Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 13:31, 19 maj 2018

paulina_ns napisał(a)
No z zakupami to Ty poszalałaś

Szałwie to tylko sadzonki dopiero będzie je widać za 3 latka
Agania 13:48, 19 maj 2018

laurowisnia napisał(a)
Nie wiem ile stron przeglądnęłam ale dużo, klimat ogrodu Agatko nie do podrobienia, drzewa znakomicie sobie z suszą poradziły, a dziś chyba i u Ciebie wreszcie pada.
Zakupki ostanie chyba trafią w pobliże nowego placyku?

Witaj Agatko....dużo się podziało w ogrodzie i tak niewiele zarazem

Taaak przybyło mi różyczek, a dzięki nim i dereniowi pozyskałam dwa kąciki wypoczynkowe
Szałwie dosadzam...a dary od Ciebie są obecne, przyjęły się i ładnie przyrosły

Popadało wreszcie ulżyło drzewom, a ja w końcu ruszę z plewieniem, cięcia też sporo, kanty do obróbki, prawie ogród posprzątany, ale tylko prawie nie wygląda, chyba, że tylko z lotu parolotniarza...w ogrodzie mamy cały czas wykopki...jałowce usuwam i uzupełniamy ziemię do dwóch pozostałych skrzynek na warzywka...ale już słoneczko się pokazuje, po pracy lecę do ogrodu
Agania 13:49, 19 maj 2018

Kasya napisał(a)

Jaki piękny smok wawelski

Smoczyca zapuściła korzenie
Agania 13:51, 19 maj 2018

jolanka napisał(a)
Nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian szalwii Rok temu podzieliłam sadzonki i.... przestały rosnąć. Teraz widzę że zbierają się do kwitnienia.

Można z szałwiami katalog założyć, ciekawią mnie odmiany ładne i sprawdzone
Agania 13:56, 19 maj 2018

eee_taam napisał(a)
dzięki Agatko...jabłonki do\mnie nie przemówiły do Pisardi mnie jednak ciągnie

Drzewce owocowe trzeba umiejętnie prowadzić i przycinać, i mogą przemarzać,
wiśnie są wytrzymalsze i bardziej zwarte

Buk Tricolor, o niego też pytałaś, ja mam dwa zupełnie różne wyglądem, kupione w dwóch różnych szkólkach sąsiedzkich w Pisarzowicach, jeden jest bardzo udany, drugi odziedziczył cechy zwykłego buka, ale ja cenię sobie każdy egzemplarz buka w swoim ogrodzie
Agania 13:58, 19 maj 2018

eee_taam napisał(a)

dużo tego dobra kupiłaś

Amethyst - duża wysoka krzaczasta i sieje się jak szalona ale wyplewiałam w zeszłym roku całymi wiadrami z 5 sadzonek po 3 latach mam chyba ze 30 i pilnuje zeby ściąć zaczym sie nasieje jest jak werbena ...wszędzie gdzie nie chcesz

Caradonna ...mam az dwie ..ta sie nie sieje ....chciałam podzielić ale zamiast miec dwie zjednej ukatrupiłam (zgniły) te dzielone musze ich dokupić bo to moja ulubiona szałwia ...wysoka prosta ...nie robi takich krzaków jak amethyst

innych z tej listy nie mam ...choć mi sie wydaje ze rosea tez chyba kiedys kupowałam ale jej nie jestem w stanie zlokalizować na mojej rabacie mam jeszcze kilka innych niskich białą niską i wyższą ...ale one jak caradonna ani sie nie sieją ...a dzielenie teź kiepsko znoszą

bright rose kupiłam w zeszłym roku ..to nie mam zdania ....i mam deep blue...ta też jest super i chyba tez sie sieje ...ale żadna z moich nie sieje sie tak mocno jak Amethyst ...ta za wszystkie nadrabia

Dziękuję Justynko, że podzieliłaś się ze mną wiedzą o szałwiach
Agania 14:00, 19 maj 2018

nicol21 napisał(a)
Sowy z kortenu są czaderskie!!!

Sowie corteny bardzo lubię
Agania 14:09, 19 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Aganiu,

wiec moim świdwom dosadzę ensaty - pasują mi tam bardzo.

Azalie lubią wschodnią wystawę - dobra dla mnie wiadomość.

Poszukaj szałwi okręgowej 'Purple Rain' - nie pożałujesz.

Ławeczka pod Venus, mebelki koło róż - romantycznie się robi bardzo.

Super!

Pszczóło ensaty bardzo do nich pasują
Azalie wielkokwiatowe miałam nie pamiętam nazwy mocno czerwone, ale od strony zachodniej przemarzły, a od wschodu posadziłam eksperymentalnie i jest ok, ale tam mam też fragment żyznej ziemi, ot takie kapryśne i wymagające damy.

Szałwi okręgowej 'Purple Rain' już szukam, dziękuję za polecenie gatunku, Kondzio też ją wskazał za wartościową postać na bylinowej

Klimacik powolutku u mnie kiełkuje
Agania 14:14, 19 maj 2018

Magleska napisał(a)
zachwyciłam sie sowami ,ławeczką ,dereniem ,pięknymi zakątkami
masz bardzo już dojrzały ,bogaty ogród .
...szkoda ,że tak mało czasu mam na forum ,ale w zimie sobie od początku zacznę Twój wątek

ps .proszę , pokaż szałwię -jak już ją będziesz mieć .....może w końcu poznam jakie ja mam odmiany

Szałwie już są częściowo posadziłam dzieki Justynie wiem, gdzie posadzę Ametyst

Teraz mają same liście to są sadzonki niektóre są z pąkami

Postaram się je pokazywać z nazwami...nie trać czasu na czytanie całego wątku są ciekawsze...wizytówkę wystarczy zobaczyć, ale miło mi będzie z każdych odwiedzinek
Agania 14:21, 19 maj 2018

viva napisał(a)
Agatko, super, że kupiłaś najwięcej Caradonny, będziesz z niej bardzo zadowolona i z łąkowej też
Masz, gdzieś w pobliżu takie zaplecze szałwiowe?
Panorama ogrodowa śliczna

Caradonna jest już rozsławiona na ogrodowisku i rośnie w najpiękniejszych ogrodach miałam tylko ją jedyną kupić, ale nie potrafiłam

Panoramy obrazują dużo, dużo szersze kadry, wszyscy pokazują małe drzewka, ciężko jest pokazać duże drzewo i jego portret w ogrodzie

Zaplecza szałwiowego nie mam, ale pomyślę

Romantyczką jestem, ale czy rozważną?...tymczasem na tarasie surfinie Million Bells