Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:51, 12 maj 2018

Do góry
Wczoraj był dzień wędrujących burza
niestety żadna nie zatrzymała się nad moim ogrodem

ale zdjęcia chmurek z przekwitającymi tulipanami za to mam

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:48, 12 maj 2018

Do góry
Na niebieskiej coś słabo w tym roku
czosnki pojedyncze
kilka małych orlików
parę chaberków

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:46, 12 maj 2018

Do góry
Hosty na żółtej rosną w siłę po mału zakrywają paseczek z cebulicami

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:46, 12 maj 2018

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:45, 12 maj 2018

Do góry
Kilka fotek

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:42, 12 maj 2018

Do góry
Wstaję tak wcześnie bo moja głowa znowu działa na pełnych obrotach
Mam kupę roboty swojej bo jak już pisałam chciałam przed komunią ogarnąć wszystko na tip top
a tu mam jeszcze po drodze robótkę
koleżanka poprosiła mnie o obsadzenie 14 donic na tarasie
w zeszłym tygdniu udało mi się kupić fajne trzmielinki na pniu
wczoraj stwierdziłam że jak mam to robić to musze już teraz w ten weekend więc pojechałam do dwóch szkółek w moim i tak napiętym grafiku
na szybkiego między szkoła a popisem w szkole muzycznej starzego pojechałam do mojej ulubionej pani od roslinek - akurat przywieźli fajne szczepione na pniach iglaki - zapakowałam cały bagaznik (mimo że obiecałam już w zeszłym roku że nie będę z nimi wozić roslin, ale wyjątkowo pająki ich nie atakowały hahahahaha ) i na styk zdążyłam do szkoły

mam ala szkielet dziś jadę zawieźć rosliny poustawiam sobie i pojadę dokupić jeszcze jakieś wypełniacze

i stracę na to pół dnia
ale po obcięciu wzoraj 11 kulek bukszpanowych z perspektywą że mam jeszcze przzed sobą 10 kolejnych 3 stozki i wszystkie żywopłoty - jak już będe w mieście jadę kupić w końcu nożyce akumulatorowe - inaczej cięcie zajęłoby mi z 2 dni a nie mam tyle czasu

moja robótka na weekend

Podmiejski ogródek 05:04, 12 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

A z roślinami, to powiem Ci tak:

Na przodzie od lewej rośnie
- rogownica - ona uwielbia nasze tutejsze piaski, więc chyba zostanie
- kostrzewa sina - nad nią się zastanawiam, bo jeszcze w zeszłym roku była ładną kuleczką, a teraz już nie jest; jak mi się uda ją odmłodzić, to zostanie;
- przetacznik heideking (o ile dobrze pamiętam) - niziutka odmiana, fajna na przód rabaty, chcę go rozmnożyć;
- przy buksach jest kępka bylicy schmidta - miałam się jej pozbyć w ramach "odchudzania rabaty" ale to taka fajna kępka że nie mam sumienia
- za buksami, w samym roku znowu przetacznik - więcej go chcę dawać przy buksach, bo nie ma ryzyka, że ich będzie dotykał

drugi rząd, znowu od lewej:
- z samego końca widać żurawkę krwistą - ładnie trzyma liście w zimie, ale z kwitnienia nie jestem zadowolona
- szałwie
- lawenda - sama nie wiem, nie lubię jej jakoś nadzwyczajnie, ale szkoda mi zrezygnować z rośliny która tak długo kwitnie;
- mikołajek blue hobbit - jeszcze mi nie kwitł i na razie nie daje znaku że zamierza (co jest dziwne, bo podobno kwitną od czerwca)

i trzeci rząd - o rany! - też od lewej
- zawilce jesienne christian - nie planowane tutaj, przeniesione z lipowej, bo tam nie kwitły
- floksy - testuję je w mniej zacisznej miejscówce i pryskam co tydzień PW, jeśli uda mi się powstrzymać mączniaka, to zostaną
- kłosowiec blue fortune - na razie malutki, ale kwitnie bardzo długo i suchelce trzymają się zimą - chciałabym, żeby został, ale jedna sadzonka (jako jedyna w całym ogrodzie!) nie przetrwała zimy, co źle wróży
- dwie kupki siana to smiałek, któremu się nie spodobała przeprowadzka
- między śmiałkami liatra wyłazi - ona dość krótko kwitnie, ale ze względu na prosty pokrój dobrze się wpasowuje między bardziej krzaczaste byliny
- inna szałwia (caradonna?)

i jeszcze dwie odmiany jeżówki
i jedna sztuka driakwi
.......

No przyszalałaś

Ja nie jestem specem w obsadzaniu..wywalilabym kostrzewę, ale to dlatego, ze nie lubię i dla mnie jej siność słabo wpływa na wygląd rabaty, w której chcemy/poszukujemmy tez wiosennej świeżości. Brakuje mi bardzo tego wyzszego piętra-owszem drzewko załatwi to super wysokie, ale nadal będzie brakowało tego średniego.. tylko co tu dać, żeby nie było zbyt rozczochrane..

Buksowe kulki znikają w, tej masie, a warto byłoby je wyeksponować. Czy te przetaczniki to ładnie Ci kwitną? Bo ja kiedyś kupilam takie odmiany, że polemizowalabyn z atrakcyjnoscią co poniektórych odmian. Przed chwilą przeczytałam, ze ten przetacznik heideking dorasta do metra średnicy chyba itd niego wolalabym jakąs szalwię-mnie w każdym razie kwitną o wiele bardziej obficie i dłużej.

Floksy choć bardzo lubię, to chyba bym wymieniła na jakieś wysokie jeżówki, wydają mi się też mniej klopotliwe i nie trzeba im dolu zasłaniać-moje floksy od dolu wyglądają beznadziejnie, a Ty będziesz ten tyl rabaty tez widzieć, wiec musi byc atrakcyjna też na pleckach.

Patrząc na zdjęcie, to wydaje mi się, ze jeszcze jak przed i tyl łatwiej uporządkować, to srodek juz jest niezaspecjalny i nie nadąża za resztą - a przynajmniej na ten moment, potem może się to wyrównuje

Pewnie w niczym nie pomogłam, choć swoje trzy grosiki dorzucam

Ogród z wilkiem zamkn. 03:41, 12 maj 2018

Do góry
i z przedogródka kadr

Czosnki podziwiam Obrywasz im brzydkie liście?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 03:13, 12 maj 2018

Do góry

Śliczny klon palmowy. Pamiętasz jaka to odmiana?
Raczkujący ogród u Gosi ;) 02:10, 12 maj 2018

Do góry
Krzewuszka Bristol Ruby
Raczkujący ogród u Gosi ;) 02:08, 12 maj 2018

Do góry

Róża rabatowa KIMONO
Raczkujący ogród u Gosi ;) 02:06, 12 maj 2018

Do góry
Raczkujący ogród u Gosi ;) 02:03, 12 maj 2018

Do góry
Raczkujący ogród u Gosi ;) 02:00, 12 maj 2018

Do góry
Raczkujący ogród u Gosi ;) 01:56, 12 maj 2018

Do góry
Tujki troszkę podrosły
Za drzwiami do ogrodu... 01:14, 12 maj 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Ale kolorowo u Ciebie
Te meble zbiły mnie z nóg - bajeczna metamorfoza - sama to robisz?

No ,trochę kolorowo w ogródku za to w domu przechodzę na OLD WHITE
Meble maluję sama, przyklejam jak trzeba dekory,robię przecierki ,maluję wzory szablonowe,transfery itd.... Ale jeżeli w starym mebelku trzeba np. dorobić półeczkę lub coś wymienić to proszę mojego osobistego RM(dla przypomnienia -Realizator Marzeń)
Czasami z "nowej" szafki robię postarzaną: przyklejam ozdobne listewki i maluję:

Rano ciąg dalszy...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:12, 12 maj 2018

Do góry

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 00:10, 12 maj 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Z nowości... Mam tojeść ciemnopurpurową

To jest nas trzy: Ty, Zagajanka i ja
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:04, 12 maj 2018

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:58, 11 maj 2018

Do góry

chwasty już mnie gonią do strumienia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies