Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pszczelarnia 09:14, 05 maj 2015

Do góry
Rzeczywiście wanna jest idealnie długa, aby zaczerpnąć z niej wody konewką.
Pszczelarnia 08:58, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wanna super, będą w niej kwiatki?

Danusiu , nie będzie kwiatków. Nie mam tyle ziemi, by napełnić wannę (teraz każda skiba jest na wagę złota - po usunięciu karp zostały jeszcze zapadliska). I ta wanna jest do ogrzewania wody do podlewania warzyw (pomidory, ogórki). Mam jeszcze 2 inne mniejsze i może w jednej powstanie coś na kształt kompozycji letniej.
Teraz usilnie szukam ziemi.
Tawułka - Astilbe 08:54, 05 maj 2015

Do góry
Możesz kępę podsypać kompostem.
Kosaćce, irysy (Iris) 08:54, 05 maj 2015

Do góry
Przedostatni niesamowity, ale kolory.. Dym i niebieska bródka
Problemy z tujami 08:32, 05 maj 2015

Do góry
Tutaj podaję zdjęcie

mata leży a chwasty rosną pod matą https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=14

Wklejam jeszcze to

Mój sąsiad właśnie wsadził tuje, posiał trawnik, rozłożył matę...i po miesiącu już na wierzchu rosną chwasty, nie żeby się przebiły, pod matę mu nie zaglądałam, ale wysiały się, przyleciały z wiatrem i rosną na korze - na włókninie - na wierzchu. On ich nie pieli, chwasty wrosną w matę. Za rok już nie da rady ich wyrwać, a jak wyrwie to razem z matą-szmatą.

Kto słyszał, żeby w przyrodzie glebę przykrywać izolacją ? Przykrywa się ściółką, która się rozkłada i wzbogaca glebę, poprawiając jej strukturę. Pod matą masz tylko klepisko.

No to jeszcze zadam pytanie, a jak wzbogacać glebę w materię organiczną skoro leży szmata? Jak przekopać rabaty celem wzbogacenia gleby? Dosadzanie to jeszcze wytrzymam i rozkopię nowe dołki, wykopię ziemię wywiozę dalej, bo na szmatę nie rzucę, górki dołki się zrobią.

Nie wspomnę o patencie na przeróbkę ogrodu? Jak ją zrobić?

Mata- szmata wystaje niemiłosiernie tu i ówdzie, suchą korę wiatr rozwiewa a dźdźownice wyniosły się na dobre , bo skąd mają brać suche liście czy inne części roślin, które normalnie rozkładają się w glebie?

Nawożenie w granulkach jak wykonać, skoro rzuca się w obrębie korony drzewa, a nie tu gdzie dziura w macie czyli przy pniu? Jak je zmieszać z wierzchnią warstwą gleby? Rośliny tych składników nie pobiorą. Poleżą sobie i zwietrzeją, wyparują.

Mata-szmata robi wszystko żeby zakłócić normalny obieg materii organicznej w przyrodzie i nie daje roślinom "jeść". A co pod matą? Jałowa gleba i klepisko. Ale to jest moje zdanie własne, poparte doświadczeniem, co zrobiła mata z bukszpanami w pewnym ogrodzie.

Ale jak mówiłam wcześniej, nikt nikomu nie zabrania maty stosować, każdy robi jak uważa.
Problemy z tujami 08:21, 05 maj 2015

Do góry
Masz szmatę (żeby to jeszce była prawdzizzwa mata) a raczej jest to niezniszczalny brezent, to pierwszy stopień do unicestwienia roślin.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Drugi możliwy powód - zły materiał szkółkarski
Trzeci możliwy powód - choroba grzybowa
Piąty powód susza lub zalanie korzeni. Sądząc po postępowaniu, raczej zalanie, może zgnilizna korzeni? I jeszcze szmata na glinistym terenie to niestety zabójstwo.

Albo kilka powodów naraz. Np zalanie korzeni i zły materiał (za mała bryła korzeniowa, zbyt poucinane korzenie plus szmata)
Chwasty w trawniku 08:14, 05 maj 2015

Do góry
Chwastów pozbywamy się przed założeniem trawnika. Jednak nie jest problemem wschodzenie chwastów jednorocznych, bo nasiona leżały w glebie. One zginą gdy będziesz kosiła trawnik potem, bo przecież nie wysieją się.

Największym problemem są chwasty dwuliścienne, trwałe np. oset, mniszek, koniczyna i inne, te można wyrywać specjalnym przyrządem, który wykręca także korzenie i chwasty się nie rozgałęziają.

Perz nie znosi koszenia, więc też wyginie. Wtedy zajmiesz się pozostałymi, będzie ich znacznie mniej.

Najlepiej pokaż zdjęcia Twojego problemu, postaram się coś sensownego doradzić.
Najważniejsze jest zdrowie i równowaga w przyrodzie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:08, 05 maj 2015

Do góry
Pokaż proszę zdjęcia tego trawnika. Będzie coś lepiej widać i łatwiej podpowiedzieć. Na pewno chemia to rzecz na końcu, trzeba się ratować bez chemii, ale pokaż fotki problemu.
Szmaragdowy Zakątek 01:04, 05 maj 2015

Do góry
AlKa - i owszem...ciurkadełko niczego sobie...też mi przypadło do gustu. Aż z Nowego Sącza je przytaszczyłam...

Gardenarium - O, witam Danusiu, sama szefowa u mnie...jak miło! Dziękuję za pochwałę, takie słowa naprawdę cieszą!!!

jankosia – Moniko super zdjęcia…wielkie dzięki ! Zaraz roześlę linki do wszystkich zainteresowanych

popcorn – w sprawie nawadniania – proszę bardzo
w sprawie szkółki Wiśniewskich – dziękuję bardzo

Krys – no…staw to fajna sprawa…ja bym wybudowała jeszcze taki mini pomost wychodzący w głąb stawu, żeby można był w upalne dni pomoczyć nogi w chłodnej wodzie

Megi1, jankosia – według mnie to jest zwykła leśna paproć, ale Kasia – Luiza na pewno będzie wiedziała na 100%
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:34, 04 maj 2015

Do góry
lilarosa napisał(a)
Danusiu, okolice Nadarzyna , więc pozwoliłam sobie awansować do rangi somsiadki

Przecudne kompozycje, piękne zdjęcie buka z karbowanymi listkami....powzdychałam ... jutro idę pooglądać swojego malucha

Bywam prawie codziennie...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:34, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Danusiu, co się robi z tymi kwiatostanami później?
Podobnie zakwitła mi carex ptasie łapki. Cieszę się, ze zakwitła, ale mam ją pierwszy raz i nie wiem, co potem się z tym robi i kiedy? Pozdrawiam

Ja nic nie robię, nawet nie wiem co kwiatki robią Jakoś znikają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:33, 04 maj 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Jasna sprawa - zresztą Twoje donice i tak z roku na rok są dla nas najmodniejsze Wyprzedzasz i ustalasz trendy

Sebciu, kwiaty się zmarnowały, trafiło w zły moment, po prostu nie mogłam się tym zająć. bo inaczej musiałabym zaniedbać to, co najważniejsze w życiu - zdrowie mojej rodziny

To ważniejsze od każdej donicy, od Ogrodowiska, od wszystkiego, ale to wiesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:23, 04 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Carex 'Everest'

Danusiu, co się robi z tymi kwiatostanami później?
Podobnie zakwitła mi carex ptasie łapki. Cieszę się, ze zakwitła, ale mam ją pierwszy raz i nie wiem, co potem się z tym robi i kiedy? Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:14, 04 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wyjdę Sebek z siebie, nie dam rady, to co miałam do donicy, to już dawno przekwitło, ale mam nadzieję, że seria w tym stylu kiedyś powstanie [Najmodniejsza donica świata]

Ale muszę mieć czas i skupić się na tym, a i finanse są potrzebne, żeby to "wyprodukować"

Jasna sprawa - zresztą Twoje donice i tak z roku na rok są dla nas najmodniejsze Wyprzedzasz i ustalasz trendy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:13, 04 maj 2015

Do góry
Po sąsiedzku? Znaczy daleko czy blisko? Nie wiem o sąsiadce?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:10, 04 maj 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

No właśnie zastanawia mnie gdzie one stoją? Na balkonie raczej nie, bo wiśnia jest za blisko... Zielony dach?

A Ty wiesz, że my pamiętamy o tej donicy, którą nam obiecywałaś?

Nie wyjdę Sebek z siebie, nie dam rady, to co miałam do donicy, to już dawno przekwitło, ale mam nadzieję, że seria w tym stylu kiedyś powstanie [Najmodniejsza donica świata]

Ale muszę mieć czas i skupić się na tym, a i finanse są potrzebne, żeby to "wyprodukować"

Przestanę cokolwiek obiecywać.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:05, 04 maj 2015

Do góry
Nie mamy takich informacji o bezpiecznym kupowaniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:04, 04 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje nowe skrzynki przyczółkowe... Mają extra miejscówkę.

No właśnie zastanawia mnie gdzie one stoją? Na balkonie raczej nie, bo wiśnia jest za blisko... Zielony dach?

A Ty wiesz, że my pamiętamy o tej donicy, którą nam obiecywałaś?
Pszczelarnia 21:02, 04 maj 2015

Do góry
Wanna super, będą w niej kwiatki?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:01, 04 maj 2015

Do góry
Irenko, nie forsuj się, dlatego że ja tak doradziłam, poczekaj, nie pali się. Pomarańcze są super.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies