Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:09, 07 cze 2015

Do góry
Mam obecnie jeszcze lepszą różę niż MW Lepszy kolor i lepsze pokłębienie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:39, 07 cze 2015

Do góry
Ostrożeń to ten rekomendowany przeze mnie jako jedna z najmodniejszych roślin na Chelsea Flower Show. Okazało się że rośnie w półcieniu. Zdjęcie jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=584

ren133 napisał(a)

Danusiu, a co byś jeszcze dała na taką wąską rabatę 60cm w półcieniu żeby stworzyć kwitnącą non stop rabatę?

Bodziszki (białe, niebieskie, różowe) na pewno, zawilce, przywrotnik ostroklapowy, tojad mocny, świecznice o ciemnych liściach, hosty o ładnych liściach, róże do półcienia, Veronicastrum, orliki (jest duża gama kolorów).

Wiem, na lato jeszcze lilie, u mnie super się mają, jarzmianki jeszcze.

Mój ogród, moja pasja 08:32, 07 cze 2015

Do góry
Witaj, jesteś amatorem więc pewnie nie wiesz, że o wiele ładniej byłoby gdybyś usunęła płotki (jedne są białe, drugie pomarańczowe) i zieloną folię, a zamiast tego na twoim miejscu bym dała żywopłociki bukszpanowe z niskiej odmiany Buxus sempervirens 'Suffruticosa'. Na pewno będzie gustowniej i plastiki nie będą konkurowały z roślinami. To nie krytyka, nie odczuj tego w ten sposób. To tylko dobre rady nie-amatora

Także biały żwirek jest zbyt wielkim kontrastem, wystarczyłby szary albo czarny. Albo zamiast żwirku po prostu rośliny wypełniające kolorem.

Bratki już przekwitają, zaczynają wyciągać się, bo to rośliny krótkiego dnia. Teraz wypadałoby zamienić je na kwietnikowe rośliny lata np. begonie wiecznie kwitnące. Albo byliny kwitnące latem.

Rabaty są bardzo interesujące w kształcie, ale brakuje im wykończenia
Niepotrzebne są doniczki poustawiane tam i ówdzie, te kwiaty z nich można wsadzić na rabaty.

Pozdrawiam serdecznie.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:16, 07 cze 2015

Do góry
mario napisał(a)
Witam czy to normalne że ta magnolia kwitnie mając kwiaty skierowane w dół,teraz już się otworzyły ale dalej wiszą w dół tak że nie widać pięnego środka kwiatów.

Ta magnolia to wielkie drzewo i będziesz mógł podziwiać piękno kwiatów jak będzie drzewem, czyli urośnie do wielkości przewyższającej wysokość człowieka. Teraz jest malutkim krzewem więc nic dziwnego. Musisz się położyć na ziemi żeby je podziwiać.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:11, 07 cze 2015

Do góry
Teraz możesz wsadzić, ale potem grzebanie w korzeniach magnolii będzie niewskazane. Póki masz bryłę niewielką, posadź funkie od razu.

Do góry
Można sadzić, nie zaleca się przesadzać w okresie kwitnienia, ale w centrach ogrodniczych teraz magnolie kwitnące sprzedają, więc je sadzimy.

Do góry
katarzyna_adamek napisał(a)
Czy mozna zasadzic magnolie, gdy kwitnie(zakupilam niedawno m. sulangea)? Powiedziano mi, ze lepiej nie. Wiem ze kwitnaej nie powinno sie przycinac, ale sadzic?...
Prosze, Drodzy Forumowicze o sensowna rade.
Neoforumowiczka
Cis - Taxus 22:48, 06 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pokaż zdjęcie tego cisa a doradzę co z nim zrobić, bo nawet nie wiem, jaki ma pokrój
WitamPrzeszyłam zdjęcia cisa a raczej rozczochrańca.Z góry dziękuje za porady bo sama nie wiem czy da się coś z nim zrobić a urósł taki ze zasłania hortensje .
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:55, 06 cze 2015

Do góry
Ostatnio zachwycałam się zapachem oliwnika.
Mały ogród Kasi 11:28, 06 cze 2015

Do góry
Grzyb przenosi się z kropelkami wody i przez rany szybciutki wnika
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:17, 06 cze 2015

Do góry
Aniu, uwielbiam te białe goździki, chyba nie ma bardziej słodko pachnących kwiatów jak one? Jak widzę w sklepie to siedzę z nosem przy goździkach, czasem nawet kupuję na trochę, do donicy żeby poniuchać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:15, 06 cze 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Mam wrażenie, że wszystko co dawne, lepsze jest. Kiedyś się telewizor naprawiało i grał wiele lat. Teraz gwarancja 2 lata, i zaraz po gwarancji, na śmietnik. Ile te śmietniska jeszcze wytrzymają? Ta chińszczyzna mnie przeraża.

Mnie też chińszczyzna przeraża. Byle co za prawie darmo, a czasem to i drogo, żeby zarobić. Nie ma już prawdziwych towarów. Dlatego idę w starocie.

Wczoraj zajadałam się sałatą z ogr. z lustrem i szczypiorem. Smakuje inaczej, słodko
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 11:11, 06 cze 2015

Do góry
Jeśli masz szmatę pod ściółką to ściągaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:26, 05 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale jaką odmianę czy gatunek bodziszka? Sam bodziszek niekoniecznie dodaj trawek do niego

Tylko się nie chichraj,bo ja jestem neptyk w odmianach
Mam taki niebieski,wyszukałam ,że nazywa się himalajski, ale kto to wie
Rośnie teraz w cieniu i ma mało kwiatków,ale jeśli go przesadzę na słonko może przeobrazi się w kępy niebieske,jak myślisz
Tego bodziszka pokaże u siebie,żeby nie zaśmiecać
I jeszcze, jakie trawki byś widziała z tym bodziszkami ?
Mój ogród pod górkę... 18:20, 05 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z cyklu dobre rady: Najeżone "dinozaury" bym usunęła stąd Nie dają dobrego wrażenia

Najeżone dinozaury to znaczy kulki w trawach? Chcę tam zostawić samego kolona z trawkami, bez kulków i świerczka. Czy tak może być?
Mój ogród pod górkę... 18:18, 05 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żeby nie było że tylko u cię takie czadowe ciurkadełko podaję że montowałam takie samo u mnie na ulicy Patrzę jak idę z Kropką na spacerek Nazwałam je skaczące strumienie

Super efekty. A śliwa Nigrą nie jest, wymień czym prędzej.

Moje ciurkadełko nie umywa się do tych, które Ty montujesz, ale ciurczy!
Choroby i szkodniki iglaków 15:26, 05 cze 2015

Do góry
polokokt napisał(a)
Witajcie.
Na dwóch z kilkunastu cisów w ogrodzie zaobserwowałem, wewnątrz krzewu taki ciemny nalot, wręcz jak sadza. Jeden z cisów wyraźnie słabnie. Co to może być i czym konkretnie opryskać?

Miseczniki, w czerwcu jest wylęg. Mospilan.
Choroby i szkodniki iglaków 15:24, 05 cze 2015

Do góry
abiko napisał(a)
Co się stało z moją ulubienicą
Sypią jej się igły na potęgę, nie znalazłam, żadnego szkodnika.. za mokro?
Co mogę zrobić..?

To mogą być też przędziorki, bo te świerki są absolutnie atakowane przez przędziorka.
W Filipowicach. 11:12, 05 cze 2015

Do góry
Byłam z Hanią w zeszłym roku, obiecałam sobie i przede wszystkim otrzymałyśmy zaproszenie poza ogrodami otwartymi. Ugoszczono nas po królewsku daniami własnej roboty. Mile wspominam wyprawę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:59, 05 cze 2015

Do góry
Moc kwiecia, jak w Anglii normalnie. Wróciłam z Anglii do "Anglii".
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies