Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród na piasku i z wielkim murem 09:02, 19 kwi 2015

Do góry
Wątek połączony.

Wskazówki:

W dziale testowym przetestuj wklejanie zdjęć.

Jeśli piszesz tekst nie wklejaj zdjęcia w tej samej linijce bo krzywo jest, poprzesuwane.

Rób ENTER po napisaniu tekstu, potem wklej zdjęcie, jak jest źle - po prostu edytuj post. Masz taką możliwość w ciągu 24 godzin.

Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 08:45, 19 kwi 2015

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Witam Danusiu.Dwa wątki to za dużo. Mój ogród jest w rekonstrukcji i nie jest to jeszcze ukończona praca, dlatego bardzo proszę o połączenie dwu wątków. tzn. "Ogród na piasku" do "ogrodu na piasku i z wielkim murem." I jeszcze jedno, jako nowicjuszka popełniam ciągle jakieś błędy np. źle (poziomo zamiast pionowo) umieszczone zdjęcia i nie wiem jak to naprawić.
Przez to ten mój wątek wygląda niestarannie.
Doczytałam już jak to robić w przyszłości, ale sposobu poprawy nie znam, bo nie można edytować wcześniejszych wątków.
Proszę o pomoc w uporządkowaniu. Dzięki.

Już pomogłam. https://www.ogrodowisko.pl/watek/5506-ogrod-na-piasku-i-z-wielkim-murem?page=7#post_1
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 08:44, 19 kwi 2015

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5433-kula-w-plot
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 22:02, 18 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przecież możesz posadzić 'Elegantissima' Coraz gorzej z zakupem towaru Ogrodowisko i jego ukryci czytelnicy wykupują co wprowadzam do ogrodów. I to jest ta złą strona medalu ogrodowiskowego

No, jak mi się nie uda zdobyć, to będę kombinować
O problemach z zakupami dokładnie to samo dzisiaj pomyślałam, jak usłyszłam, że nie ma już serbów...
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 21:29, 18 kwi 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)

A ja byłam 3 pozostałe Aureospicaty posadzone i zdjęta darń z kolejnych 3 przęseł. Świerki serbskie zamówione. Tuje przesadzę. Choiny może u BK? Zobaczymy po ile. Trochę mi się nie chce po 3 sztuki jechać taki kawał...

Dereni nadal nie udało mi się namierzyć w naszej okolicy.

Przecież możesz posadzić 'Elegantissima' Coraz gorzej z zakupem towaru Ogrodowisko i jego ukryci czytelnicy wykupują co wprowadzam do ogrodów. I to jest ta złą strona medalu ogrodowiskowego
a czasem nie na temat ... 21:13, 18 kwi 2015

Do góry
Watek jest w dziale "Ogród" a czy czasem nie powinien być w dziale "Nasze ogrody" ?
O czym ma być ten watek "a czasem nie na temat" ?

Wg mnie ten wątek kolejny jest niepotrzebny a co z tamtym? ten jest w nieodpowiednim dziale
Kalina - Viburnum 18:30, 18 kwi 2015

Do góry
Fotka z 12 maja 2014, specjalnie znalazłam dla ciebie
Forma pienna kaliny 'Eskimo'.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:28, 18 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na twój ogród werbena jest za duża i nie pasuje.

Więc jesli nie wyjdzie z ziemi nie będe płakać
Dzięi Tobie jest biel w moim grodzie

Kalina - Viburnum 18:23, 18 kwi 2015

Do góry
Pięknie pachnie, pięknie wygląda i jest ok. Warto posadzić.
Kalina - Viburnum 18:22, 18 kwi 2015

Do góry
Czy te jest na zewnątrz, czy w szklarni?
Kalina - Viburnum 18:21, 18 kwi 2015

Do góry
elas napisał(a)
Witam.
Będąc z wizytą u syna i synowej zobaczyłam taki krzew. Synowej "kazałam" zrobić dokładne zdjęcia. No i koniecznie chciałabym też taki mieć. Sądzę, że to jakaś kalina, tylko jaka. Może ktoś wie jaka to odmiana. Z góry jestem wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam. Elżbieta

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:19, 18 kwi 2015

Do góry
Na twój ogród werbena jest za duża i nie pasuje.
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 18:18, 18 kwi 2015

Do góry
Tu masz odpowiedź, jeszcze dodaj jaką masz kordylinę, bordową, zieloną czy w paski?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/314-kordylina-australijska-doskonala-roslina-nie-tylko-na-taras
Ogrodzenie w granicy, czy cofnięte? 18:10, 18 kwi 2015

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Mamy do ogrodzenia siatką jeden bok i tył działki. Miejsca nie za bogato - całość 9a, więc w sumie każdy kawałek się liczy - dlatego pierwsza myśl była taka, żeby grodzić się w granicy. Tak się jednak zastanawiam, czy nie lepiej cofnąć, choćby o symboliczne 5-10cm - żeby nie zabierać miejsca, ale z drugiej strony żebym mogła np puścić po siatce pnącze bez pytania sąsiada o zgodę... Bo rozumiem, że jeśli siatka w ostrej granicy, to powinnam uzgadniać takie rzeczy, tak?

Sąsiada póki co nawet na oczy nie widziałam, na działce uprawia ziemniaki jego wujek - ale kto wie, co i kiedy się zmieni?

Na partycypację w kosztach ogrodzenia, (gdyby było w granicy) raczej nie mam co liczyć - sąsiad nie ma żadnego interesu, żeby się grodzić, to mi zależy.

Tytuł nadałaś taki:

"Ogrodzenie w granicy, czy cofnięte?"

Miejsca nie za bogato, ale dobrowolnie chcesz się pozbawić kilku ładnych metrów? Czyli cofnąć, ale po co?

Rób na swoim terenie

Nie lepiej cofnąć, lepiej zrobić tam, gdzie należy.
Sąsiada nie widziałaś, więc może zapytać, poszukać, poznać i przekonać się co za jeden niż za friko oddawać swój teren?

Jeszcze mam pytanie czy aby nie za pochopna decyzja z sadzeniem pnączy na płot?? Może jednak lepiej posadzić wyższe żywopłoty i nie deliberować nad pnączami i miejscem ogrodzenia?

Zrobic płot wg przykazań i zaplanować piękne tło dla roślin niż pnącza które wyrosną tylko do wysokości płotu i koniec. A jak kiedyś powstanie uciążliwe sąsiedztwo? to już płotu nie będziesz przesuwać, pnącza na nic się zdadzą, a cała robota pójdzie na marne. Koniec mojej wypowiedzi w tym temacie

Jak dla mnie niedorzeczny jest pomysł z pnączami na płot.

Ogrodzenie w granicy, czy cofnięte? 18:05, 18 kwi 2015

Do góry
Ja nic nie sugeruję tylko odpwiadam. Geodety nie chcę wzywać, sama o nim wspomniałaś. Mam napisać? zrób ogrodzenie na swoim terenie i sąsiadowi wara od twoich pnączy. Piszę więc.

Czy sąsiad ma postawić swoje ogrodzenie czy może posadzić pnącza na Twoim? a co będzie jak sąsiad posadzi tuje tuż ptrzy twoim płocie czyli w granicy (osi płotu)?
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:01, 18 kwi 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
A w takich kancikach nie zbiera się woda po deszczach? Zwłaszcza na gliniastym terenie???

Ale śmieszne pytanie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:00, 18 kwi 2015

Do góry
Nie mam czasu zrobić jakiekolwiek foteczki, nawet jednej nie mam
Pinus pumila 'Glauca' - sosna karłowa 'Glauca' 17:24, 18 kwi 2015

Do góry
Nie ma korzeni białych, nie wiem czy nie jest przemarznięta.

Sadzić , ale przedtem rozluźnić bryłę i zobaczyć co będzie. Trudno wyrokować na tym etapie.
Hydrocomplex i thuje 14:53, 18 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba dodać, że należy granulki wymieszać lekko z glebą, nie sypać pod pieniek, tylko w obrębie korzeni i oczywiście podlewać żeby go rozpuścić. Rozsypany i leżący w suchości pod tujami będzie tylko leżał i wietrzał.

Dziękumę za informację.
Ogrodzenie w granicy, czy cofnięte? 09:40, 18 kwi 2015

Do góry
No właśnie o tym mówię, geodeta ma obowiązek powiadomić sąsiadów zainteresowanych i powinni się stawić na wytyczanie, gdzie podpisują stosowny dokument. Jeśli się nie stawią, znaczy nie obchodzi ich ta sprawa i to ich problem. To ważne

Sąsiad który chce kwestionować, będzie kwestionował wszystko i uzna, że ogrodzenie stojące na Twoim - jest prawidłowo czyli na środku
Zakładam najgorszy scenariusz i radzę tak, jak ja mam doświadczenie. Rób po prostu jak uważasz, ja radzę, a zrobisz jak będziesz uważać za słuszne.

A co zrobi sąsiad i do czego jest zdolny - pokaże przyszłość ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies