Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od 8 lat... 23:43, 15 kwi 2018

Do góry
Biedna róża Chopin... Przemarzła do poziomu rabaty. Ciekawe, czy ładnie odbije? Na razie wystartował jeden pęd. Dobre i to. Sadziłem jesienią. Jestem ciekawy jak wygląda na żywo.

Ogród w cieniu brzozy 23:39, 15 kwi 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)

A czy je spotykałaś w zwiedzanych ogrodach?
I już się poprawiam, jak pisałam o niej to przypomniałam sobie, że już Filomenie wspomniałam, a nie pokazałam dotąd. Zdjęcia są z końca listopada, wyglądała tak do połowy stycznia, ostatni mrozik i śnieg spowodował zwinięcie kwiatów, jak będzie cieplej może będzie kontynuować. Zapachu jest niewiele, słonecznych dni mało.

Ogród od 8 lat... 23:38, 15 kwi 2018

Do góry
Ogród od 8 lat... 23:35, 15 kwi 2018

Do góry
Witam Wszystkich po długiej przerwie!

Wybaczcie, proszę moją małą aktywność na forum. Muszę nadrobić zaległości. Jeszcze mam Wam do pokazania zdjęcia z końcówki sezonu 2017. Zrobię to w przyszłości.

Tegoroczny sezon odpalił na masa! Wszystko rośnie tak szybko. Nie pamiętam chyba takiego początku sezonu jak żyję. Kilka fotek na szybko z telefonu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:24, 15 kwi 2018

Do góry
Filomena napisał(a)
Haniu
w Twoim ogrodzie wiosna na dobre, u mnie z tydzień do tyłu choć przy tych temperaturach szybko się wyrówna. Gdzie masz posadzone parzydła i co z nimi rośnie? Zgubiłam się na Twoich rabatach.

Parzydła rosną naprzeciw tarasu. To niefortunne miejsce, bo w odległości kilku metrów sąsiad też ma taras z dużym oknem. Przy ogrodzeniu rosną serby i klon ginala. Przed nimi parzydła, a najniższe piętro to tawułki. Na skraju rośnie czosnek niedźwiedzi, ciemierniki, narcyzy. Z jednego boku są liliowce, z drugiego krzewuszki Purpurea nana. Trudno jest zrobić sensowne zdjęcie, bo brakuje miejsca na uzyskani perspektywy.

Na zdjęciu parzydło leśne przekwita, Kneifii kwitnie.

Z perspektywy bocznej wygląda to tak (parzydła są w okolicach kwitnących krzewuszek)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:00, 15 kwi 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Coś dajesz tawułkom Arendsa? Ładne u mnie były tylko w pierwszym roku, potem derenie je zagłuszały.

Tawułki, wbrew przypisanym im cienistym zakątkom, najpiękniej rosły mi, kiedy na tej rabacie było słonecznie. Krzewy i drzewka były wtedy niższe od nich.

Potem zaczęły karleć.

Wykopałam je i podzieliłam piłą, bo inaczej się nie dało.

Dwa ogrody 22:59, 15 kwi 2018

Do góry
Wczoraj rozłożyłam 200m linii kroplującej, żeby to było po prostej, to pół biedy. Zostało się jeszcze 100, ale muszę dokupic złączki. Po południu eM robił wertykulację trawnika, grabiłam wszystkie suchoty. Załadowałam na przyczepę wszystko, co jest do przewiezienia i skończyłam już po ciemku. Sił starczyło mi tylko na wejście do wanny, bo pod prysznic już nie Dziś ogrodowo prawie odpoczywałam, wykopałam tylko fragment zagrzybionej obwódki bukszpanowej. Część zupełnie łysych wyrzuciłam, część zielonych posadziłam do donic, jeśli się utrzymają, to będą kule. Rosły obok zdrowych kul i bałam się, że zaraza się przeniesie. Posypię je popiołem, jak Ewa. Wykopałam też trzy molinie i podzieliłam, przenosząc w inne miejsca. Ziemia jest wilgotna, bo w piątek była burza i solidnie podlało, niemniej w donicach trzeba już podlewać codziennie.
Niskie coś te żonkile, miało je być widać zza obwódki. W przyszłym roku mogą być wyższe? to jesienne sadzenie

Rododendronowy ogród II. 22:46, 15 kwi 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Zakwitł pierwszy rh Staccato.

...

pięknie się prezentuje, nie wiedziałam, że są odmiany już kwitnące.
System automatycznego nawadniania 22:42, 15 kwi 2018

Do góry
Witam. Proszę o fachowe badź życiowe stwierdzenie czy takie rozmieszczenie zraszaczy jak na projekcie zda egzamin. Działka o pow . 300m2. Rury o śr 20. Zraszaczy 5. Dwa miały by pracować 360st tak jak na rysunku. Jeśli chodzi o sekcje to 4, dwia zraszacze pracowały by jednocześnie, reszta pojedyńczo. Przekrój rur mały aby było duże ciśnienie. Wydatek 20l/min. Martwe pola podejrzewam że ziemia nasiąknie od pobliskiej podlanej strefy lub poprostu mgiełka przenosząca się to sprawi. Co zmienić? Działka rekreacyjna ROD. Nie chcę w nią nadmiernie inwestować ani podczas instalacji ani na wzmożoną ilość wody z powodu kilkunastu zraszaczy. Moje pytanie jest takie czy zraszacze wynurzalne podlewają tylko okrąg czy wypelniają obszar okręgu, man na myśli takie za 45 zł z internetu.? Jakie muszę wybrać w tym przedziale cenowym ponieważ jest ich kilka, począwszy od typu,modelu a skończywszy na zasięgu. Jeżeli chodzi o zlecenie firmie to rozumiem ale dziękuję.
Kwiaty we włosach 22:42, 15 kwi 2018

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:38, 15 kwi 2018

Do góry
kasiek napisał(a)

Świetny pomysł z tymi ozdobnymi kratkami na altance, idę wstecz poszukać innych pomysłów ,bo chyba jeszcze u Ciebie nie byłam? Pozdrawiam
Dwa ogrody 22:38, 15 kwi 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Mariolu, czekałam właśnie na Twoje Papageno, są piękne. Nie wiesz przypadkiem, czy zebrane z nich nasionka mają szanse wykiełkować? Ja szukam tych prawdziwych, mocno strzępiastych, pełnych, ale są mieszańce (tak jak ta Twoja fioletowa) lub bardzo drogie. Jeśli mateczna roślina powtórzyłaby cechy, to proszę o zebranie nasionek dla mnie.

Agnieszko, z największą radością zbiorę dla Ciebie nasionka. Nie wiem, czy powtórzą cechy, ale zawsze można spróbować. Powinna jeszcze być biała Papageno, ale na razie siedzi cichutko
nie wiem, czy te fotki już były

ta w rzeczywistości jest bardziej amarantowa
Życie w wiejskim ogrodzie 22:37, 15 kwi 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Zielone zawsze cieszy ogrodnika

Oj cieszy

Przemo jest spotkanie za tydzień może masz ochotę dołączyć?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8273-ogrod-botaniczny-w-krakowie?page=2
Kwiaty we włosach 22:30, 15 kwi 2018

Do góry

W Kruklandii 22:29, 15 kwi 2018

Do góry
A tak wyglądają moje cisy.

Te zagrzybione jednak żyją Tylko wieki im zajmie zabudowanie się

Gorzej z tymi "zdrowymi". To mróz w połączeniu ze słońcem czy coś innego???
Kiedyś będzie tu ogród 22:29, 15 kwi 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
...

Montana

Basiu jeden dzień przesiedziałam w domu w tą piaskową zadymę, bo na zewnątrz nie dało sie oddychać. Ale tak to nie ma czasu spokojnie usiąść i kawę wypić... ot, sezon na wsi się zaczął pełną parą...

...

Robota się zaczęła... po pracy
co to za montana? intrygujaca.
Dwa ogrody 22:27, 15 kwi 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Wróciłam dzisiaj z ogródka działkowego rodziców z kilkoma sadzonkami, w tym z sasanką. Jak ją potem się rozmnaża? Przez podział czy się sama wysiewa?

Można i tak, i tak. Zawsze dzielę wiosną, jak tylko ruszą. Jak przekwitnie, wysiać od razu nasiona. Może sama się wysiać, ale siewki mikrusie, trzeba uważać, by nie wypielić. Podobne są do kiełkującej marchewki. Kiedyś ktoś z rodziny zadowolony z siebie oznajmił mi, że wypielił wszystkie marchewki, które rozsiały się na skalniaku. To były sasanki Ponieważ fioletowych mam dużo, nie pozwalałam dojrzewać nasionom. Jednak w ubiegłym roku zrobiłam wyjątek, widać już wschodzące siewki. Zrobię fotkę, jeśli chcesz.
Dla odmiany
Nawierzchnie z odzysku 22:26, 15 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo ładna droga. Kratki przeciwdziałają poślizgowi na pochylni. A skąd miałaś płyty betonowe? Stare czy nowe?

Płyty stare z odzysku

Teraz ścieżki w warzywniku powstają

W Kruklandii 22:24, 15 kwi 2018

Do góry

Kwiaty we włosach 22:22, 15 kwi 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies