Z wczorajszym wiatrem zapach lilaków unosił się daleko, więc wierzę, że to moje Ci zapachniały. Od miesiąca nie padało u nas. Dziś dopadła mnie chandra. Myślałam, że w nocy popada, a tu nic trzeba było podłączyć węża i podlać kawałek rabaty. Brakuje mi wody mam czarne myśli, żeby się poddać. Nie jestem w stanie uratować tego co sama stworzyłam. Dziś syn kopał mi doły pod nową podpórkę pod róże. Suchy piach aż się kurzył przy wybieraniu z dołków - katastrofa. Strasznie nierówna ta moja walka o roślinki. Te które posiałam nie mają szans urosnąć, bo nawet jak wzejdą to słońce i wiatr wysuszają je na pył. Tak jest od kilku lat, kiedyś było bardziej normalnie. Pozdrawiam Kasiu.
No to jeszcze z 5 lat muszę poczekać ostatnio w szkółce widziałam pięknego żółtego klona i tak mnie kusił, wstrzymałam się tylko dlatego,że u mnie wszędzie palące słońce jest, ale kiedyś go kupie, choćbym miała mu parasol latem rozkładać hihi
Hakonehloa już na rabacie - mikruski jeszcze, ale urosną
W tle ciemierniki (promocja z O..) i zastanawiam się czy wsadzić tutaj w tle
ale lepiej wyglądają tutaj przy iglakach na pniu i tu je wsadzę
i miskanty powędrowały między cisy
Dzisiaj trochę poplewiłam i trochę sadziłam. Teść dał mi różnych ziółek . Mam znów mięty, melisę, piołuny i inne. Trochę lubczyka i żywokostu.
M znów zrobił zakupy i mam nowego żylistka, kilka gatunków irysów syberyjskich, nowe powojniki, kolejna obiela. Jutro spiszę i zrobię fotki, grunt że już wszystko rośnie
W ogrodzie jakby bardziej cywilizowanie się robi, ile ja na to czekałam...
Bo
1 bliżej domu
2 stodołę można by przerobić na domek gospodarczy
3 lub imprezownię( nie w tym stanie jakim jest, ale po przeróbkach z materiału rozbiórkowego
4 daszek orynnować i deszczówka do beczki do podlewania warzywnika
5 słońca tam dużo, dopiero od zachodu zacienia stodoła( jeśli dobrze te kierunki rozumiem)Jakby przerobić na powyższe byłby niższy budynek i cienia mniej
6 pod ścianą widzę drewnianą ławeczkę i rabatę bylinowo( jednoroczne) ziołową,piwonie, malwy, dziewanny, nagietki, nasturcje plus zioła
Róża rozpięta na ścianie lub winorośl
Okienko jak w "Ogrodzie z rowem"
Ale to Twój ogród ma być i Twoje wyobrażenia o nim
Nadal nie do końca wiem jaki chcesz styl tego ogrodu? Z tego co zrozumiałam to taki bardziej swobodny, sielski i naturalny?
A obok warzywnika mogła by być malownicza piwniczka na plony i przetwory
pomiędzy warzywnikiem, a jagodnikiem i sadem
Bardzo jestem ciekawa efektu, ale na to trzeba poczekać do przyszłego sezonu. Dostałam kiedyś sadzonki palbina od Ani - siostry Doni. Dwa mi się przyjęły, jeden jest na prawdę piękny, jak zakwitnie to nie będzie widać listków tyle ma pączków. Twój też na pewno zakwitnie, daj mu trochę czasu.
Jak mam dzień fotorelacji, to jeszcze dodam z mojego dobrodziejstwa warzywno-kwiatowego w domku
Mówię do męża, że na przyszły rok zamówię sobie jeszcze jedną miniszklarenkę, em mówi, kup sobie od razu dwie, po co dwa razy płacić za koszty przesyłki nie wiem, czy żartował, ale ja wzięłam to do siebie, pomysł mi się spodobał, przypomnę mu w odpowiednim czasie, że mówił, że dwie mam brać