Wczorajszy dzień był u mnie przepiękny. Połaziłam po ogrodzie, porobiłam zdjęcia i poprzyglądałam się co jest do zrobienia.
Mam taki mętlik w głowie i choć niby wyznaczam sobie zakres prac to zawsze mnie gdzieś na bok wciągnie no a czas leci.
Własnie czas leci a ja chciałam ten czas podsumować i znów uciekło.
Teraz już myśli lecą do świąt, a po świętach ogród i oby wszelkie okoliczności sprzyjały.
Zostawiam Wam odrobinkę mojej wiosny która tak mnie wczoraj ucieszyła
liliowiec stella niezawodnie szybko zrobi zielone kępki
na rabacie bylinowej co kawałek posadziłam czosnki Krzysztofa i są i już ładnie się prezentują
Haniu! Długo mi zajęło, żeby się u Ciebie przywitać, ale w Twoim ogrodzie bywam od dawna . Dziękuję za wspaniałe wierszyki, którymi się z nami dzielisz .
Życzę Ci dużo słońca w Wielkim Tygodniu i pozwalam sobie zostawić odrobinę mojej wiosny dla Ciebie i Twoich Gości, mając nadzieję, że się za tę samowolkę nie pogniewasz .
Ja dzisiaj pograbiłam moje skrzynie bo wreszcie chcę wsadzić cebulki, wysiać marchewkę i rzodkiewkę no i sałatki.
Uciekło mi sadzenie groszku cukrowego i bobu może jeszcze po świętach. Znów ochłodzenie ? buu
Ewa prawda jestem wszędzie. Dziś byłam na USG. od 13 miałam dwóch panów do pomocy,
dyrygowałam w przesadzaniu dużych tuj u syna.
a w sobotę, wycięte drzewo samosiejka z końca działki.
Rosło w samym rogu za murem wiaty i obłożone cegłami nie było dostępu do wycięcia.
Kiedyś pan złodziejaszek po drzewie przeszedł na podwórko i wynosił złom.
Wreszcie wycięte.
Koniec działki i cisy Hiksi przeszły ostre cięcie.
Ciemiernikom rozgarnęłam śnieg Ja liście ciemierników dawno wycięłam, są 2 szkoły niektórzy trzymają aż się ciepło zrobi bo uważają że liście chronią kwiaty - u mnie liście leżały na płasko więc nie chroniły kwiatów. Trzeba liście wycinać zwłaszcza jak są porażone grzybem.
Wapno na trawnik - żeby obniżyć kwasowość i tym samym zlikwidować mech. To przed deszczem najlepiej zrobić.
Przed chwilą byłąm u ciebie i widziałam.
Napisałam.
Kupiłam dzis trytomę w B.
Niby mam .Ale cena niska była to wzięłam.
A tak to jestem ciekawa, jak mi te z poprzednich lat przezimowały.
Nie wszystkie mi kwitły.Te zółte kupione w ubiegłym roku na trgach w Lublinie właśnie, jeszcze mi nie kwitły.
A to jest trytoma,
W kapersie jest 2.Cena suuper.A roślina też.
I wspominkowe zdjęcia.
Mam jeszcze 2 inne.Ale jeszcze mi nie kwitły.
Ciekawa jestem czy tamte mi przezimowały .
Ula wysiewów opóźnionych jeszcze nie masz - można siać wszystko jeszcze urośnie - to się dopiero zaczyna ten kocioł .
Ula drogowskaz może być tylko jeden a i tak trzeba brać pod uwagę to jaką się ma pogodę, siły i czas.
Dziś troszkę porobiłam w ogrodzie ale tak ten czas leci a ja nie lubię się spieszyć w ogrodzie.
Stale coś przycinam, wreszcie uporałam się chyba z wszystkimi bylinami, przycięłam tez już hortensje a patyki włożyłam do doniczek może się coś ukorzeni - w sumie to nie wiem pod co - chyba żeby sprawdzić co będzie
z grubsza przegrabiłam trawnik i zrobiło się niby że uporządkowane
najważniejsze że kolory cieszą i zapach wiosny