Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:34, 06 kwi 2018

Do góry
Ten szalony przeskok temperatur porywa wszystkie cebulowe.Dzisiaj zerwałam jednego dużego narcyza i musiałam się nawąchać.Cudowne są zapachy wiosny. Jutro będę delektować się maleńkimi listkami które już ma mój klon no i inne.

Poza pracą w ogrodzie na wszelkich frontach uwielbiam tą chwilę kiedy lustruję ogród szukając co nowego wyłazi albo jak się coś tam powiększa. Cudne to jest.

Zostawiam więc trochę mojej wiosny.

Daleki od ideału..... 23:32, 06 kwi 2018

Do góry
Mój eMuś bardzo ciężko pracował.

To dla ogrodnika przykry widok, ale na głupotę, moją, nie ma rady, bo kto sądzi duże drzewo tak blisko domu. Zdjęcia ku przestrodze dla innych, myśleć trzeba za wczasy.
Kwiaty we włosach 23:32, 06 kwi 2018

Do góry
Ale się zasiedziałam , na dobranoc.

Dwa ogrody 23:32, 06 kwi 2018

Do góry
na dobranoc z cyklu " Niecierpliwy ogrodnik"

Kwiaty we włosach 23:29, 06 kwi 2018

Do góry
Pokażę jedną róże NN z delikatnym kolorem

Jeszcze na koniec fotki dla Ciebie Rosanny

Ona jest podobna do tych tulipanów

Jak się patrzy na fotki , już się cieszę , co będzie za tydzień, 2 tygodnie itd.
Przyroda w tym wydaniu jest piękna.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:28, 06 kwi 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Śliczna łączka krokusowa Czy tam coś potem rośnie? Zgłębiam tematy łączkowe.

To pod wiązem. Kiedyś nic nie rosło, potem jest zielony wiąz. No ale wszystko się zmienia. Wiąz stale idzie do góry a ja podcinam te dolne gałęzie bo i tak jest strasznie łamliwy i te doły trzeb wyciąć.Wsiały mi się tam niezapominajki więc dak im szansę, z boku też jest trochę tulipanów. W lecie wysypywałam drobną korę.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:23, 06 kwi 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Mira macham wiosennie
Krokusowa łączka śliczna, fiołki zawsze mnie wzruszają i rozczulają... Zapach chyba jeden z piękniejszych
Mus wyjść w teren i poszukać i naniuchać się na cały rok
Sok z brzozy popijam - leje się strumieniem. Trochę zamroziłam

Gosia jaka radość bije z Twojego machania - macham !!!

Soku z brzozy się opiłam i już z jednej brzozy kiepsko leci.Podobno można pasteryzować z miodem i cytryną ale mi chyba wystarczy to co w siebie wlałam .
Fiołków zawsze mi mało.Widziałaś u Reni - chciałabym zrobić takie jak róże żeby potem w zimie upiec jakieś rogaliczki. Te zatrzymane zapachy są w zimie niesamowite.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:22, 06 kwi 2018

Do góry
Nallar napisał(a)
Napisz jeszcze że to ta z nasion....

nie, kupilam ja na targach lnianych w Romenau

Basiu wiosna ciesze sie podwojnie, najpierw moja, potem Wasza u mnie krokusy przekwitly teraz ogladam u Was
Jola u mnie wiosna w styczniu juz przyszly, pierwsze krokusy mialam jakos 26-stego

Bogdziu i zonkile i fiolki bedziesz za chwile miec a takich pieknych krokusowych lak jak u Ciebie to u mnie i za 5 lat nie bedzie

Lucja te dzikie najbardziej mi sie podobaly. Nie wyobrazam sobie urlopowac sie w tym miejscu w sezonie, tam sa pewnie tlumy. Teraz bylo cicho i spokojnie, tylko w wielkanocny poniedzialek bylo troche wiecej ludzi. Duzo rodzin swietowalo na plazy o tak:

Domi odpozdrawiam

a my wlasnie wrocilismy od sasiadow. Dostalismy wykup za wiedzbe objedlismy sie, opilismy a teraz idziemy lulu, bo jutro biegamy na zawodach.
Kwiaty we włosach 23:19, 06 kwi 2018

Do góry
Kasiu moje sasanki z ubiegłego roku a może i lat, one bardzo lubią flesz, tak się wdzięczą

i biała

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:18, 06 kwi 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Dziś był szalony dzień.

A tak jak też szalałam i jutro też się szykuję. Na razie ogród w odstawce a ja ogarniam warzywnik. Mój m. za to stale coś wycina i jest mega bajzel może jutro to ogarniemy zwłaszcza jak zrobi wertykulację.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:15, 06 kwi 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
No i mamy obłoczki krokusików - pięknie

Jutro sprawdzę które jeszcze zostały zwłaszcza że był deszcz co prawda bardzo potrzebny.

Te miały jakiś trudny start

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:13, 06 kwi 2018

Do góry
sierika napisał(a)
O tak, podłoże do siewu to podstawa, ja lubię siac w torfie odkwaszonym, wszystko startuje lekko, zadnej zgorzeli siewek i potem w gruncie też nie ma problemu z ukorzenianiem sadzonek. Ale szkół jest więcej...

Ja kupuję podłoże jak leci co tam jest, ale potem przyglądam się uważnie oczywiście macam i w ręce musi mi się podobać, po dodaniu perlitu albo żwirku musi być lekkie.
Masz rację każdy musi wypracować swój sposób na siew. Ja muszę popracować nad sobą .

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:10, 06 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mira, masz racje z tą różnicą kwitnienia krokusów w zależności od miejsca sadzenia. Te w cieniu dopiero startują.
Przyjemnych prac. Mam nadzieję, że pikowanie nie nadszarpnęło twej cierpliwości.

Ty żartownisiu dziś po 3 godzinach pikowania zastanawiałam się nad sobą .
Uwielbiam siać, potem doglądać jak się wychylają te wszelkie łebki potem znów dogladam, nawet chętnie pikuję ale jak pomyślę że muszę to potem posadzić

Lobelie będą za darmo, no prawie

a na pelargonie mam nowy patent !

wsadziłam w listopadzie do garażu podlałam potem może jeszcze raz podlałam a potem zostały bez wody. Początkiem marca takie suchcielce poprzycinałam i wsadziłam do nowej ziemi. Stara ziemia była wyschnięta na pieprz a korzenie wyglądały na żywe.
No i ruszyły!!!!

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:04, 06 kwi 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

I to jest dobry plan, Twój i mój! Szalone pomysły są najfajniejsze.

Mira, powiem Ci, że muszę siać jeszcze raz tytonie i lwie paszcze, coś z ziemią nie tak było, za ciężka (powinnam dodać jednak perlit, piasku też nie dałam, bo na szybko wszystko). Nic się nie ruszyło. A tytoń kiełkuje do 14 dni. A przecież nie pierwszy raz sieję tytoń.

Tłukę w swoją głowę naukę: "przygotuj podłoże do siewu starannie".

U mnie właśnie wschodzą jedne i drugie - zobaczę co będzie.
Ja kupuję różne ziemie.Ale miałam w tym roku taką co substral się chyba nazywała. Jakaś taka strasznie zimna była i kupiłam inną.Miałam też wiele perlitu i żwirku.
Na szczęście kupiłam to w grudniu i to było dobre bo zwykle zapominam wtedy jak potrzebuję.

Dziś 3 godziny pikowałam i mam dosć już tych siewów

jakby było mało rosną kolejne pokolenia

Dwa ogrody 23:02, 06 kwi 2018

Do góry
Kindzia, wczoraj cięłam róże, bałagan czeka na ciąg dalszy jutro, dziś od 8 do 18 w pracy. Po powrocie oczywiście tylko obleciałam sprawdzić, co rozkwitło i znalazłam jednego narcyzka mini, a oberwały mrozem solidnie, bo powychodziły za wcześnie.
Krokusy, które zagęściły się za bardzo też wczoraj przesadzałam, marzy mi się łączka, a nie tylko rzeczki
Mirkaka, wszyscy pracują, bo z zimy zrobiło się lato. Miedzianem potraktuję tylko piwonie, bo jednak w sezonie potrafią grzyba złapać. Poza tym różom odpuszczę, promanalu nie mam potrzeby stosować, przynajmniej do tej pory.
Róże wyleciały i nie żałuję, jeszcze nad kilkoma się zastanawiam. Zostawię tylko te, które u mnie się sprawdzają, za bardzo denerwują nie ich gołe pędy w lecie, a nie mam czasu na bieganie z opryskami, nawet ekologicznymi. Do takiej decyzji należy dojrzeć i chyba właśnie to nastąpiło. Kaprysy wybaczyć mogę jedynie Pashminom, Edence i Lagunie. Absolutnie nie narzekałam do tej pory na White Cover, czerwonego Leosia i Bonicę. Żółte jeszcze w fazie obserwacji, bo młodsze.
Mirello, cóż mogę powiedzieć Zapraszam, jeśli tylko chcesz
Jolu, o różach powyżej, a znalazłam jednego ciemiernika Niger, który z karpą leżał w dołku pod świerkiem, nawet nie przysypany ziemią. Zaglądam, co się tam bieli, a to jeden kwiatek świeci. Muszę go jutro przeprosić i posadzić. Widocznie podczas sierpniowego przesadzania mi się zawieruszył.
Zakątek z fioletową ławeczką 23:01, 06 kwi 2018

Do góry
Też będę się za tym rozglądać. Masz takie ujęcia ?A Donia to pewnie spać już poszła. Znajome kwiatki?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:01, 06 kwi 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Czytam wszystko po cichutku Jest pięknie. Ostatni Anioł skradł moje serce... Ściskam ciepło..

To pierwszy Anioł w naszym ogrodzie, od niego się zaczęło, czuwa nad przydomową częścią i gospodą

irga od mrozów oberwała, tuje do ciecia
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:56, 06 kwi 2018

Do góry
Ciachnięta jakiś czas temu sesleria jesienna juz ma całkiem ładną czuprynę

No i cięcie - Cinderella przed

I po:

Przy okazji dogięłam i przymocowałam w poziomie niektore pędy - ostatnio była na ten temat rozmowa i ja np. mam taki sposób - nie do samej ziemi, a na początku nawet nie jakoś silnie doginam

Mam zagwozdkę, czy ten pęd z tyłu - najciemniejszy- zostawić, czy usunąć całkiem? Już taki stary mi sie wydaje, choc to 3 sezon u mnie tej róży będzie (tylko, że kupowana była w donicy, nie z gołym korzeniem)

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:55, 06 kwi 2018

Do góry
Efffa napisał(a)
jak dla mnie Carexow nigdy za dużo, ciekawa jestem na czym zostanie, co wymyślicie,bo od poczatku dopinguje Twojemu żwirowisku

Może i prawda.

Zależy mi aby buło bardzo geometrycznie, proste linie, i żeby nie było przesytu. Bo zeszłej jesieni miałam wrażenie, ze się zabijam o rozplenice

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:51, 06 kwi 2018

Do góry
A to dzisiejsze migawki

Montana reureif

Orlik zaczyna

Pierwsze podrygi szałwi

I hiacynt - jakiś sprinter, bo reszta ledwo pokazuje pąki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies