Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Ensata 16:14, 18 kwi 2015

Jagodaa napisał(a)
Magnolie przepiękne, jak na nie patrzę, to zaczynam myśleć, czy nie dałoby się u mnie jakiegoś miejsca znaleźć .

Najładniejszą kompozycję z werbeną widzę zawsze u Marty-tusiawki. Wygląda w jej ogrodzie bosko .
a Gieni Ty nie chcesz, widzialam prowadzone w formie paleczkiduzo miejsca nie zajmuje
bleebla 16:17, 18 kwi 2015

To ja jeszcze dodam ten nowoczesny ogród z werbeną

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2432-moje-takie-tam-w-ogrodku?page=94

Bardzo mi się to podoba
nawigatorka 18:08, 18 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

I jeszcze wracając do pytania Nawigatorki nt werbeny- ja mam od kilku lat problem z ta kultowa roslinka... Nijak nie moge ja dobrzewkomponowac. Chyba w tym roku wyleci z lawendy na rożankę.... Ona ładnie wyglada w duzej ilosci, gdy w jej płacach nic nie rosnie ciemnozielonego, gdy ja widac na tle nieba.... Najpiekniejsza kompozycje widziłam u Wiloszki, lawenda, kule bukszpanowe, werbena w nogach wisni umbracullifera. Probowalam skopiować pod moimi umbrami ale nie jets to taka kompozycja jak u Agi i nadal nad nia dumam.... Aha Ensata nie waż sie zadnych zdjec usuwać, tu dyskutujemy ogrodowo, radzimy, wklejamy fotki a czasami imprezujemy

Te rabatę Wiewloszki to mam zakodowana w pamięci i inspiracjach. Piękna. Chyba dam ja w takim razie do nowopowstającej rabaty. Dziękiu Madżen za odpowiedź
Madzenka 18:09, 18 kwi 2015

ana_art napisał(a)
moją werbenę też eksmituje w tym roku, pół zimy Zielonej o tym trułam

W tym roku to mojej jeszcze dam szansę... jesli wybije z ziemi... bo nie sadziłam....
Madzenka 18:10, 18 kwi 2015

Ensata napisał(a)
Dzieki za pijaka, kupie koniecznie!!! W ogole mam kiepska lewa czesc ogrodu. Padla magnolia w zeszlym roku, az chlupalo jak ja qyciagalam, rh tez, teraz drze o kule. Marzena, ale ja potrzebuje jako wylot, aluminium chyba nie moze byc, plus chyba jest toksyczne dla ryb. Werbena moim zdaniem w uporzadkowanych, formalnych ogrodach wyglada zle. W sielsko-anielskich uroczo Przepraszam za literowki, pisze z tel

Pijaka kupuj koniecznie, uratował mi rośliny na podmywanej przez wodę rabacie.
Aluminium na wylewkę się nie nadaje... tylko nierdzewka. A nie mozesz tak jak ja kupić gotowej wylewki?
ZielonaAnia75 18:14, 18 kwi 2015

Madzenko, nie będę oryginalna, boskie masz magnolie. Zdjęcie całego ogrodu zachwyca z tymi tulipankami... dumam...nad magnolią...
A masz może lilaka?
Madzenka 18:14, 18 kwi 2015

Dorotka napisał(a)
Marzenka a gdzie kupowałaś tego cynamonowego pijaka???

I bardzo prosze o fotki tego miejsca bom ciekawa ogromnie jak sadziłas i jak on wygląda u Ciebie.

No i jeszcze w jakiej odległości go sadzić???

Tatarak stał się teraz popularny, widuję go czesto. Pierwsza partie kupiłąm w naszym ZC, teraz 3 szt u Stefana
Rośnie tak - to dzisiejsze zdjęcia.

Ja wszystko sadze na "oko" ale szacuję, ze co 40 a nawet 50 cm można posadzić. W drugim sezonie jest juz szeroki i połaczyły się rośliny
Madzenka 18:15, 18 kwi 2015

tusiawka napisał(a)
Werbena jest na mojej top liście, bo nie choruje, nie łapie grzyba, nie lubią jej ślimaki i inne szkodniki, do tego nie trzeba jej podlewać, nawozić ani dbać o glebę. Do formalnych założeń też pasuje, ważne aby była w grupach, a nie po jednej sztuce. Ale oczywiście nie wszyscy muszą ją lubić. Ja np. nie przepadałam za bukszpanami przez długie lata, teraz się trochę zaczynamy przyjaźnić.

Fajnie macie z tymi trawami. U mnie tylko holenderskie po kilka gatunków dosłownie i trzeba ciągle polować, bo raz są, a raz nie ma.

Uwązam, ze werbena pasuje do kazdego ogrodu, tylko jest trudna do komponowania.
Madzenka 18:16, 18 kwi 2015

Jagodaa napisał(a)
Magnolie przepiękne, jak na nie patrzę, to zaczynam myśleć, czy nie dałoby się u mnie jakiegoś miejsca znaleźć .

Najładniejszą kompozycję z werbeną widzę zawsze u Marty-tusiawki. Wygląda w jej ogrodzie bosko .

Tusiawka ma wszystko piękne
Dla Ciebie na zachetę dzisiejsza magolia
Gardenarium 18:19, 18 kwi 2015

Na twój ogród werbena jest za duża i nie pasuje.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies