Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:33, 10 maj 2018

Do góry
Witam jakiś czas mnie nie było.... trawka już posiana teren jakoś przygotowany, w załączeniu rożek mojego przyszłego trawnika... Chciałem zapytać się jak często podlewać trawnik, w ubiegły piątek posiałem nasionka barenbrug green universal, obficie podlewałem zraszaczami cały podwórek od piątku wieczorem przez całą sobotę i całą niedzielę, - tak bardzo ziemia chłonęła wodę że cały czas wysychała, i od tego poniedziałku już tak bardzo nie chłonie podlewam teraz tylko ręcznie delikatnie zwilżając glebę, czy jeżeli ziemię w południe słońce mocno przygrzeje i wyschnie a wieczorem podleję to mocno źle dla nasionek?? Dodam że nasiona wysiałem po czym je zwałowałem, w jednej części trawnika widzę że coś kiełkuje, chociaż chyba też chwast bo jakieś dwulistki się pojawiają..... po jakim czasie wam zakiełkowała w miarę ładnie ta trawa??
Skarbonkowy ogródek 13:25, 10 maj 2018

Do góry
To pasuje.

Zerkniesz jeszcze na moje IH

Listku jakieś takie poskręcane a nie przypominam sobie żeby w zeszłym roku tak wyglądały

Coś im jest czy to normalne?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:24, 10 maj 2018

Do góry
Angelika, rozumiem Twoją niechęć do pisania na telefonie. Tez takową niechęć posiadam, jednakowoż po wyjściu z pracy rzadko mam dostęp do komputera (tzn. dostęp mam, ale chęci brak, żeby go używać po tylu godzinach pracy przy nim). Stąd moje wpisy bez polskich liter i Kali chcieć jeść- słownik uważa, że zna polski język lepiej

JoannaDe- istotnie polałaś mi serduszko miodem

Kasja, Angelika, AnnaCh,Kasiu, Wiolu, Asiu- zasada zapodana przez Toszkę miła i łatwa do zapamiętania- trza zapisać w księgach zabobonów obok "c"- ciąża- nie przechodzić pod drabiną i nie nosić korali A tak na poważnie- regułka łatwa do zapamiętania- dzięki Toszka

Teraz pogodowo:
Gosiu spod lasu i Mrokasiu- będzie padać. Musi w końcu u każdego- przecież mniej więcej na tym samym obszarze geograficznym mieszkamy

Reniu, a nawadnianie już Ci działa? U mnie popadało jednak trochę i w nocy (chyba) tez coś z nieba leciało. Mnie denerwuje, że początek maja, a tu już takie burze z wyładowaniami atmosferycznymi, wiatrem okropnym i gradem. Nie może spokojnie, równo popadać codziennie w nocy?

Johanka- ja to Ci nawadniania zazdraszczam- nawet, jeśli czasem szwankuje, to jednak jest. Ja mam nawadnianie ręczne lub podniebne, ale bardzo zawodne i nieregularne

Basiu P- na szczęście Toszka udzieliła Ci kompetentnej odpowiedzi, bo moja brzmiałaby tak: "Nie wiem, ale chyba już nie, bo mają przyrosty. Ale ja się nie znam. Zapytaj Toszki. PS. Pamiętaj- zamgławiaj, a nie z konewki "

Iwi- tnę. Cięłam na jesień i wiosną. Na jesień, to powiedzmy, że tak "z grubsza", ale wiosną to myślałam, że oszaleję, bo każdą gałązkę z osobno cięłam. Ja mam teorię, że wiat je mroźny wysmagał..

Dorka- wiąz jest mojego eMa. Tyle, że ja go pryskam, ja mu stelaż robię i ja go podwiązuję. Całą resztę robi eM

AniuCh przyznaję, że nagrzeszyłam w sprawie cisów za brzozami Ale już się poprawiłam W tym sezonie ruszyły im przyrosty

Gosialuk, dobrze prawisz. Ja się w teorii zgadzam w 100%, ale w praktyce się denerwuję, że nie brzozy nie wyglądają jak u Angeliki, Rh jak u Bogdzi, a choiny jak u HAni czy Anbu (do której na wątek już nie wchodzę, bo mnie serce boli z zazdrości )

HAniu
z Toba już wymianę zdań przeprowadziłam Dodam tylko, że nadzieja dla Ludzkości wczoraj rzeczywiście we wmnie zakiełkowała, a AniCh powiem, że flakonik już jest!

Ewuś Anda
- ja wiem, że masło maślane tam jest i, ze oczy bolą od kolorów i, że jest absolutnie nieformalnie, ale lubię ten zakątek- bujny jest i taki "romantyczny"

Iwka- serio? No to może jednak nie jest to kwestia mnie, tylko aklimatyzacji właśnie? Ale też masz takie gałęzie suche? Bo mnie martwią te suche gałęzie i u jednej ten pieniek na kilometr, z którego wyrastają dwie gałęzie na krzyż

Toszka- potrafisz na duchu podtrzymać. To może i moje choiny się jeszcze aklimatyzują?
Mikstury to ja już w tym roku nie stosuję na nic A na pewno nie z konewki z sitkiem
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:24, 10 maj 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Genialna paproć od Małej

Faktycznie genialna, a jakiej jest wysokości
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 13:13, 10 maj 2018

Do góry
Witam.

Moja sosna pospolita po zimie jest w opłakanym stanie - zaczęła coraz bardziej żółknąć. Wypuściła kilka świeżych pędów, ale nie na wszystkich gałązkach. Zastosowałam Topsin, bo wygląda mi to na zamieranie pędów, ale nie mam pewności. Jeśli jest to coś innego, to byłabym wdzięczna za informacje, jaką kurację zastosować. Jeśli to jednak zamieranie, to jak często stosować Topsin (czy może jeszcze coś innego), żeby tą chorobę zatrzymać?

Pozdrawiam serdecznie
Anna i Ogród 13:10, 10 maj 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
A mój kot - Figa - przynosi stale takie piękności

Niestety nie wszystkie udaje mi się uratować. Część ląduje u niej w żołądku

Ta akurat malutka jest. Zdarzają się większe okazy.
Mojej ostatnio zabrałam i był lament...no jak mogłam, skoro to jej zdobycz .
Typografia ogrodu 13:10, 10 maj 2018

Do góry

Asia, a co tutaj masz na płocie? Czy to jest trzmielina?

Twoja lawenda piękna zielona, a moja ma jakiś dziwny kolor
Ogród w remoncie 13:09, 10 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Ciemiernik piękny:
A cisy tez tak prowadze jak Ty ... ciachnęłam bardzo mocno górę (miał być stożek) żeby zrobić kulę.
Asiu a miałabyś jeszcze trochę bergenii?

Hmm dopiero co bergenie prawie wszystkie porozsadzałam na rondo,aktualnie wszystkie zrobiły kaput ,mam nadzieję że odbiją. Zobacz sama

Posadziłam ich tam milion bo chciałam wypełnić jakoś miejsce. Mam tam hakone bardzo dużo ale po dzieleniu ledwo sie zbiera i wcale jej nie widać. W miarę rozrostu hakonek, mam nadzieję bergenię będę usuwać. Coś nie dane jest mi uporać się z tym rondem. Hakonki jakby ich póki co nie było,a jest ich tam z 50 sztuk,orliki muszę dosadzić ale mam z tegorocznego siania więc trza poczekać jak podrosną ,wszędzie szukam ładnych bielutkich jarzmianek.
Mam chyba jeszcze trochę bergenii w jednym miejscu ale za dużo jej nie będzie ,może z 15 sztuk udałoby się . Starczyłoby Ci?
Skarbonkowy ogródek 12:45, 10 maj 2018

Do góry
JoannaDe napisał(a)

Ano, na wenę nic nie poradzisz
Było cudnie ciepło, dzieci nie przeszkadzały i tak dobrze mi się pracowało że skończyłam tu

Było już po drugiej jak weszłam do domu

Szalona jesteś!!!
A ja myślałam, że jak o 4 rano podlewam ogród to jestem wariatka .
Skarbonkowy ogródek 12:38, 10 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)

O 23:44 jeszcze walczyłaś z przekopywaniem??? Jesteś niemożliwa

Ano, na wenę nic nie poradzisz
Było cudnie ciepło, dzieci nie przeszkadzały i tak dobrze mi się pracowało że skończyłam tu

Było już po drugiej jak weszłam do domu
Małymi kroczkami do celu... 12:36, 10 maj 2018

Do góry
Wczoraj miałam zakręcony dzień z tego wszystkiego zapomniałam Wam pokazać jeszcze jeden mój nowy nabytek głównie skusiła mnie cena 7 zł za taką hakone wydała mi się atrakcyjna. Niestety nie było przy niej karteczki może ktoś rozpozna jaka to odmiana? Dzisiaj dopiero posadzona, nieźle musiałam pomyśleć,żeby znaleźć jej miejsce bez wyprowadzki innej rośliny się nie obeszło

Skarbonkowy ogródek 12:33, 10 maj 2018

Do góry
iwka napisał(a)
no cis twarciel, ślicznie się zieleni

a ta hosta cały czas tak wybarwiona jest ? mam podobną, teraz ładna, a za jakiś czas zielenieje i już nie wygląda tak fajnie

Cisem tez jestem zachwycona.

Hosta jest cały czas biało zielona. Dopiero na jesień (wrzesień) zaczyn się zielenic ale biały nie zanika całkowicie. Oczywiscie najpiekniejsza jest teraz

Tu zdjęcie z czerwca

wrzesień

Małymi kroczkami do celu... 12:31, 10 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
hej Paula
dzięki ale od Finki nie chcę nic
już nie mam gdzie upychać
mus pomyśleć nad frontową bo dziadostwo mam

u Ciebie pięknie
moja kocimiętka zdominowała Leosia ciekawe czy się z niej wynurzy czy da rade czy nie chociaż zapączkowany jest

Ok Kamilka, ja tylko seslerię od niej potrzebuje, żeby w końcu skończyć koło. Widziałam Twoją frontową faktycznie musisz sobie ją jakoś uporządkować, ale dasz radę dzielna z Ciebie kobitka

U mnie kocimiętka pierwszy rok, ale dosyć zebrała się w sobie,ciekawa jestem czy będzie się pokladała, czy będzie w miarę zwarta

Dla Ciebie orlik o ile dobrze kojarzę, lubisz je?

Rododendronowy ogród II. 12:29, 10 maj 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

moja ulubiona ławeczka posiedzę sobie na niej,popatrze na piekności
Rododendronowy ogród II. 12:29, 10 maj 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Teraz widzę godnie zaprezentowane Twoje lilaki!

Massena się zdarza (znam go).

Jestem rozczarowana (sposobem prowadzenia kolekcji w E. i powiem to głośno).

Tad. obliguje mnie do pilnowania "metek' w naszej kolekcji. Bo kolekcje po to są, żeby miały metki.

Masz klona Shirasawy?

Ogród z łezką II 12:24, 10 maj 2018

Do góry
Już mam, właśnie doszły. Z gratisami na dodatek. Finka ma piękne sadzonki

Wymienię ten róż na fiolet i posadzę różową obwódkę w miejsce wrzosów. Reszta fioletowych na obwódkę pod nowe róże będzie.

To szałwie Finki z zeszłego roku

Małymi krokami-Ogród Wioli 12:07, 10 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Niwaki którego uformowałam z jakiegoś jałowca...

Piękny zakątek
Z południa Polski - ogród Marzeny 11:51, 10 maj 2018

Do góry
Czosnki takie cudne! Żurawki nawet oszalały bo już chcą kwitnąć...

Do raju daleko - u Ewy 11:43, 10 maj 2018

Do góry
Azalie wielkokwiatowe

Chanel

Soir de Paris

Liliowo i kolorowo:) 11:43, 10 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Danusiu co tu pisac jak slow brak tylko zachwyt. Jednym slowem pieknie.

Mam tyle robot, ze nie nadazam. Pozdrawiam Ciebie i Ślask.

Też tak mam Elu, wstaje bardzo wcześnie żeby się wyrobić Ale w ogrodzie piękna pora teraz więc trudno, że gdzieś nie jest idealnie, cieszmy się tym co jest Musze zajrzec do Ciebie bo dawno mnie nie było. Pozdrawiam również

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies