Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "bdan"

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 08:16, 17 paź 2014

Do góry
Jazzy zaglądam i pozdrawiam. Ostatnio niezbyt czasowo dyspozycyjna byłam
Do raju daleko - u Ewy 08:01, 17 paź 2014

Do góry
Zupką się poczęstowałam, pozdrowienia zostawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 07:58, 17 paź 2014

Do góry
Też macham, oby prognozy sie sprawdziły
Swojski zakątek Lusi 06:54, 17 paź 2014

Do góry
Witaj Lusi. Dziękuję za wizytę u mnie i miłe słowa.

Idzie czas zimy więc będziesz miec sporo czasu na wymyslanie rabatek.
Będę zaglądać.

Ogródek Iwony 06:50, 17 paź 2014

Do góry
Iwonko dopiero dzisiaj zaglądam, bo nie miałam czasu na forum w ostatnich dniach.
Spóźnione życzenia rocznicowe dołanczam. Dyskuje parkingowe juz jyba na wszystkie pomysły się roizciągnęły, ale to Ty widzisz to miejsce i sama najlepiej zdecydujesz. Płyty w trawie na pewno pomogą zachować zieloną część ogródka, przy założeniu, że rzadko tak auta będa stały.
Czytałam tez w jakims innym wątku, że żeby fajnie wyglądało, to trzeba kancikować wkoło tych płyt. Ja zawsze zaglądam przez pryzmat koniecznych prac, bo niestety też jestem w klubie tych dojrzalszych pań; choć właściwie, to już sama nie wiem, bo żeby całość ogrodu jakoś spójnie zrobić to rabatek przybywa i mąż mówi, że wkrótce nas ten ogród pokona.

Ale wracając do tematu Twoich dylematów, tak jeszcze myślę, że jak już ten małżonek pojeździ autem i jakbyś się zdecydowała na jakies dodatkowe miejsca wybrukowane w tej części gdzie płyty, czy nie można by wprowadzić w tym parkingu jakis jednakowych drzewek w skarpetach, które wyznaczałyby miejsca, i przerywały monotonię kostki
Lawendowy zawrót głowy 15:58, 16 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Ja bym spróbowała :
kulka na pniu i pod nia dwie kuleczki jednakowe może potem dołozone trawki pomiędzy)

z drugiej strony stożek i wokół niego też dwie w miarę jednakowe kulki, albo trzy mozna spróbować

sosenki pomiędzy tymi dwoma obrazkami próbować, może w linii po skosie, po bokach tej linii może trawki
Rododendronowy ogród II. 09:12, 16 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Bardzo Ci dziękuję. Poczekam do wiosny

Słuszna decyzja. Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 07:36, 16 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Gdybym to ja miala przesadzac to poczekałabym już do wiosny bo nie wiadomo jak szybko przyjdzie zima . Jeśli jesień będzie długa to można by jeszcze przesadzic ale przecież tego nie wimy wiec sa pewne obawy. Ja przesadzam na przełomie sierpnia i września albo zaraz po rozmarznięciu ziemi na wiosnę , bardzo szybko zanim ruszy wegetacja i uważam że są to idealne terminy , rośliny wogóle nie odczuwają zmiany. czasem musiałam przesadzac w innych terminach i nie ma porównania, wiec jesli możesz poczekac do bardzo wczesnej wiosny to moim zdaniem lepiej poczej=kaj a jesli jest to pilne to ryzykuj jeszcze teraz , może jesień bedzie długa?????Pozdrawiam.

Bardzo Ci dziękuję. Poczekam do wiosny
Rododendronowy ogród II. 20:32, 15 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Bodziu czy teraz można by jeszcze przesadzić rododendrony czy lepiej czekać do wiosny?

Gdybym to ja miala przesadzac to poczekałabym już do wiosny bo nie wiadomo jak szybko przyjdzie zima . Jeśli jesień będzie długa to można by jeszcze przesadzic ale przecież tego nie wimy wiec sa pewne obawy. Ja przesadzam na przełomie sierpnia i września albo zaraz po rozmarznięciu ziemi na wiosnę , bardzo szybko zanim ruszy wegetacja i uważam że są to idealne terminy , rośliny wogóle nie odczuwają zmiany. czasem musiałam przesadzac w innych terminach i nie ma porównania, wiec jesli możesz poczekac do bardzo wczesnej wiosny to moim zdaniem lepiej poczej=kaj a jesli jest to pilne to ryzykuj jeszcze teraz , może jesień bedzie długa?????Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 16:01, 15 paź 2014

Do góry
Bodziu czy teraz można by jeszcze przesadzić rododendrony czy lepiej czekać do wiosny?
Działka wkoło Lubczyka :) 21:46, 14 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Kasiu gratulacje

400 stronek to już naprawdę pokaźna ilość

Dzięki za gratulacje ale 400 stron przez 2 lata to mało, np ciocia Gosia ma ten wynik przez pare miesięcy
Ale popracujemy nad wątkiem
Pozdrawiam
Ogród z widokiem na jezioro 21:18, 14 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)

A ile masz teraz?

Mam 1200 m2, to jednak trochę mało, zwłaszcza, że uprawiam warzywa, a mogłam mieć ile dusza zapragnie bo to rodzinna ziemia, ale wydawało mi się po co mi na stare lata więcej.
Działka wkoło Lubczyka :) 21:09, 14 paź 2014

Do góry
Kasiu gratulacje

400 stronek to już naprawdę pokaźna ilość
Ogród z widokiem na jezioro 21:06, 14 paź 2014

Do góry
yolka napisał(a)

A wiesz, że przydałoby się dodatkowe 1000 m2.

A ile masz teraz?
Moja "przyziemna" :) pasja 14:32, 14 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Rozwiń proszę, teraz sypać?

Jagoda muszę wrócić u Ciebie w rozważania brzozowe.Przerabiałaś temat dwóch brzózek w jednym dołku, akie były ostateczne za i przeciw?

Kiedyś pani w ogrodniczym mi powiedziała, że dolomit pod lawendę najlepiej sypać jesienią, bo wtedy przez zimę dobrze wniknie w glebę i ją odkwasi. W zeszłym roku już tak robiłam, sypałam na oko, nie bardzo dużo i mieszałam z ziemią/korą. U mnie gleba jest w kierunku kwaśnym, więc dla lawendy niedobra.

A z brzozami doszłyśmy do wniosku, że przeciwskazań nie ma, ale to jednak dwa drzewa, a nie jedno, dwa systemy korzeniowe. Ja się trochę obawiałam osuszenia ziemi pod nimi i wielkości, bo wiesz, że dysponowałam ograniczoną powierzchnią.
Moja "przyziemna" :) pasja 14:26, 14 paź 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Notatka przypominająca: podsypać lawendę dolomitem.

Rozwiń proszę, teraz sypać?

Jagoda muszę wrócić u Ciebie w rozważania brzozowe.Przerabiałaś temat dwóch brzózek w jednym dołku, akie były ostateczne za i przeciw?

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:54, 14 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Tez się nad taką kompozycją zastanawiam

Danusiu Ty masz w ogrodzie tak wszystko przemyślane, wywarzone, dopasowane. A ja to tak raczej wszystko na hura, zaczyna się od tego, że jak wejdę do sklepu to bez roślinek nie mogę wyjść- one się kleją strasznie do mnie. A później sie mocno zastanawiam gdzie je upchnąć. Ostatnio z reguły wsadzam je w jakieś przejściowe miejsca później do przesadzenia, byleby nie padły stojąc za długo w donicy. No i później znowu trzeba się zastanawiać gdzie im zrobić miejsce docelowe. Ja tylko część rabat mam tak narazie skończonych. A w ogóle to u mnie straszny busz. Nie umiem mieć pustych miejsc na rabatach. Zostawiam tylko nieco miejsca na lekkie rozrośnięcie się rośliny. A jak pójdą jednak wszerz to będę rozdzielać i na nowo sadzić a przy okazji bedę miała nowe roślinki. Już na wiosnę będę pewnie dzieliła niektóre żurawki i ewentualnie trawy i może coś jeszcze się znajdzie. A tak w ogóle chciałam powiedzieć , że u mnie to taki niekontrolowany misz-masz. Gorąco pozdrawiam Cię Danusiu.
Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 09:34, 14 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Rzeczywiście jesień piękna, oby jak najdłużej

Danuś...oj tak Dzisiaj już dominuje więcej szarości, lustro skończone?
Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 09:32, 14 paź 2014

Do góry
Rzeczywiście jesień piękna, oby jak najdłużej
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:16, 14 paź 2014

Do góry
Gocha napisał(a)

Ewa mnie najbardziej sie podobaja przy trawach i takie zestawienia będę w przyszłości robiła. Pozdrawiam gorąco

Tez się nad taką kompozycją zastanawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies