Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

Zagajanka 21:06, 12 maj 2018

Powojnika wsadź do doniczki - je się tak rozmnaża.

Co do Twojej wątpliwości na temat różany: ja tam widzę jś kremową różę zdecydowanie.

Może pachnącą jabłuszkiem Tranquillity:

Albo bladą arystokratkę William and Catharine:

lub może delikatna Desdemona (ona to z lekkim odcieniem brzoskwini)?

_Martini_ 21:13, 12 maj 2018

Janko! Boosszzee! Jakież mi piękne zestawienia zrobiłaś!
DIĘKUJĘ! Myślałam o tych dwóch pierwszych opcjach. Rozwiałaś moje wszelkie wątpliwości, będzie super pasować!
O widzę, że nawet umieściłaś te róże, które wymieniłam dokładnie tak, jak mam je wsadzone Wybieram się na Dzień Dziecka do Rosarium, będę sobie robić takie białe prezenty
mirkaka 22:31, 12 maj 2018

Ale piękne zdjęcia porobiłaś, no cudnie masz w ogrodzie, kalina prześliczna, rododendrony, tulipany, czosnki. Cisy takie gęste zdrowiutkie
MirellaB 22:53, 12 maj 2018

Poleciłam bluszcza, bo mi się podoba. Jest ekspansywny, trzeba ciąć.
Ja mam na płocie ścianę z bluszcza i tnę nieustannie.
Powojnik też dobry pomysł.

Na odętkę uważaj. U mnie się bardzoooo rozrosła i chyba ją zlikwidowałam.

Martynka nie kupuje roślin po jednej sztuce. Może faktycznie kupię te orliki szt.3
Kasia_CS 10:32, 13 maj 2018

Kadry zapodałas urocze, jest fajnie, gęsto, wszystko mi pasuje jeszcze masz tulipany w trawach! U mnie już od tygodnia niemal wszystkie tulipki ogłowione są... Masz gdzieś ujęcie-plan całości ogrodu? Bo ja się w ogóle odnaleźć nie mogę w układzie kalina niemal jak taka wiosenna anabelka z mniejszymi kulami

Gratki na 200

Ps.tez ostrzegam przed odętką-u mnie wędrowala pod ziemią i włazila w kępy innych roślin..
dominika_ 20:18, 13 maj 2018

Dziękuje Martynko pokrzepiłaś moje serce, mam nadzieję, że wezmą się do roboty i zaczną po wakacjac wyglądać jak należy. Przejrzałam sobie fotki Twojego ogrodu, masz pięknie
Catalinasdiary 13:09, 14 maj 2018

Powiem Wam, że ja np wolę kupować róże z gołym korzeniem, bo te doniczkowe zawsze u mnie odchorują. W szkółkach/ sklepach zalewane są masą chemii pobudzającą do kwitnienia i jak wsadzam je do ziemi i nie dostają dłużej tego "papu" to strasznie się sypią. Są brzydkie do końca sezonu, muszę urywać im liście, które są zaatakowane przez wszystko co się da. Jak stratują wiosną to od początku są pieknę i na bieżąco sprawdzam co się dzieje.
_Martini_ 16:53, 16 maj 2018

mirkaka napisał(a)
Ale piękne zdjęcia porobiłaś, no cudnie masz w ogrodzie, kalina prześliczna, rododendrony, tulipany, czosnki. Cisy takie gęste zdrowiutkie

Dzięki Cisy maja teraz swój najlepszy czas, a rodki mi kwitną jeden po drugim i jakoś się prawie mijają.

_Martini_ 16:55, 16 maj 2018

MirellaB napisał(a)
Martynka nie kupuje roślin po jednej sztuce. Może faktycznie kupię te orliki szt.3

Zatem szybko będziesz miała efekt. Zobacz tu

Z lewej

Z prawej

Ja je bardzo lubię. Właśnie dokupiłam różowe Heidi, ale niestety są już po kwitnieniu. Szkoda, bo nawet nie miałam szansy zebrać nasion.

Ostrzegasz mnie przed odętką. Posadziłam dwie sadzonki niezbyt jeszcze wypasione. Nawet bym się cieszyła, gdyby zwiększyły masę. Ale skoro takie ekspansywne to będę je obserwować bacznie w przyszłym roku. Chociaż najpewniej wypielę młode wczesną wiosną zanim zdążą wyrosnąć.
_Martini_ 17:05, 16 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
Kadry zapodałas urocze, jest fajnie, gęsto, wszystko mi pasuje jeszcze masz tulipany w trawach! U mnie już od tygodnia niemal wszystkie tulipki ogłowione są... Masz gdzieś ujęcie-plan całości ogrodu? Bo ja się w ogóle odnaleźć nie mogę w układzie kalina niemal jak taka wiosenna anabelka z mniejszymi kulami

Gratki na 200

Ps.tez ostrzegam przed odętką-u mnie wędrowala pod ziemią i włazila w kępy innych roślin..

O, to już drugie ostrzeżenie przed odętką. Może ratuje mnie to, że ona jest na małej rabacie otoczonej z każdej strony chodnikiem. Więc gdyby chciała wędrować, to nie za bardzo ma gdzie. Między różami może sobie wyjść. Zobaczymy co powiem na jej temat za rok

Tak, jak piszesz, kadry wychodzą najlepiej. Wychodząc na taras mam taki widok.

Po lewej rabata brzozowa z orlikami. Na wprost po lewej stronie huśtawki jest "lewa różanka", a po prawej stronie "prawa" (nie widać na zdjęciu). Po prawej stronie są właśnie te kaliny.
Z boku domu mam tak. Za tymi szmaragdami jest miejsce na garaż.

Reszta innym razem