piękny masz ogród, a skarpa jest cudna. W końcu mam argumenty dla "małża" (w postaci twoich zdjęć) aby z trawy na skarpie zrezygnować. Czy twoja skarpa jest obsadzona irgą??
Tylko zastanawiam sie jak moja, dość stroma skarpa będzie wyglądała taka "obrośnięta"
Ja bym z trawy na skarpie zrezygnowała, nie wiem jak będziecie to kosić, jak zrobicie rabatę wokół skarpy. Chyba, że coś źle zrozumiałam. Ja mam taras od południa, bardzo wyniesiony, a wokół niego skarpa. Starałam się go wkomponować w ogród, a nie izolować. Tu troszkę widać https://www.ogrodowisko.pl/watek/3676-gdzies-wsrod-lak?page=4
Seba.. właśnie kombinuję jak się znowu wybrać tam po nasionkamoże na skarpę bym je wpakowała. Zresztą ta skarpa to masakra jakaś, nie mogę sobie z nią poradzić.
Pieknie tu u Ciebie po obejrzeniu zdjec po przemianie do teraz nie moge wyjsc z podziwu. Tak znienawidzona skarpa zmienila sie w naprawde ciekawy punkt ogrodu, wszystko mi sie strasznie podoba.
To jest takie złudzenie- może zdjęcie nie tak zrobione.
Od góry są pelargonie, potem kwiaty na tarasie, ciut niżej rabata róż i lawendy, ścieżka i znów rabata róż i lawendy. Wszystko się ze sobą połączyło w kadrze i tak wyszło.
Jak zaczynałaś urządzać ogród nie przypuszczałam, że tak szybko sobie z nim poradzisz. Jeszcze teraz mam przed oczyma te ogromne drzewa (topole to były? ) i dylemat - co zrobić z tujami? Cieszę się, że tuje uratowałaś. Ładne są!
O pozostałych nasadzeniach powiem krótko - ślicznie! Skarpa mi się podoba i nie tylko ona
Haha, dobre Brawo dla Kolei Wielkopolskich
Ja jednak muszę trochę po szkółkach pobuszować w najbliższym czasie,
bo ta skarpa koło wjazdu do garażu szkaradna jest, muszę ją jakoś zagospodarować.
Pojadę szukać natchnienia
Dzięki, że popatrzyłaś. Też chciałam poszerzyć z lewej strony patrząc w stronę domu, ale tam zachaczamy jadąc samochodem więc nie da rady, bo już kilka razy goście wjechali nawet na tą wąską w stanie istniejącym, a po prawej stronie rabaty jest skarpa i też nie mam ruchu. Chyba musi tak zostać. Narysowałam całą działkę z góry. No może nie całą ale tą główną część do zagospodarowania na początek. Tą rabatę, o której mówimy nazwałam rabata z floksami
Początki sa trudne.
Pamiętam jak moją skarpę obsadzałam jałowcami a potem kilka lat odchwaszczałam.Było naprawdę dużo pracy.
Teraz tylko dwa razy w sezonie odchwaszczam a ziemia już tam trzyma wilgoć i nie jest tak ciężko.
Moja skarpa jest utrzymana dość naturalnie i nie ma na niej żadnej agrowłókniny.
Nie było też wtedy ogrodowiska i teraz muszę się zmagać z tym co mam bo kilka błedów popełniłam.Ty masz lepiej.Ma ci kto doradzić.
Dzięki Ewelinka
Widoki owszem, bardzo fajne praktycznie cały rok. Ja jestem do nich przyzwyczajona,
ale jak ktoś do nas przyjeżdża pierwszy raz to się zawsze zachwyca
Hortki i niebieskie szałwie to oczywiście pokłosie ogrodowiskowej lektury
Mam jeszcze parę miejsc w ogrodzie, z którymi nie wiem co zrobić
Np. to, skarpa koło wjazdu do garażu. Jakoś nie mam veny do jego zagospodarowania
Chciałabym by była reprezentacyjna, w miarę zimozielona.
Od góry jest żywopłocik z bukszpanu, potem rząd lawendy. Klon i 3 umbry.
Nie wiem jak to skończyć Może jakiś helpdesk??
Dzień dobry Agatko
No proszę jak skarpa pięknie zarasta.Tutaj gdzie jestem widziałam w sklepie tę tojeść i skuszę się na nią.Jak gęsto ją sadziłaś by zaczęła tworzyć kobierzec?
Miłego dnia
Właściwie od tego czasu ogród od strony tarasu niewiele się zmienił.
Trawnik w między czasie zrobił się brzydki, sama koniczyna i doszły wysikane plamy przez psa
Skarpa, skalniak zarósł mi ogromnym zielskiem i w tej chwili nie mam zupełnie na niego pomysłu.
Został opryskany czymś na chwasty
W ogrodzie została jeszcze kupa zarośniętej ziemi i piachu, czeka na uprzątnięcie i doczekać się nie może
Wczesną wiosną z mężem zabraliśmy się za teren przed domem, gdzie również mamy skarpę a tył ogrodu poszedł w odstawkę.
Jak się dokopie to dodam zdjęcia z przodu domu.
Paweł dziękuje za opinie, takie są najcenniejsze. Od razu prostuje, na rabacie planowane są różowe i białe tulipany na wiosne. Donice mają być stonowane i w miare niezmienne, trawy chciałem dosadzić, ale z zimowanie będzie kiepsko. No i jeszcze przy tarasie będzie spora skarpa po obu stronach schodów z różami i trawami.
Alka mnie też właśnie kręci między 1 a dwójką. Hortensje upolowałem w centrum ogrodniczym w Lublińcu.
Marzenko dziękuje za aprobate... przydałby się jakiś typ Lawende już siostra kupiła bo ma na jej punkcie hopla, ale działka pusta więc się nie zmarnuje