Coś jest z wilgocią w podłożu, bo nigdy nie miałam trawnika w takim stanie a przecież nie było u nas upałów (tylko 3 dni raptem). Teraz trawa wypalona dosłownie jak po opryskach.
Leję wodę ile się da, nie żałuję, studnia "piszczy".

I po raz pierwszy w życiu na jednym buku bordowym w żywopłocie znalazłam coś bardzo dziwnego: garnusznica bukowa. Niedługo będę jak ta Pippa Greenwood z lupą po ogrodzie latać w poszukiwaniu szkodników i zarazy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:59, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Inne typy trzemilina Fortunego lub tawuła japońska żółte odmiany.

Cis Elegantissima.

decyzja padła na tawułę w żółtej odmianie. Dziękuję serdecznie za podpowiedź
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:55, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawnik ile ma lat??? Bez mocniejszej dawki powinien dać radę krwawnikowi. Daj normalną.

Hey trawnik 5 letni...
a mam jeszcze jedną sprawe do Was
bo trawkę mam gęstą ale bardzo wolno mi rośnie....po podlewaniu i opadach robi się ładna zielona, ale słabo ze wzrostem. Coż możecie poradzić, może brakuje jej jakiegoś składnika ???

Pozdro
Chwasty w trawniku 12:59, 08 cze 2015

Do góry
Czas nawadniania trawnika systemem nawadniającym zależy od tego jakie są zraszacze w sekcjach, czy statyczne (nie obracają się) czy rotacyjne (obracają się).

Czas pracy statycznych jest zawsze krótszy niż obrotowych, bo statyczne więcej wody wylewają na m2 w tym samym czasie niż obrotowe.

Łączenie zraszaczy statycznych i obrotowych w jedną sekcję uważa się za poważny, karygodny błąd w sztuce w tym zakresie.

Jeśli wszystkie sekcje mają takie same zraszacze to ustawia się nie zawsze jednakowy czas. Zależy on od tego czy jest spadek terenu w danej sekcji (wtedy podlewa się częściej a krótkie czasy aby woda nie spłynęła z trawnika), zależy też od nasłonecznienia. Południowe wystawy podlewa się dłużej a wschodnie średnio, północne najkrócej. A więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi, zależy ona od powyższych czynników.

W przypadku takiego stanu trawnika gołym okiem widać że trawnik schnie, a nic się z tym nie robi. Korzystne jest podlewanie krócej a częściej, aby nasiona miały możliwość wzejść. Teraz nie mają takiej możliwości.
Pszczelarnia 12:47, 08 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Coś dziwnego dzieje się w naszej okolicy: różaneczniki żółte, cisy żółte, świerki się sypią żółtymi igłami - coś bardzo dziwnego.

Susza i szkodniki które lubią sucho atakują. Albo susza czyli brak wody, roślina broni się przed transpiracją i zruca to i owo w nadmiarze.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:45, 08 cze 2015

Do góry
Zeta napisał(a)
Ana a jak ty te kosmosy będziesz przechowywać ja w zeszłym roku kupiłam 10 sztuk i nie dałam rady ich przechować ...podobno trzeba tak jak danie przetrzymać w piwnicy?

Trzymałam w doniczkach w garażu na oknie, przycięłam wcześniej, potem w zimie też przycięłam. Wybiegały mocno, blade i długie ale dały radę do wiosny. Teraz są w ogrodzie, jeszcze nie kwitną z powodu ponownego przycięcia, łodygi około 13 cm.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:39, 08 cze 2015

Do góry
Irenko, Ewo my też jak kupiliśmy działkę zameldowaliśmy się u wszystkich sąsiadów. Jedno przyjęcie było niemiłe, pozostałe - wspaniałe i życzliwe. Warto się spotykać aby rozpoznać sprawy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:38, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiem generalnie takie podsumowanie:

Łepetyna mi pęka od pomysłów, ale ogród nie pomieści, ani nie nadąży za mną. Suma sumarum nie mam miejsca na pomysły.

W notesiku zapisuję co z czym i jaka kolorystyka. Ostatnio poszłam we fiolety Subtelne i romantyczne, chłodne z nutką nostalgii. Bez mocnych wrażeń.

dobrze że chociaż w innych ogrodach możesz się "wyżyć"
w nich się zmieszczą wszystkie Twoje pomysły
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:04, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Płaszcz - peleryna od deszczu, wymachiwałam rękami a i Witek robił zdjęcia

Niezwykle przydatna i twarzowa ta peleryna. Figury ogrodowe niczego sobie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:17, 08 cze 2015

Do góry
Ciemne kwitną, lubię je, a nie kwitną zielone i tych nie lubię.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:05, 08 cze 2015

Do góry
Nie mieszaj grabów z tujami, to zły pomysł.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:04, 08 cze 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Brzmi ciekawie, czekam na realizacje. Czemu pluskawice nie zakwitaja i co zrobisz z tymi krzaczorami?

Pluskwice mają pąki i przychodzi mróz, zapewne dlatego nie zdążają, że są od wschodu. Mam miejsce na posadzenie w innym ogrodzie.
To tu... 09:47, 08 cze 2015

Do góry
malgorzata_s, Kacha123, Madzenka, Kuba, Magda_, Sebek - dziękuję!

siakowa - pewnych rzeczy po prostu nie da się zrobić z szarańcą u kolan i tyle.

juzia - he, he, byle nie za wysoko. Ale grunt, że już rośnie...

jazzy - Ja jednak sadzenie tego szpaleru solo w upale 30+ będę wspominać traumatycznie...

Loosiuu - Oj, na tę zieloną ścianę przyjdzie mi poczekać. Ale w sumie mam czas. Niech rośnie. Juz przynajmniej jest na czym oko zawiesić.

bozga - zostało. Niech sobie wisi i przypomina.

Gardenarium - stipa, jeżówki, gaura i rozchodnik z tego co pamiętam.

Iwka - pracowałam czw.-pt. a w weekend leniłam się wyjazdowo. Bosko było! A po powrocie, wieczorem wpadłam w szał podlewania.

nicol21 - sama. Mąż narzucił ziemię i przekopał, ja przegrabiłam, doły pokopałam, nawiozłam kmpostu i zasadziłam. Ręce mam pokłute aż po same pachy ale posadziłam!

Alicja169 - dziękuję za wizytę. Zaraz pobiegnę do Ciebie zobaczyć co i jak z tym Twoim muem i serbami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:46, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nowe zmiany będą polegały na pozbyciu się roślin wielkich, zagajających wszystko a nie kwitnących, bo takie mam. Arcydzięgiel, świecznice nie zdążają zakwitnąć a krzaki wielkie. Zajmują zbyt dużo miejsca. Rabata jest stara, róże doszły do szczytu swojej urody, a reszta nieco odstaje. Trzeba to wyrównać.

Kolorystyka będzie bardziej szeroka, stonowana, odcienie..Będzie pasowała do róż, które w większości są różowe. Będzie więcej bieli na pewno, reszta się zobaczy

Brzmi ciekawie, czekam na realizacje. Czemu pluskawice nie zakwitaja i co zrobisz z tymi krzaczorami?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies