Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zachwyt i obawa 09:26, 06 maj 2018

Do góry
MagdaBaj napisał(a)
Potwór

Ładny ten potwór

Niestety ja nie pomogę bo się zupełnie nie znam

Podziwiam jednak ogrom pracy który już widać. Porównałam fotki z początku a teraz i powiem Ci brawo.

Magda, a co masz na przeciwko bramy? Co widać stojąc przed wjazdem? Możesz obfocić to miejsce?
Ogród z wilkiem zamkn. 09:17, 06 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

lecę oglądać
skarpę rodkową zostawiam

skalniak mężnieje

i mój złotokap

Pięknie masz, rodkowa i połączenie azalii, rodków i host świetne.
Czyściutko, dosypiesz kory i będzie lux torpeda. Kora przekompostowana jest świetna, właśnie wypatrzyłam promocję w Obi po 8.99 zl. Lecę jutro kupić zapas.
Kwiaty we włosach 09:16, 06 maj 2018

Do góry
dalej rodki

i jeszcze jedna azalia

Gożdzikowa - wiejski ogród 09:12, 06 maj 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Wiśnia przeszła w tym roku samą siebie...

Mała susanka..tez nie próżnuje nadal wychodza pąki

Lilaki masz cudne.
A ta wiśnia...Nie widziałam takiej pięknie ukwieconej
co to za odmiana ??
Widok na siną dal też piękny.
Ja lubię iść za działkę i patrzeć na łąki, czy nad zalew i nad wodą patrzeć w te dale
Ukojenie 09:08, 06 maj 2018

Do góry
Jeszcze na koniec jedna obserwacja
Znikly mi dwa zawilce jesienne odmianowe, jeden nakstarszy nadal jest i chyba ktorys sie rozsiak bo mam takie oto siewki

Bedzie na uzupelnienie brakow
Kwiaty we włosach 09:07, 06 maj 2018

Do góry
Potem rodki i azalie

ten jest wcześniejszy miniaturowy, już przekwita

azalie

Bukszpan (Buxus) - uprawa 09:07, 06 maj 2018

Do góry

w związku z koniecznością przeprowadzenia remontu muszę pilnie przesadzić te dwa egzemplarze, mimo, że fanką bukszpanów nie jestem, nie mam serca, by skazać je na zagładę pod kołami koparki. Oba maja ponad dwa metry i o dziwo rosną w kamieniach - starych fundamentach.
Będę wdzięczna za jakieś rady, jak się do tego zabrać.
Ukojenie 09:06, 06 maj 2018

Do góry
Obrazki ogolne

- schodzac z tarasu

- w strone rabaty łukowej

- odwracajac sie w strone tarasu /pieknie zaroslo zielonym /

- wygladajac ma frontowa

- wracajac od drugiej strony

Bukszpany po oprysku z tabletki zrobily sie zielone i 'miesiste'
Kwiaty we włosach 09:01, 06 maj 2018

Do góry
Sylwia-nie widziałam takich piwonii na żywo, byłam pod wrażeniem, pewnie niektórzy z Forum mają takie piwonie, Kasia z Bawarii pokazywała kiedyś , ale na obrazku jest inaczej, a tu taki kolos przede mną.Wiosna we Wrocławiu ruszyła szybciej niż u nas w naszych rejonach, wiadomo inny klimat, jest co zwiedzać.

U mnie królują żarnowce, mają dużo kwiecia to jeszcze zapach dosłownie wszędzie

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:59, 06 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

O Wiolu, dziękuję za informację zapisuje nazwę hakone i będę ją poszukiwała a jak z jej przyrastaniem? szybko, czy wolno? Pewnie już pokazywałaś, ale pokażesz jeszcze raz jak wygląda u Ciebie

Nie ma za co

Hakonka posadzona maj 2017

i wrzesień 2017

moim zdaniem szybko rośnie...
najwolniej u mnie rośnie Hakone All gold, chociaż po paru latach w końcu ruszyła

Ukojenie 08:58, 06 maj 2018

Do góry
Bodziszek sambor

Zlocien rozowy
Ukojenie 08:56, 06 maj 2018

Do góry
Przekwitniety pierwiosnek zabkowany - zostawiam moze sie rozsieje

Zaczynaja czosnki

Ukojenie 08:53, 06 maj 2018

Do góry
Ostatnie tulipany

- gigantyczne

- balerina

- jakies botaniczne

Ogród zapracowanej mamuśki 08:52, 06 maj 2018

Do góry
Drugi - ten też ma niski pieniek i później się rozgałęzia

No i jeszcze mikrusek - z niego może mała kuleczka ???
Ukojenie 08:51, 06 maj 2018

Do góry
A teraz od frontu

Rabata frontowa

Tulipan botaniczny viva
Świerk serbski - Picea omorika 08:51, 06 maj 2018

Do góry
Asia73 napisał(a)
a powiedzcie mi czy ten torf odkwaszony plus ziemia do kwiatow plus rodzima bedzie ok? czy jednak ziemia do iglaków? Nie ukrywam ze sposobem raptusa zakupilam ten pierwszy zestaw bo czesto pisza ze serby nie lubia kwasnej ziemi.

Miałaś rację. Świerki serbskie nie lubią kwaśnej ziemi Popatrz co pisze Danusia.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

Nie mam zakwaszonego podłoża, a pomimo tego świerki pięknie rosną. To te po prawej stronie na pierwszym planie.

Podpowiedzcie czy stosując mikoryzę można ją podać teraz i czy możnaxw mniejszej ilości niż zaleca producent? Właściwie producent mowi o wyciśniętej z butelki dawce ale nie konkretnej ilości

Do tej pory nigdy mikoryzy nie stosowałem, ale mam w domu, bo zamierzam użyć do posadzonych w ubiegłym roku cisów. Na mojej mikoryzie (Vaxi-Root do drzew i krzewów iglastych i liściastych) jest przepis jak stosować ją przy sadzonkach, więc moim zdaniem możesz ją teraz zastosować.

Na mojej mikoryzie jest też napisane, że aby podać ją do już rosnących roślin, należy zrobić otwór dołączonym do niej kołkiem i w zależności od wielkości rośliny użyć 20 ml lub 40-60 ml. Wydaje mi się, że użycie mniejszej ilości mikoryzy powoduje, że jest ona mniej skuteczna.

Jeżeli chodzi o moje doświadczenia z sadzeniem roślin, to postępuję następująco:

- jeżeli jest to roślina z doniczki z ładnym systemem korzeniowym, to ja do przygotowanego podłoża zawsze dodaję granulowany obornik (mieszam go z ziemią)--nigdy żadnej rośliny nie spaliłem

-jeżeli roślina jest z gołym korzeniem, ma obcięte korzenie lub korzenie są nędzne , dodaję ukorzeniacz (albo do dołka przy sadzeniu lub potem nim podlewam)

Mam też skopiowaną z forum wypowiedź (o ile sobie przypominam to Mazana) o konieczności stosowania fosforu (niestety nie zapisałem sobie wątku, którego pochodzi):

bezwzględnie zawsze należy dodać pod korzeń fosfor jako dawkę startową. Pisałem o tym w innym wątku, ale nie zawsze jest czas na dokładną lekturę. Składnik ten jest niezbędny do wzrostu korzeni, a żaden nawóz organiczny nie zawiera go w wystarczającej ilości stąd niedobory i objawy przypominające wiele chorób, szczególnie grzybowych. To zresztą jest powodem nadmiernego użycia środków grzybobójczych niszczących mikoryzę i pogłębiających w ten sposób niedobory.(....)

Wśród obecnie produkowanych nawozów wyróżnia się nawozy wolno działające – trudniej rozpuszczalne w wodzie (superfosfaty) oraz nawozy szybko działające – szybko uwalniające fosfor (fosforany amonu, fosforan monopotasowy i fosforan mocznika).
(.....)
Wykazują ogromny jego niedobór jeżeli doszło do czerwienienia liści, a potrzeby były i są duże, szczególnie do rozwoju systemu korzeniowego, łodyg i liści. Październik to ostatni dzwonek nawożenia jesiennego roślin fosforem i nie obawiaj się przenawożenia, roślina pobiera ten składnik tylko w takiej ilości jaka jest jej potrzebna. Możesz nawet opryskać superfosfatem wzbogaconym 40% lub stara metodą - lepszą - superfosfatem potrójnym borowanym.

Dodam jeszcze, że fosfor jest w składzie nawozów ukorzeniających. Kupiłem też superfosfat wzbogacony i zamierzam go w tym roku wypróbować
U Przemka w ogrodzie. 08:50, 06 maj 2018

Do góry

Ukojenie 08:49, 06 maj 2018

Do góry
Tawula golden princes

Zaraz zakwitna zurawki krwiste

Przekwitniete tulipany tarda

Cala oczkowa

U Przemka w ogrodzie. 08:49, 06 maj 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies