Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 16:57, 16 maj 2018

mirkaka napisał(a)

O matko, czemu nie piszesz u mnie żebym też pilnowała moje buksy!
To jakaś masakra, moje nie mogą się odbudować po grzybie, a teraz jeszcze to??
Ja przecież niedaleko od Ciebie, to i do mnie przylecą

Ewa, azalkami nie martw się że wybujałe, musiały rosnąć w zagęszczeniu, one teraz będą to piętro budować w szerz , będą piękne

Mireczko, nie pisałam u Ciebie, bo:
1. Sama byłam w szoku i nie wiedziałam co robić
2. Liczę, że zaglądasz do mnie często i sama przeczytasz
3. Mam nadzieję, że do Ciebie nie doleciała. Byłam u sąsiadów. U nikogo nie ma śladu gąsienic - wybrały tylko mój jeden krzaczek. I całe szczęście, bo od razu wiedziałam, że trzeba to unicestwić.

Sprawdzaj zatem buksy Kupiłam pułapki na samców. Jak coś złapię, to dam znać, żebyś była czujniejsza.

A z azaliami, to myślisz, żeby ich nie ciąć? Same się odbudują?
anabuko1 16:57, 16 maj 2018

I u Ciebie przepiękne rodki.echh. chyba zakończę zaglądać do waszych ogrodów bo się poplacze nad moją bida.
Donice pięknie obsadzilas. Brawo!
A
Pelargonki angielskie lubię. Ale mam tylko jedną.
U mnie one trochę kaprysza
Anda 17:01, 16 maj 2018

U mnie jezowki tez sie sieja. Moje siewki wygladaja troszke inaczej, sa ciemniejsze, ale pewnie zalezy to od odmiany.

Te siewki, ktore chcesz miec gdzie indziej, to przenies. A reszta sobie poradzi. Przezyja najsilniejsze, reszta zaniknie.

Widoki ogrodowe jak zawsze sliczne
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewa777 17:07, 16 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Ewcia...współczuję Ci bardzo tego znaleziska na buksach, ja bym się chyba załamała, do tej pory z grzybem walczę
Ania Mospilanem wygoniła

Tulipany przecudnej urody masz!!!

Ja tam bym się nie martwiła dwoma Chanelkami, przecież też piękne i podobno obłędnie pachnie. Moja Soir od maleńkości była jasno różowa, jak teraz, nic się nie zmieniło. Dopiero Pszczółce jej zdjęcia od początku wklejałam, możesz sobie porównać. Czyli ja bym reklamowała...rekompensata się należy jakaś!

I znowu piękna begoniowa obwódka będzie u Ciebie

Kasiu, w pierwszej chwili załamałam się, bo przecież walczę już 4 lata z opuchlakami, a teraz kolejna plaga. Z nerwów działałam automatycznie - ratować buksa. Dopiero na drugi dzień poszłam do sąsiadów z 2 znalezionymi świeżo gąsienicami, żeby im pokazać tego szkodnika, czego mają szukać u siebie. Bez pokazu pewnie by się nie zainteresowali.

Ale uspokoiłam się, bo przecież miałam zaatakowany tylko jeden mały krzaczek, a buksów mam dość dużo, a niektóre mają nawet 13 lat. Szkoda byłoby je stracić. A nad jednym łatwiej zapanować i zatroszczyć się o niego. W miarę szybko zareagowałam, bo nawet ten zaatakowany wygląda całkiem dobrze. Po cięciu nie ma śladów żerowania (nie cięłam ich jeszcze w tym roku).

Zrobię zdjęcia rozkwitłej azalii i spróbuję zareklamować. Na pewno nie jest to Soir de Paris. Miała ją, wyglądała inaczej.
Ewa777 17:12, 16 maj 2018

anabuko1 napisał(a)
I u Ciebie przepiękne rodki.echh. chyba zakończę zaglądać do waszych ogrodów bo się poplacze nad moją bida.
Donice pięknie obsadzilas. Brawo!
A
Pelargonki angielskie lubię. Ale mam tylko jedną.
U mnie one trochę kaprysza

Aniu, a co z Twoim rodkiem nie tak? Muszę do Ciebie zajrzeć, bo o nic nie wiem.
Z Rh ciągle mam problemy. 2 lata temu padł mi jeden, a w tym drugi. Może to wina opuchlaków. Nie będę ich więcej sadzić, te co dają sobie radę zostaną. Mam teraz 4.

Pelargonie angielskie bardzo lubię, chociaż robią sobie przerwy w kwitnieniu, ale kwiaty mają prześliczne
Ewa777 17:15, 16 maj 2018

Anda napisał(a)
U mnie jezowki tez sie sieja. Moje siewki wygladaja troszke inaczej, sa ciemniejsze, ale pewnie zalezy to od odmiany.

Te siewki, ktore chcesz miec gdzie indziej, to przenies. A reszta sobie poradzi. Przezyja najsilniejsze, reszta zaniknie.

Widoki ogrodowe jak zawsze sliczne

Może to jednak nie są siewki jeżówek? Tylko jakieś chwasty? Kolor może zależy od odmiany, a może od tego, czy rosną w słońcu, czy w cieniu? Moje są w cieniu (gąszczu bylin )Na razie je zostawię.

Mam już zawiązki owoców świdośliwy

Iwk4 18:58, 16 maj 2018

Ewa, o jezowkach juz wiesz.
Taj myślę o tych buksach. Moze przyszły gąsienice z czymś nowym? Skoro tylko jeden bukszpan. Gdzie zamawialas pułapki?
Ewa777 21:01, 16 maj 2018

Iwk4 napisał(a)
Ewa, o jezowkach juz wiesz.
Taj myślę o tych buksach. Moze przyszły gąsienice z czymś nowym? Skoro tylko jeden bukszpan. Gdzie zamawialas pułapki?

Nowe kupiłam begonie i roślinki do donic i skrzynek. Może z nimi przyciągnęłam ćmę - nie wykluczone.

Pułapki zamawiałam w Tedan.
Joku 21:29, 16 maj 2018

Moim zdaniem ta twoja siewka to jeżówka. U mnie też się sieją i wyglądają podobnie.
szemusia 21:46, 16 maj 2018

Ewa, jak Twoja walka z gąsienicami?
Pytam, bo u siebie znalazam na żurawkach podobną gąsienicę (wydaje mi się, że identyczna), a obok na innej żurawce taką całkiem zieloną. I tak mi się skojarzyło, ze u mnie zawsze wiosną takie gąsiennice były - obgryzały listki pelargonii, berberysu itp. I na pewno były to gąsienice motyli. Może u CIebie to też motyl?
Na zdjęciach w necie identycznie wygląda rusalka pokrzywnika. A miałaś bukszpany oprzędzone pajęczyną? Bo właśnie ta pajęczyna, z tego co doczytałam, cechuje ćmę. Bo zastanawiające jest, ze tylko w jednym bukszpanie objawy i tylko u CIebie...