Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasz przydomowy ogródek 08:54, 26 kwi 2018

Do góry

No i jak co roku - babeczki muszą być.

Nasz przydomowy ogródek 08:46, 26 kwi 2018

Do góry
Anusia - coś się zmienia w pogodzie. Może coś kapnie z nieba? Magnolia daje czadu jak co roku a bez postanowiłem trzymać krótko aby sie za bardzo nie rozrósł.

Irenko - wczoraj byłem w ogrodniczym i maja na zbyciu piękną żółtą magnolię.
Powiem ci że mnie "zaszczepili" i dumam gdzie by tu.....

Basiu dzięki. Nie wiem co to za odmiana szafirków. Mam ich od groma jak widzisz. Daj namiary to mogę wysłać cebulki tylko nie wiem kiedy by była najlepsza pora.

Mirelko, Haniu - melduję że obydwie ketmie ruszyły. O zobaczcie.

Co ona tu szuka - wygrzewa się na mięciutkim posłaniu?

Ogród zapracowanej mamuśki 08:43, 26 kwi 2018

Do góry
I inne widoczki

Ja i mój ogródek, a może ogród 08:43, 26 kwi 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
A to mój piesio i jak go nie kochać

Moje córki by oszalały...jest cudny
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 08:41, 26 kwi 2018

Do góry

Beatko mam do Ciebie pytanie . Co masz posadzone pod drzewkiem tam przy huśtawce? Widzę jakąs trawkę i bukszpany chyba... I jakbyś mogła mi również przesłac namiary na cisy.Własnie się do nich przekonałam bo przez ostatnie strony mojego watku forumowiczki usilnie mnie na nie namawiały
A tak w ogóle przysiadłabym na twoim tarasiku....
Ogród zapracowanej mamuśki 08:40, 26 kwi 2018

Do góry
Poranne tulipanki
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:35, 26 kwi 2018

Do góry
Niektóre rośliny przekwitają a niektóre dopiero zaczynają. Ale wszystko jakoś przyspieszone strasznie.
Wiśnie pokrywają wszystko wkoło białymi płatkami.

Magnolia zakończyła królowanie. Ostatnie kwiaty ledwo widoczne.

Życie kończą nie tylko kwiaty. Jeden kielich tulipana stał się ostatnim miejscem żywota dla jakiegoś latającego, odwiedzającego owada.
Małopolski ogródek 08:30, 26 kwi 2018

Do góry
johnnynhannah napisał(a)

Dzięki za info, zgadamy się w sierpniu

Takie coś kwitnie u mnie, Żona mówiła jak się zwie, ale zapomniałem

Grześ, to guzikowiec.

Pokaż domek ogrodnika i wiosenny ogród.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:28, 26 kwi 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Tulipany skąpane w porannych promieniach słońca.

Anitko pięknie jest u Ciebie o każdej porze roku i dnia, drzwi wow
Piesa super, masz z nim ubaw

Gdzie kupowałaś kamień na murki...proszę o info na pw.

Masz Elatę czy Everillo...chodzi mi o trawkę z pierwszego zdjęcia, już jest naprawdę piękna i ładnie wybarwiona
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:24, 26 kwi 2018

Do góry
Uwielbiam przywrotnika po deszczu. Szukam teraz polecanego prze Ewę przywrotnika epipsila takiego niższego i bardziej zwartego. Jak ktoś wiem gdzie można kupić to proszę o namiary.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:18, 26 kwi 2018

Do góry
W poniedziałek cały dzień się zapowiadało na deszcz, nawet w oddali błyskawice było widać i jak już straciłam nadzieje, że coś popada to w nocy obudził mnie odgłos padającego deszczu. Ale to i tak kropla w morzu potrzeb.
Tulipanom jak i innym roślinom jest to teraz bardzo potrzebne.

Pszczelarnia 08:16, 26 kwi 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jakie ładne poletko brunnerowe
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:14, 26 kwi 2018

Do góry
Witam serdecznie. Jestem kompletnie zielony w kwestii siania trawników i w ogóle ogrodnictwa.

Ale z racji tego, że w obecnym miejscu zamieszkania posiadam 50m2 ogródka, postanowiłem posiać tam ładną trawę. A ponieważ mam rownież baaaaardzo długi taras, to chciałem go przyozdobić jakimiś kwiatkami w doniczce. Kwiatki na dzień dzisiejszy, to rzecz drugorzędna. Na pierwszy ogień poszedł trawnik.

Ponieważ ogródki są częściami mieszkań najniższego piętra, na nowo powstałym osiedlu, postanowiłem przekopać ziemię. Znalazłem w ten sposob wiele ciekawych rzeczy typu gwoździe, cegły, wielkie kawałki gałęzi, kamienie, jakies metalowe elementy zapewne wyrzucone w trakcie stawiania budynku. Kamieni jest tam zatrważająca ilośc.

Największe zebrałem, teochę mniejsze też, ale nie wszystko się udało wyłuskać. Przekonywałem i grabili ziemię kilkadziesiąt razy. Następnie dokupiłem kilkanaście worków ziemii pod trawnik i zwalcowałem wszystko. Rozsiałem dwa pudełka nasion (jedno pudełko na 50m2), jeszcze raz wszystko zwalcowałem i nawodniłem. Przez tydzień regularnie nawadniałem ziemię (akurat były to bardzo ciepłe dni).

Pierwsze co wyrosło, to chyba resztki starej trawy. Podniosła się bardzo szybko. Natomiast z moich nasion zaczęło coś rozsnąc kilka dni temu. I teraz mam pytanie, ponieważ trawa rośnie bardzo nierówno, a niektóre nasiona leżą i nic z nich nie wyrasta. Nie wiem, czy mam jeszcze czekać, czy dokupić nasion i dosiać? Na dzień dzisiejszy trawnik wygląda tak.

Będę wdzięczny za podpowiedzi. I ostrzegam, że to dopiero początek moich pytań
Anna i Ogród 08:14, 26 kwi 2018

Do góry
kamila66 napisał(a)
Takie mam

No to może być ta odmiana. Białe w pąkach a potem różowe.
Dam Ci znać ile bym ewentualnie chciała bo jadę dziś na wieś do pani od której dostałam swoją sadzonkę i zobaczę czy jeszcze mi da.

Będę pamiętać że Ty masz.
Mini Kubusiowo 08:10, 26 kwi 2018

Do góry
kaisog1 napisał(a)
taki "szlaczek"

Super wymyśliłaś. Będzie bardzo elegancko. Ja nie za długo będę miała dylemat. W ten weekend chłopaki kończą kłaść kostkę. No i zacznie się mozolna praca w przed ogródku Ogólny plan mam ale sama nie wiem jak to wyjdzie.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:03, 26 kwi 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Cudowne łany tulipanów, ale cieszą, tylko potem te liście mnie wkurzają....
pies zwariowany, świetny
Lubię wszystkie twoje zakamarki

Pies naprawdę jest szalony i wiele radości daje.
Wiem, wiem, że to już minus duży tulipanów. U mnie byliny mam nadzieje pochłoną część tych liści. Bodziszek już przygotowuje się na ich "pożarcie".

To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:59, 26 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Brzozowy zakątek, puszczony samopas.
Derenie jeszcze dają radę na obrzeżu. Wewnątrz decyduje prawo dżungli.
Dereń Aurea i Elegantissima.

Aż musiałam zacytować, bo ten Twój samopas na brzozowej jest rewelacyjny, podoba mi się to coś zielono żółtego(wilczomlecz?) co tak ładnie pod dereniem rośnie i wypełnia luki pozdrawiam Haniu
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:52, 26 kwi 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

Cudniaście....nic tylko skrzydełka sobie doprawić i pobawić się w elfa
Moja bajka 07:47, 26 kwi 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

te fiołki mam dosłownie wszędzie. Nie mam siły z nimi walczyć, więc postanowiłam je polubić

Ja też bym polubiła takie ładne fiołeczki i nawet dałabym im miejsce byle, żeby zakryły co nie co Lubię tą Twoją wisterię, pokazują ją, bo jest ślicznusia jak kwitnie super kadry z ogrodu buziaczki
Z Pszenicznej ... 07:45, 26 kwi 2018

Do góry
AgataP napisał(a)
A ja mam problem - sąsiad od uprawnego pola znowu czymś pryskał. Choć nie wiem czy nie zapodał oprysku w formie stałej. Wyglądało to jakby siał "piasek" na polu. Kurzyło się strasznie, leciało na wszystko i mam tego takie efekty w ogrodzie.
Najpierw myślałam, że to chloroza, ale po obejściu ogrodu okazało się że takie przebarwienia mam na wicokrzewach, różach, bzach, żywopłocie i wielu innych roślinach ... kurna denerwuje mnie takie podejście
W ubiegłym roku pryskał w taki wiatr że oprysk na drzwiach wejściowych miałam. Na szczęście nic nie padło, ale przebarwienia też były...

No ładnie...oby i w tym roku nic się nie stało.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies