Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Moja codzienność - ogród Oli 09:18, 07 maj 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Za gratki zbiorowo bardzo dziękuje
Sama się zastanawiam jak wyglądałby mój ogród gdyby nie forum

Dla przypomnienia małe porównanie i z tego miejsca ogromne podziękowania dla Danusi i Was Kochani !

maj 2013

maj 2015

Jestem mega wzruszona, podglądam postępy, niesamowicie. Miałam szybki impuls - wyprostować ogród. Ten projekt to był strzał nie w "10" ale w "20". Teraz to dopiero cieszy efekt. No i jeszcze twoja staranność, dbałość o detale, pod linijkę normalnie Ogród wygląda zachwycająco i cieszę się że przyłożyłam do tego nie tylko rękę Dobre myśli także. Pozdrawiam i będę dalej zaglądać i mieć pieczę jakby co
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:14, 07 maj 2015

Do góry
Ślicznie a żeby było jeszcze śliczniej, anemonom obetnij suche patyczki po pędach kwiatowych To nie czepianie, tylko udoskonalanie
Przycinanie - cięcie tui 09:11, 07 maj 2015

Do góry
Ruffi napisał(a)
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tui Smaragd. Myślałem, że jeżeli jest to tuja kolumnowa, to sama utrzymuje ładny pokrój i należy ją ciąć dopiero gdy osiągnie odpowiednią wysokość. W szkółkach zauważyłem natomiast, że często główny pęd (przewodnik) jest skrócony i wówczas odbija z boku i znów idzie do góry. Wybaczcie zły dobór słów, ale czy czy takie ścinanie przewodnika jakoś nie zniekształca rośliny? Wydawało mi się, że wąskokolumnowa roślina powinna mieć długi prosty przewodnik od samego dołu.

Ta tuja może nie mieć jednego prostego przewodnika od dołu do góry. Ale i tak będzie miała pokrój kolumnowy.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 09:09, 07 maj 2015

Do góry
Jakaś bzdura, rośnie szybciej. Może rosnąć nierównomiernie w jednym rzędzie, ale po to jest cięcie, aby wyglądały ładnie - trzeba je równać przynajmniej górą.

Dorasta do tej wysokości do jakiej mu pozwolisz. Od dołu nie ogałaca się jeśli ma dobre oświetlenie i nie jest blisko podsadzony innymi roślinami. Jeśli ma miejsce wygląda doskonale, nawet stary egzemplarz.

Katalpa - Catalpa 08:59, 07 maj 2015

Do góry
Usuń tę katalpę, raczej nie ma szans na normalny wygląd. Szkoda czekania.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 08:57, 07 maj 2015

Do góry
Wkopuj rzadziej, bo co roku pomimo cięcia będzie kulka coraz większa.
Po sadzeniu podlewaj, nie wolno nawozić zanim roślina się nie ukorzeni. Więc póki co nawożenie odpuść, a ewentualnie zastanów się nad zerwaniem szmaty spod kamyczków.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 08:52, 07 maj 2015

Do góry
Arturo - posadź dobrze Smaragd, będzie rósł szybko i najlepiej spełni określone przez ciebie zadanie. Spiralis mam w starym ogrodzie, jest inny, efektowny, pokręcony. Ale bardziej będziesz zadowolony ze Smaragda. Tylko ma jedną wadę. Jest najpopularniejszym żywotnikiem z racji swoich licznych zalet. Żaden inny żywotnik nie ma tyle pozytywów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:46, 07 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj niezła wilgotność, jeśli przełoży się to na wzrost trawnika, to ciężko będzie. Przed deszczami nie skosiłam, było późno, myślę sobie: "nie popada, wytrzyma". A tu nie, lało i to dobrze. Dlatego czekam dziś na obeschnięcie trawnika i myślę, na jaką wysokość skosić?

Nas się pytasz? Aż dziwnie to brzmi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:44, 07 maj 2015

Do góry
Dzisiaj niezła wilgotność, jeśli przełoży się to na wzrost trawnika, to ciężko będzie. Przed deszczami nie skosiłam, było późno, myślę sobie: "nie popada, wytrzyma". A tu nie, lało i to dobrze. Dlatego czekam dziś na obeschnięcie trawnika i myślę, na jaką wysokość skosić?
Zakładanie trawnika na zachwaszczonej, zaniedbanej działce 08:26, 07 maj 2015

Do góry
kasmaj napisał(a)
Bardzo dziękujemy za odpowiedź!

A czy to prawda, że perz źle toleruje koszenie i nawet jeśli się pojawi, można go zwalczać regularnym koszeniem trawnika?

A może jest jakiś sprzęt "średniego kalibru", którego moglibyśmy poszukać w wypożyczalni? Z wypożyczeniem glebogryzarki nie ma w Trójmieście problemu.

Czy ocet stosuje się na części zielone, czy do ziemi - na korzenie?

Z perzem to prawda, sama to pisałam w artykule o trawnikach.

Glebogryzarka może być za słaba. Poszukaj większego sprzętu.

Ziemia ogrodowa uzyźniona kompostem, nie umiem podać ile kompostu ile torfu. Torfu jak najmniej bo on nie użyźnia tylko poprawia strukturę. Możesz wcale torfu nie używać jeśli masz dojście do kompostu, a w Trójmieście jest na pewno kompostownia.

Ocet na części zielone. Najlepiej gorący z dodatkiem kilku kropli płynu do mycia naczyń, żeby lepsza przyczepność była.
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 08:18, 07 maj 2015

Do góry
Wrzosy powiązane drucikiem cudny pomysł, zwłaszcza z tym mchem, ale na rabacie niestety, nie dadzą rady. To pomysł na krótką chwilę, wrzos lubi mieć przewiew inaczej zbrązowieje, zbrzydnie. Ale na krótką dekorację - świetny. Zwłaszcza do donic.

Kulę z winobluszczu wyrzuć, nie pasuje, psuje efekt.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:13, 07 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Tak, Danusia pisze na nowo historię ogrodnictwa w Polsceże tak wzniośle powiem. Ogrodowisko zaraża drogą internetową, roznosi chorobę, wpędza w amok zmian ogrodowych

Dziękuję za wzniosłości Ten amok to ja widzę jak pojawię się w jakimś CO - ludzie mówią mi wiele dobrego To bardzo miłe Zakładając Ogrodowisko nie wiedziałam którą stronę pójdzie... czasem idzie w bok, a czasem do góry
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 08:10, 07 maj 2015

Do góry
Polecam najpierw usunięcie szmaty spod kamyczków i dopiero wtedy możliwe będzie nawożenie. Szmata nie ma nic wspólnego z dobrym ogrodnictwem.

Fajnie by było abyś pokazał zdjęcie tej rabaty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Trudny teren - dużo pracy! 08:08, 07 maj 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
...czytam to jest tyle tych informacji, że najchętniej wymieszalabym w jednym pojemniku ok 3 preparatów i tym spryskała obecna trawę jak i teren pod trawę. Wyrywanie jest ok ale jeśli ma się taki teren jak u mnie to jest to mega trudne. Kamień na kamieniu...
...
Nie chce juz czytać o wyrywaniu ręcznym czy przyrządem do tego celu bo sił na to nie mam. Chce się pozbyć brudu z trawnika ale jak? Jestem amatorka i nie znam się więc co takiej osobie jak Ja można doradzić?

Bofix, Starane, Mniszek, Aminopielik - do wyboru, co jest dostępne. Coś czytałam żeby połączyć Starane z Aminopielikiem.
Pryskanie w dzień słoneczny, chwasty nie skoszone, pogoda przewidywalna, nie może być deszczu w tle, bo jak poleje zmyje oprysk.
Rośliny na rabatach osłonięte kartonem, żeby nie poleciało. Najlepiej dzień bezwietrzny.
Chwasty w trawniku 08:05, 07 maj 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
...czytam to jest tyle tych informacji, że najchętniej wymieszalabym w jednym pojemniku ok 3 preparatów i tym spryskała obecna trawę jak i teren pod trawę. Wyrywanie jest ok ale jeśli ma się taki teren jak u mnie to jest to mega trudne. Kamień na kamieniu...
...
Nie chce juz czytać o wyrywaniu ręcznym czy przyrządem do tego celu bo sił na to nie mam. Chce się pozbyć brudu z trawnika ale jak? Jestem amatorka i nie znam się więc co takiej osobie jak Ja można doradzić?

Bofix, Starane, Mniszek, Aminopielik - do wyboru, co jest dostępne. Coś czytałam żeby połączyć Starane z Aminopielikiem.
Pryskanie w dzień słoneczny, chwasty nie skoszone, pogoda przewidywalna, nie może być deszczu w tle, bo jak poleje zmyje oprysk.
Rośliny na rabatach osłonięte kartonem, żeby nie poleciało. Najlepiej dzień bezwietrzny.
Mój wymarzony ogród 08:02, 07 maj 2015

Do góry
Szukam tych choin, gdzie jest to zdjęcie?

Tulipany świetne, ach gdyby jeszcze im dodać jakiejś "kaszki" - wilczomleczka co ma kwiatostany jak kaszka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:59, 07 maj 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
Danusiu czy mogłabyś mi podpowiedzieć jakieś drzewka do moich donic. Choiny kanadyjskie obsypują mi w nich igły
Miejsce mało słoneczne - od północno-wschodniej strony

Muszę popatrzeć. Igły obsypują się? ale tak całkiem, czy tylko te stare? Choinę trzeba zraszać, ona lubi wysoką wilgotność powietrza
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:58, 07 maj 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dana, mam sprawdzone nicienie na slimaki

A jakże, ja też mam te potwory Dziękuję, za chwilę lecę do Anglii więc popatrzę po centrach. Tylko ciekawe w jakiej temp. się je stosuje. Poczytam. Dzięki, to informacja wielkiej wagi, bardzo wielkiej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:55, 07 maj 2015

Do góry
Megi1 napisał(a)

Dziękuję za odp. Czy dobrze będzie jak z thuj aureospicata zrobię zieloną scianę po lewej stronie rabaty od samego początku, a raczej końca siatki, od strony ogniska, co 70 cm, odległość od siatki 50 cm, czy myśleć dalej

Bardzo dobrze będzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:09, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Megi - Buka trzeba podlewać bo on na pewno wypuści. Widać, że puszcza, może jakiś opóźniony? Mój na dole na końcu wypuścił.

Dasia - no popatrz, ale ja to wiem, ta "choroba" się rozprzestrzenia.

Dziękuję za odp. Czy dobrze będzie jak z thuj aureospicata zrobię zieloną scianę po lewej stronie rabaty od samego początku, a raczej końca siatki, od strony ogniska, co 70 cm, odległość od siatki 50 cm, czy myśleć dalej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies