Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi kroczkami do celu... 09:33, 19 mar 2018

Do góry
Zima nie odpuszcza, u nas śniegu ok 30 cm i nadal sypie...na szczęście wiatr trochę odpuścił, więc jest cieplej...byle do końca tygodnia...Zostawiam zdjęcie stałego karmnikowego bywalca

no i w końcu zakwitł mi biały hiacynt

miłego dnia życzę
Małymi kroczkami do celu... 09:31, 19 mar 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
I moja kolejna miłości dzięki Zana róża lavender ice i lavender flower circus

Zima u nas też na całego!
Małymi kroczkami do celu... 09:29, 19 mar 2018

Do góry
Zima nie odpuszcza, u nas śniegu ok 30 cm i nadal sypie...na szczęście wiatr trochę odpuścił, więc jest cieplej...byle do końca tygodnia...Zostawiam zdjęcie stałego karmnikowego bywalca

no i w końcu zakwitł mi biały hiacynt

miłego dnia życzę
Ogród sensoryczny 08:59, 19 mar 2018

Do góry

Tak to wygląda na planie.
Za drzwiami do ogrodu... 08:46, 19 mar 2018

Do góry
anpi napisał(a)

To zdjęcie idealnie pokazuje, jak dokładnie te świerki zasłaniają Ci cały widok z domu na ogród masz śliczne rabatki i ładny widok za ogrodzeniem - i zupełnie tego nie widać, bo świerki

Nie mówię już nawet, żeby wycinać wszystkie, ale te dwa w środku już by poprawiły znacząco sytuację. One i tak są ściśnięte przez te pozostałe i najgorzej wyglądają
Ogród Cioci cz. 3 08:40, 19 mar 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja też jestem dekoracyjny, najbardziej

Hm, u mnie króliki wielkanocne wyglądają jakoś inaczej, ale widać w Beskidach taka moda

Gratuluję pięknych ozdób, podziwiam talent i wytrwałość, bardzo mi się podobają
Zakręcony ogród 08:27, 19 mar 2018

Do góry
Spędziłam weekend w poszukiwaniu drzew i chyba kolejny raz będę zmuszona zmienić plany
Nigry pochytane. Będą wysokie na ok 2m w połowie kwietnia. Natomiast mam ogromny problem z tym gumballem Do tego , którego znalazłam za 180 zeta muszę doliczyć 200 pln za transport. Drugie tyle czujecie ? Jak pomyślę ile roślin mogę mieć za ten transport...
Więc szukam i kombinuje co by jakiegoś innego drzewa w ten róg nie posadzić. Chodzi o to miejsce :

Teraz w tym rogu rośnie hakuro ale chce cos wiekszego co troszke dom sasiada zasłoni
pod drzewem w planie były derenie IH. Chodzi mi po głowie klon czerwony wysojko szczepiony nr crimson sentry lub bardziej kulisty. Są dostępne a ceny jeszcze bardziej
Za drzwiami do ogrodu... 08:20, 19 mar 2018

Do góry
Aniu, tak to jest z szukaniem porad na forum. Ktoś zobaczy trzy zdjęcia i już myśli, że wszystkie rozumy pozjadał. Na forum wnętrzarskim, jak zapytałam się o obudowę kominka, to dostałam odpowiedź, żeby przenieść salon do innego pomieszczenia.

W sprawie świerków, to pokażę Ci swoje. Ze 30 lat mają.

Ten kwadrat dookoła świerka to konieczność. Wcale go nie planowałam. Mąż zaprotestował jednak przeciwko robieniu z działki patelni (i tak dużo powycinaliśmy) i zaordynował pozostawienie tego świerka. A że w promieniu 1,5 metra od niego rosnąć chce tylko bluszcz, to trzeba było coś wymyśleć

Tutaj z kolei mam trzy świerki od wschodniej granicy. Taka love-hate relationship. Z jednej strony - osłaniają nas od bloku, który nam parę lat temu wyrósł i od zimnych, wschodnich wiatrów; z drugiej - nic pod nimi nie chce rosnąć i to jest taki zaniedbany, nieuczęszczany, ciemny zakątek ogrodu. Zauważyłaś, że nad kominkiem gałęzie prawie się stykają? Jeszcze 8 lat temu, jak się tu wprowadzaliśmy, tam była ok. metrowej szerokości przerwa. A świerki - przypominam - mają 30 lat. Od pnia świerka do komina jest ok. 1,5 metra, a od jednego pnia do drugiego - ok. 2 - 2,5 metra. Domyślasz się zapewne, że kominek już od lat nie jest używany.
Tak to wygląda w zbliżeniu:

Także przemyśl te świerki jeszcze raz

Odnośnie placyku biesiadnego: myślę, żeby go ciut przesunąć albo w stronę rabatki, albo w stronę grilla (i wtedy je połączyć). W którą stronę byś wolała? Nie wiem, czy z grilla/wędzarni korzystacie "biesiadnie". Jeśli tak, to byłby sens placyk przesunąć tam.
Niedużo przesunąć - jakieś 1,5 - 2 metry. Żeby nadal był blisko tarasu, ale żeby nie stał tak w samym przejściu.

Czy będziecie planowali kiedyś robienie utwardzonych ścieżek np. do furtki i domku narzędziowego?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:34, 19 mar 2018

Do góry
Iwonka napisał(a)
Aga szalejesz z tymi ozdobami Ja natchniona twoimi bombkami zrobiłam przed Świętami około 20. Poszły do rodziny i znajomych, sama nie mam żadnej

super
ja jak robiłam je pierwszy sezon też zostałam na święta z niczym hahahahahaha

Od stycznia pochłonął mnie totalnie świat robótek na drutach. Chyba faktycznie mamy zespół niespokojnch rąk

dokładnie!!!!!
my musimy coś robić non stop

Podziwiam Cię za bransoletki toho! I twojego synka też Chyba złożę zamówienie, uwielbiam twoje wyczucie koloru!

dzięki kochana

pokażę Ci jaki wianek powstał na tygodniu
Siedziałam nad nim 8 godzin

jest ogromny średnica 50 cm

ma zdejmowaną część, będzie można część kwiatów podmienić na część wielkanocną, jak zrobię to pokażę

W oflisowym ogrodzie 06:34, 19 mar 2018

Do góry
kamila66 napisał(a)

Irenko zdjęcia z 2016 roku. Nie ma co tutaj fotografować
Ten winobluszcz chcę usunąć, zastąpić go zwykłym bluszczem zimozielonym.
Mam nadwyżki hortensji Bombshell - to niewysoka odmiana.
Róże które kupiłam to Eden rose, rosarium, giardinia

Zdecydowanie usuwaj, mnostwo z nim pracy, a efekt koloru na krótko. On jeszcze młody, to dasz radę, bo ja miałam strasznie trudno, przy okazji pokażę zdjecia.
Nie zaluj i od razu wywal w tym drugim miejscu, zupełnie niepotrzebnie zakrywa piekna cegłę. Widzę też sosne, to chyba czarna sosna sądząc po iglach. Co do niej, to rosną ogromne drzewa, rozwali ci tam wszystko, jesli nie chcesz jej stamtąd zabrać, to ją inaczej prowadź. Wiosną jak będą nowe przyrosty, wyłam tak 2/3 przyrostu, bedzie gesciejsz, wolniej rosnie, powtarzasz to co rok, ponizej rozgalezienia usun wszystkie igly, wyprowadzisz sobie piekne drzewko formowane, a tak za 5 lat bedziesz miec horror. Zaluje, ze ja tak nie robiłam ze wszystkimi, bo kilka robiłam.
Trzmielny bym tu nie dawała, jakoś za pstrokato z nią będzie, raczej bluszcz o drobnych liściach, wcale z nim nie ma dużo zabawy, też się go tnie, zwłaszcza wiosną i zrobi równą ściankę.
Z róż osobiście znam tylko edenke, pozostałe z obrazków i są ładne.
Tej hortensji też nie znam, w necie obejrzałam.
Tyle moim zdaniem
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 05:56, 19 mar 2018

Do góry
W końcu cos powschodziło
Może w tygodniu wysieje pomidory

Poziomki, papryka i rozplenica pm
Za drzwiami do ogrodu... 00:25, 19 mar 2018

Do góry
Asiu dziękuję Ci, że zechcesz poświęcić mi trochę swojego czasu ,jeżeli zechcesz...?Bo jak widzisz trudny ze mnie przypadek i pewnie nie będzie łatwo
Ale do rzeczy:
Bramą jeżdżą czasem duże samochody np. z drzewem na opał. wtedy jadą trochę przez trawę.Za bramą jest działka na której jest warzywniak, więc i kompostownik.

Furtką natomiast jeździmy(zielona linia) tam taczką i np. glebogryzarką bo wygodniej i bliżej niż bramą. Od furtki do bramy (w lewo)ciągnie się siatka którą będziemy wymieniać na płot drewniany, więc może d.narzędziowy pójdzie tam gdzie furtka ,a furtka już też drewniana może być przesunięta w lewo(pomarańcz.linia).

Krąg biesiadny najlepiej zrobić w sprawdzonym dotychczas używanym miejscu tak jak mniej więcej narysowałam na mapce na niebiesko a na zdj tam gdzie stoi zielony stół : ze wzgl. na cień i blisko zejścia z tarasu,który też jest"biesiadny"i pełni funkcję letniego pokoju,tak jak mniej więcej narysowałam na mapce na niebiesko a na zdj tam gdzie stoi zielony stół :

Za drzwiami do ogrodu... 23:12, 18 mar 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Cześć Aniu - bój się, bo już jestem Wiesz, że gdzie nie pójdę, to robię mnóstwo zamieszania? Nie łudź się, że u Ciebie będzie inaczej.

No to mogę powtórzyć...ja wiedziałam,że tak będzie ...chcesz człowieku parę kwiatków dosadzić to ci chcą 20 letnie drzewa przesadzać...hahaha!!!
Dobra już pokornieję...
...i odpowiadam na pytania.Trochę zejdzie bo długo piszę,ale już zaczynam...tymczasem wstawię parę zdjęć:

Widok ze schodków tarasu:

tego sumaka za ławką już nie ma,został tylko ten poprawej,
górne zdj.aktualniejsze ale to bardziej przejżyste

widok z góry też od str.tarasu:

tu widać zejście z tarasu patrząc od studni i furtki:
Ranczo Edy 23:00, 18 mar 2018

Do góry
Kolejnych tysiączków Edyś
Ranczo Edy 22:52, 18 mar 2018

Do góry
Ranczo Edy 22:51, 18 mar 2018

Do góry
Ranczo Edy 22:51, 18 mar 2018

Do góry
Ranczo Edy 22:50, 18 mar 2018

Do góry

Ranczo Edy 22:49, 18 mar 2018

Do góry
Edytko, motylka Ci przynioslam Moze rozpocznie kolejny tysiaczek... Kochana dziewczyno, przyjaciolko, dobra ogrodniczko, dziekuje ze jestes, ze dzielisz sie z nami swoja wiedza i pieknym ogrodem
Moja działka na Dębowym Lesie 22:30, 18 mar 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Śliczne fiołeczki
Pozdrawiam z naszej zaśnieżonej krainy!Planowałam w ogrodzie wprowadzić trochę bieli...,ale nie w takiej ilości...,Ktoś źle odczytał moje marzenia...
Moja biała altanka zlała się z tłem...

Ale nam dosypało śniegu, prawda ??Mnóstwo.. weekend zimowy,, jaki może nie był do tej pory..bieli mam,,,duzo..a wiesz,że jedną kratkę -podporę na kwiatki w B. też sobie kupiłam.Tylko jeszcze nie wiem , gdzie i pod jakie roślinki pójdzie.ale kupiłam.Zaraziłaś mnie.
z marzeniami do pracy w ogrodzie musimy poczekać.
Dzisiaj wysiałam pomidorki.Może nie za pózno.
A wiesz ja mam kilka ozdób białych.Ale zamierzam je tez powiększyć w tym roku.Nawet myślałam,żeby ta nową kratkę przemalować na biało.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies