Kasiu jestem pełna podziwu dla Twojej wytrwałości w kwesti pogłebiania weidzy nt opuchlaka. Czy mogę Cię prosic o stworzenie sciągi z kalendarium walki z tymi potworami i nie tylko ekologiczne ale i chemiczne metody?
Np. Ktorymi nicieniami i kiedy podlewamy, są rózne fazy larw, czytam w zalinkowanych stronach ze w kwietniu a potem latem powtarzamy. Kiedy latem i jak to stwierdzić?
Na kazdej stronie co innego pisza i nie wiem jak się do wygrania wojny przymierzyć? Kiedy kupić nicienie, kiedy pryskac i czym dorosle osobniki, kiedy traktować gelebę wrotyczem itp. Ponieważ mam mnostwo roslin wyżartych przez opuchlaki musze przypuścić skomasowany atak od wiosny... A ja narazie nawet "pólkomandosem" nie jestem...
Tesiu z tego co pokazujesz to jednak widać, że jaja opuchlaków mają ok 1 mm a te w naszych ogrodach 3-4 mm i z pewnościa to są kulki nawozowe. Wysoce prawdopodobne jest, źe szybciej malutkie larwy zobaczymy niż jajka.
Ja mam pewność, że w ogrodzie sfotografowalam jaja ślimaków.
Zbyszku u Agani porosiłam o instrukcję prostowania brzozy penduli.... Domyślam się, że nie kupujesz 6 metrowych tyczek do prostowania. Czy do wierzchoła przywiązujesz jakąś tyczkę, jak to robisz z tak wysokimi drzewami?
Ratuj bo ja chcę doorenbos long trunk wyprowadzic na wysokość ok 5 m
Iza a ja się pogubiłam, bo na fb ubiegłoroczna fota z córką się pojawiła??? Wiesz że ja tam rzadko bywam. I się nie orientuję przez przypadek zapinsowałam zdjęcie na fb i komentarze byly więc chyba trzeba będzie to kontynuować?
Aniu u mnie dzisiaj słonecznie, sikorki od rana przy otwartym oknie tak dawały czadu, że czułam jakby była wiosna. W ogóle ptaki szaleją a co mnie bardzo cieszy jest ich więcej u mnie niż rok temu. Widać, że mają gdzie szaleć
Pokazałaś tegoroczna odsłonę badyli? Bo ja muszę przemyśleć kompozycje , gdyż moze grać pierwsze skrzypce gdyby mróz ścisnął, bo wtedy stożki lądują w ogrodzie zimowym....
Na stożkach będą wyłącznie światełka. Bombki będą na stroiszu świerkowym z czerwonymi gałazkami
Król bukszpan i poczochrane trawki też są juź u ciebie jako szkielet. Reszta to sezonowe dodatki . Uczę sie od. Danusi - gdy jest szkielet to wystarczy zmieniać kolory i dodatki.
A ja pozdrawiam juz grudniowo
Grupa Wrocławska bedzie wiankować, wtedy bedzie mnóstwo inspiracji
Ja juz sie ciesze na Twoje pomysly do kopiowania
Stożki teraz tanie bo jest po sezonie, nikt tego nie chce kupować, bo juz sie nie sadzi... A ja mam je gdzie zima przechowac aby wiosna wkopać na rabaty. Dlatego bardzo sie ciesze z tego zakupy, bo rzeczywiscie w sezonie są 3 x droższe. Poszukaj moze u Was na giełdzie?
Chociaż ostatnio z Noemi szukalyśmy kul bukszpanowych.... I widzialysmy piękne za 599 zł.... Ale mialy z 1,2-1,5 m średnicy...
Na plantacji bukszpanowej wprawdzie nie ma stozków ani kul ale za to materiąl na nie w bardzo dobrych cenach
Ewo a czy posadzilas tulipany? Bo wiśnie i tulipany to jest to w ogrodzie
Wlasnie to przymarzanie placow do rynien jest straszne...ale jeszcze zostały swiatelka na drzewka....jeszcze o tym nie wie..... Więc trrzeba bylo mu zaplanowac pracę na co najmniej dwa weekendy
Madżenka ta to jest Youngii nieszczepiona , ze szczepioną na pieńku też tak można , palik był wbity w ziemie i do niego stopniowo podwiązywałem przewodnik -jeżeli go nie ma to wybieramy jedną gałązkę a pozostałe korygujemy
z czasem przedłużamy(sztukujemy) lub mocujemy w pewnej wysokości nad ziemią do pnia
najlepsze są pędy leszczyny można znaleźć cienkie proste ponad 3m
A ja proszę o instrukcje jak tak brzozy prostować, bo ja takich dlugich tyczek nigdzie nie widzialam. Rozumiem zatem, źe potem wierzchołek wzorstu jest po prostu na pewnej wysokosci przywiązywany do patyka, ktory ma za zadanie go prostować?