Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród wiecznie nieskończony 16:06, 18 cze 2014

Do góry
Prawa cześć ogrodu, klomb do poprawki i skarpa z berberysamo i irgami
Ogród wiecznie nieskończony 15:59, 18 cze 2014

Do góry
Skarpa oddzielająca niższa cześć ogrodu od wyższej
Ogród w budowie - nieustającej 13:25, 18 cze 2014

Do góry
To skarpka nie skarpa.

Gabrysia, jakie tam róże jeszcze są? Bo mam potrzebę dosadzenia w sadzie do szpaleru 'Ritausmy' jeszcze adekwatne w kolorze różu/purpury albo bieli. Szukałam wśród rugos ale się waham: Rotes Meer (ona jest też po ang. też Pavement)? Może 'Gipsy Boy'? Masz jakiś pomysł?
Ogród w budowie - nieustającej 13:16, 18 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zbierają pyłek. Czy Twoje lipy już pachną? Dark P. Jeszcze nie kwitnie. Jeszcze w doniczce. Ją chyba Hajdrowscy wprowadzili do handlu.

Czy Ty tę skarpę różaną okrywową pielisz? Jaki i ile razy? Które to miejsce?

EDIT: już wiem. To nie taka skarpa, to rabata.

Lipy jeszcze nie kwitną, ale pąki już są.
Nie wiem kto ją wprowadził, a Hajdrowscy (blisko mnie, w Mnikowie) jakimś potentatem w handlu różami się stają.
Tę różę namierzyłam w zeszłym roku latem w Wojsławicach - tam są takie pasy - żywopłoty z róż pomarszczonych i mchowych, oddzielających pas rabat bylinowych od czereśni. Nasadzenie nie jest stare, a róże wygladają zjawisko jak kwitną.

A właśnie że te okrywowe są na skarpie, która jest za żywopłotem z róży pomaraszczonej, jakby piętro niżej, wzdłuż sadu - droga do altany.
Pielę na wiosnę i teraz, zasypuję wolne miejsca skoszoną trawą. Najgorsze że mi się tam dzikie maliny rozłażą i pokrzywy, ciężko jest, ale przez miesiąc wygląda ok.
Ogród w budowie - nieustającej 13:04, 18 cze 2014

Do góry
Zbierają pyłek. Czy Twoje lipy już pachną? Dark P. Jeszcze nie kwitnie. Jeszcze w doniczce. Ją chyba Hajdrowscy wprowadzili do handlu.

Czy Ty tę skarpę różaną okrywową pielisz? Jaki i ile razy? Które to miejsce?

EDIT: już wiem. To nie taka skarpa, to rabata.
Jurajski Ogród 22:46, 17 cze 2014

Do góry
Kasiu, dziękuję

Perka, za zakrętem? Zawsze tajemnica U mnie dzika skarpa i widok na rzekę

Agnieszko, tnę dość nisko, jakieś 15 - 20 cm od ziemi, ale dość późno, nie za wcześnie, bo wiosną może nadmarznąć. Nie okrywam jej na zimę wcale.
Ogrodniczek - pętliczek ..... 21:59, 17 cze 2014

Do góry
malgoska napisał(a)
U mnie ta obudowana skarpa miałaby 30 metrów w jednej linii. eM kręci nosem że zaraz cały ogródek zagranitujemy a tylko taki wchodziłby u nas w grę. Więc chyba bedę musiała zagrać tylko roślinami może obsadzę ją całą trawami ozdobnymi?

Gdy wieczorem przeliczyłam na żywo, po dobudowaniu reszty moja donica będzie miała min 25m .

Coś na pewno się u Ciebie wymyśli i bez budowy .
Ogrodniczek - pętliczek ..... 13:35, 17 cze 2014

Do góry
U mnie ta obudowana skarpa miałaby 30 metrów w jednej linii. eM kręci nosem że zaraz cały ogródek zagranitujemy a tylko taki wchodziłby u nas w grę. Więc chyba bedę musiała zagrać tylko roślinami może obsadzę ją całą trawami ozdobnymi?
Ogrodniczek - pętliczek ..... 13:23, 17 cze 2014

Do góry
Po fotkach widac że jeszcze jesteśmy "w lesie". Największym problemem jest zagospodarowanie skarpy ;(. Mam nadzieje że w tym roku wyjdziemy z prac ziemnych i zaczniemy jej obsadzanie. Może macie jakieś ciekawe fotki, linki a może znacie jakieś wątki gdzie jest ładnie - może trochę nowocześnie zaaranżowana skarpa?
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:20, 17 cze 2014

Do góry
admete napisał(a)
Cieszę się że jesteś

Powiem Ci że z tymi poziomami ciekawie wygląda .

Zadzwonię jak złapię jakąś spokojną chwilę bez krzyku dzieciaków

No ogród będzie wielopoziomowy, nie da się inaczej, bo "kopca kreta" wokół domu nie zaakceptuję, niestety taka usypana skarpa nie uporządkowana murkami do mnie nie przemawia i wręcz mi się nie podoba .... , tak że będą murki ... dużo murków i tarasy
dlatego sporo roboty mnie czeka przy przygotowaniu wszystkich tych tarasów, do przyszłych nasadzeń i trawników i obawiam się że w tym roku powstanie bardzo niewielka część ogrodu... no ale zobaczymy , czas pokaże.
Zielnik przy tarasie 14:27, 16 cze 2014

Do góry
Bardzo ładny zielnik. I fajnie zagospodarowana skarpa.

Jeśli się zdecydujesz na przeniesienie zilnika to wyjdzie mu to na dobre także dlatego, że zioła lubią słońce.
A tu w cieniu rosną (przynajmniej tak to widać obecnie).

A czemu ta rabata z podkładów urywa się i dalej jest skarpa?
Schody z tarasu chyba są dalej ?
Co tam planujesz? Bo ta przerwa taka nijaka mi się zdaje.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:23, 15 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Tak wygląda teraz

Pięknie wygląda ta skarpa i rzeczywiście ta kora fajnie uzupełnia. A wiąz w tle- to już bajka.

Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:15, 15 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Dopsaujcie mi do takiego ogrodu jaki mam przedogródek

mój pomysł jest taki

a jeszcze zaznaczam, że jest to skarpa, ciężko ją wykończyć jakie macie pomysły na obwódkę.............ja go nie znam, skarpy są trudne do wykończenia, do obsadzenia i ja tutaj potrzebuję Waszej pomocy

Liczę na Waszą pomoc

Dzisiaj już fantastycznie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:36, 15 cze 2014

Do góry
Dopasujcie mi do takiego ogrodu jaki mam mieć przedogródek

mój pomysł jest taki

a jeszcze zaznaczam, że jest to skarpa, ciężko ją wykończyć jakie macie pomysły na obwódkę.............ja go nie znam, skarpy są trudne do wykończenia, do obsadzenia i ja tutaj potrzebuję Waszej pomocy

Liczę na Waszą pomoc
Moje ukochane miejsce na ziemi 10:33, 14 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Języczki spod brzozy out i to natychmiast.... one lubią mokro a nawet bardzo mokro.. a brzoza to pijak..
Skarpę masz super... niedługo zarośnie i będzie piękny dywan.. bezobsługowy. Obserwuję u sąsiadki..

Ania języczki już dwa lata tam rosną ...dają radę...dzięki za info

skarpa będzie super za rok,dwa
już widzę efekty ...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 14 cze 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)
Czy macie jakieś inspiracje jak zagospodarować skarpy? Są ogromnym wyzwaniem. :/

masz dział "skarpa w ogrodzie" i zerknij w "murki oporowe"
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:15, 13 cze 2014

Do góry
Cudowne róże i te ostróżki. Skarpa pięknie porośnięta przy ścieżce, fantastyczny ten ogród zrobiłeś.
Początkujący ogród Magdy 11:25, 13 cze 2014

Do góry
Madziu, zakupy bajeczne. Oh,,, wzdycham do tych niebieskich trawek i iglaczków na pniu. Ile płaciłaś za nie?

Powiem Ci tyle, że jak dla mnie to bardzo fajny plan na posadzenie tych roślinek. Z małym ale... nie sadziłabym świerka Białobok, bo kiedyś bardzo się tam rozrośnie i wszystko zasłoni i za blisko domu. Lepiej go dać w inne miejsce, gdzie będzie miał przestrzeń.

Tylko, że to jest moje zdanie, nie fachowca. Ja też tak miałam, że coś sobie wyobraziłam, biegłam do szkółki, nakupiłam co było ładne i później zamysł jak to wsadzić. Pewnie będę coś zmieniała, uzupełniała, ale nie mam takiego fachowego zmysłu, jak niektórzy tutaj. Może poczekaj na więcej opinii.

Kosodrzewina bardzo ładna. Podobają mi się też te stardust.
I zaskoczyłaś mnie troszkę. Mało kto kupuje tutaj jałowce. Zazwyczaj to trawy, hortensje, bukszpany...
A ja właśnie mam bardzo dużo jałowców: właśnie na tej rabacie przy wykuszu i na drugiej - skarpa pod oknem w salonie. Miło mnie tym zaskoczyłaś.

Osobiście polecam jeszcze Thuje Danica - też tworzą fajne kulki i sa w dwóch kolorach: zielona i żółtawa (thuja Gold). U mnie tworza obwódke tej dużej narożnej rabaty.
Pszczelarnia 07:57, 10 cze 2014

Do góry
Widoki świetne. Taki busz na rabatach jak za szopką marzy mi się nie od dziś. Na razie ten busz zapewniają mi chwasty. ALe bądźmy dobrej myśli.
Skarpa fajnie zarasta. Dzikie klimaty.
Mówisz, że pszczoły bronią swojej łąki przed koszeniem? Ciekawe. Pamiętam, że dziadek opowiadał, że one po prostu bronią swojego terytorium i jak się zbliża do ula, to strażniczki muszą reagować. Może jednak "swoich" znają i nie żądlą. Mi się często w dzieciństwie zaplątywały u dziadka pszczoły we włosy i żądliły w głowę Jak patrzę na to co robicie przy pszczołach i jak to robicie, to nie wiem jednak czy dam radę. Chyba będę się strachać.
Kwitnące skarpy 19:29, 08 cze 2014

Do góry
Rabaty coraz dorodniejsze Skarpa praktycznie już się razosła Kapusta za kratami Widzę że robi się na O trendy więzienie roślin
Takie cieplutkie zdjęcia lubię najbardziej

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies