Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:37, 26 cze 2017

Do góry
yolka napisał(a)

Czemu wciąż nie mogę się dochować floksów? to że pachną póki co tylko czytam a nie czuję choć pamiętam ich zapach z ogrodu mamy

Łubiny u mnie też coś nie za bardzo, miałam kiedyś jednego koralowego, piękny był...

Ja pamiętam z ogrodu sąsiadki i jakoś nie przepadałam za nim.
Za to za zapachem maciejki tak
Niemniej floksy rosną mi bezproblemowo, nie łapią mączniaka, jak czytam u innych. Miałam je przenieść, ale nie wyrobiłam się i tej jesieni to zrobię.
Masz dobre warunki, może warto z łubinami spróbować? Może ode mnie jakiś chcesz?

róża NN od Marzenki

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:26, 26 cze 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja też mam problemy z kręgosłupem i już jakiś czas chodzę na masaże.Pomaga,,ale człowiek znowu tyra i znowu się męczy powtórnymi dolegliwościami , itp..
Piękne te letnie kwitnienia.
Floksy też lubię . mam kilka
Naparstnica piękna

To prawda Aniu
Ciut pocięłam piwonii i już dalej nic, więc choć psy wyszczotkowałam
Mam kilka floksów, ale czy je lubię, no nie wiem, zapach tez mnie jakoś nie powala

doglądam pomidory
kupiłam nawóz do pomidorów, 2 mi zakwitłyciekawe czy coś zbiorę

a nad nimi Eden Rose

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:42, 25 cze 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Dzis jestem, jak skowronek po masazu

Ja też mam problemy z kręgosłupem i już jakiś czas chodzę na masaże.Pomaga,,ale człowiek znowu tyra i znowu się męczy powtórnymi dolegliwościami , itp..
Piękne te letnie kwitnienia.
Floksy też lubię . mam kilka
Naparstnica piękna
Kwiaty we włosach 22:45, 24 cze 2017

Do góry
i dalej dalie, irysy, hortensje, kłosowce, floksy i inne

Dwa ogrody 12:16, 24 cze 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
tulucy - l
Pirouette z wczesnym floksem, kupionym na lokalnym rynku, to najwcześniejsze floksy u mnie, kwitną już od tygodnia

No proszę, a ja myślałam że mój niebiesko-fioletowy floks jest najpierwszy. Ten Twój to odmiana maculata, czy jakaś inna?
Zaróżowany ogród bardzo mi się podoba, powojniki śliczne, mam podobne odmiany.
Skoro masz jeszcze niezagospodarowany przedogródek, to znaczy że masz jeszcze mnóstwo miejsca w ogrodzie. Będzie też kwiaciarski, czy jednak zimozielony?
Dwa ogrody 22:06, 23 cze 2017

Do góry
tulucy - listy chciejstw wydłużają się, ale ogrody nie z gumy, a szkoda Chociaż może i dobrze, bo nasze kości mogłyby się zbuntować. Ty masz mnóstwo młodych róż, jak to wszystko wykipi za dwa, trzy lata, to dopiero będzie różany gaj
Pirouette z wczesnym floksem, kupionym na lokalnym rynku, to najwcześniejsze floksy u mnie, kwitną już od tygodnia

Bogdziu, jak dobrze, że już jesteś
Mój czosnek to prawdopodobnie taki sam, jak twój, przezimował spokojnie w donicy, ale wolno przyrasta

Ewo, LO prawdopodobnie zaraziła się od JL, bo siał plamistością na prawo i lewo. LO kończy już kwitnienie, musiałam ją i tak przerzedzić, bo wiosną jej nie cięłam. Teraz ma kilka wysokich, rozgałęzionych batów i.. nie wiem, co dalej z nią zrobić
knautia o pstrych liściach, kupiona na Targach Rolniczych, pan uprzedzał mnie, że może przemarzać, rośnie już trzeci rok, bez okrywania bo czasu brak i najzwyczajniej nie pamiętam o jej okryciu znacznie niższa od macedońskiej

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:21, 23 cze 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Z tego udalo mi się tylko posadzic tawulkę-przy okazji sprobowałam ją od razu podzielić i wyszły 2- pewnie mogłabym uzyskać z 5 sadzonek, ale ja trochę nieśmiało się do tych podziałów zabieram...

Poszla pod nóż i do dołka też hosta-Stained glass bodajże.

Floksy podzielilam tez na próbę i przetacznika.

Moj Kuba za to sumiennie podlał w międzyczasie każdą z nowych roślinek i samą łysą ziemię, z której wyszło piękne błoto, a którym z kolei pięknie wysmarował podmurówkę

Dobrze, że dodatkowo nie zaczął rączek o ubranie wycierać

Też się boję dzielić- mam wrażenie, że z jednej sadzonki powinny wyjść cztery, a w efekcie nie zostanie ani jedna...ale próbuję. Nie na wszytskich roślinach, ale próbuję powoli
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:39, 23 cze 2017

Do góry
Z tego udalo mi się tylko posadzic tawulkę-przy okazji sprobowałam ją od razu podzielić i wyszły 2- pewnie mogłabym uzyskać z 5 sadzonek, ale ja trochę nieśmiało się do tych podziałów zabieram...

Poszla pod nóż i do dołka też hosta-Stained glass bodajże.

Floksy podzielilam tez na próbę i przetacznika.

Moj Kuba za to sumiennie podlał w międzyczasie każdą z nowych roślinek i samą łysą ziemię, z której wyszło piękne błoto, a którym z kolei pięknie wysmarował podmurówkę
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 05:54, 23 cze 2017

Do góry
Aniu, kupilam nawet cos pod Twoim wpływem, wiesz ?

Tawulke Vision in red, bo o ile pamiętam byl to hit u Ciebie w zeszłym sezonie

A tak poza tym, wzięłam
- wysoką szalwię, ale nie znam odmiany..
- rutewkę delavaya hinckley i elin
- peonię Sarah Bernhard
- 2 zawilce japońskie
- białe jarzmianki
- 2 ciemierniki
- floksy białe
- rdest pokrewny
- seslerię jesienną
- ciemnego rozchodnika (muszę sprawdzić odmianę)
- hostę żarówkę

No i chyba tyle. Później tylko zalowalam, że czas mnie gonił,bo bym coś na pewno jeszcze dobrała
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:46, 22 cze 2017

Do góry
mira napisał(a)

Ja się ciesze że warzywnik dostrzegłaś - dopiero 2 rok i tez mnie cieszy

Iza to co się z lipcem dzieje ? ja bardzo lubię lipiec w moim ogrodzie i wogóle
powodów jest kilka
to pierwszy miesiąc wakacji
kwitną liliowce i floksy
i są 26 imieniny Mirosławy - ja nie obchodzę ale udaję że tak i zawsze ten dzień miło spędzam razem z Annami

no wlasnie ten lipiec to czas wytezonej pracy. U nas wakacje od 1 sierpnia sie zaczynaja. Na koniec roku szkolnego sie duzo dzieje. Tak, ze 1 sierpnia najczesciej siadam i mowi "ufff wreszcie"
Ogolnie lubie lipiec, lubie lato i letnie miesiace, ale czasami mam wrazenie, ze nie mam czasu go zauwazc

A slimakow mam w tym roku malo. U nas susza, nie pada od miesiaca a jak juz to tylko troche. No i systematycznie sypie granulki, przynajmniej raz w tyodniu w krzaczory.
Ogród z łezką II 09:29, 21 cze 2017

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Maki ci już kwitną i floksy u mnie jeszcze nic,te maki od Iwonki też ładne kolorki

Nawet się zdziwiłam, że te od Iwonki maki już...chyba, że dostałam w zeszłym roku od kogoś innego i nie pamiętam...
A floks to świeżok tegoroczny, Łukasz mi kupił Te stare jeszcze.
Ogród z łezką II 06:50, 21 cze 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Mam pierwszy kwiatuszek floksa I pierwszy irys orientalny

Mam już dwa kolory maków (od Bogusi i od Iwonki)

Reszta jutro, jeszcze zajrzeć do Was chcę, choć na chwilkę...

Maki ci już kwitną i floksy u mnie jeszcze nic,te maki od Iwonki też ładne kolorki
Ptasi gaj 16:34, 20 cze 2017

Do góry
Floksy masz powalające No a róże gdzie? Pozdrawiam
Ogródek Ewy 09:15, 20 cze 2017

Do góry
Przyszedł czas na moją pierwszą rabatę która muszę zagospodarować przed zimą.
Zbieram pomysły. (czytaj, gotowce )
Słoneczko świeci tam już od godziny 11 praktycznie do wieczora.

Róże to baza
Munstead Wood Duchesse de Cambridge czerwona
Pride of Nottingham żółta
Hickory Hill biała
Queen Elizabeth różowa ?
Ascot

Rośliny które mogę wykorzystać.
Powojniki: Warszawska Nike, Kermesina, Hagley, Rhabsody
Róże:
Irysy bródkowe żółte, niebieskie
Liliowce żółte, pomarańczowe, wysokie i niskie
Lilie w róznych kolorach
Bodziszki niebieskie
Jarzmianki
Piwonie drzewiaste żółta, pomarańczowa
Konwalniki
Tawułki Arendsa jasny, ciemny róż
Kłosowce
Czosnki niebieskie, białe
Floksy
Liatry
Dzwonki brzoskwiniolistne
Trawy: Gracillimus, Morning Light,
Rozplenice: Hameln, Moudry
Pszczelarnia 23:38, 19 cze 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

I Ewo, po prawej też, bardzo proszę.

Jakaś szałwia i czosnki- i przetacznik z arcydzięglem- to po mojemu....z widokiem na jakiś rdest

Urszullo, pytasz o niemożliwe do opisania. Postaram się.
Po prawej stronie ścieżki do strumienia poprawnie powinno być posadzone: kule bukszpanowe, szałwia 'Caradonna', sesleria jesienna, bukwica i czosnki oraz rozchodniki. Ale dorzuciłam jeszcze to białe baldaszkowate, rośnie selinum Walicha, zawilce 'September Charm' i aster frikartii 'Moench' - z przodu tej rabaty. Z tyłu rosną inne rzeczy atrakcyjne od lipca: floksy, kłosowce, tojady, jeżówki. Łoboda bordowa to tylko takie wykrzykniki kolorystyczne.

Po lewej stronie ścieżki do strumienia: sesleria jesienna, penstemon palczasty, rozchodniki, ożanka, liatria, chaber. Wilczomlecz. Z przodu. A z tyłu i z boku jeszcze coś innego. Jest kocimiętka kubańska, rdest i jeżówki blade, floksy, pysznogłówki, krwiściągi, mikołajki i przegorzany, jarzmianki i lilie, irysy i czekoladowe sadźce oraz krwawnice - wszystkie rośliny kontynentalnego lata.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:17, 19 cze 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
przepiekniy ogrod to i reportaz super
te rabaty pod drzewami moje marzenie super
i warzywnik mi sie bardzo podoba

tez bym chciala zatrzymac czerwiec na dluzej
a potem od razu sierpien

Ja się ciesze że warzywnik dostrzegłaś - dopiero 2 rok i tez mnie cieszy

Iza to co się z lipcem dzieje ? ja bardzo lubię lipiec w moim ogrodzie i wogóle
powodów jest kilka
to pierwszy miesiąc wakacji
kwitną liliowce i floksy
i są 26 imieniny Mirosławy - ja nie obchodzę ale udaję że tak i zawsze ten dzień miło spędzam razem z Annami

Ogród na glinie 12:19, 19 cze 2017

Do góry
floksy porządnie przycięłam/wycięłam, bo już leżały na trawniku

kulki nadal potargane/nieprzycięte

Morze woni i kolorów... 09:56, 18 cze 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)

a ja głupia usunęłam niezapominajki po przekwitnięciu, mam nadzieję, że zdążyła się rozsiać. W miejsce wykopanych żurawek przesadziłam floksy (te niziutkie). Dobry pomysł z tulipanami, właśnie wykopałam cebulki z miejsc, gdzie nie chcę żeby były. Wsadzę je jesienią w te miejsca jako wiosenna "zapchaj dziura". Trochę cebulek dokupię i będzie pięknie.

Ja usuwam przekwitłe niezapominajki, ale zawsze zostawiam gdzieś na uboczu jakąś, aby się rozsiała. Zwykle pod funkiami, gdzie nie jest już widoczna i nie szpeci. Jednak spokojnie, na pewno zdążyła zostawić nasiona
Na cebule tulipanów warto "polować" jesienią w Biedronce. Mają w bardzo niskich cenach i większość z nich pięknie kwitnie. Ja kupuję tam moje ulubione "Queen of Night" i "Elegant Lady"
Morze woni i kolorów... 09:43, 18 cze 2017

Do góry
Imienniczka napisał(a)

Ja obok piwonii, floksów, szałwii omszonej, kocimiętki sadzę tulipany. Pakuję je wszędzie, gdzie się da. Gdy one przekwitają, zaczynają rosnąć te byliny. Mam więc cały czas zajęte miejsce. Dodatkowym wypełniaczem są niezapominajki. Sprowadziłem je któregoś roku do ogrodu i od tego czasu rozsiewają się same. Jesienią staram się je przesadzić na "właściwe" miejsce. Gdy robię to wiosną, nie kwitną już tak okazale. Wiele oczywiście pozostawiam tam, gdzie same wyrosły. Trzeba jednak uważać, aby nie zagłuszyły innych kwiatów. Bo to w sumie też potężna "krzaczki"

a ja głupia usunęłam niezapominajki po przekwitnięciu, mam nadzieję, że zdążyła się rozsiać. W miejsce wykopanych żurawek przesadziłam floksy (te niziutkie). Dobry pomysł z tulipanami, właśnie wykopałam cebulki z miejsc, gdzie nie chcę żeby były. Wsadzę je jesienią w te miejsca jako wiosenna "zapchaj dziura". Trochę cebulek dokupię i będzie pięknie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies