Jak ozdrowieję, to wypiszę gatunki i odmiany bo czytałem, ale i tak mi to nic nie mówiło. Trawa wzeszła dość ładnie, tylko po fakcie mam obawy, czy będzie to trawa o reprezentacyjnym wyglądzie, czy raczej gatunki traw w mieszance będą z szeroką blaszką liściową. Mam nadzieję, że wiadomo co mam na myśli.
Siew 22.04.2015, jakieś nierówności są, ale ogólnie chyba nie jest źle?
Akurat pośpiech przy zakładaniu, trawnika raczej nie jest, dobrym doradcą. Jak macie dużą powierzchnię, to mogliście podzielić pracę na etapy, tak aby bez problemów podlewać trawnik po siewie. Część ewentualnie ugorowana, też ma swoje plusy
Teraz jedyne, co mi przychodzi do głowy, to wyznaczyć jakieś ścieżki, do podlewania i po wschodach, oraz ukorzenieniu się trawy dosiać na przejściach. Podlewanie trawy, po siewie moim zdaniem ma ogromne znaczenie i to podlewanie ma być regularne i obfite, nasiona dwa razy nie kiełkują, jak zaczną puszczać kiełki, a zabrakie im wody czeka je ciężka przeprawa, o ile ją przetrwają. Musimy dążyć, od samego początku, aby trawa wzeszła i się ukorzeniła, wykluczamy wtedy ewentualne wymycia, gleby oraz nasion podczas obfitych deszczy.
Powodzenia!
Doczytałam "potem cień", no to zmartwiłam się... różom może być za ciemno, chociaż są takie do półcienia, w zasadzie ja mam też taką rabatę od wschodu i wszystko rośnie.
W razie czego - zamiast jeżówek przywrotnik ostroklapowy, będzie limonkowo bardziej niż różowo, a zamiast lawendy - kocimiętka. ja mam kocimiętkę, zajrzyj do mojej wizytówki na Hidcotową
Podwójna obwódka z bukszpanu, albo pojedyncza, ale gęsta, w środku trzy trzmieliny żółte na pniu 120 cm. Pod nimi białe róże, jednakowe, lawenda gdzieniegdzie, kilka jeżówek ciemny róż. czosnki i Stipa tenuissima. Na wiosnę tulipany białe i fioletowe. I wystarczy
Na zimę będzie żółta trzmielina, obwódka i ostnica cieniutka, na wiosnę obudzą się tulipany, latem zakwitną róże lawenda i jeżówki, czosnki wychylą swoje fioletowe główki ostnica doda beżu jesienią. Szron pokryje cudowną rabatę białą koronką.
Gardenarium, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź i bardzo cenne informacje z większym przekonaniem i odwagą przystąpię do przycinania mojego przyszłego żywopłotu.
Raczej zdecyduję się na przycięcie większości krzewów w sposób, jaki zaprezentowałaś na pierwszym zdjęciu - obawiam się cięcia wszystkich krzewów do tej samej wysokości (troszkę obawiam się takiego drastycznego kroku). Postaram się w jak największym stopniu dorównać rośliny do średniej wysokości.
Mam jeszcze do Ciebie 3 pytania:
1. czy na pewno będą rosły w górę po odcięciu czubka ? - mimo wszystko upewnię się i zapytam,
2. Kiedy dokonać tej operacji, czy można ją wykonywać wielokrotnie w roku, jak często / w jakich terminach lub odstępach czasowych ? mogę teraz to zrobić czy za jakiś czas / kiedy ?
3. Czy jesteś zwolenniczką nawożenia roślin czy mimo wszystko, niech radzą sobie same - aktualnie tak rosną, same, bez dopalaczy, bez podlewania - w zgodzie z naturą Gleba ciężka, gliniasta, działka południowa, dobrze nasłoneczniona.
myślę, że to nie jest przypadkowe... w ubiegłym roku miałam pomylone wszystkie angelique. W tym roku żólte i pomarańczowe miały być pełne a są zupełnie inne chociaż faktycznie żółte i pomarańczowe. Sądzę że sprzedaja to co chcemy kupić licząc, że po pół roku od zakupu nikt nie będzie pamiętał czy kupował białe tulipany z zielonkawym paskiem a nie białe. Zwykłe pomarańczowe czy pomarańczowe pełne. Dlatego uważam że powinniśmy wysłać informacje że otrzymaliśmy zupełnie co innego niż kupowaliśmy i że jest to nie fer.
U ciebie Ana chyba najmniej pomyłek i najwięcej tulipanów. Jesteś niekwestionowaną królową cebulowych
Trzeba by zapisywać co i gdzie się kupowało, robić notatki i dokumentację, nikomu się nie chce tracić czasu i stąd tak się dzieje. Pakują co mają chyba...i jak leci. Myślisz? Czy przypadkowe pomyłki?
Pół metra to bardzo mało, polecam drzewka na pniu który ma wysokość powyżej płotu, potem niższa zieleń np żółta,a na dole niskie byliny zimozielone. Może też chociaż wąskie cisy kolumnowe lub w najgorszym przypadku tuje Smaragd, bo są wąskie.
Wąsko, bardzo wąsko. Nie ma możliwości za bardzo się rozwinąć z zielenią.