Kasiu juz kwitnie Majer ladny. U mnie juz tez, male piekne, ale ten duzy co mam jeszcze z 3 dni i bedzie fioletowa kula. Azalie tez w rozkwicie i pachna.
Kopiemy melioracje nie specjalnie czasu nawet na foty, ale zapach konwalii i bzu roznosi sie wszedzie.
Rekamacje zloze po 3 tygodniach od ukorzenienia. Juz sucha w donicy.
U nas ostre slonce, wietrznie ale cieplo.
Wczoraj posadziłam klona crimson sentry. Jest nieduży ( i tak większy od buka) ale chyba ma tendencje do szybkiego wzrostu to można poczekać. Głównie chodziło cenę.
I ogarniam dookoła rabatę którą zaczęłam w zeszłym roku. To strona od ulicy i jak prawie wszędzie u mnie tam też jest pełne słońce aż do wieczora. I właśnie tu będą dwa drzewa buk dawyck gold ten co sie przebudził z rocznego snu zimowego i klon crimson sentry.
Jakieś otoczenie trzeba im stworzyć. Narazie mam same prowizorki. Rozmnażalnia Ice Dance, żurawki marmoladki ( które chyba się męczą w pełnym słońcu), trawki od Kindzi Red Baron chyba polubiły to miejsce. Pod klonem wsadziłam roślinki wyhodowane z nasion: ożankę, ostróżki jednoroczne i szałwię jednoroczną.
Najbardziej podobałoby mi sie jednolite zadarnienie. Pod bukiem inne a pod klonem inne. I teoretycznie z roślin które rosną u mnie w tych skrajnych warunkach to trzmielina, bukszpany może jak z nowych sadzonek urosną mogłyby tworzyć zawijasek.
Narazie prowizorka wygląda tak( z różnych stron fotki). Darń usunięta do klonu a za nim jeszcze czeka mnie orka i nie wiem czy w tym roku to zrobię.
ostatni dzień majówki o dziwo bez napinki remontowej, na spokojnie z kawą w ogrodzie
...........................................na miejscu tych 30cm gałązek tydzień temu były tylko 5cm pąki na przewodniku a w nich ściśnięte w zygzak jak żmija przed atakiem liście i "odcinki"gałązki
wczoraj w tv(Twoja twarz brzmi...) - nie pasuje do kawy w kolorowym ogrodzie ale wieczorem to i owszem https://www.youtube.com/watch?v=unHB2-U074c
James Brown - It's A Man's Man's Man's World
"...To jest męski świat
Ale byłby niczym,
....
Jest zagubiony w dziczy
Jest zagubiony w goryczy"