Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:14, 16 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Magdah, z okolic Poznania masz wielką grupę Poszukaj tylko w profilach uczestnicząc w forum.

Ogłoś, że robisz zlot w swoim ogrodzie i polecą ludziska do Ciebie i się zaprzyjaźnisz

Jak dla mnie za dużo już chyba by było tych obowiązków Ja już swoje zrobiłam

Wiesz, chyba tak zrobię

Tylko muszę trochę ten ogród trochę ogarnąć, bo bałagan mam bardzo "nieogrodowiskowy"

I będziesz musiała przyjechać
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 10:00, 16 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
500 zł miałam na myśli trzy granitowe (w końcu kamienne nie plastikowe) słupy z których wypływa wodą. Takie coś widziałam w tej cenie i było dość ładne choć tanie. MOżna samemu przewiercić kamień za cenę kamienia.

O tym co piszesz to nawet nie muyślę, nie mam takiego gustu jakby co

A do wypasionych pałacowych fontann nie będę linkować aby reklamy darmowej nie robić. Jak ktoś zainteresowany to znajdzie i droższe niż 35 tys. bo są.

O Twój gust się nie martwię, raczej o tych, którzy to kupują

Postaram się poszukać tej opcji, o której piszesz, skoro cena mnie nie zabija
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:00, 16 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Magdah, z okolic Poznania masz wielką grupę Poszukaj tylko w profilach uczestnicząc w forum.

Ogłoś, że robisz zlot w swoim ogrodzie i polecą ludziska do Ciebie i się zaprzyjaźnisz

To prawda Machina tak się rozpędziła, że więcej już chyba nie trzeba
Pozdrawiam
To tu... 09:55, 16 kwi 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Dokładnie taki jak u mnie Przeszedl sobie od Sąsiada i nie pozbywam się go, bo jest ładny cały rok.

Gardenarium napisał(a)
Barwinka nie warto sadzić, jest ładny tylko wtedy gdy kwitnie a potem brzydkie kołtuny rozłażace się skokowo po rabacie.

Borbetka napisał(a)
Barwinek to zaczarowana roślina. Po zimie jest suchym dywanem, takim nieciekawym o brązowym zabarwieniu i nagle zaczynają z niego kukać malutkie gałązki z listkami niczym igiełki. W oka mgnieniu brzydki dywan znika, zmieniając widok na piękną zieleń z fioletowymi kwiatkami.
Nawet nic nie skubię w tym barwinku. Jest po prostu samowystraczalny. Ślimaki nie lubię go i to jest to.

U mnie kiedyś ktoś zasadził małą kępeczkę i się rozlazł na całą rabatę. Zielony jest cały czas, nie brązowieje u mnie, nie schnie. Te liście na ostatnim zdjęciu sa zeszłoroczne - dopiero startuje z nowymi listkami. Fakt, najlepiej wygląda jak ma młode przyrosty i kwiatki. Rośnie u mnie pod drzewami liściastymi i za nic nie da się z niego wygrabić jesienią liści, a ręczne wybieranie jest masakrą. Ja osobiście za nim nie przepadam i w tym roku zamierzam go eksmitować. Także chętnym mogę oddać z pocałowaniem ręki niemal.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:38, 16 kwi 2015

Do góry
Donica w odstawce, bo splajtuję
Wrzośce - Erica 09:32, 16 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie polecam cięcia kosiarką, narobi bałaganu i powyrywa krzewy. Nie ma to jak ręczna robota. Ja wrzośców w zasadzie nie tnę w ogóle, bo się ładnie płożą, wrzosy tnę.

Danusiu właśnie chciałam zapytać o cięcie wrzośców, bo Pani w szkółce powiedziała mi, że wrzośców się nie tnie i czytam że Ty także nie tniesz.
A może chociaż trochę je przyciąć, bo te moje wrzośce takie dziwne, nie rosną w górę tylko raczej płożące

Trzmielina - Euonymus 09:31, 16 kwi 2015

Do góry
Będzie się wspinać nawet bez drabinki, U mojej mamy włazi po stalowej rynnie, malowanej farbą.

A po ilu latach? to pytanie hipotetyczne, zależy od warunków jakie jej zapewnisz. Może wcale nie urosnąć jak zaniedbasz.
To tu... 09:29, 16 kwi 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
MAd czytam u Juzi że masz barwinka..powiedz coś o nim a nalepiej zdjęcia pokaż ...własnie o nim myśle żeby zamiast runianki dać bo na tą pewnie długo poczekam az zadarni...czy ten barwinek zimozielony? nie przymarza? jak przekwitnie to dalej ladny?

Barwinka nie warto sadzić, jest ładny tylko wtedy gdy kwitnie a potem brzydkie kołtuny rozłażace się skokowo po rabacie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:29, 16 kwi 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Będę robić.... uwaga.... najmodniejszą donicę we wszechświecie, o której nawet nie macie pojęcia.. tak... co piszczy w donicach już wiem... i mam ich wypełnienie

na ksiąke czekam przebierajac nózkami ...a tu jeszcze szałowa donica

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:45, 16 kwi 2015

Do góry
kasia napisał(a)
Dziękuję Sebastianie, nie wiedziałam że mamy wątek o latarenkach. Oglądam wszystkie i już wiem, że znalazłam inspirację Czy szałwia omszona nadaje się do donicy?

Nadaje się do donicy, również z trawami jak najbardziej.

Przy okazji dziękuję Sebkowi za rzecznikowanie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:44, 16 kwi 2015

Do góry

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 08:39, 16 kwi 2015

Do góry
500 zł miałam na myśli trzy granitowe (w końcu kamienne nie plastikowe) słupy z których wypływa wodą. Takie coś widziałam w tej cenie i było dość ładne choć tanie. MOżna samemu przewiercić kamień za cenę kamienia.

O tym co piszesz to nawet nie muyślę, nie mam takiego gustu jakby co

A do wypasionych pałacowych fontann nie będę linkować co by reklamy darmowej nie robić. Jak ktoś zainteresowany to znajdzie i droższe niż 35 tys. bo są.
Basen lub staw kąpielowy 08:34, 16 kwi 2015

Do góry
To wszystko jest niedorzeczne i nie ma tutaj żadnego sensu po prostu. To jakbyś specjalnie drążył ten temat i nie chciał się przyznać do oczywistej pomyłki.

Betonowy krąg jest ustawiony zupełnie przypadkowo.

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 08:29, 16 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
od 500 zł do 35 tys jeśli z piaskowca.
Te proste do samodzielnego montażu, te ekskluzywne do budowy przez specjalistyczną firmę.

Pokażę żonie ten wpis Może kwota do 35 tys. odwiedzie ją od tego pomysłu, bo nie sądzę, że chodzi jej o białą fontannę z śmieszną figurką za 500zl
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:00, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Problem tkwi w tym, że jak ktoś chce się spotykać i chce się ujawniac skąd jest, to ma to napisane w profilu i bez problemu dziewczyny i chłopaki się znajdują. Druga strona medalu jest taka, że występuje się anonimowo pod nickiem i nikt nikomu się nie zwierza skąd pochodzi.. i to trzeba uszanować.

Jest mapa. Jak ktoś szuka znajomych to znajduje. To takie moje obserwacje.
Ja mam okolice Warszawy, inni tez mają, albo nic nie mają napisane. Jedni chcą się spotykać, inni wręcz odwrotnie - nikogo obcego do domu nie wpuszczą Jawnie i oficjalnie spotykamy się na zlotach Ogrodowiska, ogłoszonych w dziale "Spotkania". Najważniejsze w tym roku - 5 lecie Ogrodowiska u Szmitów w Pęchcinie w dniu 11 lipca

Ja myślę, że znaleźliby się chętni na grupy regionalne. Spotkania to jeden z aspektów. Na mapie jest tylko część ogrodów i nie daje ona możliwości zapytania np. gdzie w okolicy można kupić jakąś odmianę. Wyszukiwanie tych osób na forum jest trudne, przynajmniej na początku. Ale to tylko taki spontaniczny pomysł, Ty jesteś tu szefową i pewnie lepiej znasz potrzeby forum

Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:33, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Problem tkwi w tym, że jak ktoś chce się spotykać i chce się ujawniac skąd jest, to ma to napisane w profilu i bez problemu dziewczyny i chłopaki się znajdują. Druga strona medalu jest taka, że występuje się anonimowo pod nickiem i nikt nikomu się nie zwierza skąd pochodzi.. i to trzeba uszanować.

W punkt
Ogród z lustrem 21:20, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla przypomnienia lata i celem pokazania prototypu "plazmy" w brzozach fotka

Danuś nie ukrywam że wątek (lustrzany) jest jednym z moich ulubionych
Ale to miejsce rozwala mnie na łopatki
Lawenda - Lavandula 21:13, 15 kwi 2015

Do góry
Lawenda tego akurat gatunku zalecana jest do uprawy w gruncie w rejonach gdzie nie ma zim, czyli basen Morza Śródziemnego. U nas może być uprawiana w gruncie od wiosny do lata w słonecznym miejscu, ale o przesuszeniu w pierwszej fazie przyjmowania się rośliny w gruncie nie ma mowy, bo po prostu uschnie. Musi się najpierw zakorzenić w gruncie, potem da sobie radę nawet w okresie suszy.

Ty uprawiasz ją w domu, co jest skazane na niepowodzenie, dlatego nie dziw się i nie pytaj co zrobić, bo nie uprawia się jej w domu. Ma za mało światła, w ciasnej doniczce nie ma żadnych warunków do dobrego egzystowania. Ten pomysł nie uda się.

Mogę polecić uprawę w donicy, ale na zewnątrz.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje
Basen lub staw kąpielowy 21:08, 15 kwi 2015

Do góry
Nie o gust chodzi a o ideę stawu, zbiornika do kąpieli. W zielonej, mętnej i cuchnącej zupie nie bardzo da się kąpać, chyba że lubisz. Gust nie ma tu nic do rzeczy.
Kompozycje na okna od wschodu - ciemne miejsce 20:51, 15 kwi 2015

Do góry
Wiosna

bratki, prymulki, bluszcz zwisający o białych listkach.

Lato

petunie, lobelie, bluszcz, begonie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies