Od razu z zielonymi tujami ładniej wyglada. Urosną w zieloną ścianę i będzie pięknie.
Linię kroplującą koniecznie odsuń od pni (groźba zgnilizny podstawy pnia), a prawidłowe i efektywne ułozenie to slalomem pomiędzy roślinami, W ten sposób gleba nawadniana jest z 3 stron rośliny, a obecnie tylko z jednej
Jak tylko Johanka założyła watek to marudziłam jej o tych jałowcach. Była nieugięta i piersią broniła. Teraz Haniu trafiłaś w idealny moment i dojrzewającą (ogrodowo) Johankę namówiłaś. Brawo!
Dla sympatyków przyrody wąwóz Królowej Jadwigi - bardzo urokliwe miejsce, zaskakujące swoim pięknem i zarazem ogromem. Wierzchołki ścian wąwozu, wysokiego na ponad 10 metrów, porastają drzewa liściaste, których korzenie (w znacznej części odsłonięte) tworzą niezapomniany i bardzo oryginalny widok.
Dla ochłody organizmu proponuję przepyszne, ogromne lody na rynku (smak według upodobań…ja pochłonęłam: straciatella + sorbet cytrynowy + mięta z czekoladą….pychotka)
oraz zwiedzanie podziemnej trasy turystycznej (temperatura +12ºC)
Cały wczorajszy dzień spędziłam w Sandomierzu. Piękna pogoda (na termometrze 28 stopni) i cudowne miejsca….
Sandomierz to chyba jedno z najpiękniejszych miast w Polsce. Malowniczo położone na nadwiślańskiej skarpie z uroczą starówką i licznymi zabytkami architektury z różnych wieków. Jeśli nie byliście to naprawdę POLECAM!!!
Majowy tydzień to nie tylko czas odpoczynku z rodziną i grilla spędzonego z przyjaciółmi.
W środę wieczorem spontaniczny pomysł… jedziemy na wycieczkę.
Sympatycy serialu „Ojciec Mateusz” pewnie od razu rozpoznają…
Witam serdecznie.
Ja swoją przygodę z projektowaniem ogrodu właśnie zaczynam☺. I bardzo proszę o podpowiedź. Wzdłuż płotu będę sadzić tuje gerderland. Mam zamiar sadzić je od płotu betonowego 50cm a przerwa między tujami 70cm. Ma Nas zasłonić od drogi i od wiatru z zachodu, Bo potrafi powiać. Czy to wystarczające odległości? Ta część działki jest w pełnym słońcu. Chciałabym też zrobić rabatę ( Już nawet zaczęłam zrywać trawę). Mam już posadzonych: 5 rododendronów, 1 azalie, 2 magnolie, 3 hortensje, 2 piwonie czekają w doniczkach, 2 jabłonki, bez, 2 laurowiśnie , kalina. Wszystko jest do przesadzenia. Ale nie bardzo mam pomysł na to wszystko. Przeznaczyłam na to 160cm od plotu Proszę o pomoc.
Pyszne prezenty
I bardzo pasujące do ogrodu
Kurcze klonika muszę jutro obfocić bo cudny
ten stolik rozsypujący się już, przyciąga Wszystkich zawsze jak magnes
Paulownię ścigam wzrokiem, co raz bardziej mi się podoba. Pomysł podsazdenia clematisem świetny. Moje hakonki chyba muszę przesadzić, bo bardzo mizerne.