Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 08:47, 08 maj 2018

Do góry
Cześć dziewczyny

Czasu na wszystko brakuje, ale prace w ogrodzie wrą. Co do drzewa sprawa się skomplikowała, tego głogu jednak nie dostałam w tej szkółce, myślałam potem o jakiejś jabłoni ozdobnej bo mieli, o śliwie wiśniowej, o świdośliwie ale trudno dostać dorosłe. Zjechaliśmy w tej sprawie sporo kilometrów i nadal nie mamy drzewa.
Posadziliśmy za to rząd świdośliw lamarckich wzdłuż ogrodzenia, mam zamiar je ładnie prowadzić (o tak np.), ale narazie młode. To rzeczywiście piękne rośliny..

Katka zabiegana i to jak nadal poświęcam sporo czasu dla siebie i rodziny i niewiele go zostaje na inne rzeczy. Z końcem czerwca mój cel treningowy dobiegnie końca i będę mieć więcej czasu na inne hobby. Mam nadzieję, że u Ciebie też wszystko dobrze

Pozdrawiam Was wszystkich zaglądających

Droga do spełnienia 08:46, 08 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
[img size=360x480]

Kamiś, to sesleria jesienna? Moja nie jest taka limonkowa...
A to fioletowe w tle, obok czocha, to co to???
Droga do spełnienia 08:44, 08 maj 2018

Do góry
Droga do spełnienia 08:42, 08 maj 2018

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 08:41, 08 maj 2018

Do góry

w tvn były sokoły wędrowne a tu kopciuszki z tarasu

Droga do spełnienia 08:40, 08 maj 2018

Do góry
kilka fotek
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:28, 08 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Czas lejącego się złota

Tęskno mi za tym miejscem, wasz ogród jest taki przytulny No i przez to słońce już macie festiwal kolorów u azalii i rododendronów. Super!
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:22, 08 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Uwielbiam w każdym stadium

Jakie one piękne, czemu ciągle o nich zapominam Teraz tylko kwitną, prawda? Lubią słońce czy cień?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:20, 08 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

Te kulki wymagają cięcia, bo bez tego tracą formę i się pokładają. Ja je tnę mocno co drugi rok. Po cięciu wyglądają niefajnie, ale po pewnym czasie się odbudowują.
Stosuję jeszcze w ich przypadku taki patent z wiązaniem wewnątrz, którego nie widać Powoduje to, że się nie pokładają, bardzo to w zimie pomaga, gdy śnieg pada.
Takim czymś je związuje, tym grubszym:

Ja też zaczęłam w środku podwiązywać, fajny ten sznur kupiłaś. Teraz po latach widzę, że najlepszy sposób na kulki to systematyczne cięcie, co dwa lata tak jak ty najlepiej. Bo inaczej wychodzi jak u mnie. Przycięłam za bardzo i już nie zazieleniły się od dołu. Wykopałam rok temu 7 sztuk. Na szczęście miały mały sysyetmn korzeniowy.
Droga do spełnienia 08:19, 08 maj 2018

Do góry
Dzieczyny dzięki za dobre słowo
Joluś flaga była
Paula - długi weekend się skończył ale w pracy szał
Mąż doszedł do siebie szybko ma to do siebie że wszystko się na nim goi w tempie ekspresowym

wreszcie w nocy spadł deszcz było okropnie sucho
rośliny żyją
ja nic nie robiłam bo w domu remontowo
nie ma jak wypocząć co?
kwitną czosnki
zielenią się rośliny, klon mnie czaruje jeden i drugi, powojniki kiepsko ale żyją
rabata frontowa w totalnym nieładzie, kukliki nawet strajkują nie wiem co jest, chwastnik wysuszony w choince znalezione gniazdo
gniazdo a tarasie nie przetrwało dzisiaj w nocy zwalił je kot jajka się rozbiły żal mi okropnie
Ogród Mirelli 08:07, 08 maj 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Kilka fotek

Azalia, ładnie świeci na rabacie, taka żaróweczka

Mirelka, a co to za azalia? nie Gibraltar czasem?
Też mam taka pomarańczowa ,ale dopiero czekam az otworzy kwiaty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:52, 08 maj 2018

Do góry
Kochani potrzebuję rady co do tej rabaty. Jestem z niej bardzo zadowolona ale zastananawiam się czy te rododendrony nie rosną zbyt blisko siebie. Jest to odmiana Catawbiense, zatem rośnie bardzo silnie. Mimo, że jest u mnie niecały miesiąc i kwitnie jeden z nich puścił mnóstwo listków. Zastanawiam się nawet aby zostawić tylko jednego.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:38, 08 maj 2018

Do góry
elka_ napisał(a)

Piękny kawałek ogrodu. Masz co robić.

Pomysł z butami świetny

Montanę chcesz prowadzić w drzewko? Będę obserwować

Elu jest co robić jest .Wczoraj cięłam buksy bo kupiłam maszynerię do cięcia i tak wszystkich nie przycięłam Dziś dalej robota.A że nożycami elektrycznymi nie zawsze ładnie się to zrobi to trzeba ręcznie poprawiać .Montana daje czadu To dla Ciebie Elu zdjęcie montany.
Moja bajka 07:36, 08 maj 2018

Do góry
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 07:33, 08 maj 2018

Do góry
Raiz3n napisał(a)
Witam, chciałbym prosić o małą pomoc. Niedawno zamieszkałem w nowym miejscu i mam dostęp do kawałka ziemi pod oknami. Pod jednym oknem przekopałem ziemię, odsiałem gruz, postawiłem tunel i zasadziłem pomidorki. Pod drugim oknem chciałem wykopać dziurę, wkopać 2 beczki ok 150l i podłączyć do nich rynnę. Niestety sprawy się troszke skomplikowały kiedy zacząłem tam kopać, odkopałem wielki gruz ok (1,5m2). Troche się pomęczyłem i go rozbiłem i usunąłem. Pod tym gruzem znalazłem wielką płytę betonową której nie jestem w stanie ruszyć, w tym miejscu nie dam rady zakopać beczek. Chciałbym wrzucic tu pare fotek i poprosić o kilka rad jak odprowadzić deszczówkę do ziemi.
Obecnie system odprowadzenia wody wygląda tak:

Rynna jest nad beczką, w beczce zbiera się woda a później przelewa do rury i dalej na ogródek, gdzie wsiąkała. Niestety w zimie rynna zamarzła na całej długości i nad balkonami.
Między tą płytą a "krawężnikami" z drugiej strony jest tyle miejsca że wkopałbym te beczki obok siebie, chciałbym od nich puścić rurki po tej płycie aby odprowadzały nadmiar z beczek bezpośrednio pod rośliny. WG takiego schematu:

Chciałbym też zamontować na jednej beczce rewizje u góry abym mógł sobie wrzucic małą pompe i podlać deszczówką rośliny. Czy takie coś zda egzamin? Nie przysporzy mi więcej problemów nić obecny system odwodnienia?
Jeśli chodzi o budżet na ten cel to jest powiedzmy zerowy, mieszkanie w obecnej chwili nie należy do mnie więc nie chcę za bardzo inwestować. Mam do dyspozycji materiały z pracy, czyli jakieś stare rury pcv, pe i pex, te 2 beczki co widać na pierwszym zdjęciu (szara stoi swobodnie, nie jest połączona) i odrobinę zapału. Czy da rade coś z tego zrobić? Część spadowa dachu po mojej stronie ma wymiary ok 20x10m, sąsiad obok ma wkopaną beczkę na 3/4 wysokości i do tego doprowadzoną rynnę, więc jak sie przelewa to swobodnie wycieka z beczki, ja beczki chciałbym zupełnie schować.
Moja bajka 07:32, 08 maj 2018

Do góry
a tu Kokardia w całej okazałości
Moja bajka 07:29, 08 maj 2018

Do góry
Nowy rodek i azalia Homebush przytulona rok temu z marketu w mizernym stanie. Odwdzięczyła się kwiatuszkiem

Gosia, Krzysiu - wieeeelki buziak dla Was . Kokardia pierwszy raz zakwitła, spójrzcie jaka piękna
Moja bajka 07:23, 08 maj 2018

Do góry

tu Cardinal i Nova Zembla. Fajnie, że nie kwitną wszystkie na raz, dłużej można się nimi cieszyć

Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:22, 08 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Czas lejącego się złota

Ale fajnie ten stolik wygląda pod złotokapem, jak z bajki o siedmiu krasnoludkach. Przydałoby się więcej pieńków
Szkoda że nie kwitnie całe lato.
Moja bajka 07:20, 08 maj 2018

Do góry

śliczny, cudowny Calsap

Cardinal
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies